Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursexperts zetten ASML hoog op kooplijstje, maar zijn negatief over Besi

Getipte aandelen voor juni
Beeld: iStock

Hoewel de AEX-index de junimaand goed is begonnen, blijven beleggingsexperts aanhoudend somber. Dat valt te concluderen uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano (tot voor kort bekend als Actiam). ASML springt er opnieuw uit in de kooplijstjes, maar over branchegenoot Besi zijn de experts een stuk minder positief.

Bij de peiling van vorige maand was het al somberheid troef. Terecht, zo blijkt achteraf, want de AEX-index daalde met 1,3%. Vrijwel elk aandeel eindigde in het rood, maar dat sombere beeld werd wat gecamoufleerd door de chippers, die als een raket omhoog schoten. Besi steeg in mei met maar liefst 27%. ASMI volgde op korte afstand met een plus van 24% en ook ASML eindigde dik in de dubbele cijfers, met een koerswinst van 17%.

Akkoord schuldenplafond was goed voorspeld

In de laatste dagen van mei sijpelde er hoopgevend nieuws de markten binnen. Het Witte Huis liet vorig weekend weten dat er een akkoord over ophoging van het schuldenplafond in de maak was. Deze week kwam er dan eindelijk witte rook, toen eerst het Huis van Afgevaardigden en vannacht ook de Senaat hun goedkeuringsstempeltje op een pakket maatregelen drukten. Daarmee is een default in de VS afgewend.

Dat hadden de deelnemers aan de vorige enquête goed gezien: maar liefst twee derde van hen verwachtte dat de politici op Capitol Hill er na het gebruikelijke gesteggel gewoon weer uit zouden komen.

Experts zien juni somber in: 36% voorziet een daling van de AEX

Ondanks dit positieve nieuws, blijven de 62 deelnemende beleggingsexperts somber voor de komende beursmaand. Ze wijzen op te hoge waarderingen, de nog altijd hoge inflatie en een naderende recessie. Maar liefst 36% van de experts verwacht dat de AEX gaat dalen; een lichte verbetering ten opzichte van vorige maand. 26% gaat uit van een stijging.

De stemming voor juni is als volgt:

 • 25,8% is optimistisch (dat was vorige maand nog 20,0%)
 • 38,7% is neutraal (tegen 40,0% vorige maand)
 • 35,5% is pessimistisch (dat was vorige maand nog 40,0%)
 • Saldo: -9,7% (was -20,0%)

Beeld voor de komende zes maanden is vergelijkbaar

Het beeld voor de komende zes maanden is vergelijkbaar: 37% is pessimistisch en bijna 26% ziet het zonnig in. Dat was bij de vorige peiling ook zo; in dat opzicht is er dus vrijwel niets veranderd.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 25,8%  is optimistisch (dat was vorige maand 23,6%)
 • 37,1% is neutraal (tegen 43,6% vorige maand)
 • 37,1% is pessimistisch (dat was 32,7%)
 • Saldo: -11,3% (was -9,1%)

Aandelenkeuzes afgelopen maand: ASML redt de meubelen

Een vast onderdeel van de Cardano Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe goed waren de voorspellingen van de deelnemers aan de vorige peiling?

ASML heeft de spreekwoordelijke meubelen gered. Een fictief long/short-fonds zou een rendement hebben behaald van +1,7% en daarmee de AEX-index hebben overtroffen. Dat is volledig te danken aan ASML, dat er - met een beetje hulp van ING - voor zorgde dat het kooplijstje  in de plus eindigde.

Bij de floppers was Besi een behoorlijke dissonant, maar deden ArcelorMittal, Randstad en Philips wél wat ze moesten doen: dalen.

Toppers mei
Rendement Floppers mei Rendement
ING +2,8% Philips -3,4%
ASML +17,1% ArcelorMittal -9,6%
NN Group -0,1% Besi +26,7%
Aegon -0,2% Randstad -6,8%
Ahold Delhaize -5,0%    


Keuzes voor juni: ASML torenhoog favoriet, hoogtevrees bij Besi

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens de beursexperts de beste kaarten en welke kunnen we in juni beter uit de weg gaan?

