Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX levert stevig in, bankaandelen door de shredder

Voorkennis blijft een uiterst kwalijke zaak

De lont in het kruitvat vandaag was een interview dat Bloomberg had met een van de grootaandeelhouders van het zware averij makende Credit Suisse.

De Saudi National Bank heeft circa CHF 1,4 miljard geinvesteerd in de Zwitsers, maar liet vandaag weten niet van plan te zijn additioneel kapitaal te investeren mocht Credit Suisse nogmaals een emissie willen doen, danwel anderzijds geld vrij willen maken.

En die uitspraak had nogal wat gevolgen. Allereerst voor de koers van Credit Suisse zelf, maar het trok ook de gehele Europese bankensector onderuit, evenals in iets mindere mate de verzekeraars. 

Banken moeten het in zeer hoge mate hebben van vertrouwen. Dat was al geschonden door het echec in de VS met enkele omgevallen regionale banken en dan is zo'n interview op het moment dat de zenuwen van beleggers al strak gespannen staan op zijn minst onhandig. 

De twijfel over een zelfstandige toekomst van Credit Suisse is inmiddels tot gevaarlijke hoogte gestegen: 

Credit Suisse is een systeembank en de autoriteiten zullen in dat verband een default niet toestaan, maar ingrijpen door de Zwitserse centrale bank en/of de Zwitserse overheid lijkt een kwestie van tijd. 

Het aandeel zelf sloot de dag 24% lager af op CHF 1,70. Dat is weliswaar boven de low van eerder op de dag van CHF 1,55 maar is, zeker ook gezien het extreem hoog handelsvolume van ruim 8x de reguliere dagomzet ronduit zorgelijk. 

Dan nog even dit 

Wat gaat de ECB doen nu de turbulentie rond de financiele sector de kop opsteekt? Gestaag verder met het verhogen van de rente, een adempauze, of wordt er iets anders uit de kast getrokken om de kalmte te laten terugkeren? 

De markt stelt alvast zijn verwachtingen voor de vervolgstappen op het rentevlak van de ECB bij.  

Dan nog even dit II 

Het beeld in de VS is weinig anders. Traders prijzen inmiddels alweer een renteverlaging van 1% in over de komende twaalf maanden: 

Daar blind op varen is overigens niet verstandig: de afgelopen tijd heeft wel laten zien dat de verwachtingen bijzonder snel kunnen draaien.  

Oh Oh Ordina 

De (voorkennis-) wereld draait door. Automatiseerder Ordina zag zich genoodzaakt vervroegd met een persbericht naar buiten te komen omdat een bovengemiddelde koopinteresse in het aandeel ontstond. Er is belangstelling van diverse partijen, namen werden niet genoemd, of het fonds van de beurs te halen.  

Damrak 

Helaas voor beleggers is beleggen - opnieuw - even wat minder leuk om maar eens een understatement van stal te halen, bears uitgezonderd. Het ging van dik hout zaagt men planken vandaag.  

De banken waren uiteraard vooral de gebeten hond, met in hun kielzog de verzekeraars. Het al wat wankele vertrouwen na het omvallen van enkele regionale banken in de VS kreeg opnieuw een klap te verduren met ditmaal Credit Suisse in een negatieve hoofdrol. 

Aandelen daalden over vrijwel de gehele linie, met slechts enkele lichtpuntjes zoals Adyen (!), Unilever, natuurlijk Flow Traders en Ordina waar overnamebelangstelling voor bestaat. De lijst dalers is helaas bijzonder lang en hieronder wordt er een selectie van fondsen behandeld. 

De AEX eindigde afgerond 3% lager op een stand van 716 punten. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

Bankensector 

Het vertrouwen van beleggers in de financiële sector, en zeker de banken, heeft een flinke knauw gekregen. Eerst door het omvallen van twee regionale banken in de VS en vandaag door grote twijfels over het slagen van een ingezette turn around bij Zwitserse bank Credit Suisse. Beleggers doen er verstandig aan het hoofd koel te houden:  

GBL

De meeste beursgenoteerde holdings noteren op een discount ten opzichte van hun intrinsieke waarde, het Belgische GBL niet uitgezonderd. De vraag hierbij is wel gerechtvaardigd of een discount van maar liefst 39% bij GBL wel geheel in verhouding is tot de geleverde prestaties. Meer bij IEX Premium

BMW

Autofabrikant BMW kwam recent met meevallende jaarcijfers en een prima outlook. De waardering van het aandeel is bijzonder laag, maar dat geldt voor de meeste beursgenoteerde autofabrikanten. Een update bij IEX Premium

Rio Tinto

Mijnbouwer Rio Tinto geldt als een sterk-cyclisch aandeel en dat blijkt ook wel uit de koersvorming van het fonds. Toch is het concern degelijk gefinancierd, heeft voldoende ruimte voor een aantrekkelijk dividend en is optimistisch gestemd voor de nabije toekomt

 

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Ook in de VS sloeg beleggers de schrik om het hart met wat er zich bij Credit Suisse voltrok. Diverse regionale banken zoals First Republic Bank (- 19%) werden opnieuw van de hand gedaan. 

