Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De familiehypotheek: dit zijn de spelregels

Familiehypotheek

De jubelton is verlaagd tot €28.947 en wordt per 1 januari 2024 afgeschaft, maar ouders kunnen nog wel een hypotheek verstrekken.

De laatste jaren was het vooral voor starters moeilijk om een (leuke) woning te kopen. In veel gevallen was het inkomen niet voldoende, waardoor ouders een handje moesten helpen. Helpen is mogelijk door een bedrag te schenken of een bedrag te lenen (familiehypotheek).

De schenkingsvrijstelling eigen woning is per 1 januari 2023 verlaagd tot €28.947 en zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft. Natuurlijk blijft nog wel de jaarlijkse belastingvrije schenking mogelijk. Deze is in 2023 gelimiteerd op €6.035.

Ouders als bank

Volgens de kenners hebben de schenkingen ervoor gezorgd dat de “rijkere” ouders hun kinderen hebben kunnen helpen. Mede hierdoor zijn de huizenprijzen (flink) gestegen. Maar ook na afschaffing van de schenkingsvrijstelling kunnen meer vermogende ouders hun kinderen nog wel helpen, namelijk door het vertrekken van een familiehypotheek.

In dit geval wordt er door de ouders een hypotheek verstrekt. Anders gezegd: de ouders zijn de bank. Hierbij moeten zij ook de regeltjes volgen van een echte bank.

Hieronder enkele aandachtspunten met betrekking tot de familiehypotheek:

 • Ieder jaar een overzicht van de hypotheek
 • Hypotheekrente niet te hoog (gangbare rente hanteren)
 • Opslag op de rente mag niet hoger zijn dan 0,2%
 • Boeterente is ook van toepassing
 • Gescheiden betalingen hypotheek en schenking (geen verrekeningen toepassen)
 • Belastingdienst moet bewijs aanleveren dat er geen sprake is van een Eigen Woning Schuld
 • Familiehypotheek is Box 3-vermogen voor de ouders

Starters moeten een lineaire of annuïteite hypotheek afsluiten om renteaftrek te kunnen genieten. De ouders verstrekken dan de hypotheek en moeten ook ieder jaar netjes vermelden hoeveel er is afgelost en hoeveel hypotheekrente er is ontvangen.

De betaalde hypotheekrente is voor het kind fiscaal aftrekbaar (Box 1). Het geleende bedrag (de annuïteitenhypotheek) is voor de ouders Box 3-vermogen en moet ook jaarlijks worden opgegeven aan de fiscus.

Jaarlasten schenken

Als het kind ook een hypotheek afsluit via een bank, dan zal de familiehypotheek onderaan de streep niets moeten kosten. Dit is mogelijk door het kind ook jaarlijks een bedrag te schenken dat minimaal gelijk is aan de bruto jaarlasten van de familiehypotheek.

Als dit niet wordt gedaan, dan zal de bank de familiehypotheek meenemen in de toetsing voor de maximale-hypotheekberekening. Hierdoor wordt de hypotheek bij de bank lager.

Anders gezegd: door het kind niets te laten betalen, kan de familiehypotheek buiten beschouwing worden gelaten. Hieronder een simpel voorbeeld waarbij de ouders een familiehypotheek verstrekken van €90.000.

Koopsom woning €300.000    
Benodigde hypotheek €300.000
(annuïteiten)
0,35  
Maximale hypotheek bank €210.000
(annuïteiten)
rente 4,5% bruto per maand
€1.064
Familiehypotheek €90.000
(annuïteiten)
rente 5,3% bruto per maand
€500
Jaarlijkse schenking (ouders aan kind)

minimaal €6000 per jaar


De maximale hypotheek op inkomen via de bank is in dit voorbeeld €210.000. De familiehypotheek van €90.000 kost iedere maand bruto €500. Hiertegenover moet een schenking staan van minimaal hetzelfde bedrag. De bank verstrekt namelijk de hypotheek van €210.000 alleen als er het kind geen andere “betaalbare hypotheek” heeft. De ouders moeten dus in dit voorbeeld minimaal €6.000 per jaar schenken aan het kind.

