Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel Tak for president

Een masterplan voor de euro. Mijn eerste reactie: dat wordt een lijvig rapport waarin een aaneenschakeling van steeds minder goed leesbare volzinnen het gebrek aan visie en gedurfde keuzes zal camoufleren. In dat opzicht valt het discussiestuk van EU president Herman Van Rompuy, Naar een echte economische en monetaire unie, mee.

Het amper vijf pagina’s tellende document zou als column op IEX niet misstaan. Bij wijze van spreken dan, want de strenge redacteuren van deze site zouden toch nog een halvering van het aantal woorden eisen. Voor een plan dat de basis voor de komende tien EU-jaren moet leggen, zou dat echter wat te veel zijn gevraagd.

Van Rompuy bouwt aan een hervormde unie met de hulp van vier blokken. Ik bespreek ze, uiteraard, kort.

1) Oprichting bankenunie
Banken in de EU opereren Europees, zoals de BIS al in zijn jaarrapport (ter grootte van minstens 200 columns) van afgelopen zondag aangaf. De bankenunie houdt in dat het toezicht naar Europees niveau wordt getild. Nationaal toezicht blijft, maar speelt een ondergeschikte rol.

Daarnaast moet er een Europees deposito garantiestelsel komen en een fonds dat banken in problemen steunt. Het fonds wordt gevuld middels een heffing voor het bankwezen. Het European Stability Mechanisme (de belastingbetaler) staat als garant achter deze bankenunie.

Mijn opinie: Prima dat er een Europees toezicht komt, maar laten we daar niet te veel van verwachten. Het bankenprobleem is niet ontstaan doordat het toezicht niet op Europees niveau was. Het echte probleem was een gebrek aan kwaliteit in het toezicht.

Een gevaar van centraal toezicht op grotere afstand is dat er onvoldoende zicht is op de details van de bankensector in elk land afzonderlijk. Het deposito garantie stelsel en het herstructureringsfonds moeten in het voorstel door de banken zelf worden gefinancierd. Het is goed om de belastingbetaler te ontzien. Maar, zoals ik vorige week schreef, het belangrijkste is dat de obligatiehouders (flink) gaan meebetalen bij een herstructurering. Daarover is niets in het masterplan te lezen.

Jammer, want met een algemene heffing op het gehele bankwezen betalen sterke risicomijdende banken mee aan de zwakke broeders in de financiële sector. Overigens, hoorde ik gisteren een politicus in het EU-top-debat stellen dat de aandeelhouders van banken voortaan moeten betalen in plaats van spaarders. Hoeveel onzin per minuut spreektijd kun je debiteren? Als deze politicus de moeite neemt naar het wel en wee van de aandeelhouders van bankaandelen te kijken, trekt hij zijn woorden per direct in.

2) Gezamenlijk budgettair beleid
Daar zijn ze dan, de eurobonds. Niet vandaag of morgen, maar op middellange termijn. Op middellange termijn betekent in dit soort rapporten doorgaans dat op korte termijn wordt bedoeld, maar dat dit om tactische redenen niet gezegd kan worden.

Mijn opinie: De uitgifte van eurobonds is een noodzakelijke voorwaarde voor de euro om te overleven. Als we deze obligaties niet op korte termijn invoeren, dan is het alternatief het voortdurend oprekken van noodfondsen en de inzet (opkopen obligaties) van de ECB. Ik kies voor echte eurobonds in plaats van een verkapte, oncontroleerbare uitgifte.

Wie helpt ons van het hardnekkige idee af dat eurobonds tot een geldtransfer van noord naar zuid leidt. Eurobonds kunnen voor de afzonderlijke landen met een verschillende rente worden uitgegeven. Er is geen sprake van dat Duitsland evenveel rente gaat betalen als bijvoorbeeld het financieel zwakkere Spanje.

3) Gezamenlijk economische beleid
Dit punt houdt vooral in dat arbeidsmarkten flexibeler moeten worden, en belastingbeleid geharmoniseerd. Kortom, dit punt bevat de agenda van hervormingen.

