Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draagvlak onder Nederlandse beurs blijft sterk

Draagvlak onder Nederlandse beurs blijft sterk

Het stagnerende verloop van de AEX wordt niet bevestigd door de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio).

Technisch lijkt het draagvlak onder de Nederlandse beurs zelfs te verbeteren, nu het aantal stijgende aandelen dagelijks blijft oplopen ten opzichte van het aantal dalers.

Dat kunnen we beoordelen aan de hand van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) van de Nederlandse beurs. 

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs.

Steeds sterkere heipalen

Nu er, cumulatief gezien, dagelijks steeds meer aandelen in de plus eindigen neemt het aantal heipalen onder de markt toe. Hierop is de stellage onder de beurs gefundeerd, wat tevens aangeeft dat de stabiliteit toeneemt. Zie ook de uitleg van A/D-ratio onderaan.

Dit geeft dus aan dat de stagnatie van de AEX nog geen ernstige technische gevolgen oplevert.

De aarzeling is ook voelbaar op andere westerse aandelenbeurzen.  Beleggers nemen wat gas terug nu centrale banken deze week hun rentebeleid bekendmaken. Woensdag komt de Amerikaanse centrale bank, donderdag volgen de Europese en Engelse collega's. 

Vandaag bekijk ik de AEX-index, alsmede de Advance/Decline-ratio.

AEX-index vormt rond 736,34 punten hogere bodem

De AEX-index vormt, ondanks de recente hapering, een hogere pullback-bodem boven de top van 4 augustus 2022 rond 736,34 punten. Ik denk wel dat we de lagere top in wording rond 750,71 punten (dikke blauwe lijn) in de gaten moeten houden. 

Op korte termijn treedt dus wel wat aarzeling op, overigens zonder al te veel schade.De stagnerende fase wordt opwaarts afgerond zodra de AEX-index boven de top van 20 januari rond 755,50 punten weet te breken. 

Daarna komt opwaarts potentieel vrij. De volgende echte weerstand bevindt zich rond het all-time high van  826,66 punten. Dit is tevens een langetermijnhorde.

Er wordt bovendien een eerdere hogere bodem gevormd rond 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022). 

AEX koers

Draagvlak onder de beurs verbetert serieus

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs klimt duidelijk opwaarts. Dit suggereert dat het aantal stijgers toeneemt, ten koste van het aantal dalers. Deze zogenaamde 'breadth indicator' signaleert dat het draagvlak van de beurs serieus verbetert.

AEX advance decline ratio

Uitleg Advance/Decline ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. 

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is.

Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends.

Cumulatief houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waardes in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

 • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
 • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
 • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
 • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is.
 • Want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

 • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
 • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
 • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
 • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
 • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
 • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 205
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 zonnestraal 31 januari 2023 08:16
  Bedankt Royce, wat ik al een tijdje aangaf hier is dat we in een bullmarket zitten en dat we hogere bodems hebben neergezet. Dit heb ik geleerd van Calimero. Op naar de 1000 pnt dit jaar voor de AEX en natuurlijk ook voor andere indexen geldt een hogere bodem. Oorlog stopt binnenkort en ik las ook zojuist dat alle economische vooruitzichten geweldig zijn. Frankrijk liet ook weer groei zien net als China. Inflatie staat dit jaar weer op 2% alleen jammer dat de zuid europese landen weer schreeuwen om meer euro's. Ja ik zou ook wel wat meer euro's willen hebben.
 2. forum rang 8 PietKeizer 31 januari 2023 08:23
  quote:

  zonnestraal schreef op 31 januari 2023 08:16:

  Bedankt Royce, wat ik al een tijdje aangaf hier is dat we in een bullmarket zitten en dat we hogere bodems hebben neergezet. Dit heb ik geleerd van Calimero. Op naar de 1000 pnt dit jaar voor de AEX en natuurlijk ook voor andere indexen geldt een hogere bodem. Oorlog stopt binnenkort en ik las ook zojuist dat alle economische vooruitzichten geweldig zijn. Frankrijk liet ook weer groei zien net als China. Inflatie staat dit jaar weer op 2% alleen jammer dat de zuid europese landen weer schreeuwen om meer euro's. Ja ik zou ook wel wat meer euro's willen hebben.
  als jij meer euros wilt hebben ga je toch lekker long zitten? Slapende rijk worden.
 3. Jeronimo 31 januari 2023 08:26
  Klopt, de Zuid-Europeanen jammeren altijd om geld. De landen zijn arm maar de inwoners heel rijk. Ik stel voor de “zeuro” daar te introduceren en te koppelen aan de euro. Moeten alle burgers hun cash geld omruilen…..Zijn de landen in één klap van hun staatsschulden af en Europa van dat gejammer. Fijne dag en goede trades allemaal
 4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 31 januari 2023 09:00
  Bandbreedte 735/750 en vice versa, dus van 15 punten. Als vanzelf gaan daghandelaren blind long op 735 en weer short op 750.

  Zolang we in die range zitten bouwt de spanning zich langzaam maar zeker verder op tot de definitieve uitbraak boven 750 of onder 735. De automatisch ingenomen posities moeten op dat moment halsoverkop terug- of dubbel gedraaid worden, wat de koersbeweging in de richting van de uitbraak versterkt naar 765 of 720.