Het volgende is dan van toepassing voor het kind:

Annuïteitenhypotheek €90.000 rente 5,3%  
Bruto per maand €500 Bruto per jaar €6000
Jaarlijkse schenking €6000-/-
Totaal 0


Voorwaarden

Houd de geldstromen apart
In de overeenkomst mag niet staan dat de schenkingsbedragen rechtstreeks worden verrekend met de betaalde hypotheekrente over de familiehypotheek. Dit wordt door de belastingdienst namelijk als een leen/schenkconstructie gezien. De familiehypotheek wordt dan als een Box 3-hypotheek gezien, waardoor de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is.

Het is daarom verstandig om het kind iedere maand de €500 te laten betalen aan zijn ouders. Die doen dan jaarlijks een schenking van minimaal €6.000 die apart wordt overgemaakt aan het kind.

Houd de rente binnen grenzen
Veel ouders denken slim te zijn en stellen voor om hun kind zo veel mogelijk hypotheekrente te laten betalen, omdat deze toch fiscaal aftrekbaar is. Dit is leuk verzonnen, maar hierbij moeten zij wel rekening houden met de vrijstelling. De jaarlijkse vrijstelling is in 2023 €6.035 euro.

De hypotheekrente mag bovendien niet te hoog worden genomen. De belastingdienst zal kijken naar de marktrentes die gangbaar zijn bij de Nederlandse banken. Het is dus niet mogelijk om bij marktrentes rond de 1% ineens 6% voor de familiehypotheek te gaan vragen.

De fiscus zal kijken wat de verplichtingen zijn (voorwaarden) van de familiehypotheek. Als deze (bijna) hetzelfde zijn als bij de bank, dan gaat de fiscus gewoon uit van de marktrente met een opslag van een paar tienden. Het meerdere zal de fiscus dan zien als een schenking. Dan is een groot gedeelte van de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar voor het kind.

Het is wel mogelijk om een vaste opslag te rekenen op de hypotheekrente. Deze opslag kan bijvoorbeeld onder de noemer dat het kind onbeperkt mag aflossen op de hypotheek. Hierbij is het verstandig om de opslag nooit hoger te maken dan 0,2%. Als deze renteopslag namelijk hoger is, dan kan die niet van de belasting worden afgetrokken. Een rente-opslag van maximaal 0,2% is fiscaal aftrekbaar voor het kind.

Ook hier is een boeterente van toepassing
Wat veel ouders niet weten, is dat de boeterente ook van toepassing is bij de familiehypotheek. Wie tussentijds zijn rentevaste periode openbreekt om opnieuw zijn hypotheekrente vast te zetten tegen een lagere hypotheekrente, zal daarvoor een boete moeten betalen. Deze boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar. Dit gelft ook bij een familiehypotheek. Het is wel verstandig om de boeterente op de juiste manier (zoals ook de banken doen) te berekenen.

Doe uw huiswerk goed

Jonge starters kunnen in de komende jaren nog geholpen worden door hun ouders als zij een woning gaan kopen. Er gelden wel wat meer eisen en verplichtingen bij een familiehypotheek dan bij een schenking. Het is daarom verstandig dat ouders en kind vooraf hun huiswerk goed doen als er een familiehypotheek wordt verstrekt. Dit voorkomt problemen in de toekomst.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 19 mei Staatssecretaris geeft indirect antwoord 3
 2. 05 mei 20 jaar Koets 10
 3. 28 apr Onverkoopbare woning door erfpacht 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Placo 31 maart 2023 11:48
  In dit geval is er ook nog (in het eerste jaar) meer dan € 1.500 fiscaal voordeel op deze familiehypotheek. Dus als je de € 6.000 bruto als gift overmaakt, maakt het kind zelfs nog 25% winst op z'n 'maandlasten' (hele looptijd ca. € 27.000). Hele bedrag als gift hoeft dus niet, dan maak je als ouder ook nog een beetje rendement op wat anders op je spaarrekening had kunnen staan.
 2. Steven66 31 maart 2023 13:01
  Jos, Belastingtechnisch:
  Ik ben uitgeschreven ben uit NL, woon permanent in niet-EU land
  Volgens belastingverdrag van NL met mijn woonland wordt mijn spaargeld in mijn woonland niet belast in NL.
  Ik geniet AOW (belast in NL) en ABP pensioen (nu niet, maar per 1-1-2024 wel belast in NL).

  Ik leen 2 ton aan mijn kind voor aankoop van huis. Kan gewoon? Geen haken en ogen?
 3. Beek 31 maart 2023 13:36
  Denk hierbij ook aan de nieuwe spelregels in 2023 box 3 belasting die de ouders dan moeten betalen over het uitgeleende geld. Dit valt bij de ouders dan onder
  beleggingen / andere bezittingen met een : 6,17%
  reken rendementspercentage.

