Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Gezonde correctie

Slotcall: Gezonde correctie

Afgelopen vrijdag werd het uitmuntende banencijfer nog met gejuich ontvangen, maar vandaag is van dat optimisme weinig meer over. De rentes speren omhoog en de aandelenkoersen maken een duikvlucht. Hoewel, zo dramatisch is deze daling van 1,5% voor de AEX nou ook weer niet.

Year to date resteert er namelijk nog een rendement van 9% voor de hoofdindex. Spaarders doen er een eeuwigheid over om een dergelijk rendement te behalen. Anderzijds was beursjaar 2022 natuurlijk een drama, maar daar hebben we het maar niet over.

Sectorrotatie

Het is vandaag risk-off op de markten en dat betekent dat groeiaandelen het moeten ontgelden. Wie aandelen Adyen (-4,8%), Besi (-3,5%) en Just Eat Takeaway (-2,5%) in portefeuille heeft, heeft dus een stevige underperformance te pakken. 

Het tegenovergestelde geldt voor de defensieve beleggers. Defensief beleggen was de laatste weken even uit de mode, maar vandaag worden aandelen als Ahold (+1,0%), KPN (+0,5%) en Unilever (+0,2%) opgepikt.

Een typisch voorbeeld van sectorrotatie. We blijven echter benadrukken dat het gaat om dagkoersen en dat het sentiment morgen weer heel anders kan zijn. Trek dus geen overhaaste conclusies.

SBM Offshore

Ook SBM Offshore (-2,4%) krijgt het vandaag aardig voor de kiezen. Het concern wordt opnieuw achtervolgd door een corruptieschandaal uit het verleden en is onderwerp van onderzoek van de autoriteiten in Monaco. Een spook uit het verleden duikt hiermee opnieuw op. Immers, SBM Offshore is in diverse landen al veroordeeld voor corruptie, met stevige boetes tot gevolg.

Helaas blijkt nu dat dit boek nog niet definitief gesloten kan worden. Dit nieuws moesten wij uit externe bronnen verkrijgen, waaronder berichtgeving in de Financial Times en een rapport van een commissie van de Raad van Europa. Het concern zelf heeft beleggers hierover (nog) niet geïnformeerd.

De IEX-Beleggersdesk heeft contact gezocht met Investor Relations, maar SBM Offshore weigert tot onze verbazing de telefoon op te nemen. Voor analist Martin Crum reden om zijn conclusies te trekken. Welke dat zijn, leest u in het onderstaande artikel.

 

Bristol-Myers

Bristol-Myers (+0,4%) geldt als een echt waarde-aandeel. De opbrengsten van de farmaceut staan de komende jaren naar verwachting onder druk, maar daar staat ook een bijzonder lage waardering tegenover. In een beurs die explosief stijgt, blijft een dergelijk aandeel dan veelal achter.

De Amerikaanse farmaceut is daarop geen uitzondering. Het aandeel noteert year-to-date circa 3% in de plus terwijl de S&P 500 al ruim 8% in puntenaantal is opgelopen. De rollen zijn dit jaar dus precies omgedraaid, want in 2022 wist Bristol-Myers een stevige plus te noteren, terwijl de beurzen het nodige terrein prijs moesten geven.

Dat terwijl de bedrijfscijfers van Bristol-Myers het afgelopen jaar redelijk in de lijn met de verwachtingen waren. Het koersherstel van afgelopen jaar zien we dus vooral als een inhaalslag. In de bull market van 2016-2021 bleef de koers van de farmaceut immers ver achter op de brede markt.

Het aandeel noteert momenteel tegen 9 keer de verwachte winst over boekjaar 2023. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

 

Rentes

De Europese rentes lopen hard op. De Nederlandse tienjaarsrente stijgt liefst 9 basispunten tot 2,59%.

 

Brede markt

 • De AEX zakt 1,5% en daarmee presteren we aanmerkelijk slechter dan de DAX (-0,8%) en CAC (-1,4%). 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt 5,4% tot 19,3 punten.
 • Wall Street noteert circa 0,5% in het rood. Een lichtpuntje is dat dit minder slecht is dan een uur geleden.
 • De euro daalt 0,7% en noteert 1,072 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,1%) en zilver (-0,3%) doen het niet onaardig. Vooral omdat de dollar vandaag in de lift zit.
 • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (+1,0%) herstellen verder.
 • Bitcoin (-0,1%) blijft stabiel rond de $23.000

