Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
De Chinese beurs wankelt
Beeld: iStock

De Chinese beurs wankelt

De technische plaatjes op de Chinese beurs staan er nog steeds niet gunstig bij.  Pakweg een maand geleden gaf ik hier al aan dat lagere koerstoppen verkoopdruk signaleerden op de China Shanghai Composite index. Ook het Nederlandse aandeel Prosus, met substantiële exposure in China, gaf een maand geleden technische zwakte aan.

In deze beroerde technische profielen is tot op dit moment geen verbetering waar te nemen. Ik zie eerder zelfs verzwakkingen, nu cruciale steunniveaus onder druk komen te  staan.

Sommige China-kenners denken zelfs dat we aan de vooravond van een Chinese bearmarket staan, met de Hang Seng bijna 20% onder z´n januaritop.

Ook Bloomberg kwam met bezorgde berichten over de Chinese financiële sector: China International Capital Corp. this week told some senior bankers that their compensation for 2022 will be cut by more than 40%, according to people familiar with the matter who asked not to be identified discussing internal information.

Chinese groeimotor hapert

China lijkt niet de verwachte motor van de wereldwijde economie te worden, volgens valutahandelaar Joost Derks tegen ABM Financial News. Helaas blijft het verwachte sterke herstel uit. Volgens Derks is dit zeer problematisch voor China, dat een economische groeidoelstelling van ongeveer 5% heeft.

Deze onrust zorgt ervoor dat de Chinese beurs het dit jaar niet echt goed doet, met een YTD performance van nog geen 4,25% voor de Shanghai Composite index en bijna min 6% voor de Hang Seng index. 

China blijft dus ver achter bij Tokyo (+20%). Ook Europa heeft YTD veel betere cijfers: DAX (+14,5%), Eurostoxx 50  (+14%), CAC40 (+12%) en de AEX  (+10%). 

Vandaag bekijk ik de China Shanghai Composite index, de Hang Seng index en het aandeel Prosus. Prosus, met aanzienlijke belangen in China, is genoteerd op de Nederlandse beurs. Veruit het grootste bezit van Prosus is een substantieel belang in het Chinese internetbedrijf Tencent. 

China Shanghai Composite index verzwakt nu recente koersbodems breken

De Chinese beurs heeft afgelopen weken een flinke smakkerd gemaakt. Begin mei is de China Shanghai Composite index afgeketst op de weerstand van 3.424,84 punten (de top van 8 juli 2022). Vervolgens is de beurs hard teruggevallen waarbij de steun rond 3.223 punten (de lows van februari en maart) geen stand wisten te houden.

Hierdoor valt de bodem uit de beurs. Thans staat de Chinese beurs op het punt een serieuze daling in te zetten. De eerste daling is minimaal richting de decemberbodem rond 3.031,54 punten.

Bij het verlaten van de stijgende trend is bij de China Shanghai Composite index eerder al een verzwakking opgetreden.

Ook heeft de Chinese beurs rond 3.350 punten een clustertje met lagere koerstoppen achtergelaten, hetgeen verkoopdruk signaleert. Weerstand ligt op 3.424,84 punten (gevormd op 5 juli 2022).

Oppassen dus op de Chinese beurs.

 

Hang Seng-index geeft verzwakkend technisch plaatje weer

De Hang Seng-index heeft de uptrend enige tijd geleden verlaten. Hiermee was het technische plaatje al begin van dit jaar verzwakt. Net onder de weerstand van 21.005,66 punten (de top van 7 maart) heeft zich bovendien een serie lagere topjes gevormd.

Op korte termijn houden we rekening met nieuwe zwakte nu de steun van 18.885,20 punten (de bodem van 20 december 2022) niet lijkt stand te houden. 

De uitbraak onder de steun van 18.885,20 punten, waarmee de beurs uit neutrale bandbreedte breekt, lijkt de nieuwe richting aan te geven, dus neerwaarts.

Rond 14.597,31 punten ligt het volgende neerwaartse koersdoel.

 

Prosus zet steun op scherp

Prosus heeft een grillige zijwaartse koersbeweging achter de rug, met een hele serie aan lagere koerstoppen. Dit signaleert dat de verkoopdruk nog niet uit de markt is. De steun rond €63,18 (de bodem van 16 maart) staat onder druk.