Mijn opinie: Hervormen is verreweg de belangrijkste opgave binnen de EU. De wereld verandert en de opkomende economieën eisen hun deel in de economische groei. Zij vechten daarvoor met (nu nog) lage lonen en steeds hogere arbeidsproductiviteit. Ons antwoord kan niet zijn het blijven koesteren wat we hier de afgelopen decennia hebben bereikt. Aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is onvermijdelijk, op straffe van een steeds grotere achterstand en veel verlies van welvaart.

4) Versterken democratisch proces binnen EU
Op dit vlak moet de pro-EU-lobby eerlijk zijn. Hervormingen en aanpassingen verdragen zich lastig met intense democratische procedures. Het is gewoonweg onmogelijk dat zeventien landen vergaderen, beslissen en dan vervolgens telkens weer het mandaat van hun achterban moeten vragen.

Idee: houdt in elk land een referendum of de bevolking door wil met het europroject. Als een land voor stemt, betekent dat expliciet het overdragen van het mandaat aan hun leiders om verregaande noodzakelijk afspraken te maken. Stemt een land tegen, dan betekent dat automatisch het einde aan de eurodeelname.

Spannend, maar beter dan jaren doormodderen met half gelegitimeerde afspraken. Overigens, denk ik dat degene die ageren tegen Brussel en de beslissingsbevoegdheden graag op lokaal niveau (Den Haag in ons geval) wensen, vaak degene zijn die vinden dat vanuit onze regeringsstad voortdurend niet door de bevolking gesteunde beslissingen worden genomen.

Teruglezend zou deze column zo maar het masterplan van een EU-president voor het komende decennium kunnen zijn. Helaas is deze daarvoor weer net te kort. U kent daarvan de reden.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2012 10:41
    Als deze politicus de moeite neemt naar het wel en wee van de aandeelhouders van bankaandelen te kijken, trekt hij zijn woorden per direct in.

    Even los van beurskoersen, want die veranderen niets aan de realiteit.

    Hoeveel hebben aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders bijgedragen aan het versterken van de bankbalansen? Als bij een reddingsactie van de Staat het vermogen van aandeelhouders/obligatiehouders aangepakt wordt is het effect dubbel zo groot qua solvabiliteit en worden de lasten neergelegd bij diegenen die ook de lusten mochten ontvangen.
  2. [verwijderd] 28 juni 2012 11:18
    waarom zoveel woorden besteden aan toezicht? we willen veel agenten op straat en overal camera's hangen, het liefst iedere burger een overheidschip op zijn voorhoofd, een burgerveiligheidsnummer en weet ik veel en toch kan men van alles en nog wat uitspoken door gewoon het gedrag van de toezichthouders te bestuderen. als nationaal toezicht en europees toezicht al onvoldoende wordt geacht kan men beter de pot op. die eurobonds? dat was al aangeraden in de jarennegentig, heb ik gelezen. kennelijk moeten er eerst stevige problemen ontstaan voor men iets doet, een oorlog bijvoorbeeld. t Is te hopen dat failliet gaat als Spanje het niet redt, bijvoorbeeld vanwege teveel rommelhypotheken in Spanje.
  3. [verwijderd] 28 juni 2012 11:56
    Weet Marcel niet dat tot op heden elke keer weer het de belastingbetaler was die de banken moest redden van de ondergang veroorzaakt door hun eigen wangedrag? En dat niet 1 bankier ooit vervolgd is of zijn bonus heeft moeten inleveren. Dat ze integendeel zo schaamteloos zijn om zichzelf maar te blijven verrijken? En veel en veel meer.

    En al dat toezicht gaat inderdaad niets helpen want het enige resultaat is nog meer extreem dure EU baantjes waar gesjeesde politici terecht kunnen om de eigen zak vol te graaien.

    Wanneer komt er eens op EU niveau het beleid "wie zich brandt moet maar zelf op de blaren zitten"?

    En verder moet de EU eerst maar eens volgens het democratisch proces gekozen worden en moet met name NL zijn burgers eerst eens het recht geven om zich werkelijk te kunnen uitspreken.

  4. [verwijderd] 28 juni 2012 12:02
    "Idee: houdt in elk land een referendum of de bevolking door wil met het europroject. Als een land voor stemt, betekent dat expliciet het overdragen van het mandaat aan hun leiders om verregaande noodzakelijk afspraken te maken. Stemt een land tegen, dan betekent dat automatisch het einde aan de eurodeelname."

