Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De markt heeft wéér gelijk

De markt heeft wéér gelijk

Hoe centrale bankiers de markt alsnog gelijk gaven, deze week. 

Deze week in de IEX Beleggerspodcast bespreken Arend Jan Kamp en Niels Koerts de rentebesluiten èn de toelichtingen daarop van de ECB en de Fed en de resultaten van Big Tech: Amazon, Apple, Alphabet en Meta.

In Nederland komen Philips, ING en Shell aan bod en Wouter Slot van Tostrams.nl presenteert de Grafiek van de Week: de Nasdaq Composite, die een opvallende draai omhoog laat zien.

Luister de podcast op Spotify, Apple Podcasts of via de link hieronder:


 

 De Grafiek van de Week van Wouter Slot

Grafiek Nasdaq Composite

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 29 mrt Slotcall: Ebusco lelijke eendje op stralend Damrak 3
 2. 29 mrt Sanofi maakt het helemaal waar
 3. 29 mrt Groene futures, winstwaarschuwing Ebusco en exit Ralph Hamers bij UBS 6

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. treasury t 3 februari 2023 16:54
  Op weg naar 5% -3.,5% Fed en ECB rente en dan stellen 'de markt heeft weer gelijk' is je gelijk halen niet hebben. Als' de markt' in 2021 de renteverhogingen had voorspeld dan was de gebruikte tekst correct.Nu doet deze wat lachwekkend aan.
  Met hypotheekrentes van 4/5% en euribor op 3% ++ is er weinig te vieren 'met de markt heeft weer gelijk'.
  Als bedoeld wordt dat de inflatie wat afneemt, ja dat kon iedereen voorspellen, dus ook Fed/ECB...
 2. Roesie 3 februari 2023 18:39
  Of de markt gelijk heeft zal de komende maanden nog moeten blijken. Er wordt momenteel een flink voorschot genomen op een snel dalende inflatie (en minder hoge of zelfs lagere rente) in combinatie met een aantrekkende groei. Dit lijkt mij persoonlijk zeer onwaarschijnlijk gezien de extreem krappe arbeidsmarkt in veel landen waar niet snel een oplossing voorhanden lijkt. Hoge looninflatie is er inmiddels al en zoals de centrale banken eerder zelf aangaven is die lastiger te bestrijden. Daarnaast zal (als de markt het juist heeft) een aantrekkende wereldeconomie, met een heropend China als aanjager, de vraag naar grondstoffen niet doen verminderen. Vandaar dat het mij niet bepaald logisch lijkt dat prijzen dan snel zullen dalen. Alles bij elkaar denk ik dat de markt wederom veel te optimistisch is en dat er wel degelijk een langdurige recessie komt in zowel Europa als de VS. Dit in combinatie met een inflatie die ook langer boven de doelen van de centrale banken zal blijven plakken dan gedacht. De tijd zal het leren.
 3. Martijn 3 februari 2023 22:54
  Beste Roesie,

  Ik ben het verhaal wat jij schrijft totaal niet met je eens!
  Ik heb voor de inflatie kwam geschreven dat er geen recessie zou komen!
  Er is nu gebleken dat er ook geen recessie komt ze hebben goed hun huiswerk gemaakt zowel de Fed als de ECB.
  Ik schrijf dit echt niet om mijn gelijk te halen maar het is gewoon zo.
  De rest ben ik ook totaal niet met je eens maar dat mag toch!
  Wat jij schrijft van de tijd zal het leren die tijd is al geweest klip en klaar.
 4. Roesie 4 februari 2023 00:48
  Beste Martijn,

  Het is altijd leuk om andere inzichten te horen! Iedereen heeft z’n eigen mening. Alleen ik vind het wel een beetje vroeg om te stellen dat het gevaar van een recessie geweken is. Verbeterde PMI’s lijken daar inderdaad op te wijzen echter dat zegt niet altijd alles. Daarnaast zijn er toch ook behoorlijk wat tekenen dat zowel bedrijven als consumenten de hand op de knip houden. Tel daarbij wat haperende huizenmarkten her en der, torenhoge schulden icm hogere rentes, geopolitieke spanningen, etc bij op en het lijkt mij erg voorbarig om de vlag al uit te hangen.
 5. Ikvraaghetmaar 4 februari 2023 02:03
  Het is met de mededingen van de centrale banken als met het orakel van Delphi: iedereen leest erin wat ie wil lezen. Maar het gaat om het terugbrengen van inflatie onder de 2%. De inflatie daalt omdat energieprijzen dalen, dat is gunstig. De inflatie zal veel dalen omdat de lonen sterk stijgen en die kosten worden doorberekend. Kortom geen reden voor groot optimisme. De beurs zit er wel vaker naast.
 6. Ikvraaghetmaar 4 februari 2023 02:49
  Het is met de mededingen van de centrale banken als met het orakel van Delphi: iedereen leest erin wat ie wil lezen. Maar het gaat om het terugbrengen van inflatie onder de 2%. De inflatie daalt omdat energieprijzen dalen, dat is gunstig. De inflatie zal veel dalen omdat de lonen sterk stijgen en die kosten worden doorberekend. Kortom geen reden voor groot optimisme. De beurs zit er wel vaker naast.
 7. forum rang 6 jonas 4 februari 2023 23:45
  Ikvraaghet maar. Tja de gek vraagt iets en dan die duizend wijzen die het antwoord niet weten.

