Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Start de persen!

Veel landen dreigen in een situatie te raken waarin de centrale banken opnieuw moeten gaan ingrijpen. Vaak gaat de discussie over Europa maar waarom niet over de Verenigde Staten of Engeland?

Engeland heeft het ook gewoon heel lastig. Zo lastig zelfs dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nu voorstelt dat de Bank of England maar opnieuw aan de bak moet. Al drie jaar staat de officiële Britse rente op een niveau dat nooit eerder werd gezien, namelijk 0,5%.

Als het aan het IMF ligt moet dit blijkbaar naar 0,00%. En passant meldde het IMF ook dat een nieuw rondje kwantitatief verruimen van de Bank of England ook gewenst lijkt. Toe maar!

Kwantitatief verruimen staat op nogal gespannen voet met koopkracht en dat weten de Engelsen maar al te goed. Door verhoging van btw-tarieven heeft de geldontwaarding vooral in 2011 ruimte gekregen in Engeland en dat tempo van geldontwaarding moet volgens de Bank of England weer omlaag.

Prudent gedrag
Als u dit allemaal zo leest bent u vast onder de indruk van het prudente gedrag van de Bank of England, maar is dat wel zo terecht?

De Bank of England werd in 1694 opgericht onder de regering van Koning Willem (William) ?, de koning van Engeland en de stadhouder van Holland en de bank gaf destijds het eerste papieren pond een waarde van ongeveer 3 ounces zilver.

Van die oorspronkelijk ruim 90 gram aan zilver kunnen we tegenwoordig nog maar een kleine 2 gram zilver kopen voor 1 Engelse pond. Deze prudente centrale bank heeft de waarde van de Engelse papieren pond dus met 98% laten verdampen in de laatste driehonderd jaar.

Verder uithollen
Nu wordt de Bank of England dus gevraagd om nog meer waardeloze ponden in omloop te brengen en dat zou normaal gesproken de waarde van het Engelse pond nog verder uithollen.

Elke centrale bankier stelt altijd dat geldontwaarding zijn of haar grootste vijand is maar blijkbaar hebben centrale bankiers er een hobby van gemaakt om in stilte de koopkracht van een valuta uit te hollen. Zo zal het ook, vrees ik, de komende jaren vergaan met de euro.

Omdat we in een kredietcrisis verkeren moet de koopkracht van onze euro eigenlijk flink gaan verminderen omdat anders de koopkracht van onze schulden te groot blijft en de schulden onbetaalbaar worden.

Geldontwaarding
Ik denk dus dat we een periode van flinke geldontwaarding gaan meemaken omdat anders deze kredietcrisis niet op te lossen is. Politici zullen waarschijnlijk eerst proberen belastingen te verhogen en geld uit uw portemonnee te kloppen om uw buurman te redden, maar eens houdt dat op.

We moeten terug naar de oude wijsheid van Sir William Paterson, de oprichter van de Bank of England. Hij omschreef zijn Bank of England als "the bank hath benefit of interest on all moneys which it creates out of nothing".

Kortom hij stelde dat een centrale bank in staat was (papier)geld uit het niets te creëren. Simpelweg omdat er geen direct onderpand, zoals bij een goudstandaard, noodzakelijk was. De oplossing van de kredietcrisis en nog specifieker de eurocrisis ligt wat mij betreft in de capaciteit van centrale banken om van lucht geld te maken.

De oplossing
Het IMF snapt dat ook en spoort de oudste centrale bank ter wereld nu aan om de persen weer aan te zetten. Word ik hier zenuwachtig van? Nee, want uw en mijn (voor)ouders maakten ook al perioden mee waarin de koopkracht jaar in jaar uit terugviel.

Wat er echter ook gelijktijdig optrad was dat in beleggingen die een intrinsieke waarde hadden de geldontwaarding gecompenseerd werd. Kortom huizen en ondernemingen werden duurder en compenseerden zo het koopkrachtverlies van het papieren geld.

De huidige kredietcrisis is ontstaan omdat de waardestijging van vooral onroerend goed ophield en banken onderpanden bleken te hebben die geen volledige dekking meer konden geven aan de verstrekte kredieten. De gevolgen zijn bekend, maar de oplossing dus eigenlijk ook.