Enkele experts worden bevangen door hoogtevrees bij het aandeel Besi, na de duizelingwekkende koerssprong van 26,7%. Geen enkele beleggingsprofessional tipte dit aandeel, terwijl negen deelnemers Besi als flopper hebben aangewezen. De overige floppers volgen op gepast afstand. Bij Heineken zal er volgens Corné van Zeijl nog een na-ijleffect zijn door de enorme plaatsing van aandelen.

ASML voert vol overtuiging het boodschappenlijstje aan. Daarnaast vinden we hier vooral financials, die nogal zijn achtergebleven. Van Zeijl wijst erop dat KPN vaak een negatieve bèta laat zien, en dus geregeld stijgt als het bloed door de straten loopt.

Toppers juni
Saldo* Floppers juni Saldo*
ASML 11 Besi -9
ING 5 ArcelorMittal -6
Aegon 3 Philips -4
KPN 2 RELX -4
ABN Amro 2 Prosus -3
Adyen 2 Heineken -3


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 24 aug Slotcall: monsterzege Nvidia, maar toch trekken chippers AEX in het rood 19
 2. 17 aug Slotcall: Hoe Adyen 40% van de beurswaarde zag verdampen en AEX meesleurde 15
 3. 10 aug Fastned-CEO Michiel Langezaal: ‘Onze laadstations staan op de meest interessante locaties’

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 2 juni 2023 12:02
  Nu hebben we dat mee, dat de experts er heel vaak, daverend naast zitten, kijk met Besi maar, naar wat ze vorige keer voorspelden, toen zaten ze volledig mis, gisteren kreeg Besi nog een sterke koopaanbeveling, ik houd me daar maar aan vast, want met die experts ga je heel vaak kopje onder!!
 2. deegee 2 juni 2023 13:01
  Dat beleggers er vaak naast zitten is logies, hoewel dat niet voor alle voorspellers geld!!!
  we leven nu in deze tij, en kijken naar de toekomst , dat de schips belangrijk worden, kan je wel op je vingers natellen, dus ,zou zeggen , blijf in je zelf geloven, hoe jou mening is wat betreft de aan delen!!!.
  er moet altijd "gegeten" worden, we hebben steeds meer chips"" nodig , een verzekering"" heb je ook in je leven nodig, "medicijnen heb je ook voor je gezondheid nodig"!. denk vooruit wat voor de mens belangrijk kan zijn , dat bepaal je zelf!!!gr dg
 3. Joyeuse 2 juni 2023 13:24
  quote:

  Speedbox schreef op 2 juni 2023 12:09:

  Klopt en we moeten ook af van “EXPERTS” want iedereen kan stemmen. Stel dat mensen hierop gaan beleggen ???
  Dit is niet die enquête die IEX houdt. Maar een “besloten” groep collega van die Corné van Zeijl.

  Alsnog moet je hier idd niet op gaan beleggen…..
 4. forum rang 5 Zwaluwe/Dongen 2 juni 2023 13:29
  quote:

  deegee schreef op 2 juni 2023 13:01:

  Dat beleggers er vaak naast zitten is logies, hoewel dat niet voor alle voorspellers geld!!!
  we leven nu in deze tij, en kijken naar de toekomst , dat de schips belangrijk worden, kan je wel op je vingers natellen, dus ,zou zeggen , blijf in je zelf geloven, hoe jou mening is wat betreft de aan delen!!!.
  er moet altijd "gegeten" worden, we hebben steeds meer chips"" nodig , een verzekering"" heb je ook in je leven nodig, "medicijnen heb je ook voor je gezondheid nodig"!. denk vooruit wat voor de mens belangrijk kan zijn , dat bepaal je zelf!!!gr dg
  logisch
  geldt
  chips
  tijd
  jouw
  en nog meer
  brrrrrr
  Fijn weekend toch!
 5. forum rang 5 Zwaluwe/Dongen 2 juni 2023 13:30
  quote:

  eric schreef op 2 juni 2023 13:10:

  Experts zien juni somber in: 36% voorziet een daling van de AEX DAT BETEKEND DAT 64% het niet somber inziet en dat is nog altijd de meerderheid .
  dus het is een hele rare stelling. Het zou moeten zijn Experts zien juni positief in namelijk 64% .
  betekent
  Fijn weekend
 6. mexico1990 2 juni 2023 13:35
  die zogenaamde 'experts' zijn meestal niet veel meer dan een stelletje prutsers, vooral diegenen van de IEX, dat is helemaal een drama, kan me nog herinneren dat ze een koopadvies gaven voor JET toen dat aandeel rond 90 euro stond (nu 14 ),
  cm.com advies op 35 nu 8 om er maar een paar te noemen
 7. forum rang 6 b.west.invest 2 juni 2023 13:37
  quote:

  eric schreef op 2 juni 2023 13:10:

  Experts zien juni somber in: 36% voorziet een daling van de AEX DAT BETEKEND DAT 64% het niet somber inziet en dat is nog altijd de meerderheid .
  dus het is een hele rare stelling. Het zou moeten zijn Experts zien juni positief in namelijk 64% .
  Positief 25 % , het staat er toch gewoon duidelijk ?
  Neutraal 37 %
  Negatief 36 %
 8. BIUSEE 2 juni 2023 14:48
  Ik beleg altijd zelf, ook al bellen ING en ABN AMRO regelmatig of het geen goed idee is om via hun vermogenstak te beleggen. Als je het zelf doe, kun je ook jezelf de schuld geven in plaats van bij voorbeeld Aegon die een gedeelte voor je belegde ( “ onze beleggingsexperts gaan voor u aan de slag “ was de reclameslogan , nou dat heb ik geweten. En ik zie weer opduiken bij de uitvoering van de nieuwe Pensioenwet ! Neemt u van mij aan dat er vele miljarden aan de grote pensioenpot onttrokken worden door verzekeringsmaatschappijen, actuarissen, advocaten, buffers, solidariteitsreserve etc. Koop gewoon goede aandelen met een prima dividend, wat maakt het uit of Unilever op 46 of 38 staat, het dividend krijg je toch .
 9. Paul 3 juni 2023 08:17
  quote:

  C.R. schreef op 2 juni 2023 12:19:

  Het heeft geen enkele waarde de voorspellingen van de experts ze zitten er steeds naast CR
  Persoonlijk denk ik dat alle beschikbare informatie in aandelen doorgaans door de markt is ingeprijsd. Als je dat geloofd, dan is iedere voorspelling per definitie een gok. De helft van de tijd zit je goed, de helft ernaast. Als je echt expert bent, dan weet je dus dat soort polls onzin zijn. Wel vermakelijk om te lezen.
 10. forum rang 5 Clean84 3 juni 2023 08:42
  quote:

  jan de vakman schreef op 2 juni 2023 12:02:

  Nu hebben we dat mee, dat de experts er heel vaak, daverend naast zitten, kijk met Besi maar, naar wat ze vorige keer voorspelden, toen zaten ze volledig mis, gisteren kreeg Besi nog een sterke koopaanbeveling, ik houd me daar maar aan vast, want met die experts ga je heel vaak kopje onder!!
  Alleen als de experts een keer gelijk hebben, dan kloppen ze zich op de borst. De vrouw van Fintessa moest wel vijf keer zeggen dat ze Nvidia voor haar klanten in het pakket had zitten. Over de bloopers hoor je niets. Geert Schaai zat met Oci ook helemaal fout. Er wordt alleen maar vertelt wat ze goed gedaan hebben.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links