    Dat lijkt me een strak plan. Met als verwachte uitkomst: einde euro. Wat op zich dan wel weer goed is.
  5. [verwijderd] 28 juni 2012 12:07
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 28 juni 2012 12:02:

    "Idee: houdt in elk land een referendum of de bevolking door wil met het europroject. Als een land voor stemt, betekent dat expliciet het overdragen van het mandaat aan hun leiders om verregaande noodzakelijk afspraken te maken. Stemt een land tegen, dan betekent dat automatisch het einde aan de eurodeelname."

    Dat lijkt me een strak plan. Met als verwachte uitkomst: einde euro. Wat op zich dan wel weer goed is.
    Je geeft zelf al het antwoord waarom dit niet gaat gebeuren ;-)
  6. info_124 28 juni 2012 13:11
    Vele jaren lang is verzuimd te vertellen, dat de eigen inleg voor pensioen en verzekerign veel te laag was ( 20%). De rest(80%), moest het pensioenfonds c.s. zelf maar verdienen door beleggingen en rente-ontvangsten. Dus.. steeds maar hogere risico's aangegaan want EN de markt vroeg steeds hogere rendementen EN de eigen bonus. Totdat ineens de RISICO's boven water kwamen: hypotheekportefeuilles bleken veel minder waard te zijn, landen konden/wilden hun schulden niet meer betalen, kantoorpanden leeg, hypotheken niet meer op te brengen gezien werk weg, kiezers eisen van hun politici een doorgaan van het feestgedrag zonder de tering naar de nering te willen zetten.
    Aanvaardt het: uw bank is failliet, uw pensioen hoogstens de helft, uw verzekering kan straks niet uitbetalen, en uw (klein)kinderen accepteren de door u gemaakte gemeenschappelijke ( =staats)schuld niet, laat staan ook nog eens op te draaien voor uw AOW, pensioentekort, Zorg en overname te dure huizen gezien de grondbelasting bij bouw van de gemeenten. Bovendien heeft u hun "maak"banen naar China laten exporteren. Dacht u echt, dat de Chinezen over 20 jaar noch op ONZE marketing, advies ( dienstverlening) enz stonden te wachten ?
    "2020 en dan zijn we gelijk aan het Westen, 2050 en ze zitten weer op hun knieen voor onze Drakentroon", vertelde men mij daar al in 1999.
  7. [verwijderd] 28 juni 2012 16:08
    Kort samengevat: Ik ben er helemaal voor dat iemand in Nederland, in dit geval de heer Rutte, zo snel mogelijk eerst alle rommel opruimt om hierna over andere maatregelen te praten, de heer Roemer vind ik een hele aardige meneer, maar toch een meneer die zijn uiteraard hoogstaande principes hoger stelde dan het blussen van een brand op een schip, dit op een moment dat de kapitein op het schip, de heer Rutte, ongeveer 10 zijn excuses had aangeboden over een misverstand bij een aantal miljard euro’s, en de heer Rutte een paar maal had gezegd dat het een misverstand was, dat het misverstand is opgelost, dat nu iedereen begrijpt dat het een misverstand was, zodat er geen reden is om het excuus niet aan te nemen, maar de heer Roemer dit excuus desondanks niet wilde aannemen, dus op dat moment tegen de kapitein op het schip zei “Bekijk het verder maar, wat je verder ook zegt”, wat de heer Roemer trots op de televisie bij Pauw en Witteman kwam vertellen, en onder het motto “Hervormen, dus de suffering people in de eurozone met bijvoorbeeld meer democratische controle meer vertrouwen geven in de verschillende, door geen mens op de hele wereld, laat staan in de Eurozone, te bevatten instellingen van de EU, is uiteraard na het opruimen van de rommel en het blussen van de brand verreweg de belangrijkste opgave binnen de EU.” helemaal voor Marcel Tak for president!
  8. [verwijderd] 28 juni 2012 16:08
    Ik hoop dan ook dat de auteur het vele aanknopingspunten biedende masterplan voor de euro naar het secretariaat van de Tweede Kamer stuurt, waarna de politieke volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer zich over het masterplan kunnen buigen.

    Slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving ten overvloede:

    Het gaat om het overzichtelijk herstellen van vertrouwen op een doorsnee dag in een overzichtelijke schuldencrisis, of wel een overzichtelijke doorsnee debiteuren-crediteuren materie, welke overzichtelijke doorsnee materie al dan niet via de rechter zowel voor de debiteur als de crediteur kan worden opgelost, of in een faillissement met een curator eindigt, waarvoor het zeer noodzakelijk, zeer urgent en zeer wenselijk is, dat deze crisis, een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis door de soevereine brandweer die er verstand van heeft en hiervoor doorgeleerd heeft en die bijvoorbeeld niet eerst de deuren langsgaat om te vragen of het goed is dat de deskundige brandweer

    - net zoals in het geval dat er in de geschiedenis van de mensheid tot nu toe geen overheid in de wereld is geweest die aan de burgers eerst de verschillende meningen gaat vragen t.a.v. het voornemen van de overheid om volgend jaar een blauwe envelop naar de brievenbus van de betreffende burger te sturen met een formulier om in te vullen –

    bepaalde dingen die in het algemene belang van Nederland uiteraard zeer noodzakelijk, urgent en wenselijk zijn om de brand te blussen, wordt geblust.

    Als de brandweer langs de deuren, of in dit geval langs 16 miljoen Nederlanders moet die allemaal

    - met name de mensen die geloven in de verontwaardigd verongelijkt vanuit een kronkelende weg van een inktzwart bos waarin geen hand voor ogen te zien is dominant ophitsend scorende met twee maten metende wake up, wake up, eigen volk eerst, regel is regel oneliners van de heer Wilders van zijn zondebokpartij tussen de in naam van de vrijheid met twee maten metende bedrijven door fanatiek bij te houden Talmoed- en Bijbelstudies, i.h.k.v. het tegengaan van de in slapeloze nachten ontwaarde Islamisering met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren godsdienstoorlog met 1,2 miljard Moslims, i.h.k.v. het tegengaan van de in slapeloze nachten ontwaarde Islamisering dominant ophitsend verontwaardigd verongelijkt in ronddraaiende cirkels praten over het dragen van welke kledingstukken de betreffende mensen die in een godsdienst geloven zouden moeten dragen, hoewel een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking nog nooit 1 (één) mevrouw in een burka hebben waargenomen, laat staan over wakker hebben gelegen, het dominant ophitsend verontwaardigd verongelijkt in ronddraaiende cirkels praten over de zondebokken in de lidstaat Griekenland en overige lidstaten waar in een muntunie zonder politieke afspraken op niet door de politiek voorziene momenten voorziene, niet door politieke afspraken bewaakte momenten branden wegens oververhitte economische motoren uitbraken, het dominant ophitsend verontwaardigd verongelijkt in ronddraaiende cirkels praten over de banen die de zondebokken uit Midden- en Oosteuropa van de Nederlanders zouden afpikken in strijd met verdragen van de Europese Unie, het dominant ophitsend verontwaardigd verongelijkt in ronddraaiende cirkels praten over de nieuwste zondebok Brussel die uit de zondebokkenhemel is gevallen en welke zondebok het allemaal gedaan heeft en die dan ook met het vingertje zonder kennis van zaken en zonder enig historisch besef als zondebok dient te worden aangewezen,

    welke dominant de klok naar het jaar nul terugzettende, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende, permanent paniek en verwarring zaaiende oneliners dominant in strijd zijn met artikel 1 van de grondwet van de democratie Nederland wegens het in de vooralsnog aan de Noordzee en vooralsnog niet in de woestijn gelegen democratie Nederland dominant niet toegestaan zijn van discriminatie,

    zodat dit in de democratie Nederland,

    het ooit in de wereld als stichters van New York om zijn handelsgeest, godsdienstvrijheid, tolerantie en zuinigheid bekend staande land, maar inmiddels als land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner, dus hoger dan een gemiddelde Griek of Amerikaan,

