Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Even doorbijten

Met mijn collega’s spreek ik dagelijks over de noodzaak om te komen tot een echt besluit in Europa. De oplossing die gevonden moet worden om de eurocrisis te bezweren is blijkbaar niet eenvoudig te vinden. Dat geeft ook niet want een beetje uitdaging maakt het leven spannend.

Maar besluiteloos door het leven gaan heeft nooit gewerkt en besluiteloos blijven tijdens een crisis zou een gevangenisstraf moeten opleveren. U weet inmiddels dat ik een hoofdrol toedicht aan de Europese Centrale Bank (ECB) om de eurocrisis te bezweren.

Bookwise door het leven gaan kan lang goed gaan maar het lijkt tijd om streetwise te worden en toe te passen wat we in het dagelijkse leven op de straat hebben geleerd en snel iets te besluiten.

Veteranen
Deze week las ik dat de voorman van de Amerikaanse verzekeraar AIG stelde dat als gevolg van de eurocrisis de pensioenleeftijd in Europa zo maar eens richting de 80 zou moeten worden opgetrokken.

De man meende het serieus en dat werd mij duidelijk toen de 68-jarige CEO ook nog eens stelde dat hij inmiddels veteranen naar Griekenland had gestuurd om daar de zaken van AIG te behartigen.

Die veteranen zijn AIG-medewerkers die de Argentinië-crisis van rond de eeuwwisseling hebben meegemaakt en daarom ervaring hebben met wat Griekenland zou kunnen gaan overkomen. De Griekse centrale bank heeft ook een idee wat de Grieken zou kunnen gaan overkomen en de bank zond daarom vorige week een noodsignaal uit.

Devaluatie
De Griekse centrale bank verwacht dat het verlaten van de euro zal gaan leiden tot een drachme die met 65% gedevalueerd gaat worden. Ik neem aan dat de bankiers doelen op een devaluatie ten opzichte van de oorspronkelijke ruilverhouding van de drachme naar de euro.

Door de devaluatie zal er ook in een enorm tempo geldontwaarding gaan plaatsvinden en zal het inkomen van de Grieken (die dan nog werken) halveren, volgens de bank. Nare berichten, toch?

Maar omdat deze teksten van de hand komen van meneer Provopoulos neem ik ze toch met een korreltje Grieks zout. Dezelfde Provopoulos stelde namelijk nog geen half jaar geleden dat Griekenland geen bankencrisis beleefde.

Dat ik dat toen een rare opmerking vond omdat grote Griekse banken tot wel 6 keer hun eigen vermogen in Griekse staatsobligaties hadden belegd, waar ruim 70% op afgeschreven moest gaan worden, werd mij toen gelukkig niet kwalijk genomen.

Ontsnappingsroute
Klopt het wel wat deze man nu stelt? De Europese periferie gaat gebukt onder enorme schuldenbergen die onbetaalbaar groot zijn geworden. Omdat de Europese probleemlanden rekenen en betalen in een euro die niet kan devalueren ten opzichte van naaste handelspartners werken oude ontsnappingsroutes niet meer.

Een beproefde ontsnappingsroute was gecontroleerd failleren, schulden herstructureren en devalueren. Deze ontsnappingsroute, waar Provopoulos blijkbaar zo tegen is, veroorzaakte in het verleden altijd een scherpe economische terugval, maar deze terugval werd doorgaans gevolgd door een zeer scherp herstel van de economie.

Grexit
Devalueren kan met een oorspronkelijke valuta maar kan natuurlijk ook plaatsvinden nadat een land uit een muntunie stapt en zijn oorspronkelijke valuta weer adopteert.

Het verlaten van een muntunie is volgens een onderzoek (Rose, 2007) zelfs een actie die relatief simpel en snel afgewikkeld kan worden waarbij de bewegelijkheid van de economie relatief beperkt blijft. Een iets andere conclusie dan die van Provopoulos.

Natuurlijk heeft Griekenland met een enorme schuldenberg te maken en dat maakt uitstappen uit de euro wel lastiger maar de meeste beleggers hebben eigenlijk al bijna alles verloren van wat ooit aan de Grieken is geleend.

