Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Credit Suisse en UBS
Beeld: iStock

Credit Suisse en UBS

De financiële markten zijn overrompeld door de recente ontwikkelingen rond de Zwitserse bank Credit Suisse. Door de onrust daalden aandelenkoersen over de gehele linie, maar financiële waarden in het bijzonder. Het sentiment was al nerveus na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten.

De Zwitserse centrale bank heeft Credit Suisse een helpende hand toegestoken en heeft miljarden aan steun toegezegd, wat voor enige  rust op de beurzen heeft gezorgd. De centrale bank van Zwitserland heeft zelfs even gehele of gedeeltelijke nationalisatie overwogen.

Volatiliteit in de koers

Credit Suisse is afgelopen week eerst tientallen procenten in koers gedaald, maar daarna weer fors opgeveerd. Na een hoogste koers van CHF2,51 was Credit Suisse naar een weekdieptepunt van CHF1,55 gezakt, om de week uiteindelijk af te sluiten op CHF1,86. Volatiliteit kan de Zwitserse bank niet ontzegd worden.

De ontwikkelingen zijn thans niet van de lucht, zo was er van diverse kanten belangstelling voor Credit Suisse.

UBS neemt Credit Suisse over

De, eveneens Zwitserse, bank UBS heeft uiteindelijk besloten Credit Suisse over te nemen, zo bleek afgelopen weekend.

Technisch bezien is de zwakte bij Credit Suisse niet van vandaag of gisteren. Zo heeft het aandeel een neerwaartse glijvlucht van vele jaren achter de rug. In het voorjaar van 2021 noteerde de bank CHF12,55, begin 2018 CHF17,50 en januari 2014 nog CHF27,35. Kortom, in acht jaar tijd is Credit Suisse ruim 93% in beurswaarde gedaald. Credit Suisse was al een zinkend schip.

Vandaag bekijk ik Credit Suisse en UBS. 

Credit Suisse Group in duikvlucht

Credit Suisse Group ligt er erg zwak bij. De fors lagere koerspieken, die steeds ruim onder de voorgaande koersbodems worden gevormd, geven hevige verkoopdruk weer.

Zolang de dalende trend zich voortzet, mogen we een verdere koersdaling verwachten richting de steun van CHF1,50 (berekend koersdoel). Weerstand wacht rond CHF3,36 (de top van 3 februari).

De indicatoren bevestigen het zwakke technische profiel:

De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie van Credit Suisse Group.

De dalende B.O.B.-indicator  (blauwe glooiende lijn) geeft aan dat Credit Suisse Group achterblijft, dus minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Credit Suisse Group met dat van het marktgemiddelde.

UBS zoekt naar steun

De recente correctie van UBS bracht de koers terug onder de voormalige toppen. Door deze terugkeer binnen de voormalige consolidatie verliest UBS aan kracht. Deze zogenaamde 'false move' neutraliseert de eerdere verbetering.

We verwachten een consolidatie boven de steun van CHF16,40 (de bodem van 16 december 2022). Weerstand ligt rond CHF22,57 (gevormd op 7 augustus 2015).

De indicatoren staan nog wel positief. De 200-dagenlijn van UBS (rode glooiende lijn) laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe glooiende lijn) geeft aan dat UBS beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van UBS met dat van het marktgemiddelde.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
 2. Amerikaanse banken liggen op koers
 3. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

Gerelateerd

Reacties

214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 20 maart 2023 07:44
  Beursblik: historische noodfusie UBS en Credit Suisse roept vragen op
  2 minuten geleden (vandaag 07:40:27)
  Dow Jones Newswires
  Jefferies ziet weinig goede andere oplossingen.

  (ABM FN-Dow Jones) De overname van Credit Suisse door UBS neemt directe risico's voor de bankensector weg, maar roept ook vragen op. Dit zegt zakenbank Jefferies maandag in een analistenrapport.