Europese Centrale Bank
Beleggen in grote bedrijven, die bovendien veel van hun winsten behalen in gebieden waar het relatief rustig is, zou volgens mij wel eens de ideale manier kunnen zijn om aan de toekomstige geldontwaarding, die noodzakelijk is, te ontsnappen.

Geldontwaarding is iets van alle tijden en al vaak gebruikt om ons uit de problemen te printen, echter nu met één verschil. Europa heeft nu een centrale bank, de Europese Centrale Bank (ECB), met een zeer beperkt mandaat.

De ECB mag, in tegenstelling tot de Bank of England maar ook de Federal Reserve Bank, alleen maar letten op de geldontwaarding en die in bedwang houden terwijl euroland nu juist een beetje extra geldontwaarding goed zou kunnen gebruiken.

Compensatie
Dat wat hogere tempo van geldontwaarding (5%?) zou gecompenseerd moeten worden door waardestijgingen van onze huizen en ondernemingen en zo zouden we langzaam maar zeker uit de kredietcrisis kunnen komen.

Mevrouw Merkel ligt, door haar erfelijke belasting, nog even in de weg maar uiteindelijk zullen de persen aangezet worden en mijn multinationals vanzelf duurder moeten gaan worden.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 mei 2012 11:04
    ''Ik denk dus dat we een periode van flinke geldontwaarding gaan meemaken omdat anders deze kredietcrisis niet op te lossen is.''

    Dat roep ik ook al de hele tijd. Enige manier om de schuldencrisis te boven te komen. De sterkste schouders dragen daarbij ook nog eens de grootste lasten, de mensen met veel centen op hun bank.
  2. [verwijderd] 23 mei 2012 11:05
    Aangezien de centrale banken een keten zijn van private ondernemingen die samen met de publieke banken een monopoly hebben op geldcreatie, zal er nooit wat veranderen. Alleen als onze politici het lef hebben om dit systeem te verlaten en de creatie van geld weer terug te brengen naar het volk (of goed gecontrolleerde overheid) en koppelen aan een edelmetaal, zal er ooit iest veranderen.
  3. Spero 23 mei 2012 11:17
    quote:

    Nee schreef op 23 mei 2012 11:04:

    ''Ik denk dus dat we een periode van flinke geldontwaarding gaan meemaken omdat anders deze kredietcrisis niet op te lossen is.''

    Dat roep ik ook al de hele tijd. Enige manier om de schuldencrisis te boven te komen. De sterkste schouders dragen daarbij ook nog eens de grootste lasten, de mensen met veel centen op hun bank.
    De sterkste schouders hebben huizen en andere assets. De gewone man die alleen een beetje geld op de bank heeft die betaalt de grootste lasten! Zijn leven wordt veel duurder en hij heeft geen vermogen dat geld oplevert.
  4. [verwijderd] 23 mei 2012 11:33
    Wat een kul-oplossing. De redenatie dat inflatie de schulden laat verdampen is dan wel waar, maar de pijn komt enkel bij andere groepen te liggen. Als je deze redenatie "overdrijft", lees ik...streep alle schulden maar gewoon weg...dan beginnen we weer gewoon opnieuw. Dat is wat Griekenland op dit moment ook doet en wil, en moet je nu al eens kijken hoe banken en pensioenfondsen wiebelen, kraken en steunen.
    Als dit in de overtreffende trap gaat gebeuren, stort het systeem aan de schuldeiserskant in.En als dat dan weer via een omweg (waardeloze pensioenen en koopsomuitkeringen en hogere belastingen) bij de burger op zijn bordje komt, is het dus een sigaar uit eigen doos.
    Ik vrees dat Japan ons voorland is, en dat dit geen klein rimpelingetje in de economische vijver is.
    Ik verbaasde me eigenlijk al een beetje, sinds 2000 dalende beurskoersen, sinds 2005 dalende huizenprijzen en pas sinds 2009 werden we collectief wakker en riepen crisis. De oorzaken liggen veel dieper, en verhoging van de snelheid van de drukpers is niet de oplossing. Die is alleen van belang voor het verdelen van de pijn.
  5. [verwijderd] 23 mei 2012 11:39
    Geachte heer Schaap,
    Ik heb besloten uw stuk niet te lezen. Er ligt een doek over uw stuk. Ik heb alleen maar zicht op een frame waarin ik deze letters laat verschijnen.
    Ik visualiseer wat er onder de doek staat. Ik zie, ik zie, ik zie, ik ZIE dat u aangeeft dat er meer geld moet worden bijgemaakt om de kredietcrisis te bezweren.
    Ik deel deze mening, maar slechts tot op zekere hoogte, waarmee ik wil aangeven dat de uitvoering van monetaire politiek alleen plaats mag vinden als het personeel van alle commerciële financiële instellingen, waaronder ook vallen ratingbureau's, zoals Fitch, bijvoorbeeld door het IMF vastgestelde en openbaar gemaakte vaste salarissen ontvangen, met een verbod op het vervullen van nevenfuncties alsmede een verbod op (in)directe speculatie, met een onafhankelijke accountantscontrole daarbij uiteraard!
    Middels deze constructie moet gewaarborgd worden dat monetaire politiek en de uitvoering daarvan niet haar doel: het dienen van het algemeen belang, voorbijschiet. Ik wil eenvoudigweg onder andere niet meer zien dat banken, met geld van de centrale bank - lees onder meer ook: geld van de belastingbetaler - de markt manipuleren over de ruggen van onder anderen particuliere spaarders en beleggers.
    Er zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid genoeg gekwalificeerde mensen te vinden die het werk van de bankmannetjes willen overnemen voor een heel goed, maar wel vast en openbaar te maken salaris, zodat zij niet, net als de bankmannetjes in bekoring komen om ongebreideld en onverantwoordelijk met ANDERMANS geld te gokken teneinde hun eigen portemonnee nog meer te spekken. Banken moeten meer dienend worden, dan nu het geval is.
    Kortom, monetaire politiek en de uitvoering daarvan kan eerst verdere doorgang vinden zodra de commerciële financiële instellingen daar niet langer op de huidige wijze garen bij (kunnen) spinnen.
  6. minister president Balkenende 23 mei 2012 11:40
    quote:

