Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX: lichte vermoeidheid, maar geen alarmsignalen

AEX: lichte vermoeidheid, maar geen alarmsignalen
Beeld: istock

Op de technische plaatjes van de Nederlandse beurs vertoont lichte signalen van vermoeidheid, maar ernstig is het nog niet. Zoals hier eerder is beschreven is de technische schade te overzien. 

Ten eerste wijzen de trends nog steeds opwaarts. Bovendien is de trendconsistentie bij de AEX nog prima. Met trendconsistentie wordt bedoeld dat elke bodem boven een voorgaande top wordt gevormd.

VIX-index nog niet in paniekstand

Verder blijkt uit de dalende tendens van de Europese VIX-index, de Europese paniekbarometer, nog geen paniek.

De signalen van vermoeidheid zijn af te leiden uit de OBOS-indicator, die de hoogste stand in ruim acht weken heeft bereikt. Bovendien komt enige aarzeling in het koersverloop niet uit de lucht vallen, na de imposante rally van de afgelopen weken. 

Zo heeft de AEX dit jaar sprong gemaakt van meer dan 55 punten (ruim 8%). Vanaf de paniekbodem op 13 oktober rond 611,74 punten is de AEX zelfs meer dan 20% geklommen. 

Licht overbought

De overbought-oversold indicator (de OBOS-indicator) beoordeelt dagelijks of de markt nog over voldoende kracht bezit om de opmars voort te zetten. Een uitleg van deze indicator kunt u helemaal onderaan deze column vinden.

Kort-door-de-bocht geeft deze indicator bij een stand van 80 of hoger aan dat de markt iets te hard is gegaan. De stand is nu 82. 

Deze keer bekijk ik de overbought-conditie van de AEX en de volatility index.  Technisch is er ruimte voor aarzeling binnen de uptrend, maar zie ik nog geen rode seinen. 

Omdat ik tegenstrijdige ontwikkelingen zie, hier nog eens alle technische signalen op een rij.

Positief:

 • Opwaartse trendkanaal is intact
 • Trendconsistentie AEX is prima
 • De Europese VIX-index blijft neerwaarts gericht. Hieruit spreekt nog geen onrust

Negatief:

 • AEX oogt vermoeid met de OBOS-indicator > 80
 • Mogelijk lager topje (horizontale blauwe lijntje) rond 750,51

Trendconsistentie bij de AEX

De AEX-index dipt wat, maar nog binnen de grenzen van het stijgende trendkanaal. Zolang de AEX een bodem boven de voorgaande top weet neer te zetten, blijft het technische plaatje positief.

Wel is er mogelijk sprake van een lager topje (horizontale blauwe lijntje) rond 750,51 punten. Het topje van 18 januari ligt rond 755,55 punten.

De laatste toppen zijn rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus) gevormd. Daarom zal elke dip geen schade aan het technische plaatje aanbrengen zolang die grens (763,34) niet neerwaarts wordt overschreden.

De OBOS-indicator geeft met een stand van 82 een matige overbought-conditie aan. 

Technisch vindt de terugval van de AEX dus plaats binnen de uptrend. 

Koersontwikkeling AEX

 

Europese paniekbarometer blijft dalen

De Europese VIX-index blijft neerwaarts gericht. Per saldo is er nog sprake van rust onder Europese beleggers. Hieruit spreekt nog geen paniek

Koersontwikkeling Europese VIX-index

 

OBOS-indicator ( overbought/oversold indicator)

De OBOS-indicator geeft met de recente waarden boven 80 aan dat de AEX licht voor de muziek vooruit loopt. Dit signaleert wat vermoeidheid, maar deze conditie oogt nog niet gevaarlijk. 

De OBOS-indicator wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold indicator en voor haar divergenties. Hoge waarden (bijvoorbeeld boven 80) worden beschouwd als overgekocht (overbought).

Negatieve divergentie ontstaat als de AEX een nieuwe hogere top neerzet, terwijl de OBOS-indicator een lagere top noteert. Dit is een waarschuwingssignaal.

Als in een later stadium de AEX neerwaarts onder de vorige top zou breken, dan is er sprake van een trendbreuk en wordt het eerdere waarschuwingssignaal bevestigd. Daarom houden we de steun van 736,34 punten goed in de gaten. 

Vanwege de vele signalen geeft de OBOS-indicator ook relatief veel onjuiste signalen af, wat bij consequent volgen leidt tot een slecht resultaat. Tostrams past overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de overboughtzone breekt.

Verloop OBOS-indicator

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08 feb Slechts één stapje terug 170
 2. 07 feb Tesla's accu raakt leeg 189
 3. 03 feb Massale uitbraken en koopsignalen 181

Gerelateerd

Reacties

130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Daexter 25 januari 2023 08:53
  quote:

  PietKeizer schreef op 25 januari 2023 08:33:

  13 januari: klaar om supersprint voort te zetten
  25 januari: lichte vermoeidheid, nog geen alarmsignalen

  //Kennelijk overtraind, die aex.
  Hardlopers zijn doodlopers. Als je uitgaat van het historisch gemiddelde rendement van ca 6% per jaar moet de AEX omlaag wil je conform gemiddelde uitkomen. Ook als het een goed jaar zal zijn, komt er een keer in dat jaar een dip. Dus gaan binnenkort gewoon weer op weg naar de 680 en of 630
 2. forum rang 5 Newg77 25 januari 2023 09:43
  Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde gisteren als eerste dat de regering in Berlijn had besloten om toch Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz kondigt de levering vermoedelijk vanmiddag officieel aan, tijdens een debat in de Bondsdag over de levering van tanks aan Oekraïne. Volgens Noorse media overweegt ook Noorwegen om 4 of 8 van zijn in totaal 36 Leopards naar Oekraïne te sturen.

  zeg t maar opsteker of domper
  ik houd mn kruit droog
 3. forum rang 6 Doptieman 25 januari 2023 10:05
  AEX 4 punten lager om half tien. Dat betekent dat de call ax4 752 van een slot van 2.15
  nu te koop is voor 0.70 dat is 1.45 minder dus een delta van 0.45 !!