Tegen het slot van Europa noteerde de Dow Jones circa 2% lager, de S&P 500 daalde 1,7% en de Nasdaq deed het met een min van 1,2% opnieuw beter.  

Rentes (stand: 15:00 uur)

De stress in de financiële sector leidde tot een vlucht naar veilige (r) havens en daar profiteerde de obligatiemarkten van. Wat heet, opnieuw een dag, na maandag, waarop de rentes ineen zegen. Dit soort bewegingen zijn echt ongekend en laten zien dat het stress level op de financiële markten hoog ligt. Dat de rentes fors dalen, is uiteraard bijzonder welkom. 

pharming
Bron: Reuters 

Brede markt  

De Europese beurzen daalden over een breed front, aangestoken door angst over de bankensector. Uiteraard schoot de VIX omhoog, al zijn dit nog geen niveaus die alarmbellen doen rinkelen. 

Olie dook ook stevig omlaag, onder andere op vrees voor een scherpe groeivertraging. Goud profiteerde wederom slechts beperkt van alle commotie en bitcoin wist zich opnieuw te onttrekken aan het koersgeweld. De euro/dollar hield het logischerwijs ook niet droog. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • Adyen (+ 1,5%) wist zich als fintech volledig te onttrekken aan de koersklappen elders in de financiële sector  
 • ING Groep (- 9,6%) werd samen met de rest van de Europese bankensector flink van de hand gedaan
 • Shell (- 8,0%) zag de olieprijs hard afkomen en kon zich daarom niet onttrekken aan het verkoopgeweld dat vooral de banken trof 
 • Unilever (0,0%) fungeerde in tegenstelling tot Shell wél als veilige haven voor beleggers 
 • ABN Amro (- 9,9%) behoorde tot de sterkste dalers vandaag als gevolg van de vrees rond Credit Suisse 
 • ASR (- 6,2%) kon als verzekeraar de voeten uiteraard ook niet droog houden op deze zware stressdag voor de financials 
 • Flow Traders (+ 2,8%) profiteert uiteraard van de oplopende spanningen en zal vermoedelijk een topkwartaal draaien dankzij de obligatietak
 • Ordina (+ 8,0%) behoorde tot de smaakmakers vandaag, maar spijtig dat enkele partijen mogelijk eerder lucht hebben gekregen van de overnamebelangstelling in de ICT'er
 • Pharming (- 1,8%) komt morgen met zijn jaarcijfers en zal allicht een update kunnen geven over de voortgang rond de aanvraag van leniolisib
 • Op de lokale markt ging ook overnameprooi Allfunds (- 7%) stevig door het putje

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

pharming
Bron: Gueruwatch

Agenda 16 maart

00:00 Veon - Cijfers vierde kwartaal
00:50 Handelsbalans - Februari (Jap)
06:30 Internationale handel - Januari (NL)
06:30 Werkloosheid - Februari (NL) 
07:00 Pharming - Cijfers vierde kwartaal
14:15 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
13:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Februari (VS)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Philadelphia Fed index - Maart (VS)
13:30 Importprijzen - Februari (VS)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit (eur) 
21:00 FedEx - Cijfers derde kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 16:30 Vertrouwen van de markt in Deutsche Bank onder druk
 2. 12:30 Onrust bankensector laait opnieuw op
 3. 10:00 Mooie opsteker voor Kendrion

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. LLinssen 15 maart 2023 18:09
  Credit Suisse -24% die snap ik
  UBS de andere grote Zwitserse bank bijna -9%, die snap ik ook
  ING en ABN AMRO bijna -10% waarom die het dan weer slechter doen snap ik dan weer niet, behalve dat ze voor de zoveelste keer laten zien dat je niet in een bank hoort te beleggen en dat sommige mensen dat nu eindelijk begrijpen.
 2. forum rang 6 wiegveld 15 maart 2023 18:12
  Wall Street Journal:

  Listen to article
  Length (11 minutes)

  Queue
  The markets for the world’s safest and most liquid assets, the government bonds issued by the U.S. and other rich countries, are coming under immense stress on Wednesday following a week of worries about the health of global banks.

  Liquidity, the capacity to trade quickly at quoted prices, has fallen sharply in two of the keystone markets, those for U.S. Treasurys and German bunds, traders said. Difficulties in trading are now spreading to many other markets, including those for derivatives that firms and traders use to lock in prices and hedge risks weeks and months ahead of time, such as options, futures and swaps.

  Traders said the turmoil, driven in part by fear that an economic reversal might be ahead, was rippling into stocks and fueling the 682-point decline Wednesday in the Dow industrials. The spreads quoted in markets for Treasurys and derivatives tied to other government bonds, reflecting the gap between quoted prices to buy and sell, were far wider on Wednesday than they were last week, the traders said
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links