Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nadert de correctie haar einde?

Aandelenmarkten kenden scherpe dalingen in de afgelopen week. Bob Doll, de hoofdaandelenstrateeg van BlackRock vraagt zich af of het einde van de correctie in zicht is. Korte termijn voorspellingen zijn moeilijk te doen, maar gegeven het lage sentiment, de berg cash bij beleggers en de uitdagende waarderingen, zijn aandelen volgens de strateeg wel aantrekkelijk. De markten blijven nog heen en weer geslingerd tussen goede bedrijfswinsten en economische groei enerzijds en onzekerheid en vrees voor macro-risico’s anderzijds. Zolang deze factoren blijven bestaan, houdt ook de volatiliteit aan.

De markten worden momenteel bepaald door het sentiment rond de eurocrisis en met name de politieke spanningen in Griekenland. De aanstaande verkiezingen daar lijken uit te draaien op een referendum over het wel of niet blijven binnen de eurozone. De traditionele politieke partijen in Griekenland en de beleidsmakers in Europa sporen de Grieken aan binnen de muntunie te blijven.

Volgens Doll is besmetting van Italië en Spanje een groter gevaar dan een exit van de Grieken. Maar de veerkracht die er nu is weerspiegelt de gezondere positie van de financiële sector en de economische indicatoren dan vorig jaar. Bob Doll heeft maar een hoop en dat is een ruimer monetair beleid in Europa, wat ook de koers van de euro zal drukken. De ECB moet volgens hem op grote schaal staatsobligaties opkopen. Het alternatief is een desintegratie van de euro.

Economische macrocijfers uit de VS blijven stabiel eruit zien. Retail-verkopen zijn wel iets afgenomen, maar Doll verwacht met de dalende olieprijs een nieuwe impuls voor consumptie. Ook rekent hij op een aantrekkende werkgelegenheid in de tweede jaarhelft. Ondanks dat de discussie over een QE3 weer oplaait, acht Doll dit momenteel niet waarschijnlijk. Dan moet eerst de economische groei van de VS vertragen voordat de Fed actie onderneemt.

Doll wijst ook op de discrepantie tussen Amerikaanse en Europese aandelenmarkten. Vergeleken met vorig jaar zijn Europese aandelen 3% in waarde gedaald, Amerikaanse daarentegen staan nog op zo’n 6% winst. Dit verschil is zichtbaar sinds de bull market begon in maart 2009, Amerikaanse aandelen zijn sindsdien bijna 70% gestegen, terwijl de Europese een beetje meer dan 10% geklommen zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  2. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven
  3. 19 apr Must read: Apple worstelt in China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links