Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa blijft overeind

Europa blijft overeind
Beeld: iStock

De aandelenmarkten in Europa zijn deze week, na een sterke maandstart, onderbroken door wat winstnemingen. Beurzen maken even pas op de plaats, maar zonder veel technische schade. De Euro Stoxx 50-index is in juni per saldo 1,75 procent opgeschoten.

Beleggers mijden risico in afwachting van rentevergaderingen van centrale banken volgende week. Het ontkiemende optimisme van vorige maand wordt thans enigszins overschaduwd door nieuwe zorgen over een mogelijke recessie in de VS.

Nog steeds wat weerstand boven de markt

De AEX klopte op korte termijn vergeefs aan bij haar weerstandsniveaus. Op lange termijn blijven de positieve technische plaatjes overeind.

Zeer positief is dat de AEX-index boven de 200-dagenlijn beweegt, terwijl die lijn mooi opwaarts krult. Dat geldt voor bijna geheel Europa.

En ik val vast in herhaling met de vaststelling dat de Nederlandse beursindex op steeds hogere niveaus wordt opgevangen, wat een serie stijgende bodems op de grafiek achterlaat.

Buy the dips

Op de langetermijngrafieken van de meeste Europese beurzen zien we dezelfde positieve signalen. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat defensieve langetermijn-aandelenbeleggers de Buy the Dips-strategie blijven toepassen.

Dat is ook ons advies: blijf gebruik maken van koersdalingen om stukken op te pakken of posities uit te breiden.

Vooral het gegeven dat ook in Europa de dips door de 200-dagenlijnen worden opgevangen, is positief. Helemaal onderaan dit artikel geef ik een uitleg over het belang van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde.

Drie basisregels 200-dagenlijn

Maar kort samengevat kunnen met de 200-dagenlijn positieve conclusies getrokken worden op grond van de volgende drie basisregels:

 1. De beursindex wordt opgevangen op of rond de 200-dagenlijn
 2. Die 200-dagenlijn laat een stijgend verloop zien
 3. De betreffende beursindex vormt hogere bodems boven de 200-dagenlijn

Op dit moment zijn de drie basisregels 200-dagenlijn exact van toepassing op de meeste Europese beurzen. Beleggers positioneren zich steeds duidelijker in de markt.

Vooralsnog gaan we ervan uit dat aandelenbeurzen zich, vanuit een langetermijnperspectief, de komende maanden positief zullen blijven ontwikkelen.

Deze keer bekijk ik de langetermijngrafieken van enkele grotere Europese beurzen op basis van bovenstaande drie basisregels.

AEX-index wil omhoog

De AEX-index staat klaar om opwaarts door de weerstand van 772,23 punten (gevormd op 2 februari 2022) te breken. De recente hogere koersbodems zijn alle op of rond de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) gelegd. Hiermee voldoet de AEX voor 100% aan de drie basisregels 200-dagenlijn.

We kunnen vaststellen dat beleggers op hogere niveaus blijven (bij-)kopen.

AEX koers

Eurostoxx 50 klopt aan bij de weerstand

De Euro Stoxx 50-index stuit binnen de stijgende trend op weerstand 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021).

De correcties van de Euro Stoxx 50-index zijn in de afgelopen 6 maanden prima opgevangen door de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn). Deze laat bovendien een opwaarts verloop zien.

Dit valideert de positieve technische conditie. Ook de Euro Stoxx 50 voldoet dus aan de basisregels.

Euro stoxx 50 koers

Duitse beurs oogt kerngezond

De DAX-index ligt er technisch prima bij, even afgezien van het feit dat de weerstand op 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021) de marktrally's tegenhoudt.

Technisch worden alle recente hogere bodems boven de stijgende 200-dagenlijn gevormd. Dat geeft aan dat de drie basisregels 200-dagenlijn ook op de Duitse beurs van toepassing zijn.

Het technische beeld klaart verder op na een doorbraak en slotstand boven de weerstand 16.290,19 punten.

DAX index koers

CAC40-index doet stapje terug richting stijgende 200-dagenlijn

De Parijse beurs is toch gestrand op de top van begin 2022 rond 7.384,86 punten.

Ook de CAC40-index is in de afgelopen maanden steeds door de stijgende 200-dagenlijn opgevangen. In combinatie met de hogere bodems geeft dit niet alleen een positieve technische conditie weer, het bewijst dat de basisregels 200-dagenlijn ook op de Franse beurs van toepassing zijn.

CAC 40 koers

Londense beurs loopt vast

De FTSE 100-index loopt zich vast onder de koerstoppen van begin 2022 in de zone 7.600-7.700 punten.

