Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Stijgende rentes laten beleggers koud

De beurs van 28 september 2023

De dag begon voor de AEX in de min, maar in de loop van de dag kropen de koersen omhoog. De grote winnaar van vandaag is de grote verliezer van gisteren: NN Group (+3,09%). Shell (+1,20%) zet zijn opmars voort, Philips doet hetzelfde maar dan in de andere richting (-2,44%).

Rentegeweld

Met rentes die naar boven gieren, zou je verwachten dat aandelen flink onder druk komen te staan. Niet alleen bieden obligaties tegenwoordig een steeds mooier renterendement, maar voor de economie, en daarmee ook voor de bedrijven, beginnen de rentes toch wel te bijten. Van een risicopremie voor aandelen is steeds minder sprake. Zo worden beleggers wel opgezadeld met de risico's maar ontvangen zij daarvoor niet de premie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Echter beleggers in aandelen hielden hun hoofd vandaag koel en laten zich duidelijk niet gek maken door het rentegeweld. Het tijdperk van gratis geld is voorbij. We gaan weer naar normale rentetijden toe. Dat heeft ook zijn positieve kant: prudente gelduitgaven doen er weer toe. Het gesmijt met geld is passé. 

Winnaars & verliezers Damrak

NN Group, dat gisteren 18,8% verloor na een vernietigende gerechtelijke uitspraak daalde vanochtend gewoon verder maar herstelde sterk na opmerkingen van ING-analist Jason Kalamboussis dat de woekerpolisschade waarschijnlijk minder in de papieren zal lopen dan beleggers in eerste instantie becijferden. IEX-analist Niels Koerts gaat hierin mee. ASR (+0,32%) en Aegon (+0,98%) liften mee met de opluchtingsrally van collega NN.

Hoewel de olieprijs vandaag iets terug moest (Brent: -0,22%), steeg Shell gewoon verder. Gestegen werd er vandaag niet door het aandeel Philips dat weer onder de €19 duikt. Het bedrijf zou jarenlang klachten van long- en apneupatiënten hebben verborgen voor de Amerikaanse toezichthouder. Zo wordt de recente instapactie van de beleggingsmaatschappij, die als positief werd beschouwd, toch weer overschaduwd door de slepende apneu-affaire.

Positief zijn ook de koersbewegingen van ArcelorMittal (+2,27%) en Aperam (+3,20%). ArcelorMittal tikte gisteren zijn laagste koers aan van het jaar. Aperam heeft beleggers dit jaar ook niet bijster veel vreugde gebracht.

IEX Premiumadviezen

1. Schade voor NN valt waarschijnlijk mee

Het advies voor NN Group verandert nadat analist Niels Koerts nog eens zijn rekenmachine erbij nam en het schadebedrag van de woekerpolisaffaire in het slechtste geval op maximaal €1,8 miljard inschat. Dat komt overeen met wat NN Group volgens hem in een jaar aan extra geld verdient. De verwachte schade is flink minder dan wat de verzekeraar gisteren op de beurs verspeelde. Of onze analisten het aandeel koopwaardig achten, leest u hieronder.

2. Micron wacht op betere tijden

De zwakke gang van zaken in de chipmarkt doet zich voelen bij de geheugenchipproducent Micron. 2023 is een verloren jaar. Mocht de chipmarkt weer opleven, dan is Micron volgens analist Ivo Breukink door zijn dominante positie in de geheugenchipmarkt goed gepositioneerd om hiervan te profiteren. De waardering is volgens hem stevig te noemen, maar of de langetermijnvooruitzichten goed genoeg zijn voor een koop-advies, leest u in onderstaande analyse.

3. AI is geen hype maar een gamechanger

Siegfried Kok van fonds OBAM: "De technologie zal namelijk impact hebben op bijna alle industrietakken en uiteindelijk zal iedereen ermee te maken krijgen. Het zal een manier zijn om enerzijds kosten te besparen door productiviteitsverbeteringen, maar ook om nieuwe producten en diensten te creëren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen." Lees het verhaal.