  Toch voor jou het antwoord. Lees eens iets over economie en verkondig niet dit soort enorme onzin.

  "De inflatie zal veel dalen omdat de lonen sterk stijgen en die kosten worden doorberekend. Kortom geen reden voor groot optimisme. De beurs zit er wel vaker naast."

  Denk ook eens zelf na. Waar komen dan die doorberekende kosten dan weer terecht?

  Over inflatie ligt het wat extra complex en zeker nu met een ECB dat zowel politiek als economisch bezig is. Daarboven op het Europese Parlement (deels corrupt) dat er met allerlei onbezonnen zgn wereld verbeterende maatregelen toe bijdraagt de inflatie op te jagen.

  Komt bij China e.d. en de problemen in de aanvoerketen. En de Olifant in de kamer: de Energievoorziening.

  Oorlog in Ukraine, maar vooral en nog meerook dat zgn duurzame beleid van de Deugmensen in de wereld jagen de inflatie en de armoede onder de groepen die het toch al moeilijk hebben op.

  Om te zorgen dat het niet erger wordt zijn fossiele investeringen hard nodig. Goed dat bijvoorbeeld een Shell dat inziet. Heb ook mijn aandelen in SBM etc nog eens uitgebreid. Heel goed en is een investering tegen de armoede!
  Een en levert ook nog wat op.

  Heb ook AMG, OCI, Treintjes van Alstom, onderzeeboten Thyssen Krupp, pilletje van Bayer e.d. doen het ook niet verkeerd. Ach en er is meer en op een spaarrekening boer je alleen maar achteruit bij deze door overheden veroorzaakte inflatie via wereldvreemde dol dwaze EU machine ter financiering van Zuidelijke Spendingdrift die wij moeten betalen.

  Groet, Jonas
 8. forum rang 7 handyman6 5 februari 2023 10:45
  Heel goed Jonas. Loonrondes komen nog.En dan die krappe arbeidsmarkt: ja ,men zit thuis ,ziek ,zwak en misselijk vd long covid ( 1 miljoen schat men)of heeft er gewoon geen sin an ( onderwijs)40 u p.w. of meer te buffelen: "deeltijd maakt meer kapot dan ons lief is".....
  Zat onlangs in de 8 uur intercity A'dam-Nijmegen ,op vrijdag: normaal moest je in de spits meestal staan ,en nu? Zitplaats voor 4 gewoon leeg.Waar zijn al die werkbijen dan gebleven?
  In Duitsland idem dito:naar 4 dagen lesgeven wil men ,want ook de Quereinsteiger raken op=lesgevenden zonder papiertje!
 9. forum rang 7 handyman6 5 februari 2023 12:57
  quote:

  Martijn schreef op 5 februari 2023 12:01:

  Ja en Jonas en handyman6 maar weer lekker VVD en CDA stemmen krijgen jullie in Nederland weer het zelfde zooitje!
  Ik zou zeggen slaap rustig verder!
  Ja joh,droom lekker verder in je vooroordelen cocon: eens zal ook jij " vlinderen".....
  Stem zelf overigens DierenPartij ,en wel vanaf het begin.
  Snap je dat?
  Wake up !
 10. forum rang 6 jonas 5 februari 2023 22:03
  Ho, ho Martijn. Heb heel mijn leven nooit VVD gestemd.. Die VVD is trouwens nu helemaal ontaard in soort WOKE light met een leugenaar als uithangbord.

  Dit keer word het voor mij Nanninga van JA . Helaas dat Omtzigt zo blijft treuzelen. Sluit hij zich aan bij JA of BBB dan ga ik met mijn stem met hem mee.

  Jouw totaal uit de lucht gegrepen uitspraak "Ja en Jonas en handyman6 maar weer lekker VVD en CDA stemmen krijgen jullie in Nederland weer het zelfde zooitje!".

  Afgezien van Jonas en Handyman heb je wel behoorlijk gelijk, want veel Nederlanders klagen wel over de politiek maar stemmen wel als dom vee op die chaos veroorzakende VVD, D66 of erger.

  Groet, Jonas
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links