Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Franks roze bril

Eindelijk een paar dagen zomer. En na een paar flessen rosé en een paar barbecues ziet iedereen de wereld meteen een stuk zonniger. Hoe kunnen ze met dat zuidelijke weertype dan toch problemen hebben in Spanje en Griekenland?

Hoezo moesten we Sell in May and go away? We hebben een heerlijk lang weekend met vrije dagen in Europa en Amerika. Als grote contrairian was ik al tegen dat sell in May-verhaal. Maar nu diverse indices reeds gecorrigeerd zijn is er reden te meer om juist in mei te kopen.

Helemaal omdat niemand het durft is dat vaak een goed moment. We hadden het tijdens onze bedrijfsborrel nog over hoe gemakkelijk sommige mensen vroeger hun geld verdienden in de effectenhandel en in de vastgoedwereld.

Lucky bastards weten vaak niet dat ze alleen geluk hebben en dat er niet van kennis of kunde bij kwam kijken. Zo denken de Duitsers ook dat ze iets heel bijzonders gedaan hebben waardoor zij wel groei hebben en wij niet. Als je het mij vraagt is ook dit een gevalletje toeval.

Omdat de Grieken er een puinhoop van gemaakt hebben is bij de Duitsers de rente nul. De staat kon gewoon een zero bond uitgeven. (Iets dat OIM een tijdje geleden niet lukte..of was dit anders?) De economie is te belangrijk om aan economen over te laten, was een uitspraak van oud-beursman Andre Kostolany.

Nu ineens is er de Duitse top-econoom, Hans Werner Sinn, die pleit voor een exit-mogelijkheid uit de euro. Ik roep dit vanaf het begin van de euro, maar nu pas vind je er emplooi voor. De oplossing tegen de speculatie in de verschillende rentes willen we echter nog steeds niet aan.

We willen nog steeds geen eurobonds. Maar ook dit zal wel moeten. Het is of de Franse Hollande-aanpak met een nog verdere integratie van de verschillende landen of het uiteenvallen. Er is niets tussenin.

De AEX heeft nog een short maar ik ben (was ik al voor het mooie weer) positief. Ik heb zowel zakelijk als privé een call op de AEX. Oké er moet nog wel wat gebeuren voordat we koopsignalen krijgen.

De volatiliteit liep wel even op naar de 25 en staat dus iets hoger dan normaal. Maar om nu te zeggen dat er een paniekniveau staat. Nee zeker niet.

De Duitse DAX is ondanks dat ze ons doen geloven dat het in Duitsland veel beter gaat, net zo zwak als de rest van Europa. Maar ook hier zien ik wat horizontale steunlijnen en dus ook hier zie ik toch minimaal wat herstel.

Vorige week zei ik ook al dat de Franse index, de CAC 40, reeds een behoorlijke daling heeft laten zien en dus ook bodemvorming.

De Europese Eurostoxx 50 bevestigt de andere plaatjes: bodemvorming.

Als u toch nog negatief bent, kunt u er beter een gokje op wagen dat de Dow Jones helemaal uit zijn trend valt. Want het kan niet zo zijn dat de Amerikanen omhoog gaan en wij naar beneden.

Wat dat betreft kunt u dus ook speculeren (als u negatief bent) dat de S&P 500 nog verder omlaag gaat.

Of dat de Nasdaq het hoofd-schouderpatroon helemaal af gaat maken.

Nogmaals ik ben dus niet negatief want belangrijke landen als Japan zijn ook weer in een steunzone beland.

Ook China zit in een steunzone

En ook de Hongkong-index zit in een steunzone. Dus zelfs al bent u negatief, u zou rekening moeten houden met een al dan niet tijdelijk herstel.

Dus zie de wereld vrolijker. Ons glas is niet half leeg maar slechts half vol. Maar het kan natuurlijk ook dat ik gewoon een zonnesteek heb...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henk Snaph 28 mei 2012 10:55
    Quote:

    Nu ineens is er de duitse top-ekonoom Werner Sinn.