    waarin dit in het eerste artikel van de grondwet niet toegestaan is uiteraard niet voor herhaling vatbare, de klok naar het jaar nul terugzettende experimentele gedoe beter zou zijn als de heer Wilders op een zeepkist op een kronkelende doodlopende weg van een donker bos waarin niemand een hand voor ogen kan zien in de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen democratie Nederland zijn inktzwarte permanent verongelijkt verontwaardigde dominante preken met ongrondwettelijke oneliners gaat afsteken om zijn volgelingen naar het beloofde land of de beloofde heilstaat zonder zondebokken als de in naam van de vrijheid te verketteren Moslims, Grieken,. Oost- en Middeneuropeanen, andersdenkende Nederlanders en het hoofdkantoor in Brussel te leiden, zodat dit ongrondwettelijke, de klok naar het jaar nul terugzettende gedoe voortaan andersdenkende Nederlanders al dan niet in een ijzeren greep van gedoogsituaties voortaan bespaard blijft -

    de wijsheid in pacht hebbenen bijvoorbeeld de uitsluitend in verkiezingsretoriek langs elkaar heen “discussierende” wanvertoning met verkiezingsposters waarover de Tweede Kamerleden zich kunnen amuseren,

    was dat in de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis in een aaneenschakeling van krediet-, banken en schulden crises die de suffering people in de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand teisteren even in naam van de vrijheid een goeie mop van de heer Wilders, de ongekroonde keizer van het keizerrijk Wilders in de voormalige Eurozone die immers van boven de wolken, het kan niemand in de Eurozone ontgaan zijn, de wijsheid in pacht heeft gekregen met voor degenen die in het keizerrijk in de voormalige Eurozone zonder enig gedoe of wat dan ook in de zuidelijke provincies van het warme weer en mooie uitzichten willen genieten voldoende mogelijkheden,

    in de Tweede Kamer moet aanzien, zie

    www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek...

    schiet het niet op.

    Er is over deze niet anders dan een wanvertoning te noemen vertoning slechts 1 (één) lichtpuntje te melden: het is in de betreffende vertoning mogelijk dat een brief binnen 1,5 uur door een ambtenaar wordt opgesteld en nadat iemand in Nederland een stempeltje op had gezet

    14.34 uur: De brief is binnen; het debat kan beginnen. De eerste spreker is Pechtold.

    bij de Tweede Kamer kan worden bezorgd, wat t.a.v. een bepaalde urgentie op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis niet verkeerd kan zijn.

    Er is òf een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis, waarbij urgentie is geboden aangezien het zeer noodzakelijk en zeer wenselijk is om deze brand te blussen, òf er is geen mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand, waarbij geen urgentie is geboden, zodat het hele circus dat hier iets over moet zeggen niet zoveel uitmaakt, dus laat in de Tweede Kamer met verkiezingsretoriek maar vanuit de loopgraven langs elkaar heen praten, men is het de afgelopen 100 jaar, het is (extreem)links, het is (extreem) rechts, vanuit de loopgraven niet anders gewend, zodat het maar goed is dat je hierover, als het even goed gaat, slechts 1 keer in de 4 jaar hoeft te stemmen.
  9. [verwijderd] 28 juni 2012 17:59
    @Cor Bos Ik denk dat het in de onderhavige crisis, dus de onderhavige mogelijk vanuit de Eurozone voor een mogelijke vrije val van de Euro met de consequenties van dien over de rest van de wereld uitslaande brand, goed mogelijk is dat het laatste eventueel het geval is, zie in de Eurozone slechts ter kennisgeving eventueel voor meer info hierover

    www.iex.nl/Column/65819/Belletje-voor...
  10. forum rang 4 New dawn 28 juni 2012 20:18
    Belangrijkste onderdeel is dat de begroting uit handen zou moeten worden gegeven aan Brussel. Dan pas kunnen er een bankenunie en eurobonds komen komen. Anders profiteren ze alleen van de lagere rente en overschrijden ze de begroting weer met als argument dat er groei moet komen.

    De BRD wil ook geen ander mandaat van de ECB.

