Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Powell praat de beurs omlaag

Slotcall: Powell praat de beurs omlaag

Ruim een procent in de min eindigt de AEX, waarmee het vandaag een Europese underperformer is. 

Die stand kwam op het bord na een raar indexvoorval eerder vandaag, trouwens. Het leven begint bij 40, leek de AEX-index drie dagen na zijn verjaardag te denken, toen de index zichzelf vandaag op onze koersenpagina's even tot bijna nul leek te resetten. 

Foutje bij Euronext, zo bleek al snel; de indexstand bleef gelukkig kloppend, maar de meer dan 750 punten daling (ruim 99%) die er even op de borden stond was een kortstondige glitch die we gelukkig snel weer mochten vergeten, want om 16:00 uur stond er voor het eerst vandaag iets ècht potentieel koersgevoeligs op de agenda, in de vorm van een testimony van Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Senate Banking Committee. 

Die had een eenvoudige boodschap aan de politici: nee, we hebben niet te sterk verkrapt, sterker, we verwachten de rente eerder meer en sneller te moeten verhogen dan we eerder dachten. 

Waar de markt eerst nog een kwart procent verhoging over twee weken inprijsde, schatten beleggers de kans op 0,50% inmiddels op fifty-fifty.  

 

De gevolgen op de beurs waren min of meer te verwachten en volgens het boekje na havikse Fed-teksten: dollar trekt aan en aandelen onderuit, met tech voorop en de sector defensief moet de meubelen redden. Zie het rondje over het Damrak hieronder.  

Sterk TKH

Waren er ook nog bedrijven met nieuws? We zitten in het staartje van het Q4-cijferseizoen, maar zo her en der komen er nog bedrijven door. 

TKH bijvoorbeeld. De jaarcijfers van het Twentse techbedrijf zien er goed uit. Over het gehele jaar is de omzet met 19,2% gestegen tot ruim €1,8 miljard. In het gesprek dat IEX eind vorig jaar had met TKH-topman Alexander van der Lof, lees hier, kwam al nadrukkelijk naar voren dat TKH steeds meer profiteert van de megatrends automatisering, digitalisering en elektrificatie.

Dit zorgde het afgelopen jaar voor een recordbedrag aan nieuwe orders en zal ook de toekomstige groei verder aanjagen. Het dividend over 2022 is wel wat lager dan verwacht. Wat onze analist ervan maakt, inclusief advies en koersdoel, leest u in deze analyse van Peter Schutte.

In Brussel liet biotechbedrijf Mithra Pharmaceuticals een flinke omzetstijging zien en die werd met gepaste vreude ontvangen op de beurs: +13,4%. En in Duitsland kwamen twee grote bezorgers - van eten en kleiding - door met cijfers: Zalando won licht na een kleine omzetdaling, HelloFresh kreeg er 5% bij na een stijging van zowel omzet, winst als marge. 

IEX Beleggersdag 2023: kaartverkoop gestart

De lijnen zijn geopend: u kunt vanaf vandaag kaarten bestellen voor de IEX Beleggersdag 2023 op vrijdag 30 juni 2023. In het Theater Spant in Bussum deelt een groot aantal beleggingsexperts, topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven en andere kopstukken graag hun inzichten, strategieën en tips met u.

Nu al bevestigd als spreker zijn onder andere het hoofd technologie van ASML, de CEO’s van Alfen en Pharming en bekende beleggingsexperts als Lukas Daalder (BlackRock), Mary Pieterse-Bloem (Rabobank), Martine Hafkamp (Fintessa), Nico Bakker (BNP Paribas), Peter Siks (Saxo Bank) en Martijn Rozenmuller (Van Eck). Team IEX, met onder andere Arend Jan Kamp, Niels Koerts, Wouter Slot en Royce Tostrams is natuurlijk ook present. Reserveer nu alvast uw tickets, zolang de vroegboekkorting nog geldt. 

