Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Risk on dag AEX, arbeidsmarkt VS in blakende gezondheid

Zorgen beleggers als sneeuw voor de zon verdwenen

De val van de Amerikaanse dollar wordt al voorspeld sinds de jaren negentig, maar de 'greenback' blijkt taai. Toch vindt er momenteel wel degelijk een eerste, voorzichtige verschuiving plaats, waarbij de dominante positie van de dollar als wereldreservemunt - eindelijk - serieus ondermijnd wordt. 

Hier werd in onze morning call door collega Arend Jan al kort bij stilgestaan, waarbij een plaatje soms meer zegt dan duizend woorden: 

dollar

De katalysator voor de trend waarbij veel landen af willen van de dominante positie van de Amerikaanse dollar is het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne geweest. Het Witte Huis gebruikt de sterke positie van de Amerikaanse munt als wapen om zijn gewenste buitenlandbeleid af te dwingen. 

De harde sancties en het bevriezen van honderden miljarden aan deviezen in dollars van Rusland hebben veel landen wakker geschud, wat uiteraard geheel losstaat van de mening over de Russische invasie van de Oekraïne. Landen als China, Brazilië, Pakistan, India en Rusland drijven in toenemende mate handel waarbij niet langer wordt afgerekend in dollars, maar in lokale valuta's. 

Hoewel de positie als wereldreservemunt flink afkalft, vinden op dit moment nog altijd 88% van de mondiale valutatransacties plaats in dollars, zo blijkt uit de jongste cijfers van de BIS. Een echt alternatief voor de dollar is er namelijk nog niet: de Chinese yuan niet, noch de euro. 

Desondanks worden er nu daadwerkelijk serieuze en concrete stappen gezet door veel landen om de afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Een proces dat nog aardig wat jaren in beslag zal nemen, maar de VS over zichzelf heeft afgeroepen. 

Dan nog even dit 

Anderhalf jaar geleden was EV-producent Rivian Automotive even ruim $160 miljard waard. Daar is vandaag de dag nog 'slechts' een kleine $14 miljard market cap van over. En ook Lucid Group zag zijn market cap slinken van $100 miljard tot een kleine $12 miljard. Nio dan? Ook hier zien we een weggevaagde market cap, van $96 miljard tijdens het toppunt van de EV-hype tot slechts $13 miljard vandaag de dag.

Zo bezien valt de koersdaling van Tesla, circa 45% lager vandaag de dag ten opzichte van zijn all time high, nog alleszins mee. En ook BYD - Built Your Dreams - heeft zich na het krappen van de EV-zeepbel koersmatig uitstekend staande gehouden. Niet geheel toevallig zijn Tesla en BYD gezonde EV-makers die wel winst behalen. 

De aandelen van EV-producenten zijn bovengemiddeld populair bij retailbeleggers, zo blijkt uit lijsten van diverse brokers. Over de rendementen van diezelfde beleggers is dan niets bekend, maar gezien de extreme koersdalingen tot wel 90% moet voor het ergste gevreesd worden. 

Rivian Automotive dreigt ondertussen zijn plekje in de Nasdaq 100 te verliezen na een koersimplosie zoals we zelden meemaken. Dat ziet er grafisch als volgt uit: 

rivian

Niet teveel achter de hype van de dag aanrennen voorkomt dit soort ongelukken. 

Dan nog even dit II 

Een interessante waarschuwing van onze eigen ECB: als de Japanse centrale bank (BoJ) besluit - als allerlaatste - om ook over te gaan tot een 'normaal rentebeleid' kan dit tot schokken leiden op de Europese obligatiemarkten. 

Wat de ECB exact onder een 'normaal rentebeleid' verstaat is weliswaar niet geheel duidelijk, maar vermoedelijk betekent dit vooral een einde aan het extreem accomoderende beleid van de BoJ. De tienjaarsrente in Japan schommelt nog altijd rond de 0,4% en dat is best laag, zeker afgezet tegen de rentes in de eurozone die tussen de ruwweg 2,5% - 4% schommelen. 

