Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom we het over de ASML Twinscan NXT 2000i moeten hebben

Waarom we het over de ASML Twinscan NXT 2000i moeten hebben

Ga de concurrentie met China maar aan, je hebt jaren voorspong en loop maar wat harder, in plaats van China nu vast te binden. Met alle mogelijke gevolgen daarvan op termijn.

Dit is een mening, maar luister zeker naar het in ieder geval terzake kundige commentaar van Jos Versteeg van InsingerGilissen over...


Want de door onze regering aan ASML opgelegde exportbeperkingen zijn niet onopgemerkt gebleven in Beijing.


EUV, DUV, DHZ

Hieronder ziet u die door Jos genoemde Twinscan NXT 2000i (staat die i voor turbo-injectie...?) die in de folder van ASML zelf onder het kopje DUV-machines (Deep Ultra Violet) staat. Een hoofdstukje eerder staan de meest geavanceerde apparaten, de EUV-machines (Extreme Ultra Violet), waar al een exportverbod op rust.

Luister daarom zeker even naar Jos, die haarfijn uitlegt dat al die verschillende types niet één bepaald kunstje kunnen. Wie handig is met de apparaten en ze steeds kan upgraden en verbeteren, kan ook met oudere, op papier minder capabele machines hoogwaardiger chips fabriceren dan de folder ooit beloofde.

Vergelijk het met militair materieel: vliegtuigen, schepen en tanks uit zelfs de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn dankzij allerlei updates nog steeds state of the art. Zo is het ook met ASML-machines: het gros van alle apparaten die het ooit maakte is nog gewoon in gebruik, al dan niet volledig gepimpt.        

ASML DUV


Waar gaat het nou eigenlijk over?

ASML noemt die Twinscan NXT 2000i expliciet in het persbericht in reactie op het regeringsbesluit. Ondanks dat ASML, zoals het zelf in de slotzin schrijft, al vier jaar te maken heeft met beperkingen, is het ook nu nog steeds niet duidelijk welke types, systemen of technieken wel of niet kunnen en mogen.

Wellicht weten Den Haag en op de achtergrond de VS het ook niet...  Want hoe complex is de chipindustrie wel niet. Resteert er ook nog de vraag of zo'n exportverbod zin heeft, gezien de flexibiliteit van die machines, die dus weer afhankelijk is van de kundigheid en investeringsbereidheid van de gebruikers.


Geen onbelangrijke afzetmarkt

Onderstaand plaatje komt uit de analistenpresentatie van ASML bij de jaarcijfers. Merk op dat 85% van de omzet afkomstig is van Chinezen en Koreanen en dat juist de minder geavanceerde machines het beste lopen. ASML stelt in zijn laatste persbericht dat de outlook niet in gevaar komt door de nieuwe beperkingen.

Hoeveel omzet het concern al is misgelopen en hoeveel daar nog bij komt meldt het niet, en wellicht weet het dat ook niet. Het is echter geen gekke gedachte dat China ook in de rij zou staan voor de nieuwste machines. Ja, om ze uiteindelijk na te maken, te verbeteren en ze zeker goedkoper te exporteren, zegt u?

Zeker, maar of exportbeperkingen dat uiteindelijk voorkomen? Zoals Jos zegt, op de zwarte markt is ook wel eens wat te verkrijgen en als China echt zo'n (EUV-)machine wil hebben, weet het er vast wel op een of andere manier aan te komen. Bij ASML weten ze ook dat hun voorspong en positie geen fact of life zijn. Want wis- en natuurkunde is in Velhoven hetzelfde als elders in de wereld, zei een ASML'er laatst.

Nog iets: waarom mag China wel naar hartenlust investeren in bijvoorbeeld onze energie- en havenbedrijven, die zijn toch ook strategisch? Zegt u het maar.          


ASML draait door

Hoe zit het ook alweer met die ASML-outlook? Nog even uit de analyse van de jaarcijfers van ASML van onze analist Paul Weeteling:

In het eerste kwartaal rekent ASML op een omzet van €6,1 - 6,5 miljard en een brutomarge van 49-50%. Gedurende het jaar zullen de kwartaalomzetten geleidelijk oplopen.

Voor boekjaar 2023 rekent ASML op een omzetgroei van meer dan 25% tegen een brutomarge die licht hoger zal liggen dan de 50,5% van vorig jaar.

Het traject van de margegroei naar de genoemde 54-55% in 2025 wordt daarmee iets steiler richting 2025 en dat maakt dat we de winsttaxatie voor dit jaar marginaal trimmen.

Nog vragen?

Voor vragen over de ASML-machines zelf nodigen wij u van harte uit voor de IEX Beleggersdag 2023 op 30 juni, Want wie kan ze beter beantwoorden dan een van onze sprekers: Jos Benschop, head of technology van ASML. Ja, dat is die topmanager uit die VPRO-documentaire.

(Ondergetekende is long ASML)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 maart 2023 15:33
    De analogie met militair materieel is misschien nog niet zo slecht. Dat mag ook niet zomaar overal heen geëxporteerd worden. De Chinezen hebben bewezen dat ze niet te vertrouwen zijn, dus ik begrijp het wel. En de chips moeten ergens gemaakt worden. Is dat niet in China, dan gebeurt het ergens anders. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. Ik maak me niet druk om de cijfers van ASML. Ze verkopen die dingen echt wel. Als het niet aan de Chinezen is, dan aan de Koreanen, de Japanners of de Amerikanen. Voor de cijfers maakt het niet uit.