Noodkredieten
De ECB heeft overigens nog een pakket van 50 miljard euro, niet afgeboekte, Griekse staatsobligaties op de plank liggen maar voor een centrale bank lijkt mij dit met een pennenstreek opgelost.

Ook moeten we niet vergeten dat het uitstappen van Griekenland uit de euro en de introductie van een nieuwe drachme betekent dat de beloofde scheepsladingen vol met noodkredieten, wat mij betreft, ook voor een groot deel kunnen vervallen.

Argentinië
Een veel gebruikt voorbeeld van een recente devaluatie is Argentinië. Argentinië had tot januari 2002 een vaste verhouding van één-op-één van de peso met de Amerikaanse dollar.

Deze vaste verhouding met de dollar was geïntroduceerd in de tachtiger jaren toen Argentinië probeerde af te rekenen met de hyperinflatie.

Dat het mis ging in 2000-2001 had volgens verschillende onderzoekers te maken met de slechte adviezen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maar vooral het onverantwoordelijke beleid en corruptie kregen de schuld van de Argentinië-crisis.

Met al deze omstandigheden lijkt Griekenland momenteel ook te maken te hebben. Griekenland is de laatste jaren meegezogen in het zog van te sterke Europese landen die kracht gaven aan de euro, net zoals Argentinië valutair werd meegezogen door de kracht van de Amerikaanse economie die de dollar steeds sterker maakte.

Dollarkoppeling
Argentinië kwam in een diepe crisis terecht door de koppeling aan de sterke dollar die het land kansloos maakte als exporteur. Om de crisis te bezweren raadde het IMF de Argentijnse regering aan flinke bezuinigingen door te voeren, net zoals dat nu geadviseerd wordt aan Griekenland, Portugal en Ierland.

Bezuinigingen in Argentinië hadden vooral betrekkingen op verlagingen van ambtenarensalarissen en pensioenen. Argentijnen namen in 2001 ook steeds meer spaargelden op en verruilden deze contanten naar dollars in de hoop aan de ontwaarding van de peso te ontkomen.

De Argentijnse regering greep in door opnames te maximaliseren of soms zelfs voor korte tijd tegoeden te bevriezen. Uiteindelijk barstte, na veel geweld, de bom en besloot Argentinië de vaste één-op-één koppeling aan de dollar los te laten en de peso met wel 70% in waarde te laten dalen.

Zes maanden
De economische terugval na de devaluatie in Argentinië duurde nog geen zes maanden. Daarna keerde de groei al weer terug. Na drie jaar was het Argentijnse bruto binnenlands product met 25% gegroeid en was met succes afscheid genomen van een inktzwarte periode uit de Argentijnse monetaire geschiedenis.

De Argentijnse aandelen maakten vanaf 2002 ook een prachtige periode mee. De Merval-index verzesvoudigde in de periode van 2002 tot 2007.

Brussel moet, samen met de ECB, ook snel afscheid gaan nemen van deze zwarte bladzijde in monetaire geschiedenis van Europa. Ons laten regeren door angst is niet goed, denk ik.

Zwakkere euro
De geschiedenisboeken kunnen ons helpen en vele multinationals hebben zelfs personeelsleden in dienst die nog redelijk recent hakten met een devaluatie-bijltje. Griekenland zou de stap gewoon moeten zetten en zich los moeten gaan maken van de euro.

De ECB op zijn beurt zou landen als Spanje, Portugal en Ierland moeten helpen door als centrale bank te gaan starten met het opkopen van lokale staatsobligaties en lokale banken te voorzien van extra cash.

De kwantitatieve verruiming van de ECB zou moeten leiden tot het verder verzwakken van de euro. Ook zou de ECB een beleid ter hand moeten nemen dat wat ruimte geeft aan geldontwaarding.

Het starre vasthouden aan het door het IMF geadviseerde beleid om verdere bezuinigingen door te voeren lijkt op ongelukken uit te gaan draaien.