    Werner Sinn is er al lang en Sinn heeft al lang zeer waarschuwende woorden gezegd over Griekenland tot zelfs uittreden toe.
    Dus Frabk als je iets schrijft over Sinn dan graag even de historie doorlezen dan kom je beslist tot een andere conclusie en zet je de mensen niet op het verkeerde been.
    Uit het feit dat jij duitse groei toeval vindt lees ik alleen maar jalouzie.
    Ik vind dit één van de slechtste stukken die je ooit geschreven hebt.
    Hopelijk ook toeval

    henks

  2. frank2you 28 mei 2012 11:17
    quote:

    Henk Snaph schreef op 28 mei 2012 10:55:

    Quote:

    Nu ineens is er de duitse top-ekonoom Werner Sinn.

    Werner Sinn is er al lang en Sinn heeft al lang zeer waarschuwende woorden gezegd over Griekenland tot zelfs uittreden toe.
    Dus Frabk als je iets schrijft over Sinn dan graag even de historie doorlezen dan kom je beslist tot een andere conclusie en zet je de mensen niet op het verkeerde been.
    Uit het feit dat jij duitse groei toeval vindt lees ik alleen maar jalouzie.
    Ik vind dit één van de slechtste stukken die je ooit geschreven hebt.
    Hopelijk ook toeval

    henks

    Inderdaad Henk.... we kennen betere stukken van Frank...maar ach het is 2e pinksterdag...het is hem vergeven. En dat positief blijven......euh....ja...dat wordt ik ook als de eurobonds worden ingevoerd....of indien niet....enige tijd na het uiteenvallen van de EU.
  3. forum rang 7 wiegveld 28 mei 2012 11:21
    Rustig uw hoofd langzaam koelen en vooral 3 weken van de beurs en uit de zon blijven , heer Smit.
    Griekenland zit wel in de beurs verdisconteerd, maar mi is het werkelijke probleem Spanje! Daar liggen regionaal en Bankiaal de lijken hoog in diepe kasten. Ik vrees dat Spanje eerder aan de peseta is als Griekenland aan de drachme.
    Dan is er de Chinese leugen van de groei die het Chinese CBS wel berekent maar waarvan velen meer en meer twijfelen. Dus het positivisme moet gebaseerd zijn op een zonnesteek.

    Ik zie maar een beweging en dat is Westwaards. Dollars en Amerikaanse staatsleningen. In tijden van crisis is er maar 1 wereldmunt, die is ook niet sterkt, maar de euro is ten dode opgeschreven.
  4. [verwijderd] 28 mei 2012 11:31
    Laten we het er inderdaad maar op houden dat de zon je laatste restje verstand heeft doen verschrompelen. Wederom een enorm dom en tendentieus stukje met een force "ik wist het van te voren al" saus er over heen. Bah. Krijg bij het lezen van jouw stukjes het zelfde gevoel als dat ik heb nadat ik bij de McDonalds iets heb gegeten. Verschrikkelijk.
  5. Fortuno 28 mei 2012 17:38
    Tsjongejonge wat een azijnzeikerij! Het glas is altijd VOL als je het bijvult. Precies wat gaat gebeuren. Die eurobonds komen er, zijn we tenminste af van de shorts akties van DE (??) financiële markt op onze zwakkere eurobroeders. Dadelijk gaan de geldpersen fijn draaien, want inflatie is 'the only way out' voor de schuldencrisis.
    Kunnen we ons allemaal weer lekker rijk voelen en genieten van een -niet gekort- pensioen ouzo's drinkend en de sirtaki dansend in Griekenland, lekkere tapas etend in Spanje in dat pittoreske vissersplaatsje waar we nu eindelijk tegen een gereduceerde prijs ons tweede huisje hebben weten te kopen.
    Ik kijk er nu al naar uit! Let the games begin! (Trouwens de Olympische Spelen zijn nu een godsgeschenk, brood en spelen!)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links