Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs maakt zich op voor nieuwe stijgingsfase

Beurs maakt zich op voor nieuwe stijgingsfase

De beurs in Amsterdam wist aan het einde van afgelopen week goed te herstellen en heeft hiermee de verzwakkingen van het begin van vorige week geneutraliseerd. Het langetermijn-technische beeld blijft hierdoor op peil en de gematigd positieve visie mag worden gehandhaafd. 

Zowel de kwartaalcijfers als de macro-economische ontwikkelingen hebben het technische beeld niet doen verzwakken en geven geen aanleiding onze visie aan te passen. De Nederlandse beurs ligt er technisch dan ook prima bij en zowel bij de AEX-, de AMX- als de ASCX-index zien we de eerste signalen dat een nieuwe opwaartse impuls aanstaande is.

AEX-index

De index van de 25 zwaarste wegers in Amsterdam weet het patroon van hogere toppen en bodems intact te laten. De opgaande fase is wel even stil komen te liggen, maar dit heeft nog niet tot een technische verzwakking geleid. De AEX-index consolideert momenteel onder de weerstand rond 772 punten, maar beweegt nog netjes boven haar 200-daags gemiddelde. Dit bevestigt de positieve technische conditie van de index.

Nu de index wederom boven de voorgaande koersbodem lijkt te worden opgevangen, kan een nieuwe aanval worden ingezet op de weerstand. Een doorbraak is noodzakelijk om de opwaartse fase een nieuwe impuls te geven. Het volgende richtpunt wacht dan op het all-time high rond 829 punten.

 

 

 

AMX-index

De index van de 25 middelgrote beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam heeft de afgelopen maanden wat meer terrein moeten prijsgeven, maar heeft het cruciale steunniveau van de laatste koersbodem intact gelaten. De afgelopen weken stuitert de AMX op en neer boven de steun rond 908 punten, die de index toch duidelijk weet op te vangen. Vanaf dit niveau zou de index een nieuwe opgaande beweging in kunnen zetten om via de laatste top rond 1.040 punten op te lopen richting uiteindelijk de weerstand van de oude toppen van 2021 en 2022 rond 1.115 punten.

De AMX-index beweegt rond haar 200-dagenlijn wat wijst op een neutrale technische conditie. Een terugkeer boven het 200-daags gemiddelde is nodig om het plaatje weer te verbeteren.

 

 

ASCX-index

De index van de 25 kleinere beursfondsen op het Damrak is de afgelopen maanden nauwelijks wat opgeschoten, maar lijkt op het punt te staan om nieuwe richting te kiezen. De ASCX-index beweegt al sinds begin dit jaar per saldo zijwaarts rond haar 200-daags gemiddelde en de uitslagen worden steeds kleiner. Dit heeft geleid tot de vorming van een driehoeksformatie.

Na de recente test van de onderzijde van deze driehoek is de index nu weer op weg naar de bovenkant. Weet de ASCX-index de dalende toppenlijn te doorbreken, dan klaart het langetermijnbeeld verder op en kan een nieuwe opgaande fase worden ingezet richting de oude toppen rond 1.462 punten.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 25 sep Technische plaatjes onder druk 54
 2. 18 sep Consolidatie duurt voort 56
 3. 11 sep Duitse beurs nog best degelijk 28

Gerelateerd

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 8 mei 2023 07:50
  Daling bij PostNL valt mee
  6 minuten geleden (vandaag 07:30:49)
  Dow Jones Newswires
  Outlook 2023 herhaald door postbedrijf.

  (ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal de omzet en het resultaat op jaarbasis zien dalen. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijfers van het postbedrijf.

  De omzet daalde van 806 miljoen naar 783 miljoen euro. Dat was wel meer dan de 764 miljoen euro waar analisten op rekenden.

  Aan die omzet droeg de posttak 349 miljoen euro bij en pakketten 561 miljoen euro. Dat waren volumedalingen van respectievelijk 10,8 en 6,5 procent op jaarbasis, waar analisten uitgingen van dalingen van 10 en 8 procent.

  "De feitelijke volumes bij Pakketten, zowel binnenlands als internationaal, vielen gunstig uit in vergelijking met onze prognoses, met name in maart", aldus CEO Herna Verhagen in een toelichting.

  Het genormaliseerde bedrijfsresultaat liep terug van 33 miljoen euro winst naar 7 miljoen. Analisten hadden echter een verlies van 2 miljoen euro verwacht.

  De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 31 miljoen euro negatief tegen 52 miljoen euro positief een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van 54 miljoen euro negatief.

