Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tech War VS-China verscherpt en dat is een risico èn kans voor techs

Handelsoorlog VS en China: kansen voor beleggers
Beeld: iStock

De Chinese autoriteiten kunnen vast Veldhoven (ASML) en wellicht ook Eindhoven (NXP Semiconductors), Almere (ASMI) en Duiven (Besi) zo aanwijzen op de kaart.

Concreter dan dit wordt het bericht niet, maar Bloomberg weet dat er is gebeld. Op hoog niveau en de belangen zijn duidelijk. Het zal voor de Chinese MinBuza geen dagelijkse kost zijn om met kleine landjes te bellen. En we mogen hopen dat onze Wopke geen flauwe geintjes over nummer zoveel met witte rijst heeft gemaakt. 

Persona non grata

De berichtgeving vorige week, dit weekend, gisteren en ook vandaag weer maakt duidelijk dat het menens is met de technologie-oorlog tussen de VS en het Westen en China en partners. Want Bloomberg meldt ook dit: Huawei dreigt volledig non grata te worden in de VS.

Grilling

En er is nog een naam die de VS steekt. In maart mag niemand minder dan de CEO van ByteDance-dochter TikTok komen opdraven voor een grilling, zoals dat heet, in het Conges in Washington. Meer dan 100 miljoen Amerikanen maken gebruik van TikTok en de Amerikaanse verdenking en beschuldiging luidt dat in China alle data worden getapt.

En TikTok is natuurlijk een meer dan hinderlijke concurrent van vooral Meta, Snap en andere Amerikaanse social media-bedrijven. Terecht of niet, feit is dat Chinese bedrijven wel vrijelijker in het Westen kunnen ondernemen dan andersom.


Kans èn risico

Moet u zich als belegger in chippers en aanverwante technologiebedrijven zorgen maken? Altijd in deze cyclische sector, maar het is zowel een kans als een risico. Het (westerse) bedrijfsleven wacht echt niet met de benen op tafel of er nieuwe maatregelen uit de lucht komen vallen en de Tech War misschien wel escaleert.

Het persbericht van ASML dit weekend doet dit misschien vermoeden, maar geloof maar dat er achter de schermen wordt gebeld, gepraat en (worst case-)scenario's worden geschreven. Het bedrijf boekt nu rond 17% (het is nog wachten op het laatste cijfer) van zijn omzet in China, en dat is al zonder de bekende EUV-machines.   

Uit de laatste cijfers van ASMI blijkt dat dit bedrijf zijn weggevallen omzet uit China snel compenseert en ook ASML laat zich in soortgelijke termen uit. De onderneming kan de vraag nu al niet aan.

Assertief bedrijfsleven

Bloomberg: 

Shutting off sales to Huawei wouldn’t be as devastating for US companies as it once was. The Chinese company has spun off a large chunk of its smartphone business, mostly offers only lower-bandwidth 4G phones under its own name.

Underlining the decline in its importance, Huawei represents less than one percent of revenue for Qualcomm, Intel and AMD, according to Bloomberg supply chain analysis.

Nvidia wist zo vorig jaar ook al binnen enkele weken verboden chips zodanig aan te passen dat ze wel weer naar China mochten. Zeker, er kunnen altijd weer nieuwe restricties uit de lucht komen vallen, maar het bedrijfsleven reageert snel en zal zeker nu proberen maatregelen voor te zijn. Blijft er wellicht nog een grote kans over.

Het is natuurlijk meer dan spijtig dat China steeds meer wegvalt als markt, maar het mes snijdt aan twee kanten. Mochten er geniale Chinese bedrijven en producten komen die het Westen te slim af zijn, dan komt er ongetwijfeld een exportverbod op. Wat dat betreft is de TikTok-hoorzitting interessant om te volgen.

Chinese concurrent

En ASML hoeft niet bang te zijn dat er - à la ChatGPT voor Alphabets Google - zomaar een Chinese chipmachine(fabrikant) verschijnt die een nog mooier en beter (en goedkoper) kunstje kan. Die komt gewoon de grens niet over! Of is dit te kort door de bocht? IEX is benieuwd naar uw opvatting, kennis en inschatting.

En vers van de pers... China heeft twintig jaar geleden al voorgesorteerd op de duurzame revolutie en zonder haar is die gewoon voorlopig niet mogelijk.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het is saai voorbeurs, maar dan verzinnen we zelf wel van alles 1
 2. 23 mrt MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken" 27
 3. 23 mrt Chaotisch voorbeurs, maar gelukkig kunnen we de Fed de schuld geven 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 taurus86 31 januari 2023 17:55
  Wanneer worden we wakker? De USA gooit extra verdedigers er tegen aan, om een gelijkspel veilig te stellen en een nederlaag te voorkomen. Dat ruikt de tegenstander en handelt daar op.
  China telt al zijn zegeningen en komt tot de conclusie, dat de 'Gouden Eeuw' van het Westen en meer specifiek van de USA, wederom ten einde loopt. De 'Praatcultuur' is het aan het verliezen van de 'Maakcultuur'.
  En met Confucius als leermeester in de achtergrond, gaat China een clinch uit de weg en wacht rustig af.
  Één containerschip dat vastliep in het Suezkanaal, had ons wakker moeten schudden. Maar nee.
  Twee Russische containerschepen samen laten zinken in de Nieuwe Waterweg, we.? Moet het zover komen, voordat we wijs worden en weer op zoek gaan, naar wederzijds begrepen eigenbelang.?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links