Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

´Buy the dips´ blijft relevant

´Buy the dips´ blijft relevant
Beeld: iStock

Op de komende IEX Beleggersdag, op vrijdag 30 juni, zullen collega Wouter Slot en ik een seminar houden over de kansen voor de tweede helft van 2023. Ik wil u hierbij van harte uitnodigen aan dit seminar deel te nemen.

Wees er snel bij, want het aantal plaatsen in de zaal is beperkt. Hier kunt u uw plaats reserveren.

Een greep uit het programma van die dag vindt u hier.

Vierjarige business cycle

De belangrijkste grafiek die wij op de  IEX Beleggersdag 2023 zullen bespreken is niet die van aandelen, obligaties of vastgoed. De mooiste grafiek die Wouter en ik laten zien is die van de vierjarige business cycle.

De grafiek van de de vierjarige business cycle geeft namelijk haarscherp aan in welke fase van de economische cyclus wij ons nu bevinden. Zitten we nu in een recessie of niet?

En nog veel belangrijker, de vierjarige business cycle laat ook zien waar de komende tijd de beste rendementen te behalen zijn. In aandelen of obligaties? En wanneer worden vastgoed of grondstoffen weer interessant?

Aandelen belangrijk onderdeel van de portefeuille

En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: aandelen zullen de komende tijd het meeste opbrengen. 

Voor het rendement op aandelen is vooral de beleggingshorizon essentieel. Want hoe langer de periode is waarin je in aandelen belegt, des te stabieler en consistenter is je opbrengst. Onderzoek laat zien dat het gemiddelde jaarlijks rendement in aandelen circa 8% bedraagt.

Nederlandse beurs sinds 1970

Onderstaande grafiek is gebaseerd op de MSCI Netherlands index vanaf 1970. Deze index volgt zowel Nederlandse large- als midcap-aandelen. Met 25 aandelen dekt de index ongeveer 85% van de voor free float gecorrigeerde.  marktkapitalisatie in Nederland.

Ik heb de 5 grootste correcties van de afgelopen 53 jaar gemarkeerd met de Romeinse cijfers I t/m V.  

De eerste grote correctie (I) op deze grafiek is die tijdens de tweede oliecrisis in 1979. Toen sloeg de olieprijs op hol na de onrust in het Midden-Oosten. De tweede  grote correctie op de aandelenbeurzen (II)  is die van de crash van 1987. 

Tussen de bodems van deze twee crashes lag een periode van circa 8 jaar. Opvallend is ook dat de enorme koersdaling steeds een reactie was op de felle stijging die eraan vooraf is gegaan. 

De derde grote correctie op deze grafiek (III) is die aan de einde van de internet zeepbel in 2001. Tijdens deze zogenaamde dot-com bubble, die duurde van 1997 tot voorjaar 2000, zijn de koersen van internetbedrijven gexplodeerd. Ook deze daling is dus een reactie op de voorgaande forse stijging van de koersen. 

De vierde grote correctie op deze grafiek (IV) vond 8 jaar na het klappen van de dotcom bubbel plaats. 

De vijfde grote correctie (V) was die volgde op de coronacrisis in 2022.

4 opvallende bevindingen

Als technisch analist zie ik een aantal opvallende zaken:

 • Elke grote bullmarkt in aandelen wordt doorgaans gevolgd door een stevige correctie
 • Elke grote correctie, dus elke crash, wordt steevast gevolgd door een forse opleving
 • De periodes tussen grote correcties bedragen doorgaans 8 tot 12 jaar.
 • In de rallies, na elke grote correctie, worden doorgaans alle voorgaande verliezen goedgemaakt. Alleen die rally van 2003 tot 2007 is hierop een uitzondering. Maar in de stijging na bodem IV wordt dit weer helemaal gecompenseerd.
 • Als langetermijnbelegger zou je met een Buy the Dips-strategie in aandelen goede zaken doen

De prestaties van deze index laten goed zien waarom aandelen over een langere periode interessant zijn. Het gemiddelde jaarrendement op de MSCI Netherlands index over de afgelopen 10 jaar bedraagt 11,6%. De slechte jaren 2011 (-9,18%), 2018 (-8,72%) en 2022 (-23%) zijn hierbij inbegrepen.

Focus op de lange termijn

Dit bewijst nog eens dat een defensieve lange termijn belegger soms voorbij de horizon moet kijken en zich vooral op de lange termijn moet richten. Zoals gezegd biedt een Buy the Dips strategie dus prima kansen

Overigens is het belangrijk te melden dat de rendementen van de  MSCI Netherlands index enigzins afwijken van die van de AEX index. Dat heeft alles te maken met de samenstelling en regels van deze indices:

 • De AEX herbergt in principe de 25 grootste, meest liquide en meest vrij verhandelbare aandelen van het Damrak - wie het ook zijn en waar ze ook vandaan komen
 • Die MSCI Index herbergt louter aandelen die juridisch en statutair in ons land zijn gevestigd - wie het ook zijn en waar ze ook maar vandaan komen
 • En dat levert verschillende samenstellingen, indexwegingen en rendementen op. 