Een einde aan het losse monetaire beleid van de BoJ kan een sell-off triggeren van Japanse beleggers, wat tot schokken op de obligatiemarkten hier kan leiden. Flow Traders kan ongetwijfeld niet wachten tot de vlam daadwerkelijk in de pan slaat. 

Damrak 

Juni is alvast goed begonnen op het Damrak. De spanning rond het schuldenplafond in de VS is verdwenen en de koersen veerden hierop aardig op. Een typisch gevalletje 'risk on' ook als gekeken wordt waar de grootste stijgers te vinden waren.  

Binnen de AEX ging Prosus op kop dankzij een herstel van veel Chinese aandelen afgelopen nacht. Ook banken en verzekeraars lagen gevraagd, terwijl de chipsector een bescheiden stapje terug moest doen na eerder natuurlijk al forse winsten te hebben bijgeschreven. 

Een verdieping lager kon Signify iets van het flinke terreinverlies van de afgelopen weken goedmaken. Het cyclische Aperam boekte aardig wat winst, evenals AMG. Flow Traders zal weinig gelukkig zijn met een VIX die aardig onderuit ging. 

Bij de kleinere fondsen stond opnieuw Avantium in de belangstelling en zelfs hard onderuit gegane fondsen als CM.com en Ebusco veerden aardig op, maar hebben nog een lange herstelweg te gaan. Pharming tot slot moest een stapje terugdoen, relevant nieuws konden wij niet vinden. 

De AEX sloot de week af met een mooie winst van ruim 1,1% en eindigde op een stand van afgerond 765 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl 

Besi 

Artificial Intelligence fantasie en een bijzonder sterke update van Nvidia hebben de koers van Besi bepaald goed gedaan. Dat is gezien de sterke marktpositie die het concern heeft bij zogeheten hybrid bonding ook volkomen terecht. 

De vraag rijst nu of het aandeel over nog meer koerspotentie beschikt, of dat de bullish vooruitzichten afdoende zijn ingeprijsd in de koers van het aandeel. Het antwoord valt te lezen in een analyse van de Beleggersdesk die eerder vandaag is verschenen: 

SunPower 

De zonnepanelen zijn niet aan te slepen, niet alleen in ons eigen kikkerlandje, maar dit geldt onder andere ook voor de VS. En dat betekent in principe dat de kassa van bedrijven als SunPower zouden moeten rinkelen. 

Wie een blik op de grafiek van SunPower werpt, constateert echter dat de koers van het aandeel sterk is achtergebleven, zowel bij de bredere markt als bij de peer group. Het hoe en het waarom daarvan, en of hier voor beleggers een kans ligt, wordt nader geduid in een update van de Beleggersdesk:  

InPost

Wanneer een grootaandeelhouder een deel van zijn belang in een fonds wil afstoten, gaat dit over het algemeen gepaard met enige koersdruk. Zo niet bij InPost: grootaandeelhouder Advent verkocht een deel van zijn belang ruim 15% bóven de geldende beurskoers. 

Zit de markt te slapen en geldt InPost als een koopje? Of zijn er andere redenen aan te wijzen voor deze bijzondere transactie. Beleggers kunnen ook hiervoor terecht bij IEX Premium

Energietransitie  

Het zal geen belegger zijn ontgaan dat de energietransitie in een ware stroomversnelling is geraakt. Wie daarvan een graantje wil meepikken, zal zich flink moeten inlezen, óf de jongste analyse van IEX Premium in moeten kijken, want er zitten nog wel de nodige haken en ogen aan investeren in deze sterk groeiende markt: 

Richemont 

De aandelen van bedrijven van luxemerken zoals LVMH en Kering hebben het koersmatig goed gedaan dit jaar. Een aandeel dat wat minder bekend is, Richemont - hoogwaardige horloges, juwelen en lederwaren - verdient zeker een nadere beschouwing

Wall Street 

Het kan verkeren in de VS, een veel sterker dan verwacht banenrapport over mei (+ 339k) viel goed in de smaak bij beleggers, al speelde natuurlijk ook een rol dat een crisis rond het verhogen van het schuldenplafond is vermeden. De markt maakt zich kennelijk drukker om een gevreesde afkoeling van de Amerikaanse economie dan een volgende renteverhoging van de Fed, al hielp het dat de loongroei binnen de perken bleef. 

