Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische plaatjes in Europa ogen erg sterk

Technische plaatjes in Europa ogen erg sterk
Beeld: iStock

De recente terugval lijkt slechts een adempauze te zijn, voordat weer hogere koersniveaus kunnen worden opgezocht. De technische plaatjes van de AEX, CAC 40 en DAX.

Het cijferseizoen is de afgelopen week goed op gang gekomen. De resultaten die tot nog toe zijn gepubliceerd, zijn gemengd, maar vallen per saldo zeker niet tegen.

Ondanks dat er, voornamelijk bij de grote techbedrijven, flinke kostenbesparingen worden doorgevoerd en personeel op straat wordt gezet, liggen de resultaten redelijk in lijn met de verwachtingen van beleggers.

De chipsector, die zeer gevoelig is voor schommelingen in de economie, heeft duidelijk de weg omhoog weer gevonden. Dat lijkt te wijzen op de start van een nieuwe economische groeifase.

De meeste beurzen hebben inmiddels een overtuigende draai omhoog gemaakt en zelfs de Nasdaq-index, die tot voor kort ver achter bleef bij de overige beurzen, lijkt de weg omhoog te hebben ingezet.

Sterk opgaande trends

In Europa liggen de aandelenbeurzen er al langer goed bij. Er is sprake van sterk opgaande trends, al zijn deze de afgelopen weken even stil komen te liggen.

Dit heeft vooralsnog geen schade aan het technisch beeld toegebracht en lijkt slechts een adempauze op te leveren voordat er weer hogere koersniveaus worden opgezocht. Ik bespreek vandaag de technische plaatjes van een aantal Europese beurzen.

AEX index is opgevangen

De beurs in Amsterdam is halverwege januari opwaarts uitgebroken boven de toppen van augustus en december vorig jaar. Daarmee heeft de stijgende fase een nieuwe impuls gekregen.

In de recente terugval heeft AEX-index rond 736,34 punten een hogere bodem achtergelaten binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. 

De voormalige weerstand doet nu dienst als steun en kan als springplank gaan werken voor een stijging richting hogere koersniveaus. Het volgende richtpunt wacht rond 772 punten, de top van februari vorig jaar.

 

 

CAC 40-index blijft sterk

De Franse beurs is de eerste weken van januari al wat verder opgelopen en lijkt nu een hogere bodem te vormen ruim boven de voormalige weerstand rond 6.815 punten.

Indien de hogere koersbodem wordt bevestigd, kan de stijgende fase worden voortgezet richting de oude hoogtepunten van begin vorig jaar rond 7.384 punten.

Het technisch plaatje oogt erg positief, omdat na iedere forse stijging slechts een beperkte correctie volgt. Dit wijst op koopkrachtige vraag onder beleggers.

 

DAX-index geeft weinig terrein prijs

Het technische plaatje van de beurs in Duitsland doet niet veel onder voor dat van de Franse beurs. De DAX-index valt wat terug binnen de grenzen van de stijgende trend, maar zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld zeer positief.

Er ligt steun op 14.660,00 punten, gevormd door de toppen van juni en december vorig jaar. Weerstand wacht rond 16.090,29 punten (het all-time high van 13 januari 2022).

De DAX-index moet even nieuwe krachten opdoen, maar blijft technisch erg sterk. Voor een hervatting van de oude uptrend moet de Duitse beurs boven de laatste top breken.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 feb Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen 102
 2. 20 feb Europese beurzen hebben wind mee 107
 3. 13 feb Nederlandse indices blijven goedgemutst 72

Gerelateerd

Reacties

79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. vliegend circusss 30 januari 2023 10:04
  quote:

  JoostVLS schreef op 28 januari 2023 07:11:

  [...]
  ..
  Als je, net als ik, je posities live post kan ik meesurfen
  Live posten met daghandel is bijna niet te doen..
  levert ook nog meer stress op, terwijl ik die juist zo laag mogelijk wil houden..;)

  voorbeeldje bijgevoegd...
  als exit ook maar iets later was, dan stond positie alweer in de min
 2. forum rang 7 handyman6 30 januari 2023 10:10
  Weekje van bezinning....
  Beursman vindt de huidige stijging een onvervalste bull trap ....
  En weer geen woord over verlaagde winstverwachtingen bij veel bedrijven, met ook nog prijsverhogingen door inflatie erin,wat dus geen winst is en daarnaast nog es veel ontslagen ....
  Kortom: zakken met die hap!
 3. forum rang 6 Doptieman 30 januari 2023 10:28
  Deze plotselinge daling zorgt er wrs voor dat de optiepremies even gladgestreken worden
  want het mag natuurlijk niet te snel omhoog en geld gaan kosten !!

  en afgelopen woensdag stond de AEX nog even op 735 laag dus nu even rust een
  stapje terug en misschien wel een bodempje zetten op 740 -742 ??
  En dan zou eind van de week de AEX teller gewoon weer naar 760 kunnen ??
 4. forum rang 7 Unimog 30 januari 2023 10:28
  quote:

  handyman6 schreef op 30 januari 2023 10:19:

  [...]De maand vh " verse geld" is bijna voorbij.....
  Alle porto's zijn heringedeeld,cq vergroot met winnaars?
  Februari beruchte korrektiemaand?
  Met een vix onder 20 is er ook weinig aan. Op naar de 30 en wat beweging voor ieder wat wils.
79 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links