Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Amerikaanse blik

Laatst hield Credit Suisse in New York een conferentie. Daar vroegen ze aan de aanwezigen hoe zij de wereld zagen. Duidelijk werd dat politiek the main topic was. De politiek zal bepalen hoe de beleggingswereld er in het komende jaar uitziet. Of het nu over China, het Amerikaanse schuldenplafond of de euro gaat.

Om goed te beleggen is het belangrijk om te weten wat iedereen denkt. Vervolgens moet u bedenken of de consensus fout zit of niet. Daarom hou ik dit soort gegevens goed bij.

De belangrijkste vraag was: waar moet je beleggen in de komende tien jaar? Het antwoord was duidelijk.

  • 88% gaat ervan uit dat aandelen the place to be is voor de komende tien jaar
  • 59% denkt dat u voor het komende jaar in aandelen moet zitten

Bedenk wel dat de Amerikaanse beurs het al heel goed heeft gedaan. Als u tien jaar geleden in Amerikaanse aandelen was gestapt had u 48% aan rendement gemaakt, niet veel, maar ik denk veel meer dan menigeen zou hebben neergeschreven.

Hieronder ziet een total return-grafiek van Amerikaanse en Europese aandelen. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

In het licht daarvan is het opvallend dat de Amerikaanse pensioenfondsen hun aandelenbelangen juist aan het verlagen zijn. Sinds 1960 is het percentage aandelen in de portefeuille niet zo laag geweest. Misschien zaten er andere beleggers in de zaal dan deze pensioenfondsen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Grexit
Verder is interessant dat 29% van de ondervraagde beleggers een Grexit verwacht. Bij Intrade kunt u gokken op een Grexit voor het einde van het jaar. Daar staat deze trade op 41%. Een mooie putoptie op algemene ellende, alleen is er niet veel geld aan te verdienen.

Van die beleggers die denken dat Griekenland de euro gaat verlaten verwacht 42% dat het zal leiden tot een blow-up van de euro. Ergo u snapt wel waarom de Amerikanen zo bang zijn voor Europa. Dat is al duidelijk in de eerste grafiek terug te zien.

Want een blow-up van de euro zal leiden tot rokende monetaire puinhopen, aldus de blik aan de andere kant van de oceaan. Ander aardige cijfers:

  • 60% gaat van een tweede recessie in de Verenigde Staten in de komende twee jaar uit. Ik moet wel zeggen dat dat enigszins door de vraagstelling is gevoed. Ik quote "In post war history, US business cycles averaged 4 years up and 9 months down. The current business upswings is about to celebrate its 3rd birthday. The next US recession can expected to begin:"
  • 80% verwacht dat de normalisatie van de Amerikaanse belastingen begin 2013 wat verzacht zullen worden.
  • 1% ziet China als het grootste risico voor de wereldwijde groei. Bij concurrent JP Morgan zag ik de strateeg Matejka. Hij verbaasden zich over de argumentatie die hij bij de meeste van zijn klanten hoorden. China kan zich geen economische terugval veroorloven, omdat er dan te veel sociale onrust zou komen. Het je niet kunnen veroorloven is geen reden dat het niet zal gebeuren. Of zoals hij zelf vergeleek. Matejka kan het zich niet veroorloven dat hij zijn baan bij JP Morgan verliest, maar dat is geen garantie dat hij zijn baan behoudt.
  • 68% verwacht dat het weer een superjaar voor Tech gaat worden. Ik laat u even een grafiek zien van de Nasdaq versus de S&P 500. Deze beleggers denken dat deze trend dus nog wel even door zal zetten. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Negatief
Ook maakte Credit Suise met haar strategen een rondje langs diverse hedgefunds. De meningen van deze partijen zijn ook interessant. Over het algemeen bewegen ze de markt behoorlijk. Ook hier is het goed te weten waar ze staan, zodat als ze hun mening gaan aanpassen u weet welke kant het op gaat.

Alle ondervraagde hedgefunds waren negatief over het eurogebied. Niet dat de staatschuld zo hoog is. Deze is tenslotte kleiner dan in de Verenigde Staten. Het probleem zien zij vooral in het feit dat de banken een balans van 3 maal het bruto binnenlands product (bbp) hebben.

Een aantal van deze hedgefondsen snappen de discussie over eurobonds niet. Ze zijn er immers al en ze heten LTRO. Interessante gedacht. Qua emerging markets was men bezorgd over de toegenomen schuldenlast bij de Braziliaanse consumenten.

Bovendien vindt men de real overgewaardeerd. En is de inflatiestijging zorgwekkend. Dat wordt onder andere gevoed wordt door de 14% stijging van het minimum loon. Ik vind dat de onderkant van de Braziliaanse bevolking dat best verdient, maar deze hedgefunds vinden het een minpunt.