    Een fikse stap in het opgeven vd soevereiniteit. Willen ze dat ? Ik zie het nog niet gebeuren.
  11. [verwijderd] 28 juni 2012 22:48
    @Hmm Ik heb slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving als niet al dan niet deskundige brandweerman, niet laagste al dan niet deskundige, laat staan hoogste al dan niet deskundige medewerker van een doorsnee al dan niet deskundige afdeling debiteuren-crediteuren en niet al dan niet deskundig financieel expert op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren geen glazen bol, maar ik weet wel dat de auteur een zeer deskundig financieel expert met naam is, en dat de deskundige auteur niet de enige is die voor deze urgente materie

    - die urgent om zeer noodzakelijke en zeer wenselijke deskundige maatregelen vraagt,

    zoals eigenlijk min of meer gebruikelijk bij een doorsnee brand, waar de

    – hopelijk voor de suffering people –

    deskundige brandweer op tijd, dus niet te laat, dus in het geval dat de brandweer te laat komt en alles reeds afgebrand is en de brandweer weer onverrichterzake met de brandweerauto naar de brandweerkazerne kan terugrijden met de gevolgen van dien, wat doorsnee people waar dan ook op de wereld in de geschiedenis van de mensheid tot nu toe liever niet zien gebeuren, maar in tegenstelling hiermee dus op tijd is, dus zoals dit gebruikelijk is bij doorsnee mogelijk over de rest van de wereld uitslaande branden, zodat je voordat de Eurozone en de rest van de wereld afbrand kan verwachten dat de deskundige brandweer een keer gaat beginnen met blussen, en niet eerst met de betrokkenen gaat overleggen over de kleur of het merk van de brandweerauto of de kleding van de brandweerlieden, en iedereen in spanning de uitkomsten hiervan moet afwachten, dus is de brandweer wel met de juiste kleur en merk brandweerauto uitgerukt en hebben de brandweerlieden in de haast wel de juiste kledingstukken aangetrokken, en het op een gegeven moment niet meer nodig is dat er ooit nog een brandweerauto met welke kleur of merk brandweerauto en met welke kledingstukken van de brandweerlieden ook uitrukt, omdat zeg maar de brand niet tijdig is geblust met de consequenties van dien,

    heeft doorgeleerd en zich hierover heeft gebogen:

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...
  12. [verwijderd] 29 juni 2012 10:06
    "Overigens, denk ik dat degene die ageren tegen Brussel en de beslissingsbevoegdheden graag op lokaal niveau (Den Haag in ons geval) wensen, vaak degene zijn die vinden dat vanuit onze regeringsstad voortdurend niet door de bevolking gesteunde beslissingen worden genomen."

    Dit mocht wel wat duidelijker, maar verstandige mensen kunnen het hier alleen maar mee eens zijn.

    We moeten naar een Europese regie toe. Dat zal regio's dwingen tot samenwerking over de grenzen heen. Een recept voor groei en innovatie.
  13. [verwijderd] 29 juni 2012 12:54
    Beste Groenvoer, als ik in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand de teletekstberichten goed begrijp, is het slechts ter kennisgeving alleen nog een kwestie om in de betreffende mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand zo snel mogelijk alle rommel op te ruimen en dan hierna met zeer urgente, zeer noodzakelijke, zeer wenselijke en - uiteraard - zeer deskundige maatregelen de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand te blussen, een piece of cake, zodat de hele kwestie, het kan niet anders, de eerstvolgende 20 à 40 jaar alleen nog het terrein van deskundige financiële experts kan zijn die tevens verstand van zaken over de hervorming van de Europese Unie hebben, zoals de auteur! Een prettig weekend toegewenst, tevens uiteraard onder dankzegging voor de deskundige visie aan de auteur, en voorts een ieder in de Eurozone en daarbuiten!

  14. [verwijderd] 29 juni 2012 13:30
    @ben d'r klaar mee Hierboven staat voor alle duidelijkheid slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving dat ik in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis om bovenvermelde redenen iedereen een prettig weekend toewens en tevens duurzaam hierna.
  15. [verwijderd] 29 juni 2012 13:57
    Ik bedoel slechts ter duurzaam hierbij latende kennisgeving voor alle duidelijkheid het volgende.

    Wat hierboven staat komt er feitelijk min of meer op neer dat ik in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis om bovenvermelde redenen iedereen een prettig weekend toewens en tevens duurzaam hierna.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links