  De belangrijkste vragen zijn waarom aandeelhouders van UBS geen toestemming is gevraagd en waarom houders van alternatieve Tier 1-obligaties (AT1's of coco's) alles kwijt zijn, terwijl aandeelhouders nog wel iets overhouden. Volgens Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

  UBS nam zondagavond Credit Suisse over in een transactie die geheel in aandelen wordt voldaan. Aandeelhouders van Credit Suisse krijgen voor 22,48 aandelen 1 aandeel UBS. Dit komt overeen met 0,76 Zwitserse frank per aandeel Credit Suisse en 3 miljard frank in totaal. De overnameprijs is 59 procent lager dan de slotkoers van vrijdag van 1,86 frank en waardeert Credit Suisse op 7 procent van de boekwaarde.

  Belangrijk om te beseffen is volgens Jefferies dat de overname niet het initiatief was van UBS, maar van de Zwitserse autoriteiten, namelijk het ministerie van financiën, toezichthouder Finma en de centrale bank SNB. Voorzitter Colm Kelleher van UBS merkt op dat de overname aantrekkelijk is voor aandeelhouders van UBS, maar dat men goed moet beseffen dat het een noodredding betreft van Credit Suisse. "We hebben een transactie vormgegeven die de waarde behoudt die nog over is in het bedrijf, en ons neerwaartse risico beperkt."

  Deze bescherming ter waarde van 25 miljard frank bestaat uit het afschrijven van 16 miljard frank aan AT1 en een overheidsgarantie ter waarde van 9 miljard frank, die beschikbaar komt als UBS zelf een verlies van 5 miljard frank heeft geboekt.

  Aandeelhouders kunnen niet stemmen over de deal, die is beklonken met de relevante toezichthouders en autoriteiten. Daarvoor is een zogeheten 'notverordnung' afgegeven.

  UBS rekent voor eind 2027 voor meer dan 8 miljard dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen te kunnen doorvoeren, wat overeenkomt met ongeveer 45 procent van de onderliggende kostenbasis van Credit Suisse. Dit lijkt Jefferies een aannemelijk bedrag, hoewel dit ook ten koste zal gaan van de inkomsten.

  De zakenbanken van UBS en Credit Suisse zouden samen goed zijn voor een kwart van de risicogewogen activa van de gefuseerde bank. Volgens Jefferies is dit 29 procent op basis van de gegevens van 2022. UBS zou ruim boven zijn kernkapitaalbuffer van 13 procent blijven. De nieuwe aandelen zouden de winst per aandeel voor UBS met 5 procent verwateren, omdat Credit Suisse momenteel overwegend verlieslatend is.

  Jefferies concludeert dat er niet veel alternatieven waren. Een nationalisering van Credit Suisse, of een ontmanteling van de bank zouden de risico's voor de sector hebben vergroot. Het feit dat AT1-houders slechter af zijn dan de aandeelhouders is echter negatief voor de rest van deze markt, terwijl ook het voorbijgaan aan aandeelhouders als ongunstig kan worden beoordeeld. Voor UBS zou de deal op termijn positief moeten zijn, maar de bank zal hier de komende jaren de handen aan vol hebben en neemt een aanzienlijk uitvoeringsrisico, zal waarschijnlijk hogere kapitaaleisen kunnen verwachten en voorlopig geen eigen aandelen kunnen inkopen, aldus Jefferies.
 2. [verwijderd] 20 maart 2023 07:58
  5000 miljard beheerd vermogen nu samen.....

  En wieweet wat voor soort derivaten constructies CS had uitstaan....

  Tijdelijk mischien wat rust terug in bankensector maar er hebben enkele partijen/banken zeer veel verloren.

  Op jacht naar yield zijn er ongelofelijke risico's genomen die door rente stijging naar bovengekomen zijn.

  En dan is Europese rente nog niet eens zo hoog.
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 maart 2023 08:08
  Goedemorgen,

  de koersen bewegen tenminste een beetje en aan beweging kan we wat verdienen, of het nu omlaag gaat of omhoog in beide richtingen liggen de kansen.

  Over beweging gesproken, de laatste tijd hebben we te maken met grote koers uitslagen, wat omlaag kan, kan ook weer omhoog.
214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.