Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (733,81)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 75,47%
Lager 24,53%

Groene futures, winstwaarschuwing Ebusco en exit Ralph Hamers bij UBS

Groene futures, winstwaarschuwing Ebusco en exit Ralph Hamers bij UBS

De beurzen lijken vanochtend licht hoger te openen. De Aziatische beurzen staan op winst en ook de futures op Wall Street noteren circa 0,5% in het groen. Alle voorwaarden zijn dus geschapen voor een positieve opening.

De Japanse beurs sloot 0,6% hoger, maar baas boven baas is de beurs in Hongkong, met een winst van bijna 2%. Chinese technologie-aandelen plukken nog de vruchten van het bericht van gisteren dat de Chinese overheid de lokale kapitaalmarkten meer open wil stellen voor buitenlandse investeerders.

Alibaba +13% op beurs van Hongkong

Wat het sentiment ook goed doet, is dat Alibaba zichzelf in zes delen wil opsplitsen. Onder andere e-commerce, de cloudbusiness en smart logistics zullen een aparte entiteit worden. De wens van de Chinese overheid om de macht van de techgigant in te perken wordt hiermee werkelijkheid.

Ook voor beleggers is het positief, omdat Alibaba hierdoor meer vrijheid krijgt om te ondernemen. Dit moet ertoe leiden dat de onderwaardering uit het aandeel gaat. Het aandeel noteert tegen 9,8 keer de verwachte winst over 2024. Voor een bedrijf waarvan de winst jaarlijks met 10% kan groeien is dit een depressieve waardering. Helemaal omdat Alibaba beschikt over een stevige nettokaspositie.

De markt reageert in ieder geval positief, zo wint het aandeel 13% op de beurs van HongKong. Aandelen als JD.com (+3%) en Tencent (+2%) liften mee in de hoop dat de zogenaamde crackdown van Chinese techaandelen definitief achter de rug is.

Exit Ralph Hamers

Ralph Hamers vertrekt bij UBS. Vermoedelijk omdat hij als CEO weinig ervaring heeft met de integratie van grote bedrijven. Dit laatste zegt hij er zelf over.

Winstwaarschuwing Ebusco

De resultaten van Ebusco zijn zojuist uit en wat mij als eerste opvalt, is dat het bedrijf zijn margedoelstelling voor de middellange termijn fors verlaagt. Het bedrijf gaat nu voor 2028 uit van een ebitdamarge van circa 20% tot 25%. Dit was eerder 35%. 

De markt had hier al op geanticipeerd, want het aandeel is sinds de top in 2021 met een kleine 70% in koers gedaald. Een lichtpuntje is wel dat het bedrijf zijn ambitie handhaaft om jaarlijks 3.000 elektrische bussen te produceren.

Activistische aandeelhouder roert zich bij OCI

OCI zal vandaag hoogstwaarschijnlijk noteren in de bovenste regionen van het rijtje stijgers. De bekende Amerikaanse activistische aandeelhouder Jeff Ubben - die zich ook roert bij Bayer - is van mening dat de kunstmestproducent zwaar is ondergewaardeerd.

Daarom moet het bedrijf volgens hem onderzoeken of het verstandig is om eigen onderdelen in de etalage te zetten. In een brief gericht aan voorzitter Nassef Sawiris meldde hij dat enkele bedrijfsactiviteiten interessant zijn voor grote olie- en gasbedrijven die schonere energie willen produceren.

Ubben denkt daarom dat de koers van OCI kan verdubbelen. De IEX-Beleggersdesk deelt deze mening echter niet. Dit betekent overigens niet dat onze analist Peter Schutte negatief gestemd is over het aandeel. Hier leest u zijn meest recent verschenen artikel.

Advies, shorts en agenda

Air France-KLM: starten met Kopen en €2,25 - JPMorgan Cazenove

De AFM meldt deze shorts. Marshall Wace heeft zijn shortpositie in Philips vergroot van 0,49% naar 0,50% en valt daarom in het meldingsregister. In de onderstaande tabel lijkt het daarom of deze shortpositie met 0,50% is opgebouwd. Dit is in de praktijk slechts met 0,01%.

 • Just Eat Takeaway: 7,60%  (+0,10%)
 • Wereldhave: 6,04%
 • Alfen: 5,71% (+0,10%)
 • Basic-Fit: 4,90% (-0,11%) 
 • Air France-KLM: 4,35%
 • Besi: 4,31% (+0,07%) 
 • Philips: 3,14% (+0,50%)
 • TomTom: 2,89% 
 • Signify 3,49% 
 • PostNL: 1,97% 
 • Aperam: 1,86% 

Agenda

De belangrijkste macro's van vandaag zijn de olievoorraden en het cijfer over het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS over de maand februari. Nabeurs volgen nog de jaarcijfers van HAL.

Woensdag 29 maart

 • 08:00 Q4-cijfers Ebusco
 • 08:00 Duitslan GFK consumentenvertrouwen apr
 • 16:00 VS Pending Home Sales feb
 • 16:30 VS olievoorraden
 • 18:00 HAL Q4-cijfers

Nu nog even dit

Dit noemen we een clickbaitartikel

Het verhaal achter het instorten van de Silicon Valley Bank

Goed nieuws voor huurders

Op beursplein 5 is het nog rustig

Het coalitieakkoord wordt voorlopig nog niet opengebroken


Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:15 Deze drie dividendaandelen zijn een must have in de beleggingsportefeuille
 2. 29 mei Slotcall: Negatieve draai 2
 3. 29 mei Waarom dividendaandelen onmisbaar zijn in uw beleggingsportefeuille

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Niels Koerts 29 maart 2023 08:28
  quote:

  wiegveld schreef op 29 maart 2023 08:17:

  Voorwaarden zijn niet geschept maar geschapen Niels

  En mij lijkt verder dat de Zwitserse bank een Zwitser aan het roer wil bij deze binnenlandse aangelegenheid en niet Hamers.
  Die heeft trouwens goed werk verricht bij UBS!
  Scherp!

  Ik heb het zojuist aangepast.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 2. forum rang 4 Felix07 29 maart 2023 09:55
  quote:

  The Big Short schreef op 29 maart 2023 08:48:

  Hmm.. Jeffrey Ubben, de doorgewinterde zakenman met een ijzersterk track record of de IEX beleggersdesk. Wie zal het bij het rechte eind hebben? The Big Short gaat nog even op zoek naar wat munten tussen de bank om de positie in OCI uit te breiden.
  Op lege blikjes zit tegenwoordig statiegeld, misschien helpt dat ook;).

  Verder helemaal eens, 'never bet against the fed', maar ik zou ook altijd met activisten meegaan. Als ze al geen gelijk hebben, krijgen ze het alsnog, omdat de hele markt met ze meebeweegt.
 3. forum rang 5 bartbas 29 maart 2023 10:22
  Het lijkt er toch een beetje op dat Iex wat te veel de loftrompet afgestoken heeft over Ebusco. Wat Ebusco kan kunnen andere bosbouwer ook.Maar die zijn wel flexibeler, hebben kortere leertijden en een echnische inrichting , die veel goedkoper is dan nieuwkomer Ebusco. Ik zie , hoewel ik er flink in zit, weinig toekomst voor dit bedrijf. Is wellicht een overname kandidaat.
  Bb
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links