Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX test stijgend trendkanaal

AEX test stijgend trendkanaal

De AEX-index is in de dip van de afgelopen dagen teruggezakt naar de onderkant van het stijgende trendkanaal. Deze uptrend, die is ingezet vanaf het intraday low rond 611,73 punten in oktober, bestaat uit een serie hogere bodems, waarvan de laatste op 24 februari is gevormd rond 646,41 punten.

Met die hogere bodems is er dus nog steeds sprake van koopkrachtige vraag in de markt. De opmars van de AEX kan worden voortgezet, indien de kortetermijncorrectie wordt afgerond.

Technisch zou de AEX-index in dat geval een vlaggetje opwaarts voltooien.

Een vlag, ook wel vlagformatie genoemd, geeft altijd een tijdelijke onderbreking van een trend aan, die tegen de richting van die trend plaatsvindt.

Vlagformatie

Bij een stijgende trend, zoals nu in de AEX,  beweegt de vlag dus neerwaarts. Op de AEX-grafiek hieronder is de stijgende trend aan de onderkant afgebakend door de rode bodemlijn. Zie ook de uitleg van de vlagformatie en de voorbeeldgrafiek helemaal onderaan deze column.

Vandaag bespreek ik het korte- en langetermijnverloop van de AEX

Korte termijn: verkoopdruk overwonnen

De AEX-index heeft in de afgelopen weken een correctief verloop gekend. De recente dalende topjes gaven verkoopdruk in de markt aan.

Technisch vormde deze correctie een vlagformatie. Zodra we deze correctieve fase afbreken, droogt de verkoopdruk op. 

De kortetermijnhorde rond 772,23 punten moet nu gebroken worden voor een nieuw koopsignaal.

De steun rond 736,34 punten vormt tevens een hogere pullback-bodem.

AEX koers


Lange termijn: koopsignaal voltooid

Op lange termijn heeft de AEX een solide bodemformatie voltooid:

 • Eerst is de dalende trend (vanaf eind 2021) gebroken
 • Vervolgens heeft de AEX-index een serie horizontale toppen gebroken (vette paarse lijn B rond 736 punten)
 • Deze uitbraak is tenslotte gevalideerd door een hogere pullback-bodem (PB rond 736 punten).

Het koopsignaal is gecompleteerd aangezien de neutrale range opwaarts is gebroken en er daarna een hoger bodempje rond 736 punten is gevormd. 

De steun op 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022) vormt tevens een hogere bodem.

De tweede steun 632,12 punten vormt de uitermate belangrijke pullbackbodem boven de top van begin 2020.

De 200-dagenlijn (rode glooinde lijn) krult opwaarts, terwijl de AEX erboven weet te blijven. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

Na deze structurele verbeteringen kan de AEX-index doorstijgen naar het all-time high rond 829,66 punten (de top van november 2021).

AEX koers

Uitleg vlagformatie

Een vlagformatie is een koerspatroon dat altijd tegen de heersende trend (A) ingaat. Als onderbreking van een stijgende trend (trendlijn A, alsmede rode pijlen) beweegt de vlag dus neerwaarts (groene pijl en B).

De vlag wordt voltooid zodra de correctieve fase aan de bovenkant wordt gebroken. Hoe hoger de omzet tijdens de uitbraak van de vlag, des te betrouwbaarder het signaal is.

vlagformatie

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:15 Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 196
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Daexter 2 maart 2023 08:01
  We gaan het zien of de vlag uit kan, maar het lijkt mij toch van niet. In de komende 5 handelsdagen zal tenzij het sentiment sterk herstelt de dagkoers neerwaarts door het 50 daags breken. Vaak een signaal voor verdere aanhoudende verkoopdruk, gewoonlijk goed voor een correctie richting het 200 daags (700) maar omdat daar geen echte bodem ligt waarschijnlijk er onder naar de 688. En dan gaan we zien hoe stevig die bodem is. Ik verwacht dat we daar als een warm mes door de zachte boter zullen gaan.

  Omdat fundamenteel er toch wel sprake is van een paradigma shift. De markt die in de tweede helft van het jaar renteverlagingen inprijsde maar er steeds meer economische dat uitkomt die pleit voor verdere verhogingen. Dus ipv 4,5% fed rente wat de markt verwachte, word 5 en misschien zelfs 6% steeds aannemelijker. Dat scheelt nogal. Een 30% correctie op veel tech aandelen wordt daarmee steeds aannemelijker.

  Riemen vast!
176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links