Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dun herstel voor de AEX, Pharming flink hoger

Rust lijkt terug te keren in de bankensector

Een echte nachtmerrie voor centrale banken, toezichthouders, overheden en beleggers: onrust rond Deutsche Bank. Nu is die bank de afgelopen tien jaar wel vaker onderwerp van twijfel geweest, maar gezien de echecs rond enkele regionale banken in de VS en natuurlijk Credit Suisse in Zwitserland, staat de markt op scherp. 

De Beleggersdesk heeft afgelopen vrijdag een update gemaakt rond de jongste cijfers van Deutsche Bank die over 2022 toch de hoogste jaarwinst van de afgelopen vijftien jaar behaalde, maar dat is op dit moment even bijzaak voor de financiële markten. 

Vertrouwen is en blijft het sleutelwoord en het track record van de Duitsers is op zijn zachtst gesteld matig, net als inderdaad dat van Credit Suisse de afgelopen jaren. Heel vreemd dat de markt extra kritisch naar Deutsche Bank kijkt is het dan ook niet, al waren de jaarcijfers prima en lijkt de bank op de juiste weg. 

Het balanstotaal van Deutsche Bank is meer dan €1.300 miljard, ruim twee maal zo groot als dat van Credit Suisse. Daarmee is een constructie zoals bij de Zwitsers werd bedacht, niet mogelijk. De enige 'logische partner' voor Deutsche Bank zou Commerzbank zijn, maar die is een fors maatje kleiner. 

Dan nog even dit 

Dat de onrust bij de banken ook in de VS nog altijd zeer actueel is, blijkt ook wel uit de sterke afname van de deposito's bij de Amerikaanse banken. Die namen sterk af, al moet een en ander wel in perspectief worden geplaatst: 

Los van een aantal spaarders dat allicht het zekere voor het onzekere wil nemen geldt natuurlijk dat ook in de VS de banken erg lage rentes bieden op de spaartegoeden. Daardoor switchen veel spaarders naar zogeheten 'money market funds' die wat meer return bieden. 

En ter verdere nunancering van de outflow van spaargelden: die vindt plaats bij de kleinere banken en banken met hoofdactiviteiten buiten de VS. De Amerikaanse grootbanken zagen hun deposito's juist groeien, een onbedoeld neveneffect van de huidige situatie waarbij grote systeembanken veiliger zijn dan kleinere, regionale banken. 

Dan nog even dit II 

Powell was bij de toelichting van het jongste rentebesluit glashelder: renteverlagingen behoren (voorlopig) niet tot het draaiboek van de Fed. De markt denkt daar toch wezenlijk anders over: 

En hoewel het uiteraard uiteindelijk aan de Fed is, lijkt het verstandig de marktinschattingen serieus te nemen. Die heeft het het afgelopen jaar immers vaker bij het rechte eind gehad dan de Fed. 

Damrak 

Vrijdag had de angst nog de overhand, vandaag lijkt er enige bezinning op te treden bij beleggers. De koers van Angstgegner Deutsche Bank liep een deel van de verliezen van vorige week weer in en Nederlandse financials lieten herstel zien. 

Het sentiment is echter nog wel broos, er is niet zo gek veel voor nodig om beleggers opnieuw in de gordijnen te jagen. Het zal tijd vergen, en hopelijk geen verdere banken-echecs, om de ratio definitief te laten terugkeren. 

Ster van de dag was Pharming dat toestemming van de Amerikaanse FDA heeft verkregen om leniolisib op de markt te brengen. Daarnaast lag ook Ebusco sterk gevraagd op comments van een Nederlandse bank. 

Stevige verliezen waren er, opnieuw, voor Azerion terwijl ook CTP en Vivoryon een flinke stap terug moesten doen.  

De AEX sloot ruim een half procent hoger op afgerond 736 punten. 

