Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Halfgeleidersector wordt technisch steeds sterker

Halfgeleidersector wordt technisch steeds sterker
Beeld: ASML

Nu de zorgen over banken uit de headlines verdwijnen, komen techaandelen weer bovendrijven. Met name halfgeleiders trekken de rest van de markt uit het slop.

Dat zien we goed terug in de prestaties dit jaar. De SOX-index, die het koersverloop van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 25%.

Rally Nederlandse chippers

Maar dat is niets vergeleken bij de rally's van onze vaderlandse chippers. De koers van ASMI ging sinds eind 2022 met ruim 55% omhoog, gevolgd door Besi dat ruim 40% aandikte. ASML was de hekkensluiter met net 22% koerswinst. 

Wellicht is er ruimte voor fantasie in de belofte van de Chinese overheid om de lokale kapitaalmarkten meer open te stellen. Ook beloofde Peking de strenge regelgeving voor onder andere technologiebedrijven te versoepelen en de economie te stimuleren.

Halfgeleidersector noodzakelijk om het beursherstel te dragen

Ik heb wel vaker betoogd dat elk beursherstel op drijfzand is gebouwd indien de sector halfgeleiders niet structureel is meegenomen. Dat kan bijna niet anders: chips zijn verweven in de gehele samenleving en ziten in nagenoeg elk denkbaar product.

Chips technisch steeds beter

Aangezien halfgeleiders zo cruciaal zijn voor het draagvlak onder de Nederlandse beurs, bespreek ik vandaag ASML.

Deze chipper is van het drietal het minst hard gestegen. Ik verwacht bij ASML daarom de grootste winsten. Om de sector in zijn totaliteit te beoordelen bekijk ik verder de Amerikaanse SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft. 

ASML richt zich op

In de recente correctie vormt ASML rond €551,50 (op 13 maart) een tweede hogere bodem. Zolang de koers hier boven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

De vorige hogere bodem ligt rond  €500,30 (van 29 december 2022). Weerstand handhaven we op €777,50 (all-time high van 19 november 2021). 

Positief is dat de neerwaartse fase van vorig jaar achter ons ligt. 

De 200-dagenlijn van ASML laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

Meer weten over ASML? Jos Benschop, head of technology bij ASML, maakt zijn opwachting op de IEX Beleggersdag op 30 juni. Meer info vindt u hier.

Aandeel ASML koers

Amerikaanse halfgeleiderindustrie klimt uit het dal

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, zet de technische verbetering voort.

Eerst is de dalende trend opwaarts doorbroken. Nu bovendien hogere koersbodems gevormd worden, keren de kopers terug. Een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 3.158,62 punten (gevormd op 2 juni 2022) zou de verbetering bevestigen en een koopsignaal genereren. 

In dat geval komt er opwaarts potentieel vrij richting 4.068,15 punten, de top van 7 januari 2022. Bij een eventuele doorbraak onder de steun van 2.445,20 punten (de bodem van december 2022) verzwakt het technische plaatje. 

De 200-dagenlijn van de index draait keurig opwaarts, en bovendien is de SOX recent door deze lijn opgevangen. Dit duidt op een serieus verbeterde technische conditie van de sector.

Aandelenindex SOX chips

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 mei Europa gaat de confrontatie aan 77
 2. 26 mei Tech redt Wall Street 196
 3. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145

Gerelateerd

Reacties

176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Doptieman 31 maart 2023 08:51
  Vlakke opening nou dan kunnen de aex 1 opties waar gisteren rond het slot nog een
  extreme prijs voor gevraagd werd waarschijnlijk bijna allemaal door het putje.

  We wachten af ben blij dat ik niets van die kansloze rommel in mijn bezit heb.
  2 x call april 770 dat is een stuk veiliger !! Succes...
 2. forum rang 8 PietKeizer 31 maart 2023 08:53
  quote:

  Doptieman schreef op 31 maart 2023 08:51:

  Vlakke opening nou dan kunnen de aex 1 opties waar gisteren rond het slot nog een
  extreme prijs voor gevraagd werd waarschijnlijk bijna allemaal door het putje.

  We wachten af ben blij dat ik niets van die kansloze rommel in mijn bezit heb.
  2 x call april dat is een stuk veiliger !! Succes...
  dus calls. geen shortputs april.
 3. forum rang 4 zonnestraal 31 maart 2023 10:16
  Kom op indexen vandaag weer even minimaal een procent erbij zoals elke dag. Zit long AEX en DAX. Gelukkig worden alle dalingen ook tegen gehouden. Inflatiecijfers zijn verder prima dus we kunnen hoger en hoger maar wil nog niet vlotten vandaag. Dan even een rustdag op maandag weer direct met 2% in de plus te openen dan maar.
 4. forum rang 8 PietKeizer 31 maart 2023 10:27
  quote:

  zonnestraal schreef op 31 maart 2023 10:16:

  Kom op indexen vandaag weer even minimaal een procent erbij zoals elke dag. Zit long AEX en DAX. Gelukkig worden alle dalingen ook tegen gehouden. Inflatiecijfers zijn verder prima dus we kunnen hoger en hoger maar wil nog niet vlotten vandaag. Dan even een rustdag op maandag weer direct met 2% in de plus te openen dan maar.
  zo,zo. Je zit long AEX en DAX. Ga je dat ook zaterdag en zondag posten?
 5. forum rang 4 zonnestraal 31 maart 2023 11:00
  quote:

  PietKeizer schreef op 31 maart 2023 10:27:

  [...]zo,zo. Je zit long AEX en DAX. Ga je dat ook zaterdag en zondag posten?
  Nee dat denk ik niet Piet. Weekend kan er van alles gebeuren en dan heb ik geen posities. Kan ook niet zo heel veel posten in het weekend. Ga altijd op pad met de kinderen in het weekend. Mochten er mensen uit Haarlem komen, gisteren goed gegeten bij een Italiaan Casa di Papi. Goed Italiaans restaurant.
176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links