Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street walst verder

Wall Street walst verder
Beeld: ANP

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven technisch prima op koers. De kwartaalcijfers die tot nu toe zijn gepubliceerd vallen niet tegen.

Zeker de lange termijn-technische plaatjes van Wall Street geven reden tot optimisme. Met uitzondering van de Dow Jones-index, die nog wat aarzelt, hebben alle belangrijke Amerikaanse graadmeter technisch bodemformaties opwaarts voltooid. Doorgaans geven bodemformaties op langetermijngrafieken aan dat er driftig wordt gekocht (zie ook de uitleg bodemformaties onderaan deze column). 

Vandaag bekijk ik de langemijnplaatjes van enkele Amerikaanse aandelenindices. 

Dow Jones blijft grillig

De Dow Jones-index oogt niet slecht, maar moet nog wel de horde rond 34.868,81 punten (de top van 16 december 2022) overtuigend zien te breken. Pas na een blijvende uitbraak boven 34.868,81 punten wordt een bodemformatie voltooid en de opmars hervat. Het all-time high rond 36.945,60 punten is dan het volgende koersdoel. 

De steun ligt rond 31419,50 punten (van 17 maart). Aangezien de Dow sindsdien hogere koersbodems weet te vormen, blijft de ondertoon vriendelijk. De tweede steun rond 29.568 punten (van 10 februari 2020) geeft een klassieke pullbackbodem weer.

De 200-dagenlijn daait langzaam weer opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

 

S&P 500 heeft bodempatroon voltooid

De S&P 500-index heeft diverse koerstoppen van medio 2020 en begin 2023 gebroken. Hierdoor is een solide bodempatroon opwaarts afgerond.

De doorbraak boven de weerstand van 4.196,04 punten (gevormd op 3 februari) heeft ruimte gecreëerd richting de weerstand van 4.818,40 punten (gevormd op 7 januari 2022).

Er ligt steun rond 4.104,98 punten (de bodem van 24 mei).  Bij de index draait de 200-dagenlijn opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische conditie.

 

Nasdaq Composite oogt vitaal

Ook de Nasdaq Composite index heeft een bodempatroon opwaarts afgerond. Eerder al werd de dalende trend doorbroken. Het koopsignaal hiervoor trad op nadat de top van medio 2022 rond 13.000 punten gebroken werd. 

Een nieuwe stijgende trend wordt zichtbaar met een koersdoel rond 16.212,23 punten (de top van 26 november 2021).  De steun van 13.334,42 punten (de bodem van 26 juni) vormt een fraaie hogere pullbackbodem. Dit ondersteunt het vitale technische plaatje.  

De 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite index krult mooi opwaarts. Dit duidt op een positieve technische conditie.


Transportsectorindex heeft weerstand 6.353,93 achter zich gelaten

De NY-Nasdaq Transportation index heeft de top van begin 2023 rond 6.350 punten gebroken. Daarmee is een bodemformatie voltooid.

Een harde voorwaarde voor de belangrijke verbetering van het technische plaatje is dat de Transportation-index er in slaagt om boven deze oude horde te blijven.

Vooralsnog mag een positief koersverloop verwacht worden richting de weerstand van 6.949,44 punten (all-time high van 5 november 2021). Steun ligt op 5.379,60 punten (de bodem van 24 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

 

 

Amerikaanse halfgeleiderindex flirt met all-time highs

De SOX-index heeft de oude stijgende trend hervat nu meerdere voorgaande koerspieken in de zone rond 3.100 - 3.200 punten opwaarts zijn doorbroken. Hiermee is een koopsignaal opgetreden en een bodempatroon opwaarts voltooid. 

De SOX-index vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van 4.068,15 punten (de top van 7 januari 2022).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van 2.861,45 punten (de bodem van 17 maart) intact blijft.

De 200-dagenlijn van de SOX index laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

 

Uitleg bodemformatie

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een bodemformatie wordt voltooid wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Het is niet noodzakelijk dat er twee toppen gebroken worden om een bodemformatie te completeren. De doorbraak van één top voldoet ook.

Het is ook niet noodzakelijk dat de gebroken toppen op gelijke hoogte liggen.

Pullback

In het voorbeeld hieronder stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie en valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers dan wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Een perfecte pullback dus.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond lijn A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

Hoe hoger bodem C boven oude weerstand A-B komt te liggen, des te sterker is de rally die verwacht mag worden.

Pullbackbodem

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

77 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 juli 2023 10:09
  Goedemorgen,

  de AEX bevindt zich in de range RG+ = 778.30 en de RG- = 770.66 en normaal gesproken gaat het woensdag meestal zijdelings om aan het eind van de dag een grote beweging te maken, dus ik vermoed dat de koers eerst binnen de aangegeven range blijft.

  Maar natuurlijk moet je even verder kijken en dan zie je een 14 daagse beweging vanaf 28- 06 een grote beweging omhoog, op 05-07 gevolgd door een grote daling om op 12-07 te worden gevolgd door een grote stijging tot 14-07.

  Het blijft nu even hangen tot 19-07 en ik ben benieuwd als er al een grote beweging komt dit dan een daling zou betekenen, we gaan het zien .

  invst.ly/10pskp
 2. forum rang 6 Doptieman 19 juli 2023 11:45
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 19 juli 2023 09:05:

  Het hele uur voorbeurs staat de FTI 6 punten in de plus en plots bij opening nog maar 1.

  Dat vind ík nou raar. ;O/
  Je draait nog niet zo lang mee en bent dus nog geen echte beursprof merk ik maar :
  Misschien willen ze jou wel op het verkeerde been zetten ! Pas Op!!
 3. forum rang 7 handyman6 19 juli 2023 12:10
  En de ene econoom na de andere haast zich om alsnog opgelucht te konstateren dat het dus wel mee lijkt te vallen met recessie/ depressie: zachte landing hoor ,inflatie daalt, prijzen stabiliseren......
  Oh ja: rente is wel erg hoog enne gaat nog beetje hoger.Schulden nivo is gigantisch. Produktie daalt.China stagneert.

  Dat dan weer wel
 4. forum rang 7 Unimog 19 juli 2023 12:15
  quote:

  handyman6 schreef op 19 juli 2023 10:06:

  Gister op Paramount( goeie filmzender) weer es de Matrix gezien:wat een dijk van een movie is dat toch zeg!
  Hoe A.I. kan ontsporen?
  Of wordt het toch de megabubble die oa Ryan Brown van UBS het toedicht?

  Interesting times we live in
  De aandelen paramount gaan iets minder goed.
  Vonovia wel en ben ze kwijt. Wel nog geschreven puts.
  Nu Gen en Ebusco nog even het laatste zetje.
  Tesla en Netflix mogen niet tegenvallen nabeurs.
  Dan kan het wel eens draaien worden.
77 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links