Er ligt weerstand rond €80,59 (gevormd op 7 september 2021). We adviseren voorzichtig te blijven. We zien wel op korte termijn wat stabilisatie.

De zwakke trend van de relatieve sterktelijn zet toch door. Dit geeft aan dat Prosus weer slechter gaat presteren vergeleken met de rest van de markt.

De dalende moneyflow wijst erop dat er nog geld uit Prosus weglekt.

Ook het aandeel Prosus lijdt onder de onrustige Chinese economie. Opletten dus.

 

Welke aandelen zijn wel of niet koopwaardig?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

153 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 upsidedown 31 mei 2023 08:08
  The plan was structured with the aim of enticing votes from both parties, though it has drawn the ire not only of conservative Republicans but also Democrats furious at being asked to vote for cuts they oppose with the threat of default looming.
  www.nytimes.com/2023/05/27/us/politic...
  ---------
  Ben benieuwd of de stemming over debt ceiling nog spannend gaat worden.
 2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 31 mei 2023 08:19
  Vanaf de bodem in oktober 2022 zien we een sterke, impulsieve beweging omhoog (toppen en bodems overlappen elkaar niet -> impuls), waarop we nu een drietraps correctie maken (toppen en bodems overlappen elkaar wel -> correctie). Op basis daarvan moet je de verwachting uitspreken dat we een nieuwe impulsieve beweging omhoog gaan krijgen. Als je wilt kun je eerst nog even wachten op een uitbraak uit die correctieve beweging, maar dan laat je wel veel liggen.

  Als je het plaatje wat groter maakt, zeg vanaf 2014, dan zie je dat de uptrend nog altijd prima intact is, zelfs als we terugzakken naar de vorige bodem op 11200.

  Natuurlijk wankelt de Chinese beurs niet. We bevinden ons in de overgangsfase naar een multipolaire wereldorde wat betekent dat de VS niet langer de enige supermacht in de wereld is, maar een verzameling grote spelers de dienst zal uitmaken. China is vanzelfsprekend één van die grote spelers.
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 31 mei 2023 08:26
  Hoofdeconoom ABN AMRO: er is geen personeelstekort, maar een banenoverschot.

  Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO, is er duidelijk over: er is geen personeelstekort maar een banenoverschot. En dat komt volgens de econoom omdat we alleen maar ‘meer, meer, meer’ willen.

  “Je moet hierbij uitzoomen, een stap naar achteren zetten en bestuderen hoe we in deze situatie met zoveel banen en personeelstekorten zijn terechtgekomen”, stelt Phlippen bij Op1.
  “Als je uitzoomt zie je dat we een economie hebben gecreëerd die alleen maar meer wil maar niet de middelen heeft.”

  wnl.tv/2023/05/29/is-er-sprake-van-ee...
 4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 31 mei 2023 08:37
  Blij dat de TA het weer prima doet, zeker omdat velen hier short zitten.

  Voor Zonnestraal binnenkort maar een hoge dosis Kunstmatige Intelligentie bestellen, komt best van pas en wordt trouwens discreet in een neutrale verpakking verstuurd. Dagelijks een half uur vóór het posten innemen.
 5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 31 mei 2023 09:00
  quote:

  Zaphod Beeblebrox schreef op 31 mei 2023 08:19:

  Natuurlijk wankelt de Chinese beurs niet.
  Nee, maar de financiële genocide van Xi Jinping, die elk bedrijf dat te groot (lees: machtig) wordt de nek omdraait, nodigt nu niet echt uit er groot geld naartoe te brengen (lees: voortgaande outflow).
 6. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 31 mei 2023 09:12
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 31 mei 2023 09:00:

  [...]
  Nee, maar de financiële genocide van Xi Jinping, die elk bedrijf dat te groot (lees: machtig) wordt de nek omdraait, nodigt nu niet echt uit er groot geld naartoe te brengen (lees: voortgaande outflow).
  Het is een autoritair bestuur en Xi lijkt mij niet iemand die een speelbal van de multinationals wil zijn. Om dat gelijk te stellen met financiële genocide gaat mij daarentegen te ver.
 7. forum rang 6 MD2018 31 mei 2023 09:35
  Toch weer snel 0.4% recht getrokken... Nee we mogen nog niet hard dalen dat is duidelijk. China cijfers slecht en AI wordt de next bubbel (zoals de internet bubbel) die gaat klappen. Eigenlijk zie je dat China beurs beweging realistischer is dan de US en EU. waarin inflatie de beurzen omhoog hebben gestuwd. Terwijl we allemaal weten dat dit ten nadele van consumptie zal zijn en dus deze koersen niet houdbaar zijn.