  Dit zijn de rendementspercentages voor 2023:

  Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
  Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%
  Schulden: 2,57%

  Over uw box 3-inkomen betaalt u in 2023 32% belasting.

  In zijn geheel gezien is dan het totale voordeel van de familiebank er niet echt meer.
  Het renteaftrek voordeel wat de kinderen hebben wordt teniet gedaan door box 3 belasting die de ouders moeten betalen
 4. market leader 31 maart 2023 15:48
  quote:

  Beek schreef op 31 maart 2023 13:36:

  Denk hierbij ook aan de nieuwe spelregels in 2023 box 3 belasting die de ouders dan moeten betalen over het uitgeleende geld. Dit valt bij de ouders dan onder
  beleggingen / andere bezittingen met een : 6,17%
  reken rendementspercentage.

  Dit zijn de rendementspercentages voor 2023:

  Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
  Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%
  Schulden: 2,57%

  Over uw box 3-inkomen betaalt u in 2023 32% belasting.

  In zijn geheel gezien is dan het totale voordeel van de familiebank er niet echt meer.
  Het renteaftrek voordeel wat de kinderen hebben wordt teniet gedaan door box 3 belasting die de ouders moeten betalen
  Eens met Beek. Misschien goed om het sommetje nog eens uit te breiden met wat fictieve kerngetallen zodat het box 3 effect duidelijk wordt. Mi kan dit niet meer uit onder de nieuwe spelregels.
 5. Steven66 31 maart 2023 16:47
  quote:

  Beek schreef op 31 maart 2023 13:36:

  Denk hierbij ook aan de nieuwe spelregels in 2023 box 3 belasting die de ouders dan moeten betalen over het uitgeleende geld. Dit valt bij de ouders dan onder
  beleggingen / andere bezittingen met een : 6,17%
  reken rendementspercentage.

  Dit zijn de rendementspercentages voor 2023:

  Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
  Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%
  Schulden: 2,57%

  Over uw box 3-inkomen betaalt u in 2023 32% belasting.

  In zijn geheel gezien is dan het totale voordeel van de familiebank er niet echt meer.
  Het renteaftrek voordeel wat de kinderen hebben wordt teniet gedaan door box 3 belasting die de ouders moeten betalen
  Als de ouders dit niet uitlenen, moeten ze die belasting in box 3 OOK betalen
 6. Henk 31 maart 2023 17:41
  quote:

  Steven66 schreef op 31 maart 2023 16:47:

  [...]

  Als de ouders dit niet uitlenen, moeten ze die belasting in box 3 OOK betalen
  Nee, dat is niet zo. Als ze het op een spaarrekening of deposito hebben staan, wordt het tegen een veel lager percentage belast. Dan betalen ze dus maar 0,36% ipv 6,17.
  Dit verandert natuurlijk weer als over enige tijd wordt overgegaan op het belasten van het daadwerkelijke rendement.
 7. forum rang 4 Pitmans 5 april 2023 21:39
  quote:

  Beek schreef op 31 maart 2023 13:36:

  In zijn geheel gezien is dan het totale voordeel van de familiebank er niet echt meer.
  Het renteaftrek voordeel wat de kinderen hebben wordt teniet gedaan door box 3 belasting die de ouders moeten betalen
  Hoho, vergeet niet dat de rente binnen de familie blijft ipv af te dragen aan de bank. Er is dus altijd voordeel, ook al is het belastingtechnisch financieel neutraal.
 8. Met Effekt 19 april 2023 04:03
  quote:

  Steven66 schreef op 31 maart 2023 13:01:

  Jos, Belastingtechnisch:
  Ik ben uitgeschreven ben uit NL, woon permanent in niet-EU land
  Volgens belastingverdrag van NL met mijn woonland wordt mijn spaargeld in mijn woonland niet belast in NL.
  Ik geniet AOW (belast in NL) en ABP pensioen (nu niet, maar per 1-1-2024 wel belast in NL).

  Ik leen 2 ton aan mijn kind voor aankoop van huis. Kan gewoon? Geen haken en ogen?
  Als je langer dan 10 jaar in het buitenland woont kun je belastingvrij schenken (of lenen tegen 0%). Er is ook geen box3 voor roerend goed. Onroerend goed in NL (woningen) zijn wel box3 belastingplichtig.

  www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connec...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links