AB InBev

's Werelds grootste bierbrouwer, het Belgische AB InBev, worstelde jarenlang met een torenhoge schuld. Inmiddels is die afbetaald tot beheersbaarder proporties en kunnen beleggers uitkijken naar een flink hoger dividend de komende jaren: 

Pharming

Het is Pharming opnieuw gelukt toelating te krijgen voor een medicijn, ditmaal leniolisib in de VS. Of Europa volgt, is nog afwachten maar feit is wel dat Pharming niet langer een one trick pony is: 

Bouwsector onder druk 

De aandelen van bouwers zijn niet vooruit te branden en dat hangt vermoedelijk samen met een stagnerende woningbouw, dit ondanks dat er een groot tekort aan huizen is. Een update: 

Update modelportefeuilles 

De drie modelportefeuilles van IEX laten als sinds de start een duidelijke outperformance zien ten opzichte van de benchmark. Geen reden om lui achterover te hangen: er zijn afgelopen vrijdag enkele posities gesloten: 

 

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

In navolging van Europa startte ook Wall Street voorzichtig hoger, maar ook hier was van een krachtig herstel geen sprake. Dat kan nog komen, dit betreft immers slechts een tussenstand rond het sluiten van de Europese beurzen. Wel won First Republic Bank zo'n 15% en ook enkele andere regionale banken zagen enig koersherstel. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq enkele tienden van een procent hoger. 

Rentes 

De rentes liepen vandaag stevig op, al hebben wij dit jaar natuurlijk nog veel meer vuurwerk gezien op de internationale obligatiemarkten.  

 • Tienjaarsrente Nederland 2,59% (plus 9 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,24% (plus 11 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Italië 4,10% (plus 9 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 3,51% (plus 13 basispunten) 

Brede markt  

Aardige plussen bij de meeste grote Europese beurzen en ook de olieprijs liep weer wat op. Goud en bitcoin zakten wat weg, allicht een eerste, vroege indicatie dat de behoefte aan bescherming onder beleggers wat afneemt. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • ING Groep (+ 1,2%) trok zich op aan het betere marktsentiment rond de bankensector, maar het blijft nog broos 
 • Philips (+ 2,8%) was in trek bij beleggers, nieuws van betekenis kon niet gevonden worden 
 • Prosus (- 0,5%) wist niet te profiteren van fanmail van enkele zakenbanken die aanmerkelijk hogere koersdoelen zien 
 • Allfunds (- 5,3%) weet koersmatig ondanks de verhuizing naar de AMX nog geen potten te breken 
 • Just Eat Takeaway (- 1,4%) ligt al geruime tijd zwak en kan wel een oppepper gebruiken 
 • Ebusco (+ 3,7%) kreeg fanmail van een grootbank die echter wel met achterhaalde cijfers lijkt te werken 
 • Pharming (+ 14,2%) is de absolute outperformer vandaag dankzij goedkeuring in de VS voor leniolisib

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming


Agenda 28 maart

00:00 Randstad - AvA
08:45 Ondernemersvertrouwen Frankrijk - maart 
15:00 Case/Shiller huizenprijzen VS - januari 
16:00 Consumentenvertrouwen CB VS - maart  
22:00 Micron Technology- cijfers tweede kwartaal 


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 10:00 Spannende maand voor certificaathouders Triodos Bank
 2. 05 jun Slotcall: AEX mist impulsen, actie ligt bij de smallcaps 2
 3. 05 jun Geen premiumwaardering voor Volkswagen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Drdredederde 27 maart 2023 20:21
  quote:

  joeps schreef op 27 maart 2023 18:13:

  Allfunds vrijdag 5.80, nu 5.745, dat is -0.95% en geen -5.3%.
  De koersen in de monitor kloppen wel, maar de percentages niet (de koers wordt met donderdag vergeleken ipv met vrijdag)
  Wordt vergeleken met koers van woensdag! Ook percentages van Prosus en Ebusco kloppen niet. Laatste tijd wel een erg zooitje bij iex!
 2. Troef 27 maart 2023 21:23
  quote:

  jan de vakman schreef op 27 maart 2023 20:57:

  Volgens mij is Shell 30c gestegen en iex geef een min van meer dan 3% aan, bij Renewi is de min ook veel te groot!!
  Bij een aantal fondsen zowel is de prijsvergelijking met vorige week donderdag en niet met vorige week vrijdag slotkoers.
  Geeft wat foute bedragen en % qua afwijking, maar de koersen als zodanig zijn wel juist.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links