Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rentestijging zet door

Rentestijging zet door
Beeld: iStock

Het blijft onrustig op de vastrentende markten, zeker nu de rentestijging doorzet. De rente is de afgelopen weken hard gestegen. De Nederlandse kapitaalmarktrente die medio januari op 2,32% stond, staat thans met 3% op de hoogste stand in ruim 11 jaar.

De Amerikaanse10-jaars kapitaalmarktrente noteerde medio januari 3,38% en staat nu op 3,91%: de hoogste stand sinds 21 oktober 2022.

Tegenvallende inflatiecijfers

Met name het stroeve verloop van de inflatie, die toch hoger blijkt dan tot voor kort werd aangenomen, speelt de markten parten. Vorige week vielen de Amerikaanse inflatiecijfers verkeerd in de markten.

Deze week zijn het inflatiecijfers in de Eurozone die tegenvallen. Zowel de inflatie in Spanje als in Frankrijk komt hoger uit dan verwacht. Dit zou tot stevige stappen van de ECB kunnen leiden. 

De aandelenmarkten reageren rustig, het zijn vooral Europese staatsobligaties die er van langs kregen. Dit zien we onder andere terug bij de 5-jarige Nederlandse staatslening, de NL 5,5% 2028. Deze wordt op het laagste punt sinds 2011 verhandeld. 

Technisch staan de renteplaatjes opwaarts gericht.  Over de brede linie zijn de kapitaalmarkt rentes boven hun vorige toppen gebroken en gebleven, wat tot een structurele rentestijgingen zal leiden. Vorige week zagen we de huidige rente-explosie al op ons afkomen.

Daarom opnieuw de renteplaatjes, deze keer de langetermijngrafieken. 

Nederlandse kapitaalmarktrente door horde 2,78% gebroken

De rente is overtuigend boven de oude horde van 2,78% gebroken. Daarmee is een technische opwaartse draai gevalideerd. Bovendien heeft de rente daarna het oude uitbraakniveau met succes teruggetest, wat een hogere bodem boven de top van 21 oktober 2022 op 2,78% opleverde.

De Nederlandse rente heeft thans ruimte voor een verdere stijging. Ons eerste koersdoel ligt op 3,69% (gevormd op 4 april 2011). Steun ligt rond 2,78% (de bodem van 21 oktober 2022).

De stijgende 200-dagenlijn van de Nederlandse 10-jaars rente (rode glooiende doorlopende lijn) duidt op eenopwaarts gerichte technische conditie.

 

Nederlandse staatslening, de NL 5,5% 2028 blijft uitermate zwak

De 5-jarige Nederlandse staatslening, de NL 5,5% 2028 is de weg omlaag ingeslagen nu de laatste bodem niet stand weet te houden. De dalende trend is hervat. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting de steun van 73,81 (berekend koersdoel).

Zolang de dalende trend zich voortzet, adviseren we voorzichtig te blijven met NL 5,5% 2028. Enkel boven de weerstand van 117,94 (gevormd op 11 november 2022) verbetert het beeld.

De dalende 200-dagenlijn valideert de zwakke technische conditie.

 

Amerikaanse 10 jaars kapitaalmarktrente 

In de recente correctie vormde de 10-jaars rente een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 3,37% (de bodem van 14 juni 2022). Weerstand ligt rond 4,25% (gevormd op 21 oktober 2022).

De 200-dagenlijn van de 10-jaars rente laat een stigende tendens zien. Dit duidt op een opwaarts gerichte technische conditie.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06:15 Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 196
  2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
  3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Reacties

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 retsok 1 maart 2023 08:47
    CO2 verminderen? Maal stenen fijn en strooi ze in de oceaan

    Heleen Ekker

    redacteur Klimaat en Energie

    Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan, gaat niet snel genoeg. Daarom zoeken wetenschappers dringend naar andere manieren om CO2 uit de lucht te halen en de opwarming van de aarde te vertragen of te stoppen. Zo'n andere manier zou het uitstrooien van fijngemalen gesteente in de oceanen kunnen zijn.

    De oceanen hebben nu al een zeer grote rol bij het beperken van de opwarming van de aarde. Het overgrote deel van de opwarming wordt opgenomen door zeewater. Oceanen waren vorig jaar warmer dan ooit gemeten, bleek vorige week.

    Oceanen hebben sinds het begin van het industriële tijdperk een derde van het uitgestoten broeikasgas CO2 opgenomen. Dit natuurlijke opnameproces kan door het uitstrooien van steengruis mogelijk worden versneld, denken wetenschappers. In veel gesteenten zit namelijk het mineraal olivijn. Als dat verweert, ontstaat een chemisch proces waarbij CO2 wordt verbruikt.