Tot de grotere stijgers behoorde onder andere autobouwer Tesla (+ 4%), met rivaal BYD (+ 3%) in zijn kielzog. Nvidia (- 0,2%) heeft ondertussen wat moeite de eerdere forse koerswinst vast te houden. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones een winst van 1,6%, de S&P 500 won tussentijds 1,3% en de Nasdaq bleef ditmaal achter met een stijging van 1%. 

Rentes 

Weinig dynamiek bij de rentes vandaag, de kapitaalmarktrente bij de meeste landen loopt enkele basispunten op.  

 • Tienjaarsrente Nederland 2,67% (plus 5 basispunten)
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,29% (plus 4 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Italië 3,99% (min 1 basispunt) 
 • Tienjaarsrente VK 4,19% (plus 6 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 3,64% (plus 3 basispunten) 

Brede markt  

Het akkoord rond het verhogen van het schuldenplafond in de VS zorgt voor een zonnetje op de brede markt. Aardige winsten voor de meeste Europese beurzen, de VIX dondert omlaag en de goudprijs daalt ook lichtjes. De olieprijs veert voor de tweede dag op rij op, mogelijk deels omdat de markt rekening houdt met een hernieuwde productiebeperking van de Opec+. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • ArcelorMittal (+ 4,7%) lag, net als veel andere cyclische aandelen, gevraagd op een tamelijk zonnig Damrak
 • ASMI (- 1,2%) moest een bescheiden stapje terug doen na een flinke koersrally eerder, evenals beide andere aan het Damrak beursgenoteerde chippers 
 • DSM Firmenich (+ 1,3%) kon zich maar matig optrekken aan een ambitieus koersdoel van €143 van een grote Britse zakenbank 
 • ING Groep (+ 2,5%) profiteerde van de risk on day, evenals overigens concullega ABN Amro (%) 
 • Eurocommercial Properties (+ 3,1%) werd net als de rest van het beursgenoteerde vastgoed aardig opgewaardeerd deze vrijdag 
 • Flow Traders (- 0,2%) zal met lede ogen de stevig wegzakkende VIX hebben gezien, maar wellicht dat de handelaar eerdaags wat extra actie op de obligatiemarkt tegemoet kan zien  
 • Van Lanschot Kempen (+ 2,3%) heeft onlangs opnieuw een forse uitkering aan zijn aandeelhouders gedaan, maar lijkt dit alweer snel in te kunnen lopen  
 • Avantium (+ 7,3%) voert binnen de AScX opnieuw de lijst met stijgers aan, mogelijk een naijleffect van een licht hoger koersdoel dat het fonds gisteren kreeg  
 • NSI (+ 6,0%) profiteerde het sterkst van een hernieuwde vraag naar beursgenoteerd vastgoed 
 • Op de lokale markt wist het Italiaanse Motork (+ 4,4%) wat extra miljoenen aan te trekken via grootaandeelhouder Lucerne 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

guruwatch


Agenda 05 juni

01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Mei (Chi)
08:00 Handelsbalans - April (Dld)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - April (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Mei def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Mei (VS)
16:00 Fabrieksorders - April (VS) 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 03 okt Hard gestegen rente bedreiging voor energietransitie
 2. 02 okt Slotcall: AEX sluit lager, rente loopt verder op 6
 3. 02 okt Flow Traders gevangen in slechte marktomstandigheden