Het Damrak  

 • Aegon (-3,0%) en ASR (-1,7%) profiteren niet van de gestegen rente. De twee verzekeraars worden simpelweg meegetrokken in het negatieve sentiment. Van NN Group (-2,3%) is het inmiddels bekend dat het geen baat heeft bij een stijgende rente.
 • Komende woensdag presenteert Adyen (-4,8%) zijn jaarcijfers. Het is de verwachting dat de betaalvolumes in het tweede halfjaar met 46% zijn gestegen op jaarbasis. Dit betekent een groeivertraging ten opzichte van het eerste halfjaar toen de volumes nog stegen met 53%.
 • ASMI (-2,4%) ontvangt een koersdoelverhoging van zowel Barclays als Morgan Stanley. Beide zakenbanken handhaven het aandeel echter op de verkooplijst. Kepler Cheuvreux is daarentegen een hele andere mening toegedaan. 
 • Besi (-3,5%) kan niet profiteren van een koersdoelverhoging van Morgan Stanley. De Amerikaanse zakenbank verhoogt het koersdoel met €5 tot €80 en handhaaft het aandeel op de kooplijst.
 • Cyclische aandelen als ArcelorMittal (-3,7%) en Signify (-3,3%) liggen ook slecht. 
 • Uitzondering is Aalberts (+2,1%). De bloemen mogen gestuurd worden naar het hoofdkantoor van ABN Amro, want analist Martijn den Drijver verhoogt het koersdoel met bijna 50% tot €59. Tevens wordt het advies met een trede verhoogd naar Kopen.
 • Flow Traders (-2,4%) stelt vandaag teleur. Wellicht komt het doordat de volatiliteitsbarometer VIX slechts met 6% stijgt tot 19,3 punten.
 • PostNL (-2,4%) duikt weer onder de €2.
 • Het is mij een compleet raadsel waarom Air France-KLM (+0,9%) er vandaag zo goed bij ligt. Sinds de bodem in juli is het aandeel met ruim 40% in koers gestegen.
 • TomTom (+1,7%) ligt vermoedelijk goed omdat de analisten van UBS het aandeel hebben gehandhaafd op de kooplijst. Het koersdoel van €10,50 blijft eveneens intact.
 • B&S Group (-2,3%) heeft het ook niet. Fundamenteel is het aandeel een drama, maar daar staat tegenover dat het wel een overnamekandidaat is. We volgen de ontwikkelingen bij het bedrijf van grootaandeelhouder Willem Blijdorp op de voet.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Aalberts: naar Kopen van Houden en naar €59 van €40 - ABN Amro
 • ASMI: naar €290 van €230 en Verkopen - Barclays
 • ASMI: naar €250 van €200 en Verkopen - Morgan Stanley
 • Besi: naar €80 van €75 en Kopen - Morgan Stanley
 • ING: naar €16,50 van €17,40 en Kopen - Kepler Cheuvreux
 • JDE Peet's: naar €37,25 en Kopen - ING
 • TomTom: handhaven op kopen en €10,50 - UBS

Agenda: dinsdag 7 februari

 • 08:00 Duitsland industriële productie december
 • 14:30 VS handelsbalans december

 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 22 mrt Alfen versus Chargepoint: groeiers in laadpalen
 2. 21 mrt Miljardenovername Pfizer gedoemd te mislukken
 3. 21 mrt Prachtdeal voor Ordina

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ben 6 februari 2023 18:09
  Citaat: De AEX zakt 1,5% en daarmee presteren we aanmerkelijk slechter dan de DAX (-0,8%) en CAC (-1,4%

  Je vergeet de andere beurzen, die het nog veel minder slecht deden.
  Gewoon eerlijk zijn over A'dam blijft moeilijk...

  Citaat: PostNL (-2,4%) duikt weer onder de €2.
  Duikt? Bij zo'n lage omzet? :-)

  Het was vandaag maandag, en dan is het vaak schudden in A'dam, dan probeert men vaak wat "recht te zetten".
 2. forum rang 8 beleggertje2020 6 februari 2023 18:10
  La me nie lache , een gezonde correctie bij chronische personeelstekorten overal ???? Er zijn nu m.i veels teveel bedrijven met veels te hoge KW-verhoudingen . Dus een vette correctie moet er gewoon komen , kan bijna niet anders meer ! Zombiebedrijven met spectaculaire groeiverwachtingen komen nu ook gewoon personeel tekort om die groei te realiseren ! Hoe slapper het rentebeleid ( zoals nu nog steeds) hoe meer beurscrash dadelijk . Ik blijf lekker overwegend cash aan de wal
 3. forum rang 6 Just lucky 6 februari 2023 18:22
  quote:

  beleggertje2020 schreef op 6 februari 2023 18:10:

  La me nie lache , een gezonde correctie bij chronische personeelstekorten overal ???? Er zijn nu m.i veels teveel bedrijven met veels te hoge KW-verhoudingen . Dus een vette correctie moet er gewoon komen , kan bijna niet anders meer ! Zombiebedrijven met spectaculaire groeiverwachtingen komen nu ook gewoon personeel tekort om die groei te realiseren ! Hoe slapper het rentebeleid ( zoals nu nog steeds) hoe meer beurscrash dadelijk . Ik blijf lekker overwegend cash aan de wal
  Weer een gevalletje van flink naast de pot gepist :)
 4. forum rang 7 jan de vakman 6 februari 2023 20:10
  Dat raadsel van KLM lijkt me niet zo moeilijk Niels, alle vliegmaatschappijen komen met goede cijfers, de kerosine is niet schreeuwend duur en de kranten melden een FNV voorstel, om het bagage probleem op te lossen, 3x positief is scheepsrecht, een beetje breder kijken, zou je goed doen Niels!!
 5. JoeSixpack 6 februari 2023 20:49
  Beste Niels
  Deze quote: "Year to date resteert er namelijk nog een rendement van 9% voor de hoofdindex. Spaarders doen er een eeuwigheid over om een dergelijk rendement te behalen."
  Verschil is dat dit appels en peren zijn tenzij de aandelen beleggers eind januari hun aandelen verkocht hadden; de spaarrente wordt gewoon bijgeschreven. Van papieren rendementen kan je niet eten.
 6. forum rang 5 Jason Voorhees 7 februari 2023 07:43
  Grappig de een denkt dat de beurs te hoog staat de ander niet, zo blijft er handel. Ik heb geleerd dat de beurs bepaald wordt door de winsten van bedrijven. Gaan die winsten omhoog gaat de beurs omhoog. Dus de vraag is duidelijk voor mij, het antwoord op dit moment niet.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links