De lont in het kruitvat vandaag was een interview dat Bloomberg had met een van de grootaandeelhouders van het zware averij makende Credit Suisse.
De Saudi National Bank heeft circa CHF 1,4 miljard geinvesteerd in de Zwitsers, maar liet vandaag weten niet van plan te zijn additioneel kapitaal te investeren mocht Credit Suisse nogmaals een emissie willen doen, danwel anderzijds geld vrij willen maken.
En die uitspraak had nogal wat gevolgen. Allereerst voor de koers van Credit Suisse zelf, maar het trok ook de gehele Europese bankensector onderuit, evenals in iets mindere mate de verzekeraars.
Banken moeten het in zeer hoge mate hebben van vertrouwen. Dat was al geschonden door het echec in de VS met enkele omgevallen regionale banken en dan is zo'n interview op het moment dat de zenuwen van beleggers al strak gespannen staan op zijn minst onhandig.
De twijfel over een zelfstandige toekomst van Credit Suisse is inmiddels tot gevaarlijke hoogte gestegen:
Credit Suisse is een systeembank en de autoriteiten zullen in dat verband een default niet toestaan, maar ingrijpen door de Zwitserse centrale bank en/of de Zwitserse overheid lijkt een kwestie van tijd.
Het aandeel zelf sloot de dag 24% lager af op CHF 1,70. Dat is weliswaar boven de low van eerder op de dag van CHF 1,55 maar is, zeker ook gezien het extreem hoog handelsvolume van ruim 8x de reguliere dagomzet ronduit zorgelijk.
Dan nog even dit
Wat gaat de ECB doen nu de turbulentie rond de financiele sector de kop opsteekt? Gestaag verder met het verhogen van de rente, een adempauze, of wordt er iets anders uit de kast getrokken om de kalmte te laten terugkeren?
De markt stelt alvast zijn verwachtingen voor de vervolgstappen op het rentevlak van de ECB bij.
Dan nog even dit II
Het beeld in de VS is weinig anders. Traders prijzen inmiddels alweer een renteverlaging van 1% in over de komende twaalf maanden:
Daar blind op varen is overigens niet verstandig: de afgelopen tijd heeft wel laten zien dat de verwachtingen bijzonder snel kunnen draaien.
Oh Oh Ordina
De (voorkennis-) wereld draait door. Automatiseerder Ordina zag zich genoodzaakt vervroegd met een persbericht naar buiten te komen omdat een bovengemiddelde koopinteresse in het aandeel ontstond. Er is belangstelling van diverse partijen, namen werden niet genoemd, of het fonds van de beurs te halen.
Damrak
Helaas voor beleggers is beleggen - opnieuw - even wat minder leuk om maar eens een understatement van stal te halen, bears uitgezonderd. Het ging van dik hout zaagt men planken vandaag.
De banken waren uiteraard vooral de gebeten hond, met in hun kielzog de verzekeraars. Het al wat wankele vertrouwen na het omvallen van enkele regionale banken in de VS kreeg opnieuw een klap te verduren met ditmaal Credit Suisse in een negatieve hoofdrol.
Aandelen daalden over vrijwel de gehele linie, met slechts enkele lichtpuntjes zoals Adyen (!), Unilever, natuurlijk Flow Traders en Ordina waar overnamebelangstelling voor bestaat. De lijst dalers is helaas bijzonder lang en hieronder wordt er een selectie van fondsen behandeld.
De AEX eindigde afgerond 3% lager op een stand van 716 punten.
TOP DRIE STIJGERS/DALERS

