Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (735,91)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 82,47%
Lager 17,53%

Groene futures, 17% rendement, Pharming en AMG

Groene futures, 17% rendement, Pharming en AMG

De futures voor de Europese aandelenindices noteren vanochtend 0,5% in het groen. Het is bij opening vooral letten op de technologiefondsen, want de Nasdaq ging gisteravond op Wall Street nog gevoelig omlaag. 

Hier staat tegenover dat Chinese technologie-aandelen de weg omhoog vinden. De belofte van de Chinese overheid om de lokale kapitaalmarkten meer open te stellen voor buitenlandse beleggers wordt door de markt positief ontvangen.

Sowieso doen de beurzen in Azië het niet onaardig. Zowel de beurs van Hongkong (+0,8%), Australië (+0,9%) als Zuid Korea (+0,9%) noteert een keurige plus. Alleen Japan (+0,1%) kan het tempo niet bijbenen. 

Diverse media zeggen dat de angst voor een nieuwe bankencrisis na de overname van de Silicon Valley Bank door de First Citizens Bank wegebt. Wij zijn hierover nog voorzichtig, aangezien de angst er van het ene op het andere moment weer in kan schieten. Dat hebben de laatste drie weken wel bewezen.

Pharming

Het aandeel van de dag zal vermoedelijk opnieuw Pharming zijn. Gisteren won het meer dan 14% op het bericht dat het bedrijf goedkeuring heeft gekregen voor zijn middel Leniolisib.

Desondanks heerste er gisteren een ijzige sfeer op het forum. Dit is niet zo vreemd, aangezien vrijwel iedereen erop had gerekend dat het aandeel veel harder zou stijgen. 

Op Twitter plaatste iemand iemand een poll met de vraag hoe hard de beurskoers van Pharming maandag zou stijgen. Slechts 12% van de respondenten dacht dat de beurskoers onder de €1,20 zou sluiten. Het werd uiteindelijk €1,13. Dit zegt voldoende.

Overname van een producent van lithium

Let bij opening ook op de koers van AMG. We sluiten niet uit dat het bedrijf profiteert van een overnamespel in de sector. Albemarle biedt $5,5 miljard voor het Australische Liontown Resources. Dit is een producent van lithium.

De koers van Liontown Resources steeg 59% op het bericht, maar het bedrijf heeft het bod afgewezen. Het is algemeen bekend dat wanneer er overnamespeculatie is in een bepaalde sector, de koersen van branchegenoten hier ook op omhoog gaan. 

Dit geldt mogelijk ook voor AMG, aangezien de Nederlandse metaalspecialist een grote producent van lithium is. Het aandeel kan wel een boost gebruiken, want de koers is dit jaar per saldo nog niet van zijn plek gekomen: AMG noteert YTD 0,4% in het rood.

Advies, shorts en agenda

Heineken: naar €123 van €119 en Kopen - Deutsche Bank

De AFM meldt deze shorts, en wat vooral opvalt, is dat de shorts in JET en Alfen stevig oplopen. De maaltijdbezorger blijft daarmee het meest geshorte aandeel van het Damrak.

 • Just Eat Takeaway: 7,50%  (+0,59%)
 • Wereldhave: 6,04%
 • Alfen: 5,61% (+0,54%)
 • Basic-Fit: 5,01% 
 • Air France-KLM: 4,35% (-0,03%)
 • Besi: 4,24% 
 • TomTom: 2,89%
 • Philips: 2,64% 
 • Signify 3,49% 
 • PostNL: 1,97% (+0,02%) 
 • Aperam: 1,86% (+0,06%) 

Agenda

De beursagenda is dun gezaaid. Alleen het cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen kan het sentiment beïnvloeden.

Woensdag 28 maart

 • 09:00 Randstad AvA
 • 16:00 VS Conference Board consumentenvertrouwen mrt
 • 22:00 Micron Q2-cijfers (gebroken boekjaar)

Nu nog even dit

Jack Ma duikt weer ergens op. 


Komt het ooit goed tussen deze twee landen?


Voer voor de politieke junkies.


Jammer. 


Wederom het bewijs dat de cryptomarkt een cowboywereld is.


Voor die 17% teken ik direct:


Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:15 Deze drie dividendaandelen zijn een must have in de beleggingsportefeuille
 2. 29 mei Slotcall: Negatieve draai 2
 3. 29 mei Waarom dividendaandelen onmisbaar zijn in uw beleggingsportefeuille

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links