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roesie 2 juni 2023 19:59
  Amazon ziet zeker de groei elders afvlakken. De vraag is of er veel te halen valt voor Amazon. Er is al zoveel concurrentie op het gebied van telecomdiensten dat de marges niet bijzonder hoog zijn. Zeker niet als ze het gratis gaan aanbieden voor Prime-klanten. Leuke hobby voor een megacap in tijden van voorspoed, maar mogelijk duur als het economisch wat minder gaat.
 2. speedy0070 2 juni 2023 21:19
  tja zoals altijd willen ze je zout strooien in je oogjes. willen zeggen dat er geen recessie is, maar ................. waarheid is dus heel anders!!! Verkoop is gewoon minder wereldwijd door de hoge superprijzen van welkeender produkt. dus consument knijpt op zijn buidel. met resultaat minder produktie en minder winst. toch willen ze je van alles aanpraten. Dat noemen ze nu analisten!!!! Kijk om je heen, kijk over de grens!! Kijk wereldwijd!!! Je komt er vanzelf wel achter!! AI hype??? zijn ze dus de telekom hype vergeten!! Ze zullen miljarden verliezen maakt hun niet uit maar de investeerder is dus de pineut. Hun schrijven af hun afschrijving in de boeken en je kan dividend op je buik schrijven. is gewoon zo helder als een glas water. Is echt niet troebel hoor!!
 3. florida_tower 2 juni 2023 22:56
  quote:

  speedy0070 schreef op 2 juni 2023 21:19:

  tja zoals altijd willen ze je zout strooien in je oogjes. willen zeggen dat er geen recessie is, maar ................. waarheid is dus heel anders!!! Verkoop is gewoon minder wereldwijd door de hoge superprijzen van welkeender produkt. dus consument knijpt op zijn buidel. met resultaat minder produktie en minder winst. toch willen ze je van alles aanpraten. Dat noemen ze nu analisten!!!! Kijk om je heen, kijk over de grens!! Kijk wereldwijd!!! Je komt er vanzelf wel achter!! AI hype??? zijn ze dus de telekom hype vergeten!! Ze zullen miljarden verliezen maakt hun niet uit maar de investeerder is dus de pineut. Hun schrijven af hun afschrijving in de boeken en je kan dividend op je buik schrijven. is gewoon zo helder als een glas water. Is echt niet troebel hoor!!
  Hoe was de vrijmibo speedy070?
 4. speedy0070 3 juni 2023 17:19
  beste Florida Tower, leuke opmerking met je vrijmibo hoor, kan leuk zijn een borrelavond. Ben een type dat gewoon de pootjes op de grond houd en een ommetje maak voor hypes voordat ze je later plat walsen. Ken de wereld toestand zeer goed en beter dan welke analist danook in nederland. Omdat ik simpelweg veel reis. Met zeer veel mensen spreek en dus ook een aardig beeld krijg van alle toestanden. Bijv. in de pers zeggen ze met grote bek dat de US maar 3 of 4 % werkelozen zou hebben wat dus een grote leugen is. werkeloosheid in de VS loopt tegen de 12% aan zonder de daklozen te rekenen. ufff kom je op ander getalletje. Een ander fenomeen is dat een groot aantal in de VS zijn huis dreigt te verspelen door de hoge schuldenlast. Loopt gewoon de pan uit. dus............
  kredietcrisis?? Recessie? Je zegt het maar. Dat is dus het geweldige VS zogezegd!!!! Zoals ik zei: strooien ze met bakken zout.
  In de VS 18 uur per dag werken is heel normaal zoniet lig je gewoon aan de geeuwhonger. zeggen ze dat de slaventijd is afgeschaft!!
  Dus niet!!!! zoals ik aangeef je moet de realiteit kennen en de pootjes sterk op de vloer houden.
  En om eerlijk te zijn hou van een goede whisky with ice please. in spaans: A la roca.
  Voetjes op de vloer houden en succes!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links