Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Banken komen tot rust, AEX begint de lente in het groen

Slotcall: Banken komen tot rust, AEX begint de lente in het groen

Op de eerste dag van de lente hult het Damrak zich in passend groen, met Ordina en de banken voorop.

De AEX sloot zojuist op 736,18, een stijging van nét geen procent, 0,98%. Het was een dag waarop, in ieder geval voorlopig, de bankenbibbers even werden afgeschud. De overname van Credit Suisse door UBS is een feit en eventuele fallout richting andere Europese banken is nog niet te bespeuren.

Wel is er gesteggel tussen obligatiehouders van Credit Suisse en de Zwitserse autoriteiten, omdat, anders dan je normaal zou verwachten, aandeelhouders van de bank nog wél iets van hun inleg terug zien en de houders van de obligaties (zogeheten CoCo's) helemaal niets.

Had de kleine lettertjes dan maar gelezen, zeggen de Zwitsers. Het zal nog de nodige rechtzaken kosten voor dat is afgewikkeld. Arend Jan Kamp legt hier uit hoe het precies zit.

Dimon & Yellen

In Amerika keert ook - voorlopig, zeggen we er voor de zekerheid maar weer bij - de rust terug aan het bankenfront. De bank First Republic is nog een probleemgeval, maar onder leiding van JP Morgan-CEO vinden nu discussies plaats om de bank te herkapitaliseren.   

Tegelijkertijd stelde minister van financiën Janet Yellen bankiers gerust door te verzekeren dat de overheid klaar staat om wederom 'decisive and forceful' actie te ondernemen om depositohouders te steunen als er meer lokale banken in de problemen komen. 

De markten horen het allemaal graag, maar inmiddels kijkt een groot deel ervan alweer naar morgen, want dan staat Jerome Powell voor een lastige opgave. De Fed-voorzitter heeft er geen geheim van gemaakt dat inflatiebestrijding nummer één op zijn To Do-list staat, maar de druk vanuit de markt en opiniemakers om de banken in bescherming te nemen (en dus niet de rente te verhogen, of zelfs te verlágen) is hoog.

Consensus - maar zeker geen 100% - is dat het een kwart procent verhoging wordt morgen, maar een zekerheidje is het niet. Hier leest u onze uitgebreide vooruitblik op het Fed-rentebesluit.

Knock-out bod Ordina?

En dan moeten we het natuurlijk even hebben over Ordina, stralende ster van deze beursdag op het Damrak. Spora Steria biedt €5,75 (ex-dividend) voor het aandeel, een premie van 52% boven de koers van een week geleden.

Analist Niels Koerts denkt dat de Fransen 'de hoofdprijs' betalen voor het aandeel. Zijn hele analyse van het bod (plus advies wat te doen) leest u hier.  

De brede markt

Positief sentiment in zowel Europa als Amerika. De AEX blijft wel iets achter bij haar Europese broers en zussen, onder meer door een relatief slechte dag voor zwaargewicht ASML en Prosus.  

 

Het Damrak

 • De Top-3 stijgers en dalers

 • Dankzij het Franse bod is Ordina de ster van de dag. Het aandeel noteert nog wel ietsje onder het bod-plus-dividend (€6,145)  
 • In de AEX is het eerst banken en dan de rest: ABN Amro +3,9% en ING +6,0%.
 • Andere financials gaan mee in het sentiment: Aegon +3,6%, ASR +2,7% en NN Group +2,7%
 • Dankzij een hogere olieprijs ligt ook Shell (+2,3%) goed
 • ASML ligt juist slecht, wellicht speelt een rol dat de Amerikaanse overheid weer een beperkende regel heeft afgekondigd voor ontvangers van subsidie voor productie en research in semiconductors 
 • Boeren en biotechs gaan ook niet best vandaag, met Fagron (-1,5%), Pharming (-1,1%) en Forfarmers (-0,6%)
 • Alle vastgoedfondsen zijn vandaag in het rechterrijtje te vinden. 
 • Helaas Azerion, dankzij Ordina nét niet de grootste stijger van de dag vandaag: +6,5%.

De rentes

De schuttersputjes worden weer verlaten, de 10-jaarsrentes lopen over de hele linie flink op, met de belangrijkste EU-landen voorop.  

En dan nog even dit

De goede oude tijd toen je voor een bank run nog echt naar de bank moest...

Game on in AI:

Lithium-aficianado's opgelet:

 

De agenda

Tencent en Avantium verzorgen de support act, maar het hoofdprogramma begint morgen pas na het slot om 19:00 uur. IEX is er live voor u bij, uiteraard.

 • Tencent Q4-cijfers
 • 08:00 Avantium Q4-cijfers
 • 08:00 VK inflatie CPI feb (consensus +9,9% YoY)
 • Sligro AvA 
 • 19:00 Fed-rentebesluit

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 30 mei Slotcall: Nvidia en ASML voor iedereen uit, de AEX moet lossen 6
 2. 23 mei Slotcall: Dat was het dagje wel, Shell 8
 3. 16 mei Slotcall: AEX maakt sur-place en wordt gestut door sterke chippers 2

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links