Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De AEX bouwt krachten op

De AEX bouwt krachten op
Beeld: iStock

De Nederlandse beurs klopt aan de poort van een opwaartse uitbraak. De op 6 maart gevormde AEX-top rond 763,41 punten is in de afgelopen weken nu al een keer of vijf aangetikt en lijkt dus onder druk te staan.

Daarmee loopt de Nederlandse aandelenmarkt vooruit  op een doorbraak van die weerstand. Zeker nadat de AEX sinds het intraday low rond 710,89 punten twee nieuwe hogere bodems heeft neergezet.

Solide instroom van vers kapitaal

Tegelijkertijd zien we dat er weer sprake is van een solide instroom van vers kapitaal richting Nederlandse aandelen. Beleggers kopen dus aandelen, getuige de opwaartse draai van de moneyflow-indicator. 

Vorige maand heb ik hier al al aangegeven dat de AEX bezig is met bodemvorming, dus koopkansen zou bieden. Ook op basis van de huidige signalen geloof ik dat de AEX naar boven kijkt. 

De algehele tendens van de Nederlandse beurs tendeert sinds medio oktober opwaarts. Beleggers stappen op elke dip in, getuige de hogere bodems op 688,24 en 710,89 punten. 

Vandaag bekijk ik de AEX en opwaartse krul van de moneyflow-indicator.

AEX-index klopt aan de poort van de horde top rond 763,41 punten

De AEX-index laat een technische verbetering zien onder de weerstand van 763,41 punten (gevormd op 6 maart). De recente hogere koersbodems signaleren weer kopers in de markt. De tweede weerstand handhaven we op 772,23 punten (gevormd op 2 februari 2022).

Indien de horde van 763,41 punten opwaarts wordt gebroken, kan de Nederlandse beurs verder omhoog. De steun ligt rond 710,89 punten (de bodem van 20 maart). 

Er ligt een echt sterke steun rond 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022). AEX koers


[Geldstroom richting aandelen neemt toe

De moneyflowiindicator is in de afgelopen weken flink opgelopen.  Dit signaleert de instroom van vers kapitaal richting de Nederlandse aandelenbeurs. Beleggers lijken klaar te staan om op elke dip van betekenins in te stappen en bij te kopen. 

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. De indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

AEX moneyflow


Duiding

De moneyflow wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld, en dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 19 april 2023 07:47
    Just Eat Takeaway verhoogt outlook 2023
    8 minuten geleden (vandaag 07:37:09)
    Dow Jones Newswires
    Maaltijdbezorger start aandeleninkoop van 150 miljoen euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway.com heeft de outlook voor 2023 verhoogd, maar sprak in de trading update over het eerste kwartaal wel over een significante afname van de brutotransactiewaarde op jaarbasis. Bovendien gaat het bedrijf eigen aandelen inkopen. Dit bleek woensdag uit een tussentijdse update van de maaltijdbezorger.

    Just Eat Takeaway.com acht inmiddels een positieve aangepaste EBITDA van ongeveer 275 miljoen euro in 2023 haalbaar, omdat de inspanningen om de winstgevendheid te verbeteren voor op schema liggen met een versnelling richting het einde van het jaar, omdat de orders in tweede jaarhelft van 2022 lager lagen dan in de eerste helft.

    Bij de jaarcijfers lag het streven voor 2023 nog op 225 miljoen euro.

    Verder denkt het bedrijf naar een positieve kasstroom te kunnen koersen rond half 2024.

    Daarnaast voorziet Just Eat voor dit jaar een bruto transactiewaarde die 4 procent daalt tot 2 procent stijgt.

    De aangekondigde aandeleninkoop omvat maximaal 150 miljoen euro en is volgens Just Eat mogelijk dankzij de sterke balans van de onderneming. De inkoop begint op 19 april en wordt naar verwachting niet later voltooid dan in december 2023.

    Over het eerste kwartaal kwam de brutotransactiewaarde op jaarbasis 8 procent lager uit, maar maart liet op jaarbasis een daling van 5 procent zien.

    De totale orders liepen over het eerste kwartaal terug van 263,5 miljoen een jaar eerder naar 227,8 miljoen afgelopen kwartaal.

    De brutotransactiewaarde kwam uit op 6,67 miljard euro tegen 7,22 miljard euro een jaar eerder.

    Analisten van Jefferies verwachtten dat Just Eat in het afgelopen kwartaal 233,5 miljoen orders verwerkte. De consensus van Visible Alpha mikte op 246,1 miljoen en Deutsche Bank verwachtte dat de orders zelfs terugliepen tot 224 miljoen.
  2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 19 april 2023 08:34
    En die gewichthefster van hem heeft de halter dubbel verkeerd vast: niet in het midden en met de linkerhand verder van het centerpoint van het lichaam af dan de rechterhand, dus die coach op de achtergrond staat ook niet op te letten.

    Op die manier bouw je geen kracht op, maar een ontwrichting in je rug.

    O, is het een studiofoto? Ze gaat helemaal niet tillen?
  3. forum rang 7 Doptieman 19 april 2023 08:37
    Eerst weer even een stapje terug bij opening en even die 765 die gistermiddag op de
    teller stond even neutraliseren voordat de indexcalls te duur worden en dan
    later weer een stapje voorwaarts met de AEX voor de balans.... denk ik.....
    Ja de regie hier let op de Kleintjes..... Succes.
100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links