    georgemg schreef op 23 mei 2012 10:54:

    "Deze prudente centrale bank heeft de waarde van de Engelse papieren pond dus met 98% laten verdampen in de laatste driehonderd jaar."

    Een inflatie van gemiddeld 1,2% per jaar, gemeten over 312 jaar. Strak!
    Jij moet nog even terug naar school, want je begrijpt de berekening niet.
  7. [verwijderd] 23 mei 2012 13:18
    ...past goed in het verhaal van jezelf rijk rekenen:

    Compensatie
    Dat wat hogere tempo van geldontwaarding (5%?) zou gecompenseerd moeten worden door waardestijgingen van onze huizen en ondernemingen en zo zouden we langzaam maar zeker uit de kredietcrisis kunnen komen.

    Mevrouw Merkel ligt, door haar erfelijke belasting, nog even in de weg maar uiteindelijk zullen de persen aangezet worden en mijn multinationals vanzelf duurder moeten gaan worden.
    ========================

    Dus laten we afspreken dat de huizen 100% duurder worden, liefst zonder HRA, bij gelijkblijvende hypotheeklasten...vinden de banken vast niet erg...maar dan bij voorkeur wel nadat alle eigenaren zijn onteigend!

    Als bonus (ook deze cultuur lijkt nog geen einde aan te komen) gaarne alle aandelen van multinationals omhoog....geen gezeik iedereen slapend rijk.
    De academici van deze wereld lijken niet meer te weten welke kant op te denken...als logica bestond, dan was er maar één mening en uitweg mogelijk uit deze misere, maar maakt u zich op voor de volgende instorting van een financial? JP Morgan is zo goed onder controle dat men niet weet of de schade 2, 3 of 30 miljard bedraagt. Gelukkig hebben ze in de USA een tapijt waar heel erg veel ondergeschoven kan worden...wellicht dat ze met Iran nog een goede deal kunnen maken voor een nog veeeeeel groter (Perzisch) tapijt?

    Nu lijken financials geen vertrouwen meer in elkaar te hebben...dus schijnbaar kan men niet of onvoldoende bij elkaar id keuken kijken. Was dat indertijd, toen het fundament werd gelegd van alle ellende van nu dan zoveel anders?
  8. [verwijderd] 23 mei 2012 14:19
    Was tot genoemde 1694 de goud-zilver ratio niet grofweg 1:15?
    Dan is de pondontwaarding in goud nog even factor 4 erger tot de dag van vandaag, dan wanneer gerekend in zilver.