  En de put 732 gaat van 0.80 naar 0.92 Hoog delta 0.03 !!
  en de put 735 gaat van 1.15 naar 1,55 Hoog delta 0.08 !!
  Wat een onbeschofte rekenmethodes zeg .
  Logisch dat er geen droog brood mee te verdienen is met gekochte indexopties.
  Blij dat ik niets gekocht heb .......
 4. forum rang 6 Toerist 25 januari 2023 10:05
  quote:

  Newg77 schreef op 25 januari 2023 09:43:

  Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde gisteren als eerste dat de regering in Berlijn had besloten om toch Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Bondskanselier Olaf Scholz kondigt de levering vermoedelijk vanmiddag officieel aan, tijdens een debat in de Bondsdag over de levering van tanks aan Oekraïne. Volgens Noorse media overweegt ook Noorwegen om 4 of 8 van zijn in totaal 36 Leopards naar Oekraïne te sturen.

  zeg t maar opsteker of domper
  ik houd mn kruit droog
  7 landen gaan leopards sturen en uk plus us elk 14 stuks van de allernieuwste generatie (in de abrams zitten vliegtuigmotoren )
  nederland is bereid zijn f16 ter'beschikking te stellen,
 5. forum rang 6 Toerist 25 januari 2023 10:07
  quote:

  Doptieman schreef op 25 januari 2023 10:05:

  AEX 4 punten lager om half tien. Dat betekent dat de call ax4 752 van een slot van 2.15
  nu te koop is voor 0.70 dat is 1.45 minder dus een delta van 0.45 !!

  En de put 732 gaat van 0.80 naar 0.92 Hoog delta 0.03 !!
  en de put 735 gaat van 1.15 naar 1,55 Hoog delta 0.08 !!
  Wat een onbeschofte rekenmethodes zeg .
  Logisch dat er geen droog brood mee te verdienen is met gekochte indexopties.
  Blij dat ik niets gekocht heb .......
  gisteren rond 746 de aex maart c700 geschreven en juist eruit,bracht toch wat op
 6. BenR 25 januari 2023 10:13
  ""Het"" komt nu dichterbij!!

  In februari zal het wel duidelijk zijn dat we direct betrokken zijn in ""hun"" oorlog ( Oekraïne). Een corrupt land.. en als je ""gesnaaid"" wordt ( zoals nu leden van de regering die ""vervangen"' worden), dan komen er andere graaiers voor in de plaats. Met een beetje retoriek van Zielenski trekken ze de NAVO (Europa) steeds verder mee... steeds zwaarder wapentuig... totdat deze (aanvals)tanks aan Oekraïne worden geleverd en Rusland wegen en rails in Polen en andere landen die direct grenzen -ter verdediging en inmenging in binnenlandse aangelegenheden-"'afsluit"". Dan sturen we het kabinet en parlement naar het front om ""te praten"". Dat wordt een hele opgave om woorden tegen kogels in te zetten! Dat gaat goed totdat er de eerste ""bodybags"" komen.. dan pas wordt men wakker. just an opinion!
 7. forum rang 7 handyman6 25 januari 2023 10:14
  quote:

  Toerist schreef op 25 januari 2023 10:05:

  [...]

  7 landen gaan leopards sturen en uk plus us elk 14 stuks van de allernieuwste generatie (in de abrams zitten vliegtuigmotoren )
  nederland is bereid zijn f16 ter'beschikking te stellen,
  Rusland (en Wit Rusland) mobiliseren ook :500.000 man erbij?
  Schulz wil niet escaleren,maarja,als "hunnie dat wel doen"....
 8. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 25 januari 2023 10:24
  quote:

  Doptieman schreef op 25 januari 2023 10:13:

  Ja een typisch spelletje om de schrijver zijn zakken te vullen en de koper van de
  indexopties betaald !! (de sponsor) als ze dat nu even gewoon vertellen !

  aan Piet Particulier dan weet hij ook dat hij er flink afstand van moet houden !!
  Het staat er ook gewoon letterlijk keurig netjes, nota bene bij een broker:

  www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/optie...

  Dus vanaf nu is jouw totale onkunde definitief bewezen. ;O)
 9. forum rang 6 Doptieman 25 januari 2023 10:43
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 januari 2023 10:24:

  [...]

  Het staat er ook gewoon letterlijk keurig netjes, nota bene bij een broker:

  www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/optie...

  Dus vanaf nu is jouw totale onkunde definitief bewezen. ;O)
  Fijn dat je het even opgezocht hebt !! Klopt het zeker toch dat de koper van de
  opties gewoon kansloos is en dat hij zijn inleg gaat verliezen aan de verkoper !!
  Mijn totale onkunde is echt een hele verkeerde conclusie van jou ...en ook een beetje grof !!

  maar daar kom ik nog wel een keer op terug ik ga nu even verder met de deltaontwikkeling
  in het dagverloop van 2 ax4 calls en twee ax4 puts.
130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links