Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX langzaam kopje onder, ondanks sterk Prosus

Slotcall: AEX langzaam kopje onder, ondanks sterk Prosus

Het was een beursdag waar langzaam de lucht uitliep: na een positief begin sukkelde de AEX langzaam bergafwaarts, om uiteindelijk -0,3% in het rood te sluiten op 733,81.

De zwakke broeders waren vooral in de techhoek te vinden, met de Nedertech van ASML en Adyen als opvallende rodelantaarndragers in de AEX-index. Daartegenover staat dat ook de uitblinker in de hoofdindex een techfonds is: Prosus stijgt vandaag met 4,4%.

Dat Chinese tech er een geheel eigen bewegingspatroon op nahoudt zijn we inmiddels gewend, en Prosus (grootaandeelhouder in de Chinese techreus Tencent) volgt eerder het Aziatische dan het Europese techsentiment. Dat Aziatische sentiment was uitstekend vandaag, nadat Alibaba bekend maakte zich te willen opslitsen in zes verschillende bedrijven, ieder met een eigen management en mogelijk een eigen beursnotering. 

Hoewel een directe link niet is aan te tonen lijkt het geen volstrekt toeval dat Alibaba-oprichter Jack Ma gisteren na een lang buitenlands verblijf weer zijn gezicht liet zien in China. De Chinese overheid is streng geweest voor de techreuzen, maar lijkt nu weer haar vriendelijke gezicht te laten zien. 

Nog altijd bankzenuwen

Aardige timing ook, want de westerse markten hebben even wat anders aan hun hoofd. Na de Silicon Valley Bank en Credit Suisse lijkt de rust even weergekeerd aan het bankenfront, maar wie goed luistert hoort nog veel zorgen doorklinken in de commentaren. 

Niet dat de banken er slecht zouden voorstaan, maar het kale feit dat er na jaren weer grote banken omvallen of gered moieten worden zorgt toch voor onzekerheid. Of zoals vermogensbeheerder Alexis Bienvenu het vandaag zegt op IEXProfs: "Alles kan failliet gaan, maar liever niet een bank".  

Bank runs zijn gevaarlijk en gevreesd, maar zoals afgelopen vrijdag bleek kunnen plotselinge marktbewegingen dat ook al zijn. Een snelle stijging van default-premies bij Deutsche Bank trok plotseling de hele Europese bankensector omlaag. Naar nu blijkt was slechts één transactie in Credit Default Swaps (CDS) daar de aanleiding voor,

De oppertoezichthouder bij de ECB, Anrea Endria, waarschuwt hier vandaag voor in het Duitse Handelsblatt: "Markten zoals die in individuele CDS zijn erg ondoorzichtig en illiquide. Met een paar miljoen kun je de CDS spreads [van een grote bank] in beweging brengen, met besmettingsgevaar voor aandelenprijzen en mogelijk geldopnames."

Europa eens over emissies

Ondertussen werd er op Europees vlak druk vergaderd over energie - en met name het terugbrengen van emissies. Na lang dwarsliggen van Duitsland is er nu toch een akkoord over een emissieverbod voor nieuwe auto's vanaf 2035. 

Fastned zal inmiddels druk met Brussel aan het bellen zijn, want de ministers kwamen ook overeen dat alle snelwegen in Europa in snel tempo gaan worden volgezet met laadstations. 

IEX en UMG

Waren er nog bedrijfscijfers vandaag? Jazeker, namelijk van de groep waar dit platform deel van uitmaakt. IEX Group beleefde een prima jaar in 2022, met groei op alle fronten - ondanks een beroerd beursjaar. Hier leest u er meer over

Analist Martin Crum boog zich vandaag over de cijfers van AEX-fonds UMG, die eerder deze maand werden gepubliceerd. De muziekuitgever verraste beleggers met een wat scheutiger dan verwacht dividend en doorbrak voor het eerst de omzetgrens van $10 miljard. Tot wel advies dat leidt kunt u hier lezen.  

De brede markt

Een klein minnetje dus voor de AEX-index, waarmee Amsterdam zich in Europa bij de lelijke eendjes schaart.

 • Vrijwel alle belangrijke Europese indices sluiten in de plus
 • Amerika opent vrij vlak, hoewel de Nasdaq met -0,8% achterblijft
 • De olieprijs zet de stijging van gisteren door
 • De rentes lopen wat op
 • Bitcoin heeft een plateautje gevonden om en nabij de $27.000
 • Goud hikt tegen de $2.000-grens aan

Het Damrak

 • De Top- en Flop-3 van vandaag

 • Prosus (+4,4%) leidt de dans in de AEX, dankzij Alibaba (nu +11% in New York)
 • ASML (-2,9%) en Adyen bungelen onderaan, temidden van zwak techsentiment
 • Pharming (+4,6%) zet de (wat tegenvallende?) zegetocht van gisteren rustig voort
 • Azerion (+9,3%) komt zowaar eens kijken in de stijgers-afdeling
 • Ebusco (+6,0%) komt morgen met cijfers, maar meldt vandaag een opdracht voor 20 mobiele energiecontainers
 • Financials liggen all over the place met een sterk ING (+1,7%), maar een zwak ASR (-1,5%)
 • Olie-gerelateerd doet het goed bij stijgende olieprijs: Shell (+1,6%), SBM Offshore (+2,4%) en Fugro (+1,2%)
 • AMG (+2,2%) lijkt te profiteren van overnamegeweld in de sector

En dan nog even dit

Nog meer banken die minder positief in het nieuws verschijnen. In Parijs werden vandaag vijf hoofdkantoren binenstebuiten gekeerd door de lokale FIOD.

Morgan Stanley is bearish...

...Net als het 'Bear Traps Report':

De agenda voor morgen

Voor de agenda-items hoeft u morgen niet de hele dag gekluisterd aan uw scherm te zitten, maar fans van HAL en Ebusco hebben iets om naar uit te kijken en qua sentiment zijn de Amerikaanse huizenverkopen nog wel een item om een oogje op te houden. 

 • 08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen apr (consensus -29,0)
 • 08:00 Ebusco Q4-cijfers
 • 16:00 VS pending Home sales feb (consensus +1,0% MoM)
 • 16:30 VS olievoorraden
 • 18:00 HAL Q4-cijfers

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 30 mei Slotcall: Nvidia en ASML voor iedereen uit, de AEX moet lossen 4
 2. 23 mei Slotcall: Dat was het dagje wel, Shell 8
 3. 16 mei Slotcall: AEX maakt sur-place en wordt gestut door sterke chippers 2

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links