Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street in de penarie?

Wall Street in de penarie?

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de afgelopen maanden wispelturig geweest. Na een sterke start, met stevige winst in januari, zijn de koersen in maart ingekakt. Afgelopen weken is Wall Street iets hersteld. Zit Wall Street in de penarie?

Technisch tekenen zich min of mee zijwaartse koerspatronen af, waarbij de prestaties sinds begin dit jaar nogal verschillen. De S&P 500-index staat dit jaar op 6,5% winst en technologie-index Nasdaq steeg bijna 15%, maar de Dow Jones wist de broek net op te houden met een plusje van 0,9%.

Beleggers hebben moeite om de stand van de economie goed in te schatten. Afgelopen week bleek dat de industriële activiteit in de VS voor de vijfde maand op rij is afgenomen. 

 Voorzichtig

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase is opvallend voorzichtig over de aandelenmarkten. De bankencrisis is volgens de bank nog niet voorbij, waardoor er voorlopig minder risicokapitaal beschikbaar zal zijn, wat een rem op de economische groei zal zetten. Ook ziet de zakenbank inflatierisico, onder andere door de fors oplopende olieprijzen. De indicatie dat de Fed de rente dit jaar niet zal verlagen helpt niet mee. 

Uiteraard heb ik hier professioneel gezien geen mening over. Als technisch analist is het wel mijn taak om te beoordelen in hoeverre de technische plaatjes in overeenstemming zijn met de mening van JPMorgan Chase.

Wall Street is nog niet volledig uit de zorgen. Op de belangrijke indices liggen nog oude topppen, dus weerstand boven de markt.

Belangrijk is wel is dat technologie er het beste bijligt. Een hoofdrol is er voor de chipsector, die als enige technisch al is doorgebroken. Ik heb hier al aangegeven dat chips Wall Street uit het dal trekken.

Vandaag bekijk ik de kortetermijnplaatjes van de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices. 

Dow Jones blijft grillig

De Dow Jones-index heeft al zo'n 6 maanden moeite met de horde 34.278,20 punten. Op de korte termijn is wel het patroon met lagere topjes afgebroken, wat aangeeft dat de verkoopdruk opdroogt. Technisch is de kou nog niet uit de lucht; het technische profiel oogt grillig. Het plaatje verbetert pas nadat de horde 34.278,20 punten gebroken is.

De steun ligt rond 31.419,50 punten (bodem van 15 maart). 

dow jones index koers

Nog geen groen licht voor de S&P 500

De S&P 500-index is technisch licht verbeterd nu het patroon met lagere topjes is overwonnen. De correctieve fase is hiermee gepasseerd en de verkoopdruk geneutraliseerd.

Er ligt steun op 3.765,19 punten (bodem van 22 december 2022); weerstand voor de index ligt op 4.216,57 punten (top van 26 augustus 2022).

Het technische plaatje van de S&P 500 blijft matig.

s&p 500 index koers

Nasdaq Composite flirt met weerstand

De Nasdaq heeft de weerstand  op 12.071,29 punten (top van 15 februari) opgezocht. Nadat een serie met lagere toppen werd afgebroken is het plaatje technisch verder verbeterd. 

Dat oogt daarmee nog steeds redelijk. Pas na een uitbraak boven weerstand 12.071,29 punten klaart de lucht helemaal op.

nasdaq index koers

SOX-index ligt er het beste bij

De SOX-index heeft een hogere pullback-bodem gevormd boven de voorgaande toppen rond 2.848,67 punten (van 15 november 2022). Zolang de koers boven deze voormalige horde weet te blijven, is de uptrend intact.

Het technische plaatje van de chipindex oogt prima. Thans staat de SOX op het punt om uit te breken; rond 3.633,14 punten ligt het volgende opwaartse koersdoel.

Aandelenindex SOX chips koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 6 april 2023 07:56
  Dank Royce voor de duiding van het plaatje .

  Ik zit heel diep in de penarie,
  ja ik zit heel diep in de put.
  Gisteren zong ik nog als een kanarie,
  maar vandaag klinkt alles zonder fut.

  Ik vertel alleen maar apekool en larie,
  een zinnig woord dat komt er niet meer uit.
  Ik ben beneveld, ik praat als een Rastafari,
  geef mij `t adres van een psychotherapeut.
  en dan moet ik door de hel
  als ik hem mijn probleem vertel,
  maar dat zou toch wel een beetje mogen helpen.
  Hij is op reis tot midden februari
  want hij moest er even tussenuit....

  Weet u wat, ik ga morgen op safari
  Hij neem de boot, het vliegtuig en de trein.
  Naar de sahara of naar de Kalahari.
  En zoek de rust van een gloeiende woestijn
  Goed ingesmeerd met zonnebrand
  laveer ik door het mulle zand
  en laaf mijn kater aan een vredige oase.
  Als dat niet lukt ga ik naar het seminarie
  En ben ik zo weer uit de penarie
 2. forum rang 5 tradersonly 6 april 2023 08:35
  Je kunt ook stellen dat alle indices op een heel behoorlijk niveau zijwaartsen met af en toe een schrikreactie zoals de recente oprisping in de banksector.

  En tja die zakenbanken zoals JPMorgan. Sorry hoor, inflatie zakt hard terug van ongekend hoog niveau en zij panikeren zodra de olieprijs herstelletje toont van 65 naar 80 wat historisch een volstrekt normaal prijsniveau is.

  Rente staat hoog dus FED heeft ook weer ruimte te gaan verlagen nu de inflatie flink is afgekomen. Angst voor een spagaat in het rente beleid is dan ook niet terecht imo.
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links