Laat angst Europa niet regeren en kijk naar recente voorbeelden. Natuurlijk kan het uitstappen van een land als Griekenland onverwachte ontwikkelingen geven maar onszelf gaar laten koken als een kikker in een pan met kokend water lijkt mij een slechte optie.

Voor beleggers is een besluit gewenst. Beleggen in Argentinië was levensgevaarlijk in 2000 en 2001 omdat de onzekerheid dodelijk was voor de koersen. Van onzekerheid hou ik niet en u waarschijnlijk ook niet en beurskoersen al helemaal niet.

Enig uitzicht op echt betere tijden voor de Europese beurzen lijkt er pas te komen als Brussel en Frankfurt een besluit nemen. Tot die tijd blijf ik maar gewoon beleggen in mijn multinationals.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 6 juni 2012 15:45
    In Argentina is de crisis opgelost zoals Krugman cs. dat voorstellen. Stimuleren in het kwadraat, nu denkt iedereen (de grote meerderheid) dat er niet meer gewerkt hoeft te worden want het stimuleren zal eeuwig doorgaan. Helaas is het geld op en er wordt zoveel belasting geheven en geconfisceerd dat vrijwel iedereen het bijltje er bij neerlegt. Dus die grondstoffen zullen eerst wel in de grond blijven zitten. Een goed uitgangspunt voor nieuwe stimuli uit het buitenland als deze crisis voorbij is?
  2. forum rang 5 theo1 6 juni 2012 16:29
    Eindelijk eens een stukje gezond verstand. Nu maar hopen dat Merkel dit artikel ook leest.

    Argentinië heeft een lange traditie van slecht beleid gewoon weer opgepakt waardoor de oude problemen weer terugkomen. Daar is weinig tegen te beginnen. Als de Griekse politiek na de euro-exit ook weer gewoon verder gaat met stemmen kopen door ambtenarenbanen te creëren, dan bouwen ze ook weer snel genoeg nieuwe schulden op. Maar ze kunnen dan in ieder geval niet meer heel Europa in hun val meeslepen en ze kunnen dan tenminste devalueren zodat alles wat minder uit de hand loopt.
  3. forum rang 5 theo1 6 juni 2012 16:57
    quote:

    harryhol schreef op 6 juni 2012 16:34:

    Even doorbijten....

    Durft deze goudgerande portfoliomanager dat ook op straat in Athene te verkondigen ? Ik vermoed dat hij eigenlijk alleen maar aan zijn eigen portfolio denkt....
    Dat lijkt me gemakkelijker dan op straat in Athene verkondigen dat er nog jaren en jaren keihard bezuinigd moet worden zonder enig perspectief op betere tijden. En dat al die bailouts met rente terugbetaald moeten worden (tot de laatste cent en zonder enige vorm van clementie) of anders gaat de kraan dicht en gaat het land acuut bankroet.

    De Grieken hebben zelf ook best wel door dat hun problemen niet op een magische manier zomaar weg gaan. Dat het lastig is en nog lastiger gaat worden, dat is duidelijk. De vraag is of er licht aan het eind van de tunnel kan komen of dat het land alleen maar dieper de prut in wordt geduwd.
  4. [verwijderd] 6 juni 2012 17:00
    Whats new?

    Bij de start vertelde ik al eenieder die maar horen wilde: "Failliet laten gaan, is voor iedereen het beste". Bij nee, al die politici moesten zonodig de blits maken en wilden goede sier maken met van de burger geroofde miljarden terwijl iedereen weet dat "goed geld naar kwaad werpen" totaal heilloos is.

    Maar zolang banken elk risico mogen nemen en de winsten voor aandeelhouders en bonussen voor manegers zijn zullen de belastingbetalers dat geld moesten ophoesten. En wie doen daar het hardst aan mee? De partijen die het hardst roepen dat er een eerlijke verdeling van het geld moet zijn.

    Nou, die eerlijke verdeling is nu wel duidelijk. Nog meer de de Have it All op te hoesten door de Have it Not.

