Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geldstromen naar de AEX komen weer op gang

Geldstromen naar de AEX komen weer op gang

Het cijferseizoen, waarin bedrijven hun resultaten over het afgelopen kwartaal publiceren, is al aardig op weg en de meeste grote namen hebben inmiddels hun boeken geopend. De meeste beurzen zijn de afgelopen weken goed doorgekomen en weten de technische schade beperkt te houden.

De Europese beurzen zijn sinds begin april nauwelijks wat opgeschoten en ook de Amerikaanse beurzen maken in veel gevallen een pas op de plaats, terwijl de techbeurs Nasdaq zelfs weer wat weet op te lopen.

Veel bedrijven keren in deze periode ook dividend uit, waardoor er extra koersdruk ontstaat wanneer aandelen ex-dividend gaan.

Ook de AEX index kan hier last van hebben, omdat de AEX index geen herbeleggingsindex is en het dividend dus niet wordt meegenomen in de berekening van de index.

AEX Total Return Index beweegt richting all-time high

Het effect van de dividenduitkeringen is vooral op lange termijn zichtbaar. Om te zien wat het totale rendement op een belegging in de AEX zou zijn, kan worden gekeken naar de AEX Total Return Index.

 De AEX Total Return-index is een bredere maatstaf dan de AEX-index. Deze index houdt niet alleen rekening met de koersontwikkelingen van de 25 AEX-aandelen, maar ook met de effecten van de dividenduitkeringen door de bedrijven in de index. 

Wat opvalt in het langetermijn beeld van deze index is dat de koers al wat verder opgelopen is richting het all-time high. De index is vanaf begin dit jaar al enkele keren mooi opgevangen door het 200-daags gemiddelde, waarmee de opgaande trend telkens werd bevestigd.

Momenteel maakt de index even een pas op de plaats, maar deze consolidatie vindt plaats binnen de opgaande trend. Het lijkt hierdoor slechts een kwestie van tijd voordat de oude hoogtepunten weer kunnen worden opgezocht. De ruimte richting de oude toppen van eind 2021 is momenteel nog slechts 7%.

 


Geldstromen trekken aan

Een andere positieve ontwikkeling in het technisch beeld van de Nederlandse beurs is te vinden in de geldstromen van en naar de AEX index.

De moneyflow-indicator toonde in de afgelopen weken een zijwaarts verloop, maar maakt op korte termijn een mooie draai omhoog. Dit signaleert dat de geldstromen naar de Nederlandse aandelenbeurs weer op gang komen. Er stroomt dus vers kapitaal naar de AEX index.

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. De indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

AEX moneyflow


Uitleg moneyflow (geldstroom)

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld, en dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Gerelateerd

Reacties

64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 PietKeizer 15 mei 2023 09:56
    quote:

    upsidedown schreef op 15 mei 2023 09:29:

    Kredietverzekeraar Allianz verwacht eind dit jaar een pittige recessie in de VS. Bericht van 1 mei 23. En tostrams/slot hebben t alweer over t opzoeken vd aex 830... wie of wat moet ik nu geloven?
    Aex 700 punten lijkt me waarschijnlijker dan aex 800 punten.
    zijwaarts, tot nader order
  2. forum rang 6 Newg77 15 mei 2023 09:59
    quote:

    upsidedown schreef op 15 mei 2023 09:29:

    Kredietverzekeraar Allianz verwacht eind dit jaar een pittige recessie in de VS. Bericht van 1 mei 23. En tostrams/slot hebben t alweer over t opzoeken vd aex 830... wie of wat moet ik nu geloven?
    Aex 700 punten lijkt me waarschijnlijker dan aex 800 punten.
    daar zit iedereen mee denk ik
    behalve joost :)

    -----------
    Voor dit jaar heeft de VS een begrotingstekort van 1500 miljard dollar ingeschat.

    of de persen aan
    of geld uit de markt
    -----------

    zal wel een hybride oplossing worden met een "dalende" inflatie
    daarom edelmetalen voor mij
  3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 15 mei 2023 10:07
    quote:

    PietKeizer schreef op 15 mei 2023 09:23:

    Vorige week zeg ik, deze week max 757 . Is vandaag geworden, 757 & still going strong. Zal wel mooie, geleidelijke koersontwikkeling zijn....
    Technisch is dat niet wat je mag verwachten. Als 755,xx nu wel blijft liggen is dat een uitbraak, waarna shorters hun positie liquideren en het snel verder zou moeten stijgen.

    Zit overigens nog geen kracht in de markt en de macro's werken ook niet mee.
64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links