Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-steun van 745 punten staat onder druk

AEX-steun van 745 punten staat onder druk
Beeld: iStock

De AEX lijkt op kortetermijn even te aarzelen. Na een paar weken met golvende tussenbewegingen, staat nu de eerste steun van 745,26 punten onder druk. Het kleine pluspuntje, de hogere bodem van vorige week rond 745,26, komt in gevaar. 

Hiermee wordt onze voorzichtige positieve visie wellicht door de markt ingehaald. In plaats van een hogere bodem, wordt nu zelfs een mogelijk lagere top gevormd rond 769,14 punten.

De tijdelijke consolidatie vindt overigens plaats binnen het positieve verloop van de afgelopen maanden. Op wat langere termijn zet de beurs het patroon met hogere bodems voort. Na de oktober-bodem rond  611,74 punten, is eind december een low gevormd rond 688,24 punten, gevolgd door de maart-bodem rond 710,89 punten.

Abrupte cocktail van problemen

Het is een abrupte cocktail van problemen die voor de recente nervositeit zorgt. Ten eerste komt Amerikaanse schuldenplafond in zicht. Daarnaast zijn er zorgen over een zwak herstel van de Chinese economie. Verder zorgde de redding van de failliete boedel van First Republic Bank door JPMorgan Chase voor hernieuwde zorgen bij regionale banken in de VS.

Nu moeten we eerst zien of de steun van 745,26 punten weet stand te houden.

Onder de oppervlakte van de markt valt op dat de in- en uitstroom van kapitaal in evenwicht zijn. De laatste weken beweegt moneyflowindicator zijwaarts (zie ook de uitleg van de moneyflow-indicator onderaan deze column).

Vandaag bekijk ik de AEX en de moneyflow-indicator.

AEX-steun van 745 punten staat onder druk

De AEX-index heeft de eerste steun van 745,26 punten (de bodem van 26 april) nipt gebroken. Nu er lagere toppen zichtbaar worden, worden we behoedzaam.

De volgende steun ligt er pas rond 710,89 punten.  De verkoopdruk neemt toe. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht indien de steun definitief wordt gebroken.

Let ook op nu er een lagere top rond 769,14 punten (gevormd op 12 april) in de maak is. Enkel boven 769,14 punten klaart het technisch beeld wat op. 

Er wordt wel al een mogelijk hogere bodem gevormd boven 745,26 punten.  De bodem daarvoor ligt rond 710,89 punten (van 20 maart). 

Er ligt een echt sterke steun rond 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022).

AEX koers


Geldstromen in evenwicht

De moneyflow-indicator toont in de afgelopen weken een zijwaarts verloop.  Dit signaleert dat de geldstromen in de Nederlandse aandelenbeurs in evenwicht zijn. Beleggers houden blijkbaar hun kruit droog 

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. De indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

AEX moneyflow


Uitleg moneyflow (geldstroom)

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld, en dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 mei 2023 08:03
    quote:

    Smurf In het Berenbos schreef op 3 mei 2023 07:21:

    Goedemorgen,

    Van Yahoo.
    'Wednesday's expected rate hike would take the target range to 5%-5.25%, the highest since September 2007.'

    Er staan twee dingen in die zin waar ik bang van wordt.
    5,25% en 2007

    Gr
    Goedemorgen,

    gevolgd door een daling in 2008 ?
    Dat is nog maar de vraag, alhoewel de staatsschulden nemen her en der behoorlijk toe .
  2. forum rang 5 Zonnestraal 3 mei 2023 08:20
    quote:

    Smurf In het Berenbos schreef op 3 mei 2023 07:21:

    Goedemorgen,

    Van Yahoo.
    'Wednesday's expected rate hike would take the target range to 5%-5.25%, the highest since September 2007.'

    Er staan twee dingen in die zin waar ik bang van wordt.
    5,25% en 2007

    Gr
    Ik zou me niet te druk maken. Bomen groeien momenteel tot aan de hemel en daarnaast zullen centrale banken er alles aan doen om te zorgen dat er rust is op de financiële markten. Dat banken nu omvallen heeft al weinig impact op de indexen. Daarnaast worden er megawinsten gerapporteerd door bedrijven.
  3. forum rang 4 Housepartyy 3 mei 2023 08:26
    quote:

    zonnestraal schreef op 3 mei 2023 08:20:

    [...]

