Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

20 jaar Koets

20 jaar Koets

Maandag 9 mei is het dan zover. Het is dan precies 20 jaar geleden dat mijn eerste column Borgtocht en executie (9 mei 2003) werd geplaatst.

De afspraak was om een half jaartje te schrijven. Ik was “ontdekt” in de koffiekamer. Tien jaar terug heb ik al een feestje gevierd. De laatste tien jaar zijn voorbij gevlogen. De frequentie van mijn columns is wel afgenomen naar om de twee weken.

Ik wil in ieder geval mijn lezers bedanken. Velen hebben regelmatig een reactie geplaatst onder mijn columns. Ik probeer zoveel mogelijk antwoord te geven op de reacties. Vorig jaar ben ik een tijdje flink ziek geweest (zes weken gedeeltelijk verlamd geweest) waardoor ik wat minder actief ben geweest op internet.

Diverse columns hebben aardig wat stof doen opwaaien. Naar aanleiding van het televisieprogramma Radar (2021) kwamen de makelaars in een kwaad daglicht te staan. Radar stond erop dat ik mijn mening gaf over de elf opnames met de geheime camera. De uitzending werd een dag later ook besproken in politiek Den Haag. Hierna is er veel beloofd, maar is er helaas weinig tot niets veranderd.

De best gelezen columns

Hieronder nog diverse columns die veel zijn gelezen.

Deze columns hebben veel teweeg gebracht

Mijn column Geld verdienen met huis verhuren leverde 149 reacties op. Verhuren van koopwoningen is trendy. Helaas zijn diverse banken in Nederland bezig oneigenlijke verhuur te controleren en aan te pakken. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Naar aanleiding van mijn eerste column dit jaar - Geen hypotheekrenteaftrek door fout staatssecretaris - zit ik nog te wachten op een antwoord van staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën. Ik heb de column via diverse kanalen doorgezet naar hem met de vraag om duidelijkheid te geven. Nu hebben diverse huizenbezitters over een gedeelte van hun hypotheek geen hypotheekrenteaftrek.

De column Boeterente ontwijken heeft heel wat teweeg gebracht. Banken waren wel op de hoogte maar traden niet op, aangezien het niet zo vaak voorkwam. Naar aanleiding van de columns hebben diverse banken hun voorwaarden gewijzigd. Bovendien zouden hypotheekadviseurs hard worden aangepakt als zij mee zouden werken aan deze constructie.

Hetzelfde was van toepassing bij de column Huis verkopen en terugkopen om een lagere hypotheekrente af te sluiten.

Tot slot mijn column Belastingdienst weet het niet meer. Naar aanleiding van een zeer interessant gesprek met kamerlid Pieter Omtzigt kreeg ik van hem te horen dat de belastingdienst noch staatssecretaris Menno Snel duidelijkheid wilden geven over de berekening voor diverse huizenbezitters. De column zorgde ervoor dat de staatssecretaris een paar maanden later toch met een antwoord kwam.

Zolang er onduidelijkheden zijn in Nederland, zal ik columns blijven schrijven. Het is te hopen dat ik binnen een paar jaar mijn afscheid kan aankondigen op IEX.

Jubilieumactie Verduurzamen

Tien jaar geleden heb ik een actie voor mijn vaste lezers gedaan. Deze actie was zeer geslaagd en krijgt dan ook een vervolg. Alleen wordt deze uitgebreid met verduurzamen/verbouwen van de woning.

Zoals bekend zijn de energiekosten flink gestegen en moeten huizenbezitters de komende jaren hun huis (verplicht) gaan verduurzamen. Voor slechts €300 (inclusief btw) breng ik uw gehele financiële situatie in kaart. Hierna kunt u een betere beslissing nemen over hoe u uw onzekerheden moet aanpakken.

Ik zal voor u het volgende in kaart brengen:

 • situatie op pensioendatum

 • situatie bij (eerder) overlijden

 • situatie aflossing (hoeveel wordt er afgelost en wat is vereist om financiële problemen te voorkomen)

 • fiscaliteit (duur renteaftrek met bijbehorende bedragen)

 • fiscaliteit verpande polissen (is er sprake van een woekerpolis?)

 • situatie sparen en extra aflossen

 • wensen voor de toekomst (verhuizen/verduurzamen) en hoe zijn die te verwezenlijken?

Deze speciale actie geldt voor de eerste tien vaste IEX-lezers die zich melden bij de redactie. Nogmaals: het is een eenmalige actie.

Wilt u gebruikmaken van deze actie, stuur dan een mail naar de IEX-redactie (redactie@iex.nl) onder vermelding van Actie Koets, en vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden.

Hierna neemt Jos telefonisch contact met u op en zal hij doorgeven welke formulieren u moet verzamelen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 15 sep NRVT wil af van desktoptaxaties 1
 2. 01 sep Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk? 11
 3. 18 aug Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur inschakelen? Maak duidelijke afspraken! 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 marique 9 mei 2023 11:06
  Jos, gefeliciteerd met je jubileum. Bijna dezelfde tijd dat jij startte, plaatste ik ook mijn eerste post op IEX ... over hypotheek, en mijn eigenwijze mening daarover. Mijn waardering nog steeds dat je de moeite nam om er op in te gaan en van deskundig commentaar te voorzien.

  Veel succes met het voortzetten van je beschouwingen over alles wat met hypotheek te maken heeft. Want uiterst leerzaam voor iedereen die woont, of gaat wonen, onder de lusten en lasten van een hypotheek.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links