Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Steeds minder zorgen, maar de AEX is niet vooruit te branden

Slotcall: Steeds minder zorgen, maar de AEX is niet vooruit te branden
Beeld: IEX

Lichtrood is de modekleur van deze week. De AEX zet voor de vierde dag op rij een kleine daling op het bord (-0,09%), maar noteert nog altijd hoger dan het slot van vorige week donderdag.

Kortom, het is nog steeds sukkelen geblazen op de beurs, die zo langzamerhand snakt naar wat serieuze wind in de zeilen - of die nu mee of tegen is, ben je bijna geneigd te denken.

Volgende week misschien, als het ECB- en Fed-circus zijn tenten weer opslaat? Nu het schuldenplafond-dossier weer voor even is gesloten en de Amerikaanse regionale bankencrisis vooralsnog niet verder om zich heen heeft gegrepen, beginnen de Amerikanen voorzichtig te hopen dat een echte recessie vermijdbaar is. 

De zorgen raken op

'Running out of worries' noemt Bloomberg het en komt zelfs met een afvinklijstje:

Goldman Sachs heeft de kans op een recessie in de VS in de komende 12 maanden al afgeschaald van 35% naar 25%. (De consensus is trouwens nog steeds rond de 65%). En dat roept de vraag op: wat gaat de Fed doen? Wordt het een pauze, of wordt het - nieuw jargon - een skip? Dat de Fed komende week even niets doet is nog steeds de consensus - die wel wat afneemt trouwens - maar gaat Powell de pauzeknop voor langere tijd indrukken of trapt hij in juli toch nog een keer op de rem?

In Europa liggen de kaarten iets anders: Christine Lagarde lijkt nog niet van pauzeren te willen horen, maar krimp is er inmiddels al wel:

Dat running out of worries nemen ze in Amerika trouwens wel erg serieus. Kijk eens naar dat beleggerssentiment: 

Topdag voor automakers

Wat valt er verder op vandaag? In Europa dansen vooral de auto-aandelen op tafel. En dan in de brede zin van het woord: van Volkswagen (+1,3%) tot Stellantis (+2,1%) en van Michelin (+1,8%) tot Continental (+2,2%). In Nederland is het helaas met een lampje zoeken naar auto-aandelen. Bussen hebben we wel, maar helaas, Ebusco (-2,6%) is muurbloempje op het autofeestje.

Arend Jan Kamp buigt zich vandaag over een ander auto-aandeel dat die Europese namen de laatste jaren alle hoeken van de beursvloer heeft laten zien (en dat geen Tesla heet): het Chinese BYD.

Zelf geen auto-industrie van enige naam, maar wat Nederland wel heeft is sterke toeleveranciers aan die sector. Zoals chipmaker NXP. Niet de bekendste, want het heeft alleen een notering aan de Nasdaq en niet in Amsterdam. NXP is wat gevoeliger voor de conjunctuur dan het bekende chiptrio in de AEX en dat is terug te zien in de waardering, constateert analist Ivo Breukink vandaag in een analyse. 

Een auto is namelijk een aankoop die vrij gemakkelijk uitgesteld kan worden als het financieel wat minder gaat. Dit neemt niet weg dat de vooruitzichten voor de autochipmarkt erg gunstig zijn. Zo zijn er voor de veiligheid steeds meer sensoren nodig, maar bijvoorbeeld ook radarsystemen om andere weggebruikers in de gaten te houden.

Ook zitten er uiteraard chips in automatische remsystemen en andere zelfrijdende functies. Tegen de tijd dat auto’s volledig zelfrijdend worden, zitten ze al helemaal vol met chips. Auto’s verzamelen ook steeds meer data en sturen deze door naar onder andere de fabrikant. En auto’s krijgen steeds meer infotainmentfuncties die via het scherm voorin kunnen worden aangestuurd. Ook hiervoor zijn chips nodig.

De functionaliteiten van al deze applicaties worden steeds uitgebreider en complexer en NXP is een van de bedrijven die hiervan gaat profiteren.

Of hij het aandeel op de huidige koers koopwaardig vindt, leest u hier.

Vragen voor de IEX Beleggerspodcast?

Morgen bespreken Arend Jan Kamp en Niels Koerts uiteraard weer weer de beursweek, het belangrijkste aandelennieuws en ander voer voor beleggers in de IEX Beleggerspodcast. Heeft u vragen voor ze? Laat ze dan achter in de comments! 

De brede markt

Met een zetje van de grote autobouwers blijft de DAX de AEX een paar tienden voor. Ook de Franse beurs krijgt een petit plus op de borden, maar het houdt allemaal niet over. 