Het Damrak

 • De Top3 en Flop-3 in Amsterdam

 • Slechts vijf AEX-fondsen in het groen vandaag, waaronder defensials Wolters Kluwer (+0,4%), RELX (+0,2%) en Ahold (+0,2%)
 • De laatste had overigens nog nieuws te melden in België
 • De afdeling tech ligt met dank aan Powell uitgevloerd onderaan het rechterrijtje. ASML (-2,7%) is zelfs de grootste daler in de AEX.  
 • In de Midkap pakt Just Eat Takeaway (+1,7%) de positieve draad van vorige week weer op, waarschijnlijk door nieuws uit New York over minimumloon-regels voor bezorgers. 
 • De banken liggen verspreid over het bord: ING -2,0%, ABN Amro -0,6% en Van Lanschot zelfs in de plus: +0,7%
 • Lokaal valt MotorK (+15,5%) op. De Tijd (B) weet te melden dat MotorK een paar grote blokken aandelen buiten de beurs om heeft ingekocht tegen een koers die boven de beurskoers in de laatste weken lag.

De brede markt

Als zwaargewicht ASML bij de groitste dalers hoort kan het niet anders dan dat de 'tech-heavy' AEX-index tot de slechtste beurzen van Europa hoort. In Amerika lijkt de tech (Nasdaq) het juist iets beter te doen dan de rest.

De rentes

Zo op het eerste gezicht is er niets aan de hand in de rentemarkt, waar de 10-jaarsrentes relatief gemoedelijk enkele basispuntjes inleveren.

Het venijn zit hem vandaag in de korte rentes, ziehier de Amerikaanse tweejaars. 

En dan nog even dit

It's the huizenmarkt, stupid

De agenda

Het venijn zit hem morgen in de middag, in de vorm van - met name - het banenrapport van ADP. Powell gaat op herhaling in het Amerikaanse congres. Potentieel koersgevoelig, maar een heel ander verhaal dan vandaag zal hij er uiteraard niet gaan vertellen.

 • 08:00 Agfa Gevaert Q4-cijfers
 • 08:00 Duitsland industriële productie jan (consensus +1,5% MoM)
 • 08:00 Duitsland detailhandelsverkopen jan (consensus +2,0% MoM)
 • 13:00 Campbell Soup Q4-cijfers
 • 14:15 VS ADP banenrapport feb (consensus 168K)
 • 16:00 Getuigenis Fed-voorzitter Jerome Powell, (House Financial Services Committee)
 • 16:30 VS olievoorraden
 • 18:00 D'Ieteren Q4-cijfers
 • 22:00 Oracle Q4-cijfers

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 30 mei Slotcall: Nvidia en ASML voor iedereen uit, de AEX moet lossen 4
 2. 23 mei Slotcall: Dat was het dagje wel, Shell 8
 3. 16 mei Slotcall: AEX maakt sur-place en wordt gestut door sterke chippers 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 7 maart 2023 19:25
  ABN AMRO maakt binnenkort weer deel uit van de AEX, de index van de 25 grootste fondsen op de aandelenbeurs in Amsterdam. Twee jaar geleden degradeerde de bank nog uit die graadmeter. Ook verzekeraar ASR keert terug in de AEX, meldde beursuitbater Euronext.19 minuten geleden

  nieuws.nl/economie/20230307/abn-amro-...
 2. Martijn 7 maart 2023 22:22
  quote:

  JoeSixpack schreef op 7 maart 2023 20:57:

  Powell gaat niet op herhaling in het Congres maar in het Huis van Afgevaardigden.
  Hoi JoeSixpack,

  Ja dat weet ik ook wel maar toch!
  Ik vind Powell een misselijkmakend mannetje die kikt op macht enz enz!
  En het is iemand die daar graag misbruik van maakt enz enz.
  Zo zie ik dat!
  En ik ben niet de enigste die dat zegt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links