    Het maffe van getallen... Inflatie van 98% naar 99% opkikken is voor de mensen die het meemaken gewoon weer 100% inflatie.
  9. [verwijderd] 23 mei 2012 14:52

    Laten we afspreken dat we Facebookaandelen(ook multinational) gewoon op 38$+ gaan waarderen...daarmee komt menig belegger uit de problemen door de verliezen.

    Als men echt denkt er geen gezeik iedereen rijk echt bestaat, dan leeft men in Utopia! Rijkdom bestaat bij de gratie van verschil in bezit en niet bij de gratie van grote getallen voor iedereen!

    Nu wordt er soms geklaagd dat mensen een uitkering trekken, zonder er iets voor te willen doen.
    Als iedereen miljonair is kan je dezelfde discussie krijgen...wie gaat er dan in de bediening zonder een forse bonus te vragen? Of krijgen we dan een wereld dat ieder uitsluitend zichzelf bedient?
    Voorlopig slagen alleen topbankiers erin hun eigen salaris+bonus bij te drukken...een betere personeelsconditie dan je eigen geldpers kan je niet verlangen!
  10. [verwijderd] 23 mei 2012 14:55
    quote:

    LBR schreef op 23 mei 2012 14:20:

    En meneer Schaap vergeet maar eventjes wat geldontwaarding betekent voor mensen die een uitkering, pensioen, AOW hebben of moeten leven van een zelf verdiend vermogen(tje).

    Juist, als je al op een minimum leeft en maar een paar tientjes voor jezelf te besteden hebt, is er met een paar procent inflatie gewoon een begrotingstekort. Maar bezuinigen kan niet, want je huisbaas mag de huur verhoren, de supermarkt mag vooral niet te goedkoop leveren, energiekosten praat me er niet van, belasting betalen over je reiskosten, nou dan gaat het hard!
  11. georgemg 23 mei 2012 15:30
    quote:

    hypertje schreef op 23 mei 2012 12:07:

    klopt wel hoor, 98% laten verdampen is geld ontwaarden met een factor 50, dus de 312e machts wortel uit 50 is 1,0126 en dat is 1,26 % per jaar toch?
    Tuurlijk klopt dat. Alleen had Ministerpresident Balkenende toen al zijn stukje getypt en op 'plaats reactie' gedrukt. Maar goed, ik ga wel weer terug naar school, verder met doceren :-)
  12. [verwijderd] 23 mei 2012 16:02
    De heer Schaap hoopt natuurlijk van harte dat die geld ontwaarding er inderdaad aan zit te komen, al doet hij voorkomen van niet. De heer Schaap is niet de enige. Mensen met grote hypotheekschulden werkzaam in de financiele sector (veelal met middelmatige opleiding en zonder echte skills) willen allemaal inflatie. Maar inflatie hebben we nu juist de afgelopen 30 jaar gehad. Nu is het tijd voor deflatie (door o.a. schulden afbouw en vergrijzing) die wordt opgevangen door inflatie (door o.a. Euro ontwaarding, ECB-drukpers en peak oil) met als netto effect lage inflatie. Bovendien wil in de private sector in de EU (Duitsers daargelaten) niemand extra leningen aangaan (banken stallen al het geld dan ook massaal bij de ECB). Ahhhhduussssssss..... Sorry debt serfs, Sorry Ype, Party is over.....
  13. [verwijderd] 23 mei 2012 16:07
    98% maar? kan niet, 99% lijkt me reëler. geeft ook aan dat geld niets is, alleen een illusie dat je iets hebt, tegenwoordig vooral dan bakstenen. en iedereen maar denken dat bakstenen geld is, ga maar in een ontvolkte streek wonen, bezit van bakstenen is armoe. aan alle leugens komt een eind en ook aan de hypotheek-manie van de afgelopen jaren.
  14. forum rang 4 DaarIsDePoen 23 mei 2012 16:40
    quote:

    hypertje schreef op 23 mei 2012 12:07:

    klopt wel hoor, 98% laten verdampen is geld ontwaarden met een factor 50, dus de 312e machts wortel uit 50 is 1,0126 en dat is 1,26 % per jaar toch?
    Ik kom uit op ongeveer 5 halveringen van de waarde (100, 50, 25, 12.5, 6.25, 3.125, 1.5625,...) , wat ongeveer een halvering om de 60 jaar is, dus inderdaad 1.167% (ca 70/60)
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links