  Ik verwacht zo wel weer een verdere dip, lage volumes zijn prima te manipuleren... maar als het gaat kan het ook hard gaan. (we hebben gezien hoe hard en snel het omhoog ging op lucht)

  Succes allen!
 8. forum rang 6 d' Aandelen ' 31 mei 2023 09:40
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 31 mei 2023 08:26:

  Hoofdeconoom ABN AMRO: er is geen personeelstekort, maar een banenoverschot.

  Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO, is er duidelijk over: er is geen personeelstekort maar een banenoverschot. En dat komt volgens de econoom omdat we alleen maar ‘meer, meer, meer’ willen.

  “Je moet hierbij uitzoomen, een stap naar achteren zetten en bestuderen hoe we in deze situatie met zoveel banen en personeelstekorten zijn terechtgekomen”, stelt Phlippen bij Op1.
  “Als je uitzoomt zie je dat we een economie hebben gecreëerd die alleen maar meer wil maar niet de middelen heeft.”

  wnl.tv/2023/05/29/is-er-sprake-van-ee...
  Goedemorgen,

  ik refereer nog maar eens naar het programma Zembla van jaren terug over het aantal bull shit banen die zijn gecreëerd en dat begon al onder Minister President Joop den Uyl met ondersteuning van de enorme gas baten.

  Om de werkloosheid te bedwingen werden toen heel veel banen gecreëerd en je hoeft maar even te googlen hoeveel nieuwe banen er ondertussen zijn.
 9. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 31 mei 2023 09:52
  quote:

  Johannes Hannes schreef op 31 mei 2023 09:42:

  @Zaphod Dat zou waar zijn als het democratieën waren. Totalitaire regimes zijn nooit lang succesvol geweest in de recente geschiedenis.
  Oh ja, Singapore bv was en is behoorlijk autoritair. Tegelijk waarschijnlijk het meest succesvolle land ter wereld en het ultieme naoorlogse succesverhaal. Maar het is geen democratie hoor. Verder hoop ik niet dat je de illusie hebt dat het volk regeert in het zogenaamde vrije Westen. Dan heb je nog een lange weg te gaan.
 10. [verwijderd] 31 mei 2023 09:53
  quote:

  MD2018 schreef op 31 mei 2023 09:35:

  Toch weer snel 0.4% recht getrokken... Nee we mogen nog niet hard dalen dat is duidelijk. China cijfers slecht en AI wordt de next bubbel (zoals de internet bubbel) die gaat klappen. Eigenlijk zie je dat China beurs beweging realistischer is dan de US en EU. waarin inflatie de beurzen omhoog hebben gestuwd. Terwijl we allemaal weten dat dit ten nadele van consumptie zal zijn en dus deze koersen niet houdbaar zijn.

  Ik verwacht zo wel weer een verdere dip, lage volumes zijn prima te manipuleren... maar als het gaat kan het ook hard gaan. (we hebben gezien hoe hard en snel het omhoog ging op lucht)

  Succes allen!
  https://nl.investing.com/indices/us-spx-500-futures?cid=1175153

  korte herstel beweging niet zo moeilijk teverklaren:-)

  nl.investing.com/indices/us-spx-500-f...
 11. forum rang 6 b.west.invest 31 mei 2023 09:57
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 31 mei 2023 08:37:

  Blij dat de TA het weer prima doet, zeker omdat velen hier short zitten.

  Voor Zonnestraal binnenkort maar een hoge dosis Kunstmatige Intelligentie bestellen, komt best van pas en wordt trouwens discreet in een neutrale verpakking verstuurd. Dagelijks een half uur vóór het posten innemen.
  En waar gaat het nu heen ?
  Vandaag gewoon rond nul sluiten om morgen en vrijdag naar beneden te kukelen ?
153 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.