Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nadenkplicht

De eerste beleggers draaien alweer aan het juridische wiel van Facebook. Een aardige, maar voor de gemeenschap dure manier op hun frustratie over hun mislukte speculatie te verwerken. 

Ja, maar, zullen sommige zeggen, ze verhoogden de uitgifte prijs vlak voor de emissie. Klopt, maar als de groenteboer de prijzen verhoogt, kunt u ook beslissen of u het alsnog wilt kopen.
Ja, maar, het geeft de illusie dat er veel vraag naar is. Klopt, dat hebben de begeleidende banken inderdaad goed gezien.

Haagse markt
Prijs is vaak een illusie en zegt niets of niet veel over de waarde. De inschatting van de waarde moeten de kopers zelf maken. Ze moeten zelf nadenken, hoe moeilijk dat ook is. Ik mocht met mijn dochters en mijn vrouw afgelopen week mee naar de Haagse Markt. Leuk, kleurrijk en leerzaam.

Daar zag ik heel veel luchtjes staan met gelijksoortige namen en flesvormen als die van hele dure parfummerken. Ze roken precies hetzelfde. Maar ze kosten maar vijf euro per 100 ml. In de parfumerie betaalt u er meer dan 100 euro voor. Dus waarde 5, prijs 100. Het is dezelfde prijsillusie, maar daar hoor ik niemand over klagen. 

Facebook & World-Online
Ik heb op twitter de vergelijking tussen Facebook en World-Online gemaakt. Ga maar na: 

  • Gehyped;
  • Duur;
  • Een verdienmodel wat vooral veel hoop in de verwachtingen heeft;
  • Friends en family die eerder goedkope aandelen hadden en nu willen cashen;
  • Een begeleidende bank die de koers op de eerste handelsdag ternauwernood boven de uitgifte prijs kan houden;
  • Een verder dalende koers in de dagen daarna.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Maar shame on me. U leest dit allemaal achteraf. Ik had u dit allemaal van te voren moeten zeggen. Sorry. Maar u weet toch dat de beste dag om een IPO te verkopen de eerste dag is. Dat stond tien jaar geleden al in mijn boek.

Dat is meestal zo, maar niet altijd. Google, Aalberts en Nutreco zijn een paar willekeurige voorbeelden, die u beter wel had kunnen vasthouden. Ik hoop wel dat de afloop van het bedrijf Facebook een stuk minder dramatisch wordt dan World-Online. 

Getty Images
Bovendien weet ik natuurlijk niet wat de koers in die paar dagen na de introductie gaat doen. Als beleggers bereid zijn om 100 keer de winst te betalen, waarom niet 150 keer of desnoods 1000 keer. Als iets veel te duur is, wil dat niet zeggen dat het niet nog duurder kan worden.

Overigens komt de volgende grote IPO er al weer aan. Private equity heeft vier jaar geleden Getty Images gekocht voor 2,4 miljard dollar. Ze hebben hun investering al grotendeels weer onttrokken. Nu willen ze een IPO doen voor 4,0 miljard dollar. Ik lach nu al, zonder dat ik een idee heb wat hun manier van geld verdienen is. Maar zelf even nadenken lijkt me nuttig.  

Maar goed, er zitten nu een aantal beleggers op de blaren. Ik hoop dat ze er van leren. Ik denk het niet. En nu klagen ze de banken en de Nasdaq aan. Nee, iedereen heeft het gedaan, behalve deze beleggers zelf (of mag ik ze speculanten noemen). Ach, niets menselijks is hen vreemd. Ik zou graag willen pleiten dat er naast een zorgplicht ook een nadenkplicht komt.  


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2012 11:26
    Dat speculanten kunnen weten dat een IPO altijd gehyped wordt, daar heeft Corné gelijk in. Ook dat op de beurs prijs en waarde een wel heel los verband hebben.
    Maar ...
    NASDAQ heeft een duidelijke wanprestatie geleverd en de rechtszaken daarover vind ik volkomen terecht.
    Maar ...
    Een dag tevoren de verwachtingen bijstellen zonder dat te publiceren, is ook niet helemaal netjes.
  2. [verwijderd] 25 mei 2012 12:33
    Goed verhaal weer, waarvoor dank.

    Nu we toch over waarderingen hebben, zou ik graag iets in de groep gooien.

    410 euro per mobiele klant als verwachte opbrengst van Base België; is dat realistisch?

    Het lijkt mij zoveel.

    Alvast bedankt voor de reacties waarin geen scheldwoorden staan.

    Mvg,

    Groenvoer
  3. [verwijderd] 25 mei 2012 12:50
    quote:

    Groenvoer schreef op 25 mei 2012 12:33:

    410 euro per mobiele klant als verwachte opbrengst van Base België; is dat realistisch?

    Het lijkt mij zoveel.
    Als ze 10 tot 20 euro per maand abonnement betalen? Hoeveel kost hun belgedrag dan aan Base? Hoe lang blijft een gemiddelde klant dan klant?
    Zo op het eerste oog denk ik dat 410 euro per klant een redelijke taxatie is. Succes met beoordelen.
  4. [verwijderd] 25 mei 2012 14:25
    quote:

    johannes51 schreef op 25 mei 2012 12:50:

    [...]Als ze 10 tot 20 euro per maand abonnement betalen? Hoeveel kost hun belgedrag dan aan Base? Hoe lang blijft een gemiddelde klant dan klant?
    Zo op het eerste oog denk ik dat 410 euro per klant een redelijke taxatie is. Succes met beoordelen.
    Thanks, Zelf betaal ik heel ouderwets 8 euro per maand. Vroeger was een brutomarge op mobiel bellen van 45 procent al heel mooi. Stel, dat gaat nog steeds op dan is dat bij een abbo van 15 euro ongeveer 7 euro = 84 per jaar = 5 jaar hopen dat de klant niet wegloopt om ergens nog goedkopere bundels af te nemen. En dan hebben we het nog over een brutomarge.
  5. [verwijderd] 25 mei 2012 15:40
    Wat een slecht verhaal.
    Natuurlijk heb ik geen medelijde met figuren die een slag denken te slaan met een IPO, al helemaal niet met Fraudebook. verdienmodel van 3x niks en zo gevoelig als wat voor een geilere variant.

    Maar dhr. Corné hoor ik niet over het feit dat het syndicaat informatie over de p/e naar beneden bijstelt en dit alleen aan hun beste klanten meldt en niet wereldkundig maakt.
    \
  6. Met Effekt 30 mei 2012
    quote:

    Ed Verbeek schreef op 26 mei 2012 21:14:

    "Maar shame on me. U leest dit allemaal achteraf. Ik had u dit allemaal van te voren moeten zeggen."

    Zeg dat wel!
    Dit artikel is weer van het protype van de beleggingsexpert die achteraf komt uitleggen waarom het allemaal zo makkelijk aan te zien komen was.
    :-)
    Zynga vandaag weer -8% enne dat zei ik vooraf. Zie hierboven.
    Na het facebook debakel is het leuk shorten op alle internet zeepbellen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links