 • De Amerikaanse markt doet het ook met kleine plusjes, behalve tech (Nasdaq) waar inmiddls +1% op de borden staat  
 • Olie keldert weer en noteert terwijl ik dit schrijf weer onder $70 (WTI)
 • Bitcoin krijgt richting het slot de smaak te pakken en loert weer richting $27.000

Het Damrak vandaag

 • De Top- en Flop-3 van vandaag:

 • Verzekeraars NN Group en Aegon (+0,3%) kregen een koopadvies van RBC. Vooral NN ging daar lekker op.
 • Cyclicals zijn de bovenliggende partij vandaag, met Randstad (+1,8%) en ArcelorMittal (+1,1%) als uitblinkers, en dat op een dag waarop de eurozone en Nederland formele krimp moeten rapporteren
 • De chippers vinden we onderin de AEX, Besi (-0,1%) is niet eens de slechtste van de drie (dat is ASML: -0,8%) ondanks een adviesverlaging (van Buy naar Hold) door Bank of America
 • Wolters Kluwer (+1,3%) doet slim: met een persbericht over een AI-overname krijg je beleggers wel op de banken. RELX (-0,6%) blijft daar ruim bij achter ondanks een koersdoelverhoging door UBS.
 • DSM-Firmenich krijgt het koerslek maar niet boven
 • Just Eat Takeaway krijgt een verkoopadvies, uit Frankrijk, maar ligt al een tijd gewoonweg slecht. Ook een Grubhub-nieuwtje helpt niet.
 • De grondstofgevoelige midkappers OCI (+1,4%) en AMG (+1,1%) liggen goed. Bij de eerste is dat een welkome opleving na een gestage daling.

De rentes

Lichtjes risk-off, betekent lichte renteverlaging in de obligatiemarkt vandaag. In de VS liggen de treasuries ook goed, hoewel er een hoop nieuwe obligaties naar de markt gaan komen na het verhogen van het schuldenplafond.   

De agenda

Voor de agenda hoeft u morgen niet binnen te blijven, althans niet overdag.

 • 00:00 Nio - Cijfers eerste kwartaal (Chi)
 • 03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Mei (Chi)
 • 06:30 Industriële productie - April (NL)

En dan nog even dit

Geen beweging op de beurs? Dan hebben we altijd Gamestop nog.

Zelf betalen voor je drankje aan boord, maar er wordt wel geld verdiend.

Google maakt thuiswerken makkelijk. Maar liever niet te vaak.

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 18:00 Slotcall: Zo wordt een sluipende daling vanzelf een bearmarkt 2
 2. 19 sep Slotcall: AEX houdt het niet droog op Prinsjesdag 5
 3. 12 sep Slotcall: de AEX schuifelt nerveus richting ECB-besluit

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 lanciared 8 juni 2023 19:27
  Ja, hier ook een vraag over Just Eat, hoe verbazend. Heb deze week alleen al vele malen mijn vakantiegeld eraan verspeeld. Heb genoeg bronnen gehoord, welke waarde in dit bedrijf vertegenwoordigt zit. Hoger dan de actuele beurskoers. Ik zou werkelijk denken, dit is een screaming buy, maar ja, zie het enkel maar dalen, en daarbij dan nog eens met ziek makende percentages. Had er toch echt een andere kijk op. Zien jullie een verklaring ? Blijven bijkopen ? Heb me er al suf in gekocht.
  Lancia
 2. forum rang 4 lanciared 8 juni 2023 19:37
  Voor de podcast : Of maken jullie eens een analyse over de vele, voornamelijk Angelsaksische hedgefonds, die de boel hier komen verzieken, door short te gaan, op veelal mid en / of small cap aandelen.
  Bij zovele bedrijven uit deze indexen ervaar ik een gebrek aan belangstelling vanwege particuliere beleggers.
  En dan zijn zij daar, die hedgefonds, die de aandelen sturen, naar daar waar zij ze willen. En dat is naar omlaag. Dit is hun verdien model.
  Vele Amerikaanse hedgefonds houden zich er een volle dagtaak mee bezig. Dit is hun business model.
  In vele landen, o.a. bij ons in Vlaanderen bestaat er een beurstaks bij effektentransacties. Daar houden ze niet van, en blijven er weg ( Frankrijk kent ook een effektentaks )
  Lancia
 3. FrankKGL4 8 juni 2023 21:11
  Ook nog over JET, ondertussen schat ik een week of vier tot zes geleden werd in de PodCast een mysterieuze opmerking gemaakt (ik dacht door Martin Crum, kan me vergissen) in de trant van "maar we weten allemaal welk spelletje er bij JET gespeeld wordt" met de belofte hier later nog eens op terug te komen. Ik zit met smart op deze nadere toelichting te wachten, kijkend naar mijn bloedrode positie.
 4. forum rang 7 Just lucky 8 juni 2023 22:06
  quote:

  Krisna schreef op 8 juni 2023 18:39:

  Podcast: misschien toch nog eens terugkomen op JET. Wat kan de reden zijn dat JET zo ver wegzakt. Jullie hebben een strong buy advies maar de koers zakt verder en verder weg. Daar moet toch een ratio onder liggen....
  Gewoon je eigen plan trekken. IEX gaf in oktober ook 5 aandelen aan die je absoluut niet moest hebben of anders snel moest verkopen vanwege recessiedreiging. U raad het al: alle 5 aandelen gingen door het dak....
 5. Kay 8 juni 2023 23:01
  quote:

  King of Cash schreef op 8 juni 2023 19:10:

  Hi Niels,

  Sofina heeft recent dividend uitgekeerd, maar er is 25% dividendbelasting ingehouden i.p.v. 15%, weet jij hoe ik de overige 10% terug kan krijgen?
  Dat komt doordat Sofina een Belgisch fonds is, dus je betaalt ook het Belgische belastingtarief; dat is volgens mij zelfs 30%. Daarvan is 15% terug te vragen maar dit is best veel werk en er kan ook heel wat tijd overheen gaan voordat je je geld krijgt. Ik weet niet hoeveel je aan dividend hebt ontvangen maar er is een redelijke kans dat het de moeite simpelweg niet waard is.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links