    Ik zou me niet te druk maken. Bomen groeien momenteel tot aan de hemel en daarnaast zullen centrale banken er alles aan doen om te zorgen dat er rust is op de financiële markten. Dat banken nu omvallen heeft al weinig impact op de indexen. Daarnaast worden er megawinsten gerapporteerd door bedrijven.
    Blij dat jij niet met mijn geld belegd.
  4. forum rang 4 Housepartyy 3 mei 2023 08:48
    Merendeel van de banken die gisteren af gingen zitten groot in commercieel vastgoed. Van oudsher een defensieve belegging, maar vanwege de hoge rente en groeiende leegstand ondergaat de waarde van dergelijke beleggingen momenteel een haircut. Tal van Amerikaanse vastgoed bedrijven zijn al gegaan.

    Zeggen dat de Centrale Bank wel weer ingrijpt is het zelfde als een verslaafde die denkt zijn shot wel weer te krijgen. Op korte termijn lijkt het de oplossing maar op de lange termijn verergerd het de situatie.

    Schrijnend dat mensen hier de Centrale Bank aanhalen als valide oplossing voor een probleem dat door de Centrale Bank zelf is gecreëerd.
  5. forum rang 5 Zonnestraal 3 mei 2023 09:08
    quote:

    Housepartyy schreef op 3 mei 2023 08:48:

    Merendeel van de banken die gisteren af gingen zitten groot in commercieel vastgoed. Van oudsher een defensieve belegging, maar vanwege de hoge rente en groeiende leegstand ondergaat de waarde van dergelijke beleggingen momenteel een haircut. Tal van Amerikaanse vastgoed bedrijven zijn al gegaan.

    Zeggen dat de Centrale Bank wel weer ingrijpt is het zelfde als een verslaafde die denkt zijn shot wel weer te krijgen. Op korte termijn lijkt het de oplossing maar op de lange termijn verergerd het de situatie.

    Schrijnend dat mensen hier de Centrale Bank aanhalen als valide oplossing voor een probleem dat door de Centrale Bank zelf is gecreëerd.
    Prima stuk en goede argumenten ook. Omdat juist de centrale banken dit probleem juist jaren geleden hebben gecreëerd zullen ze het moeten oplossen anders stort het gehele financiële stelsel in en dat gaat zeker niet gebeuren. Pensioenen hangen eraan vast, dekkingsgraden van pensioenfondsen enz. Je kan niet meer terug en zoals je nu ziet betalen wij de rekening van alle ellende en dat zal de komende 50 Jr wel zo blijven. Wat dacht je van Amerika die is al 100 Jr geleden failliet
  6. forum rang 6 ttroo 3 mei 2023 09:09
    Westen is dus helemaal niet zo'n kapitalistisch systeem.

    Als het goed is, dan wel.
    Maar als het slecht gaat, zijn ze ineens anti-kapitalistisch en moet de overheid ingrijpen, of het
    een toezichthouder, een Centrale bank of de overheid zelf is.

    Het verandert het risico denken niet binnen bedrijf, ondanks dat er tientallen, nee, honderden miljoenen wordt betaald aan CFO's, Commissarissen en Risk Managers.
    Al die partijen moeten zelf toch ook zien dat een hoge inflatie niet goed voor hun obligaties is.
    Maar ze gaan er met miljarden, tientallen miljarden het schip in. Waar is het risico afgedekt?
    Niet vooruitgezien, ondanks de tientallen, nee, honderden miljoenen die ze hebben gekregen.
    Zo ziet u maar, het is een syteem wat goed werkt als het werkt.

    Als het mis gaat, stort het zo weer in. Het effect van de domino. Million, Billions, Trillions, Multiple Trillions en dan de Great Plunge. Overal in het verleden zo gebeurt. En Amerika en Europa doen gewoon heel trots het over, maar dan in zwaar overtreffende trap.

    VIXie is pas begonnen aan de Return. Ze zullen meer slachtoffers gaan maken. Grote slachtoffers.
  7. forum rang 6 Silk 3 mei 2023 09:12
    quote:

    Calimero schreef op 3 mei 2023 00:12:

    Silk ... moet je deze niet updaten met JPM bail out ??

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14790964...

    Welterusten ... www.youtube.com/embed/JN685U1kzlU?rel...
    Beetje lastig … ben aan het reizen. Hoeveel
    Tijd heb ik nog ? ;)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14128865...
154 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links