Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankensector onder druk, maar geen crisis

Bankensector onder druk, maar geen crisis
Beeld: iStock

Duitse banken zetten beurzen weer op scherp en trekken de financiële sector mee naar onderen.

Deutsche Bank heeft de afgelopen jaren veel problemen gehad. Hoewel de bank van alles heeft gedaan om de winstgevendheid te verbeteren, is het niet gelukt de markten te overtuigen. 

Tot voor kort geen problemen in de financiële sector

Overigens was er tot drie weken geleden koerstechnisch niets aan de hand. Europese banken hadden wind mee. De koers van Deutsche Bank was sinds begin oktober met maar liefst 70% opgelopen, tegenover een stijging van 30% voor de DAX-index. Deutsche Bank heeft zelfs de sterke Europese bankensector die 50% koerswinst had geboekt verslagen.

Nu het risico op een faillissement voor Deutsche Bank hoger wordt ingeschat, staat de beurskoers onder druk en dat heeft invloed op de rest van de financiële sector. Dit geeft onrust aan, maar lijkt geen voorbode voor een Europese bankencrisis die totaal uit de hand loopt.

Daarvoor is structurele en consistente underperformance van de bankensector vereist. Daar is echter geen sprake van. De sterke performance in de afgelopen maanden geeft deze sector nog genoeg momentum mee.

Het proces van bodemvorming in de bankensector, dat ik hier eerder heb besproken begint wel te haperen.

Europese bankensector heeft nu te lijden

Ook op de Nederlandse beurs waren banken vorige week de pineut, met vele procenten koersverlies. Kortom de gehele Europese bankensector heeft te lijden. 

Deze keer bespreek ik de Europese bankensector, Deutsche Bank en ING.

Euro Stoxx sector Banks is afgeketst op weerstand van 117,58 punten

De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, heeft binnen de neutrale trend, rond de weerstand van 117,58 (gevormd op 3 augustus 2018) het koersdoel aangetikt.

Het technische plaatje is vervolgens wat verzwakt, omdat de koers hard is gedaald. De Euro Stoxx sector Banks heeft pas steun rond 76,31 punten (de bodem van 30 september 2022).

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe glooiende lijn) hapert iets terwijl de sectorindex er nipt onder zakt. Dat wijst op een iets minder positieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator van de Europese bankensector, de blauwe glooiende lijn, stijgt nog en suggereert nog voldoende outperformance (vergeleken met de rest van de markt).

Deutsche Bank krult neerwaarts

Deutsche Bank heeft de herstelfase verlaten. Hiermee is het technische plaatje verzwakt.

Op korte termijn houden we rekening met koersdruk. Er ligt steun op €7,25 (de bodem van 7 oktober 2022) en weerstand rond €14,64 (gevormd op 11 februari 2022). Een uitbraak buiten deze bandbreedte zal de nieuwe richting bepalen.

De afvlakkende 200-dagenlijn, terwijl de koers van Deutsche Bank eronder is gezakt, wijst op een verzwakkende technische conditie.

De B.O.B.-indicator buigt de stijging wat af. Dit signaleert dat Deutsche Bank iets minder goed presteert vergeleken met de rest van de markt.

ING slaat tussentijdse bodem weg

ING laat met de doorbraak van de stijgende trend en de laatste koersbodem een technische verzwakking zien. Deze signalen geven verkoopdruk aan.

De doorbraak en slotstand van ING onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor een verdere koersdaling richting de steun van €7,91 (de bodem van 11 maart 2022). Weerstand is gevormd op €14,00 (gevormd op 11 februari 2022).

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. Minpuntje is wel dat de koers van ING eronder is gezakt.

De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator van ING suggereert vooralsnog betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 26 mei Tech redt Wall Street 174
 2. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145
 3. 24 mei Instroom van vers kapitaal richting aandelen blijft op peil 158

Gerelateerd

Reacties

149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 27 maart 2023 09:00
  Dank Royce voor de duiding .
  ABN AMRO is ook zo een pareltje die glanst om opgepakt te worden door de beleggers.

  PAUL VAN DER WESTHUIZEN, SENIOR STRATEEG, RABOBANK, NEDERLAND

  Deutsche is een bank die zijn eigen problemen heeft gehad met toezichthouders, het heeft ook winstvolatiliteit gezien en een herstructurering doorgemaakt. Er is een fundamenteel verschil daarin Deutsche is de afgelopen kwartalen weer winstgevend geworden.

  De Europese banken hebben eigenlijk helemaal geen fundamentele problemen gehad.
  Ze zijn degelijk en historisch sterker dan ze ooit zijn geweest.
  Ze hebben geprofiteerd van de stijgende rentevoeten en hun winstgevendheidsstatistieken beginnen eindelijk te stijgen.
149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links