Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Accountantskosten kleinere beursfondsen rijzen de pan uit

Accountantskosten kleinere beursfondsen rijzen de pan uit
Beeld: iStock

De accountantskosten voor beursgenoteerde small- en midkap ondernemingen zijn in de afgelopen vijf jaar met 93,9% gestegen. De mediaan (de middelste uitkomst in de ranglijst) steeg zelfs met 106%. Dat blijkt uit een door Vereniging Midkap NL uitgevoerd onderzoek naar de ontwikkeling van de accountantskosten in de periode 2016 tot en met 2021.

Beursfondsen die pas kort beursgenoteerd zijn, die inmiddels zijn overgenomen en beursfondsen die geen accountant hebben, zijn niet in de cijfers meegenomen.

Accountantskosten bij Pharming vertienvoudigd

De grootste stijgingen in de vijfjaars periode traden bij Pharming (+606%), Avantium (+324%) en Brill (+226%). Bij Pharming bedragen de accountantskosten €1,2 miljoen, het tienvoudige van het niveau van 2014 (€119.000).

De grootste stijgingen in 2021 kwamen op naam van Avantium (+61%), Acomo (+41%) en Sligro (+36%). Alleen bij Acomo is voor die sterke stijging een duidelijke reden aan te wijzen, namelijk de overname van Tradin in december 2020.

In 2021 gingen de accountantskosten niet bij alle beursfondsen omhoog. Bij Beter Bed (-21%) en Brunel (-17%) daalden ze met circa eenvijfde.

'Zorgelijke ontwikkeling'

Vereniging MidkapNL vindt de sterke stijging van accountantskosten voor kleine en middelgrote beursfondsen zorgelijk. Het leidt tot een sterke toename van de kosten van een beursnotering, waardoor de kapitaalmarkt minder toegankelijk wordt.

Nauwelijks concurrentie

De sterke kostenstijging is volgens MidkapNL het gevolg van de ongezonde marktverhoudingen bij de zogenaamde OOB-accountants. Nederland kent slechts zes OOB-accountantskantoren (kantoren die beursfondsen mogen controleren), waardoor er nauwelijks keuze is voor beursfondsen en concurrentie ontbreekt.

De exacte accountantskosten over het boekjaar 2022 zijn nog niet bekend omdat de meeste jaarrekeningen van middelgrote en kleine beursfondsen nog moeten worden gepubliceerd, maar MidkapNL vreest dat de stijging in 2022 en 2023 zal doorzetten.


IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws..

Auteur: IEX Nieuws

IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws.

Meer over IEX Nieuws

Recente artikelen van IEX Nieuws

  1. 19 sep AFM-bestuurders overtreden de wet 16
  2. 18 sep Smallcaps vragen Euronext uitstel van delisting-proces 1
  3. 21 aug AFM maakt fout met meldingen 4

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sshuffle 15 maart 2023 09:34
    In het artikel wordt voorbij gegaan aan de uitgebreidere regelgeving voor de accountantscontroles die de afgelopen jaren zijn gaan gelden. Daarnaast moeten grote bedrijven vanaf boekjaar 2024 rapporteren volgens de CSRD richtlijn. De accountant moet hier ook een verklaring bij afgeven. Bedrijven zijn zich hierop aan het voorbereiden en huren daarvoor o.a. de accountant in. Zijn deze kosten ook meegenomen in de totale omvang zoals in het artikel geschetst?
  2. Audit4life 15 maart 2023 11:19
    Zolang de AFM volledig vrije hand heeft in het dwangmatig opleggen van wet- en regelgeving en compleet verzaakt in hardhandig handhaven van vergunning houdende accountantskantoren waardoor er zeer veel onzekerheid in de markt blijft (iets waar accountants initieel een bloedhekel hebben), zullen de kosten als maar meer worden. Hebben we het nog niet eens over het volledig doorgeslagen opleggen van in vele gevallen volstrekt ridicule wwft-procedures mbt cliënt- en heracceptatieproces. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wordt alleen maar duurder.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links