  5. forum rang 6 haas 6 juni 2012 20:46
    quote:

    Wij Rosario schreef op 6 juni 2012 15:40:

    Ik woon er toevallig. We hebben nu een nog grotere crisis dan in 2002 !
    thx voor uw report
    zo zie je maar,verre van Argentinie weet de beleggingsadviseur er mooie verhalen van te maken.

    De grondstofbedrijven die mijnen in Argentinie hebben trappen de laatste mndn op de rem met de verdere ontwikkelingen in Arg.
    (PAAS,LCC,Jaguar,Repsol etc)
    Vandaag nog Cameco,uranium mijnbedrijf legt haar aktiviteiten in Arg.stil.

    EN zwaar gesubsidieerde benzineprijzen voor de bevolking ?
  6. Marconosto 7 juni 2012 07:52
    quote:

    Fugazi99 schreef op 6 juni 2012 14:48:

    Verschil is wel dat Argentinie grondstoffen heeft en Griekenland niet....
    Nee he? Onder Kreta zit een gasbel die groter is dan we in Nederland ooit zullen hebben! Heeft in Nederland toch welvaart gebracht. Waarom ze die niet exploiteren is mij een raadsel. Google maar es.!
  7. MartijnN1932 7 juni 2012 09:46
    quote:

    Marconosto schreef op 7 juni 2012 07:52:

    [...] Nee he? Onder Kreta zit een gasbel die groter is dan we in Nederland ooit zullen hebben! Heeft in Nederland toch welvaart gebracht. Waarom ze die niet exploiteren is mij een raadsel. Google maar es.!
    antwoord is de grondstabiliteit als ze die gasbel gaan exploiteren
    dan is er een grote kans dat Kreta verzakt en half onder water komt.
    daar gaat weer een inkomstenbron van toeristen..
  8. ouwerot 7 juni 2012 14:38
    of je stapt uit de euro en je devalueert of je blijft in de euro en verlaagt je loonkosten zodat je binnen het eurogebied weer concurrerend wordt. linksom of rechtsom zijn de grieken in de aap gelogeerd. bovendien ben benieuwd of die groei in argentinie niet vanaf een ingeklapt bnp wordt gerekend. als je eerst 100 hebt, dan klapt naar 40 dan stelt 1% op 40 ook niks voor. je zult met 250% moeten groeien om op je op je oude niveau te komen. Rosario heeft gelijk: de heer en mevrouw Kirchner hebben er weer een potje van gemaakt.
    een van de vorige minister van financieen , die met een nederlandse vrouw, vertelde in een interview dat een havenwerker drie keer meer inkomen naar huis bracht dan hij. bij ons is het werk werk en werk, daar is het herstructureren, herstructureren en herstructureren: het hele economie is vermolmd door monopolies vergunningen, kartels en gildes. als keurige boer kun je niet eens je olijfolie uitvoeren: dat moet via een paar handelshuizen die daarvoor vergunning hebben. laat de troika voorlopig maar even de grieken het mes op de keel zetten.
  9. info_124 7 juni 2012 15:00
    Ik heb daar toen rondgelopen: moeders, die van vuilnisbak naar vuilnisbak gingen, om half verrotte tomaten eruit te halen. Een inflatie van 170% per MAAND. Fabrieksmedewerkers bij Mendoza vroegen aan de vrachtwagenchauffeur uit Chili, waarom hij Pinochet niet had meegegracht ( was net afgetreden), men had hem graag een kontrakt gegeven voor 2 jaar. Die chauffeur lachte dat weg met als reactie: wij 11% per jaar en jullie 170%per maand: nee, we houden hem als reserve.
    Agentinie had een buitenlandse schuld van US$ 45 miljard, met 40 mln inwoners; Griekenland ver over E 450 miljard met 11 mln inwoners.De Argentijnse schuld is door de N+Z amerikanen kwijtgescholden de Griekse zullen wij Europeanen moeten doen.De Argentijnse economie was niet met een zwaar oververschulde andere economie vervlochten , terwijl de Griekse een financiele lawine in de EU veroorzaakt, die over de E 4500 miljard gaat.
    En zo zijn er nog veel meer verschillen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links