Een belangrijk voordeel voor technisch analisten is dat de  MSCI Netherlands-index een veel langere periode beslaat dan de AEX-index. We kunnen met de  MSCI Netherlands index het trendmatig verloop volgen vanaf 1970. Met de AEX index pas vanaf 1983.

 

Begin van nieuwe golfbeweging vierjarige business cycle?

De onderstaande grafiek laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de economische groeicyclus. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn onderscheidt periodes van groei en van krimp (lees verder onder de grafiek).

Hoewel de status nog niet voor 100% zeker is, lijkt de business cycle thans aan het begin van een nieuwe golfbeweging te staan. Deze situatie treedt op indien de inflatie is gedaald, de rente stagneert en de economie weer aantrekt.

Bodemvorming bij aandelen

Aandelen ondergaan dan een proces van bodemvorming, exact zoals het nu verloopt. Cashposities kunnen dan ingezet worden in langlopende aandelenposities. 

Op de IEX Beleggersdag 2023 zullen we dit scenario toelichten, waarbij we tevens de sectorrotatie bespreken: dus in welke sectoren de komende tijd de beste rendementen verwacht mogen worden. 

 

Vierjarige business cycle (grafische weergave)

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen en ontwikkelingen op de financiële markten laat zien.

Voor de vierjarige business cycle beoordelen we alle financiële markten gecombineerd, zoals rente, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aan de hand van de koersontwikkelingen proberen we vervolgens te achterhalen wat de gecombineerde markten voorspellen ten aanzien van economische groei en/of krimp.

Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatsleningen in prijs stijgen (dus de rente daalt dan). Tijdens economische groei daarentegen, staan aandelen en grondstoffen juist in de belangstelling. Dan zijn staatsleningen doorgaans minder geschikt om in te beleggen.

Period of fame

Zo heeft binnen een vierjarige business cycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame. Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cycle, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijk beleggingsresultaat.

De vierjarige business cycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren. Deze zijn op hun beurt maatgevend voor de vraag waarin te beleggen: in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash.

Zoals hierboven is aangegeven behoort een langetermijnbelegger thans in aandelen te beleggen. Ook in de afgelopen maanden heb ik hier in deze column meerdere malen op gewezen, maar dan vanuit een technische invalshoek.

Op basis van de vierjarige business cycle blijven ook grondstofgerelateerde beleggingen in aanmerking voor lange-termijnposities, evenals vastgoed. (let op: onderstaande grafiek van de vierjarige business cycle geeft de stand van oktober 2021 weer en is dus niet geactualiseerd naar de stand van begin 2022).

Gestileerd en geïdealiseerd

De grafiek hierboven laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de business cycle. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn maakt een onderverdeling van periodes van groei en krimp.

De geschiedenis herhaalt zich. Tijdens een complete cyclus, die gemiddeld vier jaar duurt, laten de financiële markten chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen laat zien.

Dit maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren, maar ook voor obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

De vierjarige business cycle laat (geïdealiseerd) het chronologische pad zien van de diverse financiële markten: cash, obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

Geïdealiseerde beleggingsstrategie

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige business cycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn (let op: deze keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies). Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Fase I:

 • Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
 • Posities in obligaties aanhouden

Fase II:

 • Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
 • Posities in vastgoed opbouwen
 • Posities in obligaties aanhouden (omruilen van staats- in bedrijfsleningen
 • Voorzichtig met grondstoffen

Fase III:

 • Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
 • Posities in obligaties: looptijden verkorten
 • Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV:

 • Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
 • Posities in obligaties afbouwen
 • Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:

 • Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
 • Obligaties mijden
 • Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:

 • Aandelen, vastgoed mijden
 • Posities in grondstoffen afbouwen
 • Cash en obligaties aanhouden

Ik wil nogmaals benadrukken dat de bovenstaande keuzes zijn geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 AEX breekt meerdere steunniveaus; draagvlak brokkelt verder af 46
 2. 22 sep Wall Street: S&P 500 erg positief, maar Dow Jones legt zwaktes bloot 143
 3. 21 sep Besi en ASML verzwakken 102

Gerelateerd

Reacties

194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Doptieman 9 juni 2023 07:58
  Geut Meuning....

  Ben benieuwd waar de regie de teller op gaat zetten vandaag!
  Naar verwachting openen ze vlak zegt het bericht van 07.07 .(zegt niets!!)
  Als mijn gister gekochte juni calls er een 50 % bijkrijgen dan is het goed en lever
  ik ze weer heel snel in bij de Witboordjes.. want het blijft toch gewoon Leegloop rommel
  en met het weekend voor de deur als het kan winst pakken en snel eruit. Ciao.
 2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 9 juni 2023 08:24
  Mooi dat Royce ook eens een wat langere termijn analyse laat zien. Op enig moment gaat het lijntje wat de uptrend sinds 1975 ondersteunt neerwaarts doorbroken worden. Geen idee wanneer, maar de bomen groeien niet tot in de hemel.
  Zeker wanneer je dit plaatje ernaast zet: aandelen duur, grondstoffen goedkoop.

  twitter.com/jessefelder/status/166647...

