Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inhaalslag voor retail

Inhaalslag voor retail
Beeld: iStock

De koers van Ahold Delhaize heeft het loonconflict van het bedrijf, alsmede de stakingen, technisch goed doorstaan. De aandelenkoers is tijdens de taaie onderhandelingen met de vakbonden redelijk stabiel gebleven. De koers schommelde tijdens het loonconflict grofweg tussen €30,50 en €32,50.

Daarmee is de eerdere uitbraak van de koers boven alle toppen van 2022 niet in gevaar geweest. Ik heb de voormalige drempels hier eerder beschreven: Ahold Delhaize stuit op een zware barrière.

Dinsdag steeg het aandeel ruim 1,6% nadat bekend werd dat er met de bonden een akkoord is bereikt over een nieuwe CAO met een looptijd van een jaar.  Ahold heeft er in de publieke opinie flink van langs gekregen. Naar verluidt hebben de stakingen het bedrijf enkele tientalle miljoenen gekost.

Woensdag bleek overigens dat Ahold Delhaize in het eerste kwartaal van dit jaar de consensusverwachtingen heeft overtroffen. 

Europese retailsector gaat outperformen

Ook de Europese retailsector heeft een zware periode achter de rug. Tussen medio 2021 en eind 2022 is de sectorindex sterk achtergebleven ten opzichte van andere sectoren. 

Sinds oktober is het tij echter gekeerd. De Europese retailsectorindex is YTD een kleine 20% in beurswaarde opgelopen. Sinds de intraday bodem van eind september rond 397,07 punten is de retailsectorindex met ruim 53% gestegen. Daarmee behoort detailhandel tot de sterkste industriegroepen. 

Ook Ahold Delhaize was een achterblijver, zowel ten opzichte van andere aandelen op de Nederlandse beurs als ten opzichte van de Europese detailhandelssector. Maar die underperformance is de laatste maanden omgekeerd. Sinds enkele maanden behoort de grootgrutter tot de sterkere aandelen op de Nederlandse beurs. 

Deze keer bekijk ik de technische plaatjes van de de Europese retailsector en die van Ahjold Delhaize. 

Europese retailsector ondergaat een inhaalslag

De retailsector behoort sinds eind 2022 tot de sterkste sectoren in Europa. Detailhandel kreeg vooral wind mee, nadat de horde van eind 2022 rond 525 punten werd gebroken.

De Euro Stoxx sector Retail geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt. 

Het eerste koersdoel ligt rond weerstand 756,65 punten (de top van 19 november 2021). Steun ligt rond 553,01 (bodem van 17 maart). 

De opwaarts gerichte B.O.B.-indicator (glooiende blauwe lijn) geeft aan dat de sector retail beter blijft presteren dan andere sectoren. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van de Europese sector retail met het marktgemiddelde.

Aandelen retail koers

Ahold Delhaize haalt achterstand in

Ahold Delhaize is uit de zijwaartse bandbreedte van het afgelopen jaar geklommen. Met de doorbraak boven alle toppen sinds eind 2021 is er een einde gekomen aan een lange periode met achterblijvend koersverloop.

Het eerstvolgende koersdoel bevindt zich rond €34,93 (gevormd op 12 april 1999). Technisch heeft zich bovendien een hogere koersbodem gevormd rond €26,63 (27van  januari). 

De stijgende 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) geeft een positieve technische conditie weer.

De opwaartse krul van de B.O.B.-lijn (glooiende blauwe lijn) geeft aan dat Ahold Delhaize weer iets beter dan de markt gaat presteren. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van Ahold met het marktgemiddelde.

Aandeel Ahold Delhaize koers

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 59
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jopieklaploper 11 mei 2023 09:06
    Prachtig nieuws van retail en banken. Hulde voor de bankensector dat ze in deze mooie tijd hun winsten zo kunnen uitbreiden, dit is prachtig nieuws voor Nederland en voor de Nederlandse economie.

    De economie wint duidelijk aan slagkracht het gaat steeds beter. het geld klotst tegen de plinten en de economie draait als een tierelier. Dankzij het beleid van het kabinet: Rutte team VVD en Kaag team D66 Grote klasse.

    Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren, de inflatie is volledig verslagen (nu op 2%) en dit is een grote opsteker voor centrale banken (Powell team FED en Lagarde team ECB grote klasse!!!)

    We leven in de mooiste tijd ooit en dat gaan we samen vieren!!!
  2. Jeronimo 11 mei 2023 09:14
    Goedemorgen,

    Bescheiden openingswinst voor ING ondanks de prachtige cijfers. Er word met man en macht gewerkt om de koerswinst te dempen zodat de grote meneren (lees bankiers) goedkoop kunnen instappen. Verwacht dit jaar met aandeleninkoop en stijgende rentes koers van minimaal €15!. Ik houd mijn stukjes in portefeuille. Succes allen vandaag!
97 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links