  "We hebben in de loop van het kwartaal hard gewerkt aan de verdere uitwerking van onze extra plannen voor de reductie van 200 à 300 FTE's in overhead, hoofdzakelijk bij Pakketten. Deze voorbereidingen verlopen volgens plan en leiden tot een verwachte jaarlijkse besparing van circa 25 miljoen euro", zei Verhagen.

  Outlook

  Voor 2023 wordt door PostNL een EBIT-resultaat verwacht van 70 tot 100 miljoen euro, een vrije kasstroom van 40 tot 70 miljoen euro en een genormaliseerd totaalresultaat van 10 tot 40 miljoen euro. Dit was in 2022 respectievelijk 84 miljoen, 40 miljoen en 90 miljoen euro.

  "Met een positief effect van de noodzakelijke stappen die we hebben genomen om de impact van de macro-economische omstandigheden en inflatiedruk op onze volumes en kosten tegen te gaan. In een economisch klimaat dat wisselvallig en onzeker blijft, liggen we op koers om onze verwachtingen voor 2023 waar te maken", zei de CEO van PostNL maandag.

  De analistenconsensus mikt op een EBIT voor dit jaar van 85 miljoen euro en een vrije kasstroom van 9 miljoen euro.

  Analist Marc Zwartsenburg van ING ziet de nodige onzekerheid met betrekking tot de haalbaarheid van de outlook dit jaar. Het zicht op de ontwikkeling van de pakketvolumes blijft volgens Zwartsenburg ook beperkt, wijzend op de concurrentiedruk en het lagere consumentenvertrouwen.

  Naast prijsverhogingen, dient PostNL maatregelen te nemen om significant kosten te besparen om zo de inflatiedruk het hoofd te bieden, zo stelde de analist.

  De schuldratio laat bovendien weinig bewegingsruimte over, waardoor het dividend mogelijk in het geding komt. "Al denken we dat het dividend gehandhaafd wordt dit jaar, zelfs als de schuldratio boven de 2,0 uitkomt", aldus Zwartsenburg. Het inkoopprogramma van eigen aandelen lijkt volgens de analist evenwel met minstens twee jaar te zijn uitgesteld.
 2. forum rang 6 upsidedown 8 mei 2023 09:26
  De uitdaging is dus dat er een voorstel komt dat alle partijen en gelederen op Capitol Hill kan bekoren. Biden wil alleen praten over bezuinigingen als die los staan van het schuldenplafond. Een compromis om de limiet tijdelijk te verhogen tot 30 september lijkt daarom op dit moment de meest voor de hand liggende oplossing.

  Op die datum wordt de nieuwe begroting vastgesteld. De Republikeinen kunnen dan hun eisen voor bezuinigingen alsnog uitonderhandelen en de Democraten kunnen doen alsof die bezuinigingen niks te maken hebben met een verhoging van de schuldenlimiet.
  -----------
  Aldus t fd mbt een mogelijk akkoord aangaande het schuldenplafond in de vs. Nu ook der royce nog met koersdoel aex 830. Man ik zat in overweging om short te gaan.
 3. forum rang 7 PietKeizer 8 mei 2023 09:40
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 mei 2023 08:36:

  Drievoudige weerstand op 755,55 van dalende trendlijn, horizontaal en de middellijn van de Bollingers.

  Eens kijken of de koers daarheen wil. Kunnen we daarna wat short gaan doen.
  hmm. Ik heb m nog ff op 753.9 staan?
 4. forum rang 6 upsidedown 8 mei 2023 10:21
  quote:

  Stock123 schreef op 8 mei 2023 09:53:

  Echt nog wel even 800 niveau halen deze maand voor misschien een kleine sell-off.
  Snap sowieso niet waarom we hier al zo lang kwakkelen, het wil niet echt vlotten terwijl er toch echt veel koopjes in de AEX zitten..
  Ik kan t me nu nog niet voorstellen dat we nog naar 800 punten gaan laat staan 830. Voorlopig zijwaarts en met bepaalde triggers naar beneden verwacht ik.
 5. forum rang 7 PietKeizer 8 mei 2023 12:30
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 mei 2023 08:36:

  Drievoudige weerstand op 755,55 van dalende trendlijn, horizontaal en de middellijn van de Bollingers.

  Eens kijken of de koers daarheen wil. Kunnen we daarna wat short gaan doen.
  nu aannemelijker geworden na dat dipje. 753.5 en dus kan t nog. spikie-spikie 755+
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links