    Oude machines zijn misschien wel steeds te upgraden, maar wie doet die upgrade? Niet de locale hoefsmid. Ik neem aan dat dat ASML weer is. Dus als je de export van de beste machines verbiedt, en ook de upgrades op de oude machines, dan is dat effectief. Er is effectief maar één aanbieder, dus gemakkelijk te handhaven.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 9 maart 2023 17:44
    het blijkt wel weer hoe vervelend het is in Geo Politiek gevoelige bedrijven te beleggen .
    USA heeft het zelf een beetje in de afgelopen decennia uit handen gegeven want goedkoop kwam ze goed uit .
    Nu als tanende wereldmacht die zich een andere groei wereld deel Azie probeert te beperken .
    zeer vervelend en nog beters opletten als belegger waar je in investeert .
  3. Ikvraaghetmaar 10 maart 2023 07:53
    Nederlanders en hun vooroordelen over Amerika. Vermoeiend! Amerikaanse beleid is dom, ja hoor. De Amerikaanse geopolitiek is tanende, ja hoor. Nederland hoeft niet te luisteren naar wereldmacht Amerika, ja hoor. China walst binnenkort over Amerika heen, ja hoor. Rusland is een wereldmacht die niet bang hoeft te zijn voor Amerika, ja hoor.
  4. forum rang 5 theo1 10 maart 2023 11:06
    quote:

    Ikvraaghetmaar schreef op 10 maart 2023 07:53:

    Nederlanders en hun vooroordelen over Amerika. Vermoeiend! Amerikaanse beleid is dom, ja hoor. De Amerikaanse geopolitiek is tanende, ja hoor. Nederland hoeft niet te luisteren naar wereldmacht Amerika, ja hoor. China walst binnenkort over Amerika heen, ja hoor. Rusland is een wereldmacht die niet bang hoeft te zijn voor Amerika, ja hoor.
    Ja dat snap ik ook nooit zo goed. Want het is gewoon helemaal niet waar en iedereen die zijn gezond verstand een beetje gebruikt kan dat zien.

    Rusland is een enorme bak schroot. De enige reden waarom ze nog een beetje machtig zijn is dat ze zo veel materiaal over hebben gehouden van de Sovjet Unie. Dat wordt nu in hoog tempo vernietigd, dus als dat proces is voltooid stelt het Russische leger echt niks meer voor. Economisch stelt Rusland ook niks voor. Er is geld door de olie. Dat geld wordt verkwist door corruptie. En als de klimaatmensen hun zin krijgen, zal de waarde van die olie alleen maar dalen.

    China gaat nooit over de VS heen. Ten eerste omdat de structuur van hun economie zwaar ongezond is. Ten tweede omdat autoritaire systemen inherent inefficiënt zijn. Ten derde omdat al die onfeilbare lange termijn plannen die mensen als Arend Jan Kamp steeds menen te zien, in werkelijkheid niet bestaan. De Chinezen rotzooien ook maar wat aan, net als iedereen. Ten vierde omdat hun bevolking nu piekt en ze te maken gaan krijgen met een enorm vergrijzingsprobleem en verpletterende gezondheidszorgkosten. Japan, maar dan tot de derde macht. En dat zonder het Japanse organisatietalent. In China gaat alles brute force en dat is lastig als de force niet genoeg is. Ik voorzie eerder een implosie dan dat ze de wereld gaan overnemen.

    Nederland is een vazal van de VS en dat is helemaal niet erg en ook helemaal geen schande. Daar kan je ook rustig voor uitkomen. Het is in beider belang. Nederland was in de 17e eeuw een jaar of 60 een wereldmacht en die tijd is al lang voorbij. Dus als de VS niet willen dat ASML die machines naar China exporteert, dan gebeurt dat niet. Niet erg, er is vraag genoeg.

    De Amerikaanse macht in de wereld is sterker dan ooit. De Sovjet Unie is weggevallen. Er is nog steeds niks voor in de plaats gekomen. China gaat nooit een wereldmacht worden (zie boven). India heeft meer dan genoeg interne problemen. Verder is er niks dat ook maar in de buurt komt.

    Het Amerikaanse beleid is alles behalve dom. Ze hebben het meeste geld en de slimste mensen. Als ze die zelf niet hebben in eigen land, dan komen ze wel van buiten. Op eigen initiatief, daar hoeven de Amerikanen niet eens iets voor te doen. Als je dat dom noemt, dan zegt dat vooral wat over jezelf.
  5. GetLost 10 maart 2023 13:23
    De i (uit bv. NXT2000i) staat niet voor injectie maar voor "immersion", hetgeen ook op de DUV product-portfolio als koptitel staat (als onderscheid van de "Dry" systems). Bij immersion systems wordt er (een "bubbel" van) water (ja, inderdaad water) gebruikt om het patroon nog scherper met de lichtstraal op de wafer te kunnen belichten.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links