Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energiemarkten blijven kwetsbaar

Energiemarkten blijven kwetsbaar

De energiemarkten ontwikkelen zich grillig. In de afgelopen weken is de olieprijs eerst hard gedaald en vervolgens flink opgelopen. Aardgas is in de eerste weken van dit jaar met bijna 30% gedaald, terwijl de Dutch TTF Gasfuture ruim 20% moest prijsgeven.

Voor de grillige markten is er geen eenduidige verklaring; de energieprijzen reageren mogelijk op onze zachte winter, wat voor overaanbod kan zorgen. Daarnaast spelen, met een prijsplafond van $60 per vat, de sancties tegen Rusland een rol, wat juist tot schaarste zou kunnen leiden.

Energie blijft grillig

Het is daarom goed om de technische ontwikkelingen in de gaten te houden. Die geven vaak een goede indruk van de stemming.

De gasprijzen ontwikkelen, vanwege de harde daling, een neerwaartse trend op de grafieken. Aardgas had al in 2022 een zwak jaar, waarbij de uptrend is gebroken. Sinds vorig jaar zomer is de prijs van aardgas ruim 65% gekelderd. 

De cruciale Dutch TTF Gasfuture is afgelopen maanden eveneens onderuit gegaan. Na een high rond €346,52/MWh in augustus 2022 zagen we eerder deze week een stand van €55/MWh. Een ongelooflijke daling van bijna 85% dus. Er zullen waarschijnlijk niet veel consumenten zijn die dergelijke kortingen in hun energienota terugzien. 

Dutch TTF Gasfuture kan nog halveren

Ik heb hier al eerder betoogd dat de Dutch TTF Gasfuture een enorme hoofd & schouder-topformatie heeft voltooid. Op basis daarvan lijkt het er niet op dat we de bodem op de gasmarkten al hebben bereikt. Het berekende koersdoel voor de voltooide hoofd & schouder-formatie ligt tussen €25/MWh en €30/MWh, wat nog een halvering van de koersen impliceert.

De langetermijn-technische plaatjes in de olieprijzen geven evenmin aan dat we de bodem daar al hebben gezien, want over de gehele linie zien we dalende toppen. Overigens lijken olieprijzen op korte termijn wat te stabiliseren.

Vandaag bekijk ik de technische ontwikkelingen van de olie- en gasprijzen. 

Brentolie maakt pas op de plaats binnen neerwaartse trend

De koers van Brent-olie heeft de uptrend (vanaf begin 2020) achter zich gelaten. Het patroon van lagere toppen duidt op veel aanbod, dus stevige verkoopdruk.

Het eerste vangnet bevindt zich rond $66,72 (de bodem van 3 december 2021). Brent moet de top van begin november rond $99,45 zien te breken om de neerwaartse trend te breken.

Op korte termijn is zoals gezegd sprake van wat stabilisatie, die overigens plaatsvindt onder de 200-dagenlijn.

Bovendien tendeert die 200-dagenlijn neerwaarts. Dit bevestigt een zwak technisch beeld.

olieprijs

Light Sweet beweegt neerwaarts

Ook Light Sweet olie tendeert naar onderen. Ten eerste is de uptrend gebroken. Bovendien signaleren lagere toppen in de afgelopen maanden stevige verkoopdruk.

Er ligt een vangnet rond $62,97 (de bodem van 3 december 2021), met wat tussenliggende steun rond 70,16 (bodem van 9 december). Deze olieprijs heeft weerstand rond $93,73 (de top van 11 november).

Light Sweet moet de horde rond $93,73 breken, om de dalende trend achter zich te laten.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.

olieprijs

Aardgas naar de kelder

Aardgas heeft een lagere top op $7,34 op de grafiek achtergelaten. Eerder was de uptrend al gebroken. Hierdoor oogt het technische plaatje van Natural Gas zeer zwak. Nu ook de steun rond $3,56 (de bodem van 31 december 2021) is gebroken, is het valluik naar de kelder verder opengezet. 

Technisch is begin dit jaar, met de doorbraak onder de rode lijn, een hoofd & schouder-formatie voltooid.