De stijgende trend van de 200-dagenlijn van de Engelse beurs lijkt wat af te vlakken. Bovendien begint het patroon met hogere toppen en bodems te haperen. Dit zou de voorbode kunnen zijn van een meer neutrale technische conditie.

Ik constateer dat de basisregels 200-dagenlijn op de Engelse beurs niet meer geldig zijn.

FTSE 100-index koers

Bel20-index laat kopje hangen

De Belgische beurs voldoet technisch evenmin aan de basisregels.

Dat de Bel20 rond de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) blijft cirkelen geeft een neutrale technische conditie aan. Bovendien tendeert de 200-dagenlijn zijwaarts.

Verder vormt de Bel20-index geen hogere bodems.

bel20 koers


Uitleg: de 200-dagenlijn

Indicatoren zijn een aanvullend hulpmiddel om de tendens van de markt te bepalen. Onze favorieten zijn de 200-dagenlijn en de relatieve sterkte. Wij nemen hier de 200-dagenlijn onder de loep.

De 200-dagenlijn wordt berekend en gevormd door iedere dag de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen te berekenen. De volgende dag valt de oudste dag af, maar wordt de nieuwste stand aan de berekening van de 200-dagenlijn toegevoegd.

Daarom wordt vaak gesproken van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hoewel deze lijn niet gebruikt kan worden om precieze draaipunten in de markt te vinden, is die wel erg bruikbaar bij de beoordeling van de langetermijnrichting van een trend.

Als de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt en het 200-daags gemiddelde is opwaarts gericht, dan spreken we van een positieve ontwikkeling (zie eerste grafiek hieronder).

Het omgekeerde geldt uiteraard voor een dalende trend. Met de 200-dagenlijn kunnen we dus vooral de tendens en richting van de markt bepalen (zie tweede grafiek hieronder).

Cirkelt de koers om een vlakke 200-dagenlijn heen, dan is er sprake van een neutrale trend (zie derde grafiek hieronder).

In de praktijk blijkt vaak dat wanneer een aandeel in een stijgende trend beweegt, de 200-dagenlijn tijdens correcties voor steun kan zorgen ( en vice versa).

Nogmaals, u kunt niet handelen op de kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogenoemde crossings. De lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend.

Hieronder drie voorbeelden:

 • De eerste voorbeeldgrafiek geeft een stijgende trend weer, waarbij de 200-dagenlijn opwaarts is gericht. De dips worden voortdurend op of rond die 200-dagenlijn opgevangen.
 • De tweede laat een dalende trend zien, waarbij de 200-dagenlijn neerwaarts is gericht en de oplevingen voortdurend afketsen op die 200-dagenlijn.
 • In het derde voorbeeld beweegt de trend zijwaarts, evenals de 200-dagenlijn.

Stijgende trend

Onderstaande voorbeeldgrafiek laat een stijgende trend zien, waarbij de 200-dagenlijn opwaarts is gericht. De dips worden voortdurend op of rond die 200-dagenlijn opgevangen.

Let erop dat dit voorjaar de 200-dagenlijn begint af te vlakken. Bovendien stagneert het patroon van hogere toppen en bodems. Dit zijn signalen die het einde van de stijgende trend aangeven.

200-dagenlijn stijgend


Dalende trend

Deze tweede voorbeeldgrafiek laat een dalende trend zien, met een neerwaarts gerichte 200-dagenlijn. Elk herstel vormt een lagere top op of rond die 200-dagenlijn.

Bovendien wordt het patroon van lagere toppen en bodems consistent voortgezet.

200-dagenlijnl dalend


Zijwaartse trend

In onderstaande derde voorbeeldgrafiek is de trend zijwaarts. Ook de 200-dagenlijn beweegt min of meer horizontaal, terwijl de koers eromheen cirkelt.

200-dagenlijn neutraal

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 22 sep Wall Street: S&P 500 erg positief, maar Dow Jones legt zwaktes bloot 143
 2. 21 sep Besi en ASML verzwakken 102
 3. 20 sep Het Japanse sprookje 78

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Zonnestraal 8 juni 2023 08:19
  quote:

  adritromp schreef op 8 juni 2023 08:05:

  Rente spanningen in de markt :)
  Ik weet niet of je dit moet scharen onder rentespanningen. De indexen staan 20% te hoog en er zal toch wel eens een correctie moeten gaan plaatsvinden. Of dit mag van de witteboordencrimineeltjes (Doptieman) is maar de vraag. Zij bepalen de richting en de koersen.
 2. forum rang 5 Zonnestraal 8 juni 2023 08:33
  quote:

  Housepartyy schreef op 8 juni 2023 08:22:

  Buy the dips?

  Sell the tops.