  Mij lijkt dat de komende 10 jaar de beste kansen bij grondstoffen liggen en niet bij overgewaardeerde aandelen.

  Opvallend vind ik ook dat de aandelenstijging en de onroerend goed stijgingen sinds 1975 hebben plaatsgevonden bij een immer dalende rente: easy money. Aan dat beleid lijkt nu een einde te zijn gekomen. Aan de sijgingen van aandelen en onroerend goed eveneens.
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 juni 2023 08:27
  Goedemorgen,

  aandelen leggen zo'n groot beslag op je kapitaal terwijl je met opties veel sneller geld kan verdienen, dat zag je bv gisteren, met een dag optie A8 C757 gekocht op 1,30 ging opeen gegeven moment naar boven de 3.50.

  Natuurlijk moet je wel weten wat je doet, wanneer je ze wel of juist niet moet kopen of verkopen, dat vraagt om heel veel ervaring hoe opties werken en waar je op moet letten.

  Ik kijk altijd met veel genoegen hoe mede forumleden dit behoorlijk goed onder de knie hebben en dat hier ook melden, neem de tijd om deze transacties te volgen voordat je zelf gaat experimenteren.

  Iedereen succes gewenst op deze mooie zonnige dag.
 4. forum rang 5 Zonnestraal 9 juni 2023 08:35
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 9 juni 2023 08:27:

  Goedemorgen,

  aandelen leggen zo'n groot beslag op je kapitaal terwijl je met opties veel sneller geld kan verdienen, dat zag je bv gisteren, met een dag optie A8 C757 gekocht op 1,30 ging opeen gegeven moment naar boven de 3.50.

  Natuurlijk moet je wel weten wat je doet, wanneer je ze wel of juist niet moet kopen of verkopen, dat vraagt om heel veel ervaring hoe opties werken en waar je op moet letten.

  Ik kijk altijd met veel genoegen hoe mede forumleden dit behoorlijk goed onder de knie hebben en dat hier ook melden, neem de tijd om deze transacties te volgen voordat je zelf gaat experimenteren.

  Iedereen succes gewenst op deze mooie zonnige dag.
  Goedemorgen,
  Hoe doe je dat met opties. Ik had wel opties die dan bv in december afliepen maar dat heeft mij € 250 gekost en het verschil tussen bied en laat was ook behoorlijk groot. Ondanks dat de AEX iets daalde maakte ik nog steeds verlies. Betaal je ook rente ofzo op dagbsis op opties?
 5. Raymn 9 juni 2023 08:55
  Ik zie voor vandaag geen triggers om te dalen/stijgen, dus voor mij geen dagopties vandaag.
  Wel zit de renteangst nog in de lucht dus verwacht ik ook eerder rood dan groen, kijken of ik zo P AEX juni's kan kopen.

  quote:

  JoostVLS schreef op 9 juni 2023 07:51:

  Buy the dips volgens de auteur, nou dan gaan we vandaag rood sluiten, wil ik wel een wedje om maken :-)
 6. forum rang 9 objectief 9 juni 2023 08:58
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 9 juni 2023 08:27:

  Goedemorgen,

  aandelen leggen zo'n groot beslag op je kapitaal terwijl je met opties veel sneller geld kan verdienen, dat zag je bv gisteren, met een dag optie A8 C757 gekocht op 1,30 ging opeen gegeven moment naar boven de 3.50.

  Natuurlijk moet je wel weten wat je doet, wanneer je ze wel of juist niet moet kopen of verkopen, dat vraagt om heel veel ervaring hoe opties werken en waar je op moet letten.

  Ik kijk altijd met veel genoegen hoe mede forumleden dit behoorlijk goed onder de knie hebben en dat hier ook melden, neem de tijd om deze transacties te volgen voordat je zelf gaat experimenteren.

  Iedereen succes gewenst op deze mooie zonnige dag.
  Dit is echt wel een heel zonnige visie.
  Maar durf je hier een nieuwe transacties te melden (koop en/of verkoop van de optie) en niet achteraf bijv. gedurende 1 week, zodat de lezers dit kunnen volgen?
 7. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 9 juni 2023 08:59
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 9 juni 2023 08:27:

  neem de tijd om deze transacties te volgen voordat je zelf gaat experimenteren.
  Met alle respect, maar wat leer je daarvan? Jouw uitleg bijvoorbeeld met grafieken en draaipunten bijvoorbeeld is wèl informatief, maar met dat iemand dit heeft gekocht en een kwartier later weer heeft verkocht kun je eeuwig meekijken zonder er iets van op te steken.
 8. forum rang 6 Happy 9 juni 2023 09:00
  quote:

  objectief schreef op 9 juni 2023 08:58:

  [...]

  Dit is echt wel een heel zonnige visie.
  Maar durf je hier een nieuwe transacties te melden (koop en/of verkoop van de optie) en niet achteraf bijv. gedurende 1 week, zodat de lezers dit kunnen volgen?
  SG Takeaway Com Ord Shs Factor (Multi) Long LEV 7

  80.000 stuks gekocht.
194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links