Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

70% van de particuliere beleggers belegt (nog) niet in AI

70% van de particuliere beleggers belegt (nog) niet in AI
Beeld: iStock

De meerderheid van de particuliere beleggers in Nederland en België belegt nog niet in de opmars van Artificial Intelligence (AI). Opvallend is ook dat niet AI, maar de energietransitie het meest werd aangevinkt als belangrijkste trend. Dat blijkt uit een enquête van IEX, waar in totaal 1.431 beleggers aan hebben deelgenomen.

Artificial intelligence (AI) heeft alles in huis om een disruptieve technologie te worden, vergelijkbaar met de opkomst van internet aan het begin van deze eeuw. Bedrijven die zich met deze technologie bezighouden - van chipfabrikanten tot software-ontwikkelaars en dataleveranciers - kunnen de laatste tijd dan ook vaak rekenen op forse koersstijgingen.

Circa 70% belegt nog niet in AI

Toch lijken particuliere beleggers de kat uit de boom te kijken, als we afgaan op een peiling die IEX heeft gedaan onder Nederlandse en Belgische beleggers.

Op de vraag of zij het afgelopen halfjaar hebben belegd in de opmars van AI, gaf een overweldigende meerderheid aan dit (nog) niet te doen. 54,8% van de Nederlandse beleggers zei hier niet in te beleggen. Nog eens 14,8% gaf aan het nog niet te doen, maar wel van plan te zijn.


Onder de Belgische beleggers is 61,3% in het geheel niet bezig met AI. 10,3% belegt er nog niet in, maar wil dat in de toekomst wel gaan doen.


Slechts 10,4% van de Nederlandse en 12,8% van de Belgische beleggers heeft in de afgelopen zes maanden specifiek op AI positie genomen. 19,9% van de Nederlanders en 15,6% van de Belgen belegde al in deze trend voordat AI-chatbot ChatGPT in november werd geïntroduceerd. Dat betekent dus dat 30% van de Nederlandse beleggers momenteel in deze trend belegt. Bij de Belgen is dat 28,4%.

Liever losse aandelen dan ETF's

IEX was ook benieuwd op welke manier beleggers in de AI-trend beleggen: kopen ze losse aandelen, thema-ETF's of een combinatie daarvan? Uit de antwoorden blijkt een duidelijke voorkeur voor stock picking. Maar liefst 69,5% van de IEX-lezers die al in AI belegt, heeft zelf aandelen geselecteerd. Slechts 16% geeft de voorkeur aan ETF's. De rest doet beide.

Bij Belgische beleggers is een vergelijkbaar patroon te zien: 66% doet aan stock picking, 23,8% heeft ETF's en 9,7% kiest voor een combinatie.

Energietransitie is belangrijkste trend voor de lange termijn

Artificial Intelligence domineert de headlines, maar zien beleggers dit wel als de belangrijkste trend voor de lange termijn? Nee, zo luidt het enigszins verrassende antwoord: AI moet het afleggen tegen de energietransitie. Op de derde en vierde plaats vinden we respectievelijk de vergrijzing en blockchaintechnologie.

Dit zijn de keuzes van Nederlandse beleggers:

En hieronder ziet u die van Belgische beleggers:


Beleggers verwachten het meest van waterstof en kernenergie

IEX stelde ook een vraag over de energietransitie. Dat we wereldwijd een omwenteling gaan maken van fossiele brandstoffen naar alternatieve energie, staat buiten kijf. Maar van welke energiebron of -drager hebben beleggers de grootste verwachtingen?

Hoewel in Nederland, België en de Noordzee enorme windmolen- en zonneparken verrijzen, zien particuliere beleggers meer potentie in waterstof en kernenergie. Vooral waterstof gooit hoge ogen.

Zoals u in de onderstaande grafieken kunt zien, zijn er kleine verschillen tussen Belgische en Nederlandse beleggers. De Belgen zien iets meer potentie in zonne- en windenergie dan hun noorderburen, terwijl onder Nederlanders kernenergie iets vaker werd genoemd.

Hier vindt u de antwoorden van Nederlandse beleggers:

... en hier de antwoorden van de Belgen:

 

 

Deze vragen maken deel uit van de maandelijkse Nationaal Beleggerssentimentspeiling van beleggingssite IEX.nl en de Beursduivel Sentimentspeiling van beleggingssite Beursduivel.be. Aan de Nederlandse peiling namen 1.149 beleggers deel en aan de Belgische 282 beleggers.

De verdere uitslag van deze peilingen vindt u hier:

____________________________________________________________________________________________

Sessies over AI en energietransitie op de IEX Beleggersdag op 30 juni

Artificial Intelligence en de energietransitie komen ook uitgebreid aan bod op de IEX Beleggersdag op 30 juni.

De CEO's van Alfen en Fastned maken daar hun opwachting. Zij geven hun visie op de markt en de kansen die zij hierin zien voor hun bedrijf.

Daarnaast zal IEX-marktcommentator Arend Jan Kamp een presentatie houden over AI: over scenario's, kansen, valkuilen én kanshebbers. Hij gaat onder andere in op de volgende vragen:

  • Gaat Artificial Intelligence het helemaal maken op de beurs?
  • Wat moet u doen als belegger: ‘gewoon' nu al Big Tech en Big Chippers kopen, of juist wachten op de aanstaande winnaars, al is nog niet duidelijk welke dat zijn?
  • Wat zijn de mogelijke en waarschijnlijke scenario’s als we kijken naar eerdere technologische revoluties?

Een greep uit het programma van de Beleggersdag vindt u hier.

IEX-bezoekers kunnen kaarten voor de IEX Beleggersdag nu nog met korting (€24,95 i.p.v. €29,95) kopen. Abonnees van IEX krijgen een nog scherpere aanbieding.

Koop hier uw kaarten

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 24 aug Slotcall: monsterzege Nvidia, maar toch trekken chippers AEX in het rood 19
  2. 17 aug Slotcall: Hoe Adyen 40% van de beurswaarde zag verdampen en AEX meesleurde 15
  3. 10 aug Fastned-CEO Michiel Langezaal: ‘Onze laadstations staan op de meest interessante locaties’

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links