Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse gasprijs kan nog veel lager

 Nederlandse gasprijs kan nog veel lager

De Nederlandse gasprijs blijft technisch zeer zwak. In de afgelopen weken heeft de Dutch TTF Gasfuture meerdere steunniveaus gebroken, waarmee de neerwaartse trend duidelijk is gevalideerd.

Na de eindstand van vorig jaar op €76,30/MWh per 30 december, bereikte de koers gisteren een voorlopig low van €51,38/MWh, bijna een derde lager. Aan de vraagzijde reageert de gasprijs mogelijk op onze zachte winter. Het Nederlandse gasgebruik blijkt historisch laag te zijn.

Ik heb hier al eerder aangegeven dat de cruciale gasfuture sinds de zomer volledig onderuit is gegaan; het high lag vorig jaar augustus rond €346,52/MWh en de Nederlandse gasprijzen hebben dus een absurde daling van rond de 85% achter de rug. En volgens onze technische indicatoren hebben we de bodem nog lang niet gezien. 

Technisch beeld blijft uitermate zwak

Ik zet even de in het oog springende technische signalen op een rij:

 • De gasprijs ontwikkelt technisch een snoeiharde neerwaartse trend op de grafiek
 • De uptrend, die in het voorjaar van 2020 was gestart, is gebroken
 • Alle bodems tussen €65/MWh en €100/MWh (2e grafiek hieronder) zijn inmiddels gebroken, waarmee een hoofd & schouder-ommekeerformatie is voltooid
 • Ook de kortetermijnbodems tussen €54/MWh en €58/MW (1e grafiek hieronder) zijn neerwaarts gepasseerd en door middel van een pullback bevestigd
 • Het berekende koersdoel voor de korte termijn ligt rond €30/MWh tot €32/MWh
 • Het berekende koersdoel voor de voltooide hoofd & schouder-formatie ligt rond €25/MWh, wat nog een halvering van de koersen impliceert.

Ik wil vandaag opnieuw de zeer kwetsbare technische conditie van de Dutch TTF Gasfuture bespreken. 

Korte termijn: Dutch TTF gasfuture is onder steun  €68/MWh gezakt

Op de kortetermijngrafiek met dagkoersen heeft de Dutch TTF gasfuture een steunzone rond €68/MWh (bodem B1) neerwaarts voltooid. Deze doorbraak is gevalideerd met de lagere top (PB), die een duidelijke pullback afbakent.

De Dutch TTF gasfuture heeft vervolgens de kortetermijnsteun iets boven €54/MWh (bodem B2) gebroken. Het technische plaatje oogt hierdoor zeer zwak. Technisch zou de gasprijs nog verder kunnen dalen, uiteraard afgezien van tussentijdse oplevingen.

Het berekende koersdoel van deze recente doorbraken ligt tussen €30/MWh en €32/MWh. Dit koersdoel is  berekend door de procentuele afstand tussen de steun (B1) en de top (T1) te projecteren onder de pullbacktop (PB).

gasprijs

Lange termijn: Dutch TTF gasfuture kan naar €25/MWh en €30/MWh 

De Dutch TTF gasfuture heeft een hoofd & schouder-formatie neerwaarts voltooid met een daling onder neklijn NL. Bovendien zijn de bodems van eind 2021 rond €63/MWh neerwaarts gebroken. 

Het technische plaatje is hierdoor serieus verzwakt, waardoor de gasprijs nog verder kan dalen. Er is wel enige kans op een tussentijdse opleving. 

Het berekende koersdoel voor de voltooide hoofd & schouder-formatie ligt rond €24/MWh - €25/MWh (KD). Dit koersdoel kan worden berekend door de afstand tussen het hoofd (H) en de steunlijn (NL) onder de neklijn te projecteren.

gasprijs

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08 jun Europa blijft overeind 149
 2. 07 jun Robuuste instroom van kapitaal ondersteunt de AEX 141
 3. 06 jun Olieprijzen stabiliseren wat 180

Gerelateerd

Reacties

196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 tradersonly 14 februari 2023 08:25
  Ik ben er nog niet uit wat absurder is : de daling of de absurde stijging omdat EU landen zich en masse door angst lieten regeren en tegen elkaar opboden ; gelijk burgers in de hongerwinter die een brood kochten voor 250 gulden (wat te begrijpen is bezien de absolute primaire behoefte). Enfin mooi staaltje gekte.
 2. forum rang 7 Unimog 14 februari 2023 09:01
  quote:

  tradersonly schreef op 14 februari 2023 08:25:

  Ik ben er nog niet uit wat absurder is : de daling of de absurde stijging omdat EU landen zich en masse door angst lieten regeren en tegen elkaar opboden ; gelijk burgers in de hongerwinter die een brood kochten voor 250 gulden (wat te begrijpen is bezien de absolute primaire behoefte). Enfin mooi staaltje gekte.
  Amtenaren zijn slechte investeerders. Eigenlijk alles slecht anders zaten ze wel in zakenleven.
 3. forum rang 6 Newg77 14 februari 2023 11:01
  quote:

  zonnestraal schreef op 14 februari 2023 10:53:

  Het gaat echt als een malle omhoog. 75 punten in 6 weken tijd. De Nederlandse economie is ook gegroeid dus recessie is afgewend. Nu worden er records neergezet want Amerika komt zoals gewoonlijk ook met geweldige cijfers
  830 zonnestraal
  daar gaan we 100% waarschijnlijk naar toe
  en anders gaan we zakken
196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links