    Het juiste moment
    "Waar we naar kijken is: hoe kun je de oceanen 'overhalen' om nog meer CO2 op te nemen", zegt Gert Jan Reichart, onderzoeker bij het Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). "En kun je dat op zo'n manier doen dat het ook gunstig is voor het zeeleven. Want je wilt natuurlijk niet allerlei verschuivingen veroorzaken die vervolgens weer een negatief effect hebben op alles wat leeft in de oceanen."

    De gedachte dat het uitstrooien van olivijn het klimaat kan helpen, is niet nieuw. In Nederland wordt er al jaren kleinschalig onderzoek naar gedaan. De reden dat dit nu wordt opgeschaald, heeft alles te maken met de toegenomen maatschappelijke aandacht voor klimaatverandering.

    "De urgentie van het klimaatprobleem is toegenomen", zegt Jasper Griffioen van TNO en de Universiteit Utrecht. "De afgelopen jaren is er veel over gepraat, maar er zijn toch maar weinig maatregelen genomen. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs zijn de samenleving en de politiek er veel meer van doordrongen dat er echt maatregelen moeten komen. Daarom is het nu een beter moment."

    NOS HENRIK-WILLEM HOFS
    Een peridotiet (links) en een stuk olivijn-basalt
    Het onderzoek naar het effect van het uitstrooien van steengruis is opgenomen in een voorstel voor onderzoek naar de rol van oceanen bij de klimaatverandering. TNO, Deltares, Boskalis, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en verschillende universiteiten werken daarbij samen. Het voorstel wordt komende week ingediend bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

    Als het wordt goedgekeurd en als de methode succesvol blijkt, moeten er nog veel problemen worden opgelost. Waar haal je het gesteente vandaan? Hoeveel stenen en steengruis heb je nodig?

    En hoe zorg je dat je bij het winnen, vermalen en transporteren van stenen zo weinig mogelijk energie verbruikt. Waar in de oceanen kan je het steengruis het beste uitstrooien?

    Het planten van extra bomen.

    Zeker dat heeft op de langere termijn onvoldoende effect, denkt Gert Jan Reichart. "Voor de korte termijn kan je dat wel gebruiken, om een klein beetje CO2-uitstoot op te nemen. Als je op de lange termijn iets wilt doen aan het broeikaseffect, dan zullen we gesteente moeten fijnmalen op heel grote schaal."
  2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 1 maart 2023 08:59
    quote:

    PietKeizer schreef op 1 maart 2023 08:55:

    @ren en #rente. Die had zn hoogtepunt toch gehad, ren? Ik zie dr nog niks van.....
    Je stipt precies aan waarom ik eigenlijk geen grafieken meer wil plaatsen. Als je dat doet, moet je namelijk elke nieuwe visie op het forum zetten/continu updaten, anders denkt men dat je nog bij het oude scenario zit.
  3. forum rang 8 Calimero 1 maart 2023 09:06
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 1 maart 2023 08:59:

    [...]

    Je stipt precies aan waarom ik eigenlijk geen grafieken meer wil plaatsen. Als je dat doet, moet je namelijk elke nieuwe visie op het forum zetten/continu updaten, anders denkt men dat je nog bij het oude scenario zit.
    :)
  4. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 1 maart 2023 09:09
    Royce T. weet het nú zeker..

    RENTE STIJGING ZET DOOR..

    Had ie wel een paar maanden zoniet Jaren voor nodig..

    hahaha LoL..!!

    Toegevoegd:

    Just Eat wordt uitgekotst.. en Asmi wordt Asjemenou..!

    Wie ooh wie zijn er gisteren ingetuind..? en meegegaan > Vingers opsteken..!

    Dag is weliswaar nog jong zullen we maar zeggen..
  5. forum rang 6 Hadrianus 1 maart 2023 09:15
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 1 maart 2023 08:59:

    [...]

    Je stipt precies aan waarom ik eigenlijk geen grafieken meer wil plaatsen. Als je dat doet, moet je namelijk elke nieuwe visie op het forum zetten/continu updaten, anders denkt men dat je nog bij het oude scenario zit.
    Ach ze weten niet beter.
  6. forum rang 8 PietKeizer 1 maart 2023 09:19
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 1 maart 2023 08:59:

    [...]

    Je stipt precies aan waarom ik eigenlijk geen grafieken meer wil plaatsen. Als je dat doet, moet je namelijk elke nieuwe visie op het forum zetten/continu updaten, anders denkt men dat je nog bij het oude scenario zit.
    niet zo aangebrand, ren. Visie kan bijgesteld. Geen probleem.
199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links