  Duitsland en NL zitten in recessie en earnings zijn nog steeds priced for perfection.. oftewel bubblevorming. Getuige Besi gisteren
  De dax staat zowat op de hoogste stand ooit en dat terwijl ze in een recessie zitten. De CAC40 staat ook behoorlijk hoog en mag ook wel een 20% dalen.
 3. forum rang 5 adritromp 8 juni 2023 08:34
  quote:

  zonnestraal schreef op 8 juni 2023 08:19:

  [...]

  Ik weet niet of je dit moet scharen onder rentespanningen. De indexen staan 20% te hoog en er zal toch wel eens een correctie moeten gaan plaatsvinden. Of dit mag van de witteboordencrimineeltjes (Doptieman) is maar de vraag. Zij bepalen de richting en de koersen.
  Klopt, maar beleggers steken hun kop in het zand tot het moment daar is. Gsiteren Canada, volgende week Amerika en Europa. Het staat zeker te hoog, maar men heeft weer een trigger nodig om te dalen
 4. forum rang 5 Zonnestraal 8 juni 2023 08:42
  quote:

  adritromp schreef op 8 juni 2023 08:34:

  [...]

  Klopt, maar beleggers steken hun kop in het zand tot het moment daar is. Gsiteren Canada, volgende week Amerika en Europa. Het staat zeker te hoog, maar men heeft weer een trigger nodig om te dalen
  Ja maar hoeveel slechter willen ze het nog hebben? welke trigger moet er komen? een verhoging van de ecb die de afgelopen maanden de indexen alleen maar hoger hebben gezet. Een recessie waar we allang in zitten of wachten we op de berg faillisementen die nog komen. Of gaan we met zijn allen net als in Frankrijk de straat op als de benzineprijzen per 1 juli weer omhoog gaan? Dat zal de inflatie ook alleen maar aanjagen. De afgelopen weken zijn er zoveel slechte cijfers naar buiten gekomen maar zodra iets beter is dan verwacht dan reageren de indexen daar wel op en vliegen de indexen omhoog. Ik zou weleens een paar dagen mee willen kijken hoe het achter de schermen allemaal aan toe gaat.
 5. forum rang 4 Housepartyy 8 juni 2023 08:49
  quote:

  zonnestraal schreef op 8 juni 2023 08:33:

  [...]

  De dax staat zowat op de hoogste stand ooit en dat terwijl ze in een recessie zitten. De CAC40 staat ook behoorlijk hoog en mag ook wel een 20% dalen.
  De winstverwachtingen zijn yoy alweer positief terwijl leading indicators op -7% staan. 1 van de 2 gaat catch up spelen. In 2008 was het de...
 6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 8 juni 2023 08:55
  quote:

  zonnestraal schreef op 8 juni 2023 07:59:

  Hopen op een vruchtbare dag met hele lage koersen
  Je spreekt hiermee wel uit dat je ronduit hoopt dat alle AX2 call dopties van je forumvriend Doptieman totaal en volledig aan gort gaan. Van je vrienden moet je het hebben. :O/
 7. forum rang 5 Zonnestraal 8 juni 2023 09:01
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 juni 2023 08:55:

  [...]

  Je spreekt hiermee wel uit dat je ronduit hoopt dat alle AX2 call dopties van je forumvriend Doptieman totaal en volledig aan gort gaan. Van je vrienden moet je het hebben. :O/
  hahahaha ja maar ik moet mijn verlies ook goed maken. Ik zit met 2 opties CAC40 en 4 op de AEX600. Ik gun uiteraard iedereen zijn winst maar voor mezelf net iets meer. Ik moet nog 18% goed maken. Nou daar ben ik al maanden mee bezig.
 8. forum rang 5 Zonnestraal 8 juni 2023 09:06
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 juni 2023 09:03:

  [...]

  Mooi, ik hoop het ook. Zit ook meer in de puts. ;O)
  Dan hoop ik dat we een keer het gelijk aan onze zijde hebben want deze koersen zijn te gek. De DAX die maakte gelijk bij opening al het verlies voorbeurs goed. Te gek voor woorden.
 9. forum rang 7 Unimog 8 juni 2023 09:34
  quote:

  zonnestraal schreef op 8 juni 2023 09:01:

  [...]

  hahahaha ja maar ik moet mijn verlies ook goed maken. Ik zit met 2 opties CAC40 en 4 op de AEX600. Ik gun uiteraard iedereen zijn winst maar voor mezelf net iets meer. Ik moet nog 18% goed maken. Nou daar ben ik al maanden mee bezig.
  Verlies goed maken kost vaak alleen maar meer geld. Lees het TKWY draadje maar eens.
  Roku waar je in geloofde vorige maand laag 50 gister 70+
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links