Natural Gas heeft weerstand rond $7,34 (de top van 2 december). Pas daarboven zou de lucht wat opklaren.

Het neerwaartse karakter van de 200-dagenlijn signaleert negatieve technische omstandigheden.

gasprijs

Dutch TTF Gasfuture kan naar €25/MWh en €30/MWh 

De Dutch TTF Gasfuture heeft een hoofd & schouder-formatie neerwaarts voltooid met een daling onder neklijn N. Het technische plaatje oogt hierdoor zeer zwak. Technisch zou de gasprijs nog verder kunnen dalen. De Dutch TTF Gasfuture breekt bovendien bodems van eind 2021 rond  €63/MWh (trendlijn M)

Technisch blijft de tendens naar onderen gericht. Het berekende koersdoel voor de voltooide hoofd & schouder-formatie ligt tussen €25/MWh en €30/MWh.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 mrt Chinese beurs staat onder druk 88
 2. 28 mrt AEX nog niet goed tot rust gekomen 208
 3. 27 mrt Bankensector onder druk, maar geen crisis 146

Gerelateerd

Reacties

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 26 januari 2023 09:40
  AEX heeft de weg omhoog overtuigend ingezet. Vandaag eindigen we dik boven de 750 punten, op weg naar de 1250 punten eind dit jaar, en dat is volledig terecht.

  De economie draait als een tierelier en het geld klotst dankzij het beleid van het kabinet (Rutte Kaag grote klasse) tegen de plinten. Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren.

  De inflatie is volledig verslagen en komt niet weer terug. De koopkracht stijgt dit jaar 6,7% gemiddeld per nederlander. Dit allemaal dankzij het beleid van centrale banken Lagarde team ECB en Powell team FED grote klasse.

  De JOnge doet er alles aan om de woningmarkt te redden en woningen te bouwen (grote klasse) maar het morrende volk wil geen huizen en start overal procedures om woningbouw tegen te gaan. Boeren willen niet stoppen met hun milieu en klimaatvernietigende activiteiten dus bouwgrond wordt niet gevonden.

  Het wordt tijd dat de wet "verplaatsen bevolking" wordt uitgevoerd. Met dit instrument kunnen gemeenten huiseigenaren dwingen om migranten en statushouders in huis te nemen, ik zou zeggen voer deze wet dit jaar overal uit zodat er meer vluchtelingen kunnen worden opgenomen (Nederland neemt veel te weinig mensen op) en de mensen snel onderdak krijgen zonder dat er huizen gebouwd moeten worden.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat gaan we samen vieren!!!
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 26 januari 2023 09:41
  Goedemorgen,

  Koersbewegingen zij n inderdaad lastig te volgen, AEX 15 min grafiek wijst steil omhoog en omhoog dat wordt bevestigd door de 60 min grafiek dus maar even afwachten om short te gaan, dacht zelf aan putspread AX4 750 - 740 maar dan moet het wel echt draaien. maar 750 - 745 is iets veiliger.

  invst.ly/-3w41

  invst.ly/-3w6b
 3. forum rang 5 tradersonly 26 januari 2023 09:49
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 26 januari 2023 09:41:

  Goedemorgen,

  Koersbewegingen zij n inderdaad lastig te volgen, AEX 15 min grafiek wijst steil omhoog en omhoog dat wordt bevestigd door de 60 min grafiek dus maar even afwachten om short te gaan, dacht zelf aan putspread AX4 750 - 740 maar dan moet het wel echt draaien. maar 750 - 745 is iets veiliger.

  invst.ly/-3w41

  invst.ly/-3w6b
  Prikje door bollinger, rsistochastic sterk overbought. Tja.
 4. forum rang 6 Doptieman 26 januari 2023 09:52
  ff flink mee geschraapt en nu eens rustig de kat uit de boom kijken met een
  lege portefeuille en als ze weer terugzakken naar 745 ga ik misschien wel
  weer wat doen. zal wel horizontaal blijven denk ik.. levert immers het meeste op.
  Eerst maar ff tanken en wat lekkers halen... Ciao.
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links