4. Impact hogere bankenbelasting voor ABN Amro is beperkt

Martin Crum verandert het advies voor de 'gewezen' staatsbank ABN AMRO. Zoals de analist schrijft: "ABN Amro is dankzij de samenstelling van de leningenportefeuille - hoofdzakelijk hypotheken - wel tamelijk weerbaar, maar zeker niet ongevoelig voor de conjunctuur. Tot op heden zijn grote voorzieningen slechte leningen achterwege gebleven: wij houden wel degelijk rekening met wat meer tegenwind op dat vlak de komende periode."

5. Discount bij Prosus blijft groot

Twee grote veranderingen bij Prosus (wijziging kapitaalstructuur en vertrek CEO), maar de koers komt er amper door in beweging. Gezien het feit dat de discount van Prosus nog altijd groot is, is in de analyse van Hildo Laman, hoofd IEX Beleggersdesk, te lezen of een Buy-advies voldoet..

Wall Street

De beurzen in New York staan na een uur handelen mooi in de plus. De techbeurs Nasdaq (+0,77%) doet het beter dan de andere twee: S&P 500 (+0,67%) en Dow (+0,47%)

Rentevuurwerk 

Hevige bewegingen dus vandaag in de obligatiemarkt. De Nederlandse tienjaars noteerde dit jaar niet eerder zo hoog. We moeten teruggaan naar 2011 om dezelfde rente tegen te komen. Waar gaat het naartoe?

 • Nederlandse tienjaars: 3,32% (+4,52%)
 • Duitse tienjaars: 2,99% (+4,87%)
 • Italiaanse tienjaars: 4,93% (+3,09%)
 • Britse tienjaars: 4,59% (+5,28%)
 • Amerikaanse tienjaars: 4,65% (+0,43%)
 • Japanse tienjaars: 0,76% (-0,07%)

Peilmoment: 16.55 uur

Brede markt  

Afgezien van de rentes (genoeg daarover) valt vandaag de sterke stijging van de euro (+0,62%) op tegenover de dollar. De nieuwe populariteit van de euro kan worden verklaard doordat de Europese rentes vandaag meer stegen dan de Amerikaanse. Dat trekt kapitaal. De zwakkere dollar trekt ook de goudprijs, genoteerd in US dollar, omlaag (-0,62%). Bitcoin wint 2,72% en stijgt naar $26.977.

Bankadviezen

Hoge koersdoelen voor onder meer SBM Offshore, ASR, NN Group en Akzo Nobel. 

Bron: Guruwatch.nl

Agenda 29 september 2023

Er is morgen geen belangrijk bedrijfsnieuws.

En verder:

Oude tijden dreigen te herleven bij Ajax
Men is gesprek met bestuurders van weleer. Het fanaandeel Ajax (koers: €10,20) reageert er totaal niet op. Eerst moet er op het veld worden gescoord, al dan niet bij een leeg F-vak.

Amerikaanse consument houdt hand op de knip
Voor een economie die voor 70% afhankelijk is van consumentenbestedingen is dat natuurlijk slecht nieuws.

Olieprijs gaat zijn eigen gang
Zolang OPEC+ de gelederen gesloten houdt en de VS de productiebeperkingen van het kartel niet kan matchen, zit een daling van de olieprijs er niet in. Of de zachte economische landing moet alsnog een harde worden.

Waarde x groei: niets nieuws onder de zon

Positief energienieuws van het bitcoinfront

Huizentekort leidt niet tot bouwwoede


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. 07 dec 'Inflatiedoelstelling mogelijk eerder in zicht'
 2. 06 dec Slotcall: Het gaat lekker zo
 3. 30 nov Slotcall: Verzekeraars vliegen 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. speedy0070 28 september 2023 21:14
  33 oct 820 op het bord?
  Banken geven leuke adviezen maar zeggen niet dat het voor 2027 is of zoiets.
  Aankoop woningen daalt hard in de VS en europa zal het niet beter doen met de hoge rente.
  Moeders zoeken zich gek naar goedkope boodschappen, om de eindjes aan elkaar te knopen.
  Eens zal de luchtbel moeten klappen
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links