Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie

Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie
Beeld: iStock

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat het prijspeil in ons land nog wel even blijft stijgen.  De grondstoffenmix, een mandje met alle belangrijke grondstoffen, geeft technisch echter aan dat de inflatoire druk al enige tijd afneemt.

De Bloomberg Commodity-index is de afgelopen zes maanden bijna in waarde gehalveerd. Vooral op de energiemarkten zien we in de afgelopen weken heftige koersdalingen Zowel de olie- als gasprijzen zijn fors gedaald.

In deze column bekijk ik enkele belangrijke grondstoffen. 

Bloomberg Commodity-index: technische verzwakking

Nadat de steun en voormalige koersbodems rond 32,15 punten zijn doorbroken is de Bloomberg Commodity-index iflink weggezakt. Hierdoor is de bodem onder de grondstoffenindex weggevaagd, wat tot een serieuze technische verzwakking heeft geleid.

Feitelijk vormt de Commodity-index al sinds het voorjaar van 2022 lagere koerstoppen, die consistente verkoopdruk signaleren. De dalende trend biedt een neerwaarts  koersdoel rond  27,18 punten, waar de bodem van 3 december 2021 ligt.

Weerstand handhaven we op 35,64 punten (de top van 11 november 2022).

Brent-olie geeft een zwak verloop weer

De recente daling in de grondstoffenindex wordt in belangrijke mate bepaald door de zwakke koersontwikkelingen op de oliemarkt. Technisch heeft Brent-olie de dalende trend hervat, nadat de bodems van begin 2023 zijn gebroken. 

Hoewel lagere toppen nog steeds verkoopdruk aangeven, naderen we wel de steun rond $66,72 (de bodem van 3 december 2021). De weerstand ligt rond $99,45 (de top van 11 november 2022).


Light Sweet olie (WTI) nadert steun

Light Sweet olie nadert binnen de dalende trend de steun steun op $62,97 (de bodem van 3 december 2021). Vlak daaronder rond $61,92 ligt nog een bodem.  Dit impliceert dat de olieprijs binnenkort kan consolideren. Bij een eventuele daling onder de laatste bodems wordt de neerwaartse trend hervat.

Weerstand zien we rond $82,69 (de top van 20 januari). 

 
Aardgasprijs vomt fors lagere top

Technisch is de prijs van aardgas verzwakt nadat een bodemlijn rond $5 is gebroken. Natural Gas vormde daarna rond 2,82 (op 3 maart) een fors lagere top onder die voormalige bodemlijn op $5. Dit geeft serieus neerwaarts potentieel aan.

Zolang de koers onder de voormalige bodemlijn op $5 blijft, oogt het technische beeld zeer negatief. De eerste weerstand bevindt zich pas op $7,34 (de top van 2 december 2022). Het neerwaartse koersdoel bevindt zich op 1,53 (de bodem van 26 juni 2020). 

 

 
Prijs van sojabonen draait technisch neerwaarts

De recente koersdip bracht de prijs van sojabonen weer terug onder de voorgaande toppen rond $1.500. Door deze terugkeer van de koers binnen de voormalige vlakke range verzwakt het technische beeld wat. Deze zogeheten 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren.

We verwachten een test van de steun van $1.350,00 (de bodem van 7 oktober 2022). Weerstand ligt rond $1.555,50 (de top van 17 februari).


Graan zet koersdaling voort

Graan is onder de voormalige steun rond $700-$720 gezakt. Eerder al werd de stijgende trend verlaten wat een eerste verzwakking signaleerde. De recent gevormde lagere top op 797,50 (van 17 februari) signaleerde al serieuze verkoopdruk.

Ook de eerdere lagere top van eind 2022 rond $949,75 gaf al verkoopdruk aan. We mogen nu een verdere koersdaling verwachten richting de steun van $ 609,50 (de bodem van 9 juli 2021). 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 mei Europa gaat de confrontatie aan 77
 2. 26 mei Tech redt Wall Street 196
 3. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145

Gerelateerd

Reacties

292 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 maart 2023 07:14
  Goedemorgen Royce ,het zit hem in de diensten en voeding Royce.De beginnende deglobalisering zal nog langsgaan doorwerken ook de energietransitie is niet gratis.Kijk naar een auto .Meer auto alles electronisch kapot bumpertje 4 k
  kapottte voorlampunit 3,5 k.Dus verzekeringen ook fors hoger .Gemmentelijke lasten oef.Voordat dat sojabonen etc op de cbot goedkoper zijn betekent niet dat ze goedkoper zijn voor de consument.Verwerking en afhandeling wordt duurder.
  Tijd van goedkope landen gaat GELUKKIG weg.
 2. forum rang 4 taurus86 24 maart 2023 07:48
  De malaise is onder de mensen geslopen en is daar makkelijk te vinden.
  De prijzen van grondstoffen vertellen alleen maar hoe manipulatief de financiële wereld is.
  Maar goed 'Vraag niet hoe het kan , maar profiteer er van' is het verdienmodel van de beurzen geworden - ook van Tostrams - en 'economische prijsvorming' is ver over de horizon verdwenen.
 3. forum rang 5 tradersonly 24 maart 2023 08:05
  quote:

  Housepartyy schreef op 24 maart 2023 07:55:

  Daling grondstoffen laat vooral zien dat de economie hier en in de vs niet zo robuust is als iedereen op de mainstream media beweren (inclusief iex).
  Er staat mij iets bij dat door een oorlog begin vorig jaar bepaalde grondstofprijzen exorbitant gestegen waren. Versterkt door paniek inkopen van de afzonderlijke EU landen.
  Daling naar normale prijzen wijst op een normalisering en terugkeer van de ratio.
 4. forum rang 4 Housepartyy 24 maart 2023 08:12
  quote:

  tradersonly schreef op 24 maart 2023 08:05:

  [...]

  Er staat mij iets bij dat door een oorlog begin vorig jaar bepaalde grondstofprijzen exorbitant gestegen waren. Versterkt door paniek inkopen van de afzonderlijke EU landen.
  Daling naar normale prijzen wijst op een normalisering en terugkeer van de ratio.
  Terugkeer weet ik niet. De prijzen zakken omdat de vraag wegblijft, niet omdat de aanbod stijgt.

  Ik zie het als een pendulum. Eerst swingt die heel hard naar links en dan heel hard naar rechts...
 5. Bubbletrader 24 maart 2023 08:36
  Goedemorgen

  ELKE dag hetzelfde patroon: US indices zakken 's avonds weg vervolgens nabeurs altijd weer oppompen van de futures en rond 07.00 u in Europa verder oppompen van diezelfde futures. Komt zelden voor dat na een daling de futures de volgende dag doorzakken. Indicatie Aex futures laag 734 nu alweer 742. Het grote manipulatiespel van de witte boorden. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan in deze eeuwig durende freakshow
 6. forum rang 7 easy56 24 maart 2023 08:48
  quote:

  Bubbletrader schreef op 24 maart 2023 08:36:

  Goedemorgen

  ELKE dag hetzelfde patroon: US indices zakken 's avonds weg vervolgens nabeurs altijd weer oppompen van de futures en rond 07.00 u in Europa verder oppompen van diezelfde futures. Komt zelden voor dat na een daling de futures de volgende dag doorzakken. Indicatie Aex futures laag 734 nu alweer 742. Het grote manipulatiespel van de witte boorden. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan in deze eeuwig durende freakshow
  aha,u heeft t door:-)
292 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links