  Even geduld.
 5. forum rang 6 Doptieman 31 januari 2023 09:42
  Schiet ook niet op zo! ma namiddag herstel van 741 naar 745 ,

  en nu is deze herstelbeweging en zeker tov de optiekoersen alweer totaal
  onschadelijk gemaakt !!
  De AEX bewegingen zullen wel zoveel mogelijk in de,, gratis ,,bandbreedte
  gehouden worden! Straks vast weer omhoog... Ciao.
 6. forum rang 8 PietKeizer 31 januari 2023 10:15
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 31 januari 2023 09:00:

  Bandbreedte 735/750 en vice versa, dus van 15 punten. Als vanzelf gaan daghandelaren blind long op 735 en weer short op 750.

  Zolang we in die range zitten bouwt de spanning zich langzaam maar zeker verder op tot de definitieve uitbraak boven 750 of onder 735. De automatisch ingenomen posities moeten op dat moment halsoverkop terug- of dubbel gedraaid worden, wat de koersbeweging in de richting van de uitbraak versterkt naar 765 of 720.

  Even geduld.
  mee eens behalve dat de range toch echt 14 punten hoort te zijn. Anders kunnen we de sterrenmixers opvegen van de veranda!
  We maken er dus 735-749 van (35: 5x7 en 49 7x7)
 7. forum rang 6 Hadrianus 31 januari 2023 10:29
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 31 januari 2023 09:00:

  Bandbreedte 735/750 en vice versa, dus van 15 punten. Als vanzelf gaan daghandelaren blind long op 735 en weer short op 750.

  Zolang we in die range zitten bouwt de spanning zich langzaam maar zeker verder op tot de definitieve uitbraak boven 750 of onder 735. De automatisch ingenomen posities moeten op dat moment halsoverkop terug- of dubbel gedraaid worden, wat de koersbeweging in de richting van de uitbraak versterkt naar 765 of 720.

  Even geduld.
  Het zijn de buy backs Rennie ,verder interesse nul.Overheden steken zich steeds meer in de schulden binnenkort.
  Eerst ff schuldenplafond omhoog in de US en EU zin van zuidelijke landen doordrukken.
  Rente en inflatie omlaag me zolen.Maar Buy Backs prachtig ,totdat de winsten verdampen.
  Philips zat ook nog vrolijk te kopen op 45.Zet hem op he en meer lef:)
  Draadje is om zeep geholpen,meerdere overigens.
 8. forum rang 6 d' Aandelen ' 31 januari 2023 10:31
  Goedemorgen,

  even een paar turbo's gekocht AEX TL long SL 546 en Stoxx 50 TL SL 3350 wacht nog even met opties, zit nog nog niet op de 735 - 738.

  Voor wat het waard is, de daggrafiek wijst omhoog, de 60 min lichtelijk zijdelings en 15 min omlaag.

  Koersdoel AEX rond GR = 736,73

  invst.ly/-5bru
 9. forum rang 7 Unimog 31 januari 2023 10:38
  quote:

  Hadrianus schreef op 31 januari 2023 10:29:

  [...]Het zijn de buy backs Rennie ,verder interesse nul.Overheden steken zich steeds meer in de schulden binnenkort.
  Eerst ff schuldenplafond omhoog in de US en EU zin van zuidelijke landen doordrukken.
  Rente en inflatie omlaag me zolen.Maar Buy Backs prachtig ,totdat de winsten verdampen.
  Philips zat ook nog vrolijk te kopen op 45.Zet hem op he en meer lef:)
  Draadje is om zeep geholpen,meerdere overigens.
  Na 3 rode dagen zal het drukker worden hier.
 10. forum rang 4 Jopieklaploper 31 januari 2023 11:22
  Even over de column van vrijdag vorige week "De recessie lijkt voorbij". Hier kon ik echt geen soep van maken. Roice Tostrams moet zijn team beter instrueren wat betreft het maken van titels boven een artikel. Recessie?? Welke recessie bedoelt hij? Volgens de nieuwe definities van wat een recessie is zijn wij helemaal niet in recessie geweest tot nu toe en we gaan ook geen recessie krijgen aangezien het steeds beter gaat en de economische indicatoren steeds sterker worden.

  Het tweede stuk van de titel "lijkt voorbij". Wat bedoelt hij daarmee?? Als iets of iemand lijkt op iets of iemand dan betekent dit normaliter dat datgene wat op iets lijkt niet hetzelfde is als datgene in het echt is. Voorbeelden:

  Jan lijkt op Klaas: (dit betekent dat jan hoewel hij er bijna hetzelfde uitziet als Klaas dit niet betekent dat Jan in werkelijkheid Klaas in het echt is)
  Het is nog maar Januari maar het lijkt wel lente: (Dit betekent dat hoewel de temperatuur lenteachtig is het in werkelijkheid meteorologisch gezien nog echt winter is)

  Dus de titel zou iets kunnen zijn als: "Alle indicatoren wijzen erop dat de recessie voorbij is", dan maak je het veel concreter en duidelijkerr. Ik lijk bijvoorbeeld ook wel gek maar ik ben het toch echt niet!!!!!

  Affijn ondanks alles grote hulde voor Tostrams en zijn team (grote klasse), de economie draait dankzij het beleid van het kabinet als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten (grote klasse!!!) Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren.

  De beurs is even pas op de plaats aan het maken voor de volgende grote sprong omhoog, dit heet soms wel "een adempauze", we gaan nu snel door naar het vorige toppunt van rond de 840 punten, wat we waarschijnlijk binnen een maand op de borden zullen zien. Daarna is de weg naar de 1250 open.

  Dankzij het beleid van centrale banken (Powell team FED en Lagarde team ECB grote klasse) is de inflatie verslagen en de koopkracht gered, we gaan dit jaar met de lage inflatie van 2% een koopkrachtstijging van 6,7% tegemoet hetgeen de beurzen nog meer munitie zullen geven om nog verder te gaan stijgen.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat moeten we vieren!!!
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links