Ook over India is er gesproken. Een budgettekort van 9%, een overheidsschuld van 72% een inflatie van 10%, een overheid die op negatieve watch staat, veel corruptie Daar houdt men niet van. Het klinkt te Grieks.

Over Japan waren geen vragen, wat meestal een goed teken is, aldus Credit Suisse. Zo u weet weer waar uw beleggingsconcurrentie staat.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. pcrs7 28 mei 2012 15:38
    De belangrijkste vraag was: waar moet je beleggen in de komende tien jaar? Het antwoord was duidelijk.
    88% gaat ervan uit dat aandelen the place to be is voor de komende tien jaar
    59% denkt dat u voor het komende jaar in aandelen moet zitten

    Lekker duidelijk:89% zegt aandelen en 59% zegt ...aandelen
  2. pcrs7 28 mei 2012 15:53
    "Bovendien vindt men de real overgewaardeerd. En is de inflatiestijging zorgwekkend. Dat wordt onder andere gevoed wordt door de 14% stijging van het minimum loon. Ik vind dat de onderkant van de Braziliaanse bevolking dat best verdient, maar deze hedgefunds vinden het een minpunt"

    minimumloon garandeert geen minimumloon. Het zegt alleen dat banen die minder betalen dan een bepaald loon illegaal zijn beide partijen met overheidsgeweld benaderd worden.
    Dus het is niet zo dat mensen meer gaan verdienen aan de onderkant als het minimumloon omhoog gaat. Hun baan wordt opeens illegaal. Dit zijn echt dingen die je wel een keer duidelijk moeten zijn als je columns schrijft. Het is niet zo dat een minimumloon van 10000 euro/uur, iedereen opeens heel rijk maakt, het maakt iedereen werkeloos.
    www.youtube.com/watch?v=IFbYM2EDz40
  3. forum rang 7 ffff 28 mei 2012 16:00
    Pcrs7,

    Toch snap ik hem, pcrs7 ! Ik denk dat men wel in aandelen wil maar beslist geen haast heeft. Haast hebben die 59 procent want die willen er dit jaar nog in zitten en wat minder haast die 89 procent. Eigenlijk kan ik mij goed in deze enquete vinden. Ik blijf in aandelen geloven als belegging, maar om je nu te haasten...! neen, dat ook weer niet. Menige index staat vandaag weer ongeveer zoals bij begin van dit jaar....

    Overigens, met de opmerking dat het resultaat vooral politiek bepaald zal zijn ben ik het ook al eens, maar geeft onmiddellijk aan dat het dan wel erg moeilijk voorspellen wordt. Met die politici weet je eigenlijk helemaal niet waar je aan toe bent. ZEKER als belegger, die vaak als panklare cashkoe wordt gebruikt/misbruikt.

    Peter
  4. pcrs7 28 mei 2012 17:03
    @ffff
    Het lijkt me onvermijdelijk dat onze heerschers de geldpersen aanzetten. Ook tegenstribbelende duitsche heerschers zullen daar in mee gaan als ze zien wat de openstaande target 2 schuld is bij vertrek van de schuldenlanden.
    We weten allemaal waar dit eindigt en in Duitsland helemaal, maar als je eenmaal decades lang gepreekt hebt dat regulering nodig is voor stabiele markten, kun je niet meer terug. Het zou niet hoeven om het moeras ingetrokken te worden. Munt ontkoppelen, lonen flexiliteit omlaag geven om de nadelen van een sterke munt op de handel met andere munten tegen te gaan, afbouwen van regulering. Ontmonipolisering van geldcreatie, vrije keuze in geld. Geen bailouts voor partijen die falen, zodat arbeid en kapitaal vrijkomen voor betere projecten.

    Maar dat gaat allemaal niet gebeuren, weet ik bijna zeker. Eurobonds->europees leger om renteophalen kracht bij te zetten. Misschien zelfs negatieve rente op geld uit centrale banken (100 lenen 80 euro terugbetalen)
    Uiteindelijk oorlog en uiteenvallen van de welvaarststaat. Vrijheid en kapitalisme zullen zich steeds meer in Azie voordoen, communisme, socialisme, een machtselite die centrale plannen maakt voor de onderdanen, steeds meer hier. Wel verwacht ik een tijdelijke bear market rally in vrijheid, het gaat nu wel allemaal heel erg hard onderuit nu.

    In een inflatoire omgeving moet je idd geen obligaties hebben, aandelen wordt denk ik een beetje geluk hebben met timen. Heel lang zijwaards, maar als je koopt bij een crash en verkoopt bij een herstel, kan je misschien wel aardig boeren. Als ik een beslissing moest nemen voor 10 jaar, zou ik ook alles op aandelen zetten. Geen idee of de euro er uberhaupt nog is over 10 jaar, kun je maar beter een stukje bedrijf bezitten.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links