Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat hyper-cyclical Besi en hyper-defensial Wolters Kluwer gemeen hebben

Wat hyper-cyclical Besi en hyper-defensial Wolters Kluwer gemeen hebben
Beeld: Wolters Kluwer

Met Besi en Wolters Kluwer cijferen vandaag zo ongeveer het minst en het meest cyclische aandeel uit de AEX. Beide hebben vandaag een bijzonder relaas en daarmee vertellen ze samen het mooie verhaal dat AEX heet.

Om te beginnen flirten de Wokkels, zoals ze ooit liefkozend op de vloer werden genoemd, met een all-time high. Het is voor het eerst dit jaar dat deze term valt op het Damrak. Wolters Kluwers beweegt vandaag op, rond, onder en boven de €107,65 van vorig jaar 28 oktober. Intradag staat er €111,40 van 3 augustus.

Aandeel Wolters Kluwer koers


Zoals u reeds in onze morning call las; op 1 september is Nancy McKinstry twintig jaar CEO en al die tijd was er rust in de tent. Hooguit was er #ophef en #schande over haar salaris. Daar hoort u de laatste jaren niemand meer over. Misschien heeft dat hiemee te maken, want in dit twintig jaar liepen omzet, winst...

Aandeel Wolters Kluwer koers winst k/w


... én aandeelhouders-return gestaag op. Zij die tien jaar geleden het aandeel kochten, maken nu gewoon 10% dividendrendement: ka-ching. Het aandeel werd wel almaar duurder en dat maakt het momenteel misschien geen no-brainer. Zeker niet op en rond een all-time high nu.

Aandeel Wolters Kluwer dividend


Nee, Wolters Kluwers is zeker geen - zeg - Shell. Het is niet het meest ingewikkelde bedrijf op Beursplein 5 om te besturen. McKinstry kan bij wijze van iedere dag uitslapen, zo rond een uur of elf komen aankakken en de ramen opzetten, waarna de abonnementsgelden naar binnen waaien - in goede en slechte tijden :-)

En toch, doe het maar consequent twintig jaar lang.


En vandaag is er nog iemand op het Damrak die alleen maar even het raam hoeft open te zetten? Dat is dan om te zwaaien. 


Dit is niet overdreven, want er zijn er onder ons die Besi's business en de chips-cyclus blijkbaar niet begrijpen, om het beestje bij de naam te noemen. Onze technologie-analist (hij covert ook Besi) Paul Weeteling weet er alles van. Zie de laatste regels (en met Zaantje bedoelt hij natuurlijk Ahold Delhaize).


Hier zijn dezelfde grafieken van Besi als u zag van Wolters Kluwer, maar wat een wereld van verschil. En toch zijn het beide op hun eigen manier bijzonder fraaie aandelen.

Aandeel Besi koers winst k/w


Niet alleen koers, omzet, winst en waardering vliegen alle kanten uit bij de chipper, maar ook dividend en uitstaande aandelen. Dat is wel opvallend. Besi kiest er ook vandaag voor om 93% van de winst van vorig jaar als dividend uit te keren. Logischer zou het voor deze supercyclical zijn om juist aandelen in te kopen?

Want de winst fluctueert nogal en het geldt natuurlijk op de beurs als grote zonde om het dividend te verlagen, laat staan te passeren. Blickman deert dat blijkbaar niet. Hij is ook ondernemer en geen manager, zoals bijvoorbeeld McKinstry. Het is zijn tent en hij ambieert blijkbaar geen mooie, gestaag oplopende beurslijntjes.   

Nee, er staat vandaag zeker geen all-time high op het bord. Op slot- en op intradagbasis tekende Besi op 17 januari vorig jaar €88,28 en €89,20 aan. Als de cyclus echt draait, waar misschien het orderboek dat Besi vandaag toonde op duidt, kúnnen zulke standen echter in een oogwenk op het bord staan. 

Aandeel Besi dividend


Op het Damrak mogen we blij zijn met zo'n mooie defensial en cyclical en misschien is het nog wel het meest reclame voor indexbeleggen. Want met timen... Laat verder maar. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 15:30 Den Haag kan maar beter China-sancties ASML opheffen 6
  2. 08:10 Het is slecht voorbeurs - de rentes weer en semiconductor-sensatie 2
  3. 02 okt Het is naargeestig voorbeurs en aandelen en rentes touwtrekken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links