Bron: IEX.nl
Bankensector
Het vertrouwen van beleggers in de financiële sector, en zeker de banken, heeft een flinke knauw gekregen. Eerst door het omvallen van twee regionale banken in de VS en vandaag door grote twijfels over het slagen van een ingezette turn around bij Zwitserse bank Credit Suisse. Beleggers doen er verstandig aan het hoofd koel te houden:
GBL
De meeste beursgenoteerde holdings noteren op een discount ten opzichte van hun intrinsieke waarde, het Belgische GBL niet uitgezonderd. De vraag hierbij is wel gerechtvaardigd of een discount van maar liefst 39% bij GBL wel geheel in verhouding is tot de geleverde prestaties. Meer bij IEX Premium:
BMW
Autofabrikant BMW kwam recent met meevallende jaarcijfers en een prima outlook. De waardering van het aandeel is bijzonder laag, maar dat geldt voor de meeste beursgenoteerde autofabrikanten. Een update bij IEX Premium:
Rio Tinto
Mijnbouwer Rio Tinto geldt als een sterk-cyclisch aandeel en dat blijkt ook wel uit de koersvorming van het fonds. Toch is het concern degelijk gefinancierd, heeft voldoende ruimte voor een aantrekkelijk dividend en is optimistisch gestemd voor de nabije toekomt:
Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie? U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.
Dat is een eenmalige korting van 67%.
Wall Street
Ook in de VS sloeg beleggers de schrik om het hart met wat er zich bij Credit Suisse voltrok. Diverse regionale banken zoals First Republic Bank (- 19%) werden opnieuw van de hand gedaan.
Tegen het slot van Europa noteerde de Dow Jones circa 2% lager, de S&P 500 daalde 1,7% en de Nasdaq deed het met een min van 1,2% opnieuw beter.
Rentes (stand: 15:00 uur)
De stress in de financiële sector leidde tot een vlucht naar veilige (r) havens en daar profiteerde de obligatiemarkten van. Wat heet, opnieuw een dag, na maandag, waarop de rentes ineen zegen. Dit soort bewegingen zijn echt ongekend en laten zien dat het stress level op de financiële markten hoog ligt. Dat de rentes fors dalen, is uiteraard bijzonder welkom.

Bron: Reuters
Brede markt
De Europese beurzen daalden over een breed front, aangestoken door angst over de bankensector. Uiteraard schoot de VIX omhoog, al zijn dit nog geen niveaus die alarmbellen doen rinkelen.
Olie dook ook stevig omlaag, onder andere op vrees voor een scherpe groeivertraging. Goud profiteerde wederom slechts beperkt van alle commotie en bitcoin wist zich opnieuw te onttrekken aan het koersgeweld. De euro/dollar hield het logischerwijs ook niet droog.

Bron: IEX.nl
Het Damrak
- Adyen (+ 1,5%) wist zich als fintech volledig te onttrekken aan de koersklappen elders in de financiële sector
- ING Groep (- 9,6%) werd samen met de rest van de Europese bankensector flink van de hand gedaan
- Shell (- 8,0%) zag de olieprijs hard afkomen en kon zich daarom niet onttrekken aan het verkoopgeweld dat vooral de banken trof
- Unilever (0,0%) fungeerde in tegenstelling tot Shell wél als veilige haven voor beleggers
- ABN Amro (- 9,9%) behoorde tot de sterkste dalers vandaag als gevolg van de vrees rond Credit Suisse
- ASR (- 6,2%) kon als verzekeraar de voeten uiteraard ook niet droog houden op deze zware stressdag voor de financials
- Flow Traders (+ 2,8%) profiteert uiteraard van de oplopende spanningen en zal vermoedelijk een topkwartaal draaien dankzij de obligatietak
- Ordina (+ 8,0%) behoorde tot de smaakmakers vandaag, maar spijtig dat enkele partijen mogelijk eerder lucht hebben gekregen van de overnamebelangstelling in de ICT'er
- Pharming (- 1,8%) komt morgen met zijn jaarcijfers en zal allicht een update kunnen geven over de voortgang rond de aanvraag van leniolisib
- Op de lokale markt ging ook overnameprooi Allfunds (- 7%) stevig door het putje
Adviezen (bron: Guruwatch.nl)

Bron: Gueruwatch
Agenda 16 maart
00:00 Veon - Cijfers vierde kwartaal
00:50 Handelsbalans - Februari (Jap)
06:30 Internationale handel - Januari (NL)
06:30 Werkloosheid - Februari (NL)
07:00 Pharming - Cijfers vierde kwartaal
14:15 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
13:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Februari (VS)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Philadelphia Fed index - Maart (VS)
13:30 Importprijzen - Februari (VS)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit (eur)
21:00 FedEx - Cijfers derde kwartaal (VS)