Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"NPO slaat plank volledig mis met docuserie Planet Finance"

"NPO slaat plank volledig mis met docuserie Planet Finance"

Deze week besteden we in de IEX BeleggersPodcast aandacht aan de recent uitgekomen documentaireserie Planet Finance. De VPRO poogt met deze serie in beeld te brengen hoe de financiële wereld in elkaar steekt. Helaas slaat de omroep hierbij de plank volledig mis.

De gloednieuwe docuserie gaat namelijk helemaal niet in op beleggen. Zo wordt er in alle zes afleveringen met geen woord gerept over cashflow, dividend, compound interest of zelfs ETF’s, hetgeen is waar beleggen daadwerkelijk over gaat.

In plaats daarvan worden in de docuserie vooral extremen belicht. Denk aan hype-aandelen zoals GameStop, crypto, handelen in oliefutures, valuta en rampenobligaties. Spannende verhalen, maar ook dit heeft niets met beleggen te maken. Beleggen hoort saai te zijn en over de lange termijn te gaan.

Verschil tussen handelen en beleggen is regisseur niet duidelijk

Het is dan ook jammer dat voornamelijk (oud-)handelaren aan het woord kwamen. Iedereen met enige ervaring op de beurs leert gauw genoeg dat er een groot verschil is tussen handelen en beleggen. Het is dan ook allerminst verrassend dat regisseur Marije Meerman zelf niet belegt.

Het is teleurstellend om te zien dat een docureeks over financiën, wat an sich een fantastisch idee is, wederom deze insteek heeft. Veel mensen hebben behoefte aan een helder beeld over beleggen. Zo kan maandelijks in ETF’s beleggen voordelig zijn voor velen. Niet enkel voor ‘de rijken’, maar ook voor Jan Modaal.

Beleggen oogt op deze manier weer als een smerige en onethische bezigheid. Ja, er zijn niet-duurzame aandelen zoals die van wapenfabrikanten en oliemaatschappijen. Maar er zijn ook innoverende, duurzame bedrijven die door beleggers gestimuleerd kunnen worden en door hun beursnotering snel kunnen groeien. Het is maar net waar je als belegger voor kiest.

Tekort aan beurskennis bij traditionele media

De oorzaak is vermoedelijk te vinden in een tekort aan kennis. Op die manier blijft dit oppervlakkige en ongenuanceerde beeld over beleggen bestaan. De onderstaande quote uit een recensie in Trouw is veelzeggend over het niveau van de traditionele media als het gaat om beleggen: "Deze serie hadden we eigenlijk allang moeten hebben. Hij is een aanrader voor ieders financiële opvoeding, en hij is geen straf ook."

De complete podcast waarin uitgebreid ingegaan wordt op Planet Finance luistert u op Spotify, Apple Podcasts of simpelweg hieronder.


Verder komen deze week ook de volgende onderwerpen aan bod: 

 • Waarom de wereldindex achterblijft bij Europese aandelen
 • Lagarde geeft een advies aan beleggers
 • De kwartaalcijfers van Beter Bed
 • De meevallende kwartaalcijfers, maar ook beroerde conference call, van Just Eat Takeaway 
 • De positieve winstwaarschuwing van ASMI
 • Netflix, dat ruim 7 miljoen nieuwe abonnees aan zich wist te binden
 • Azerion
 • Adyen
 • Kiek op de Grafiek: Galapagos  

Grafiek Galapagos

IEX BeleggersPodcast aandeel Galapagos

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 08 feb Sanofi: dividendaristocraat tegen een aantrekkelijke prijs
 2. 06 feb Slotcall: Gezonde correctie 14
 3. 06 feb Bristol-Myers: zwakke vooruitzichten, ijzersterke belegging

Gerelateerd

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. B_B_B 20 januari 2023 16:46
  Nou ja, alsof jij als "specialist" alles zo goed weet Niels. Ik zou jou ook geregeld miskleunen maken waar je u tegen zegt. Op die manier bezien zou je dus best een standpunt dat alles speculeren en "snel (of langzamer voor de bangerds) rijk worden" is. De een is alleen wat risico avers dan de ander. Ikzelf beleg, eh speculeer, (uh, hoe moet ik het noemen) al decennia, en kan eigenlijk niet anders stellen dat de beurzen en bedrijven een hoge mate van speculatie in zich heeft. Kijk eens hoe de beurzen regelmatig op en neer spuiten zonder nieuws: puur omdat iedereen continu met zijn geld zit te schuiven om ergens anders nog sneller rijk te worden. Beleggen, en in nog sterkere mate speculeren, is in de kern nou eenmaal een vies spelletje, want het gaat altijd over groei, de beste, snelste en meest verdienende zijn. En alle schapen lopen overwegend één kant op, tot ze schrikken en met zijn allen de andere kant op rennen. Ik ben het dus niet oneens met de stelling dat de beurs in essentie een casino is, en mister market uitermate grillig kan zijn. Gezien je 'involvement': begrijpelijk (maar jammer) dat je zo verongelijkt reageert op kritische geluiden waar toch echt ook een kern van waarheid in zit.
 2. Toddemij 20 januari 2023 16:49
  De NPO....het verlengstuk van D'66 die dit land kapot maakt met regeltjes, achterkamertjespolitiek bedrijft en oppositie monddood probeert te maken door partijenverbod of kiesdrempels.
  Sinds zij in de regering zitten is er zoveel extra chaos. Deze documentaire zal een weerspiegeling zijn van overbelichten van ziekelijk kapitaal hebberige mensen. Maar dat beleggen in deze wereld een must is om gewoon inkomen te genereren, een maatschappij/ bedrijven geld verschaft om te investeren daar zal gewoon overheen worden gestapt. Door de negatieve uitersten te belichten polariseren de VPRO / documakers en NPO de samenleving nog meer.
 3. forum rang 5 tradersonly 20 januari 2023 17:07
  Ik vind het niet verkeerd dat ze de uitwassen laten zien. En beleggen hoort saai te zijn en over de lange termijn te gaan? In de kleine twintig jaar dat ik beleg vind ik het allesbehalve saai. Kredietcrisis, eurocrisis, Corona-crisis, inflatie, wilde rente bewegingen.. etc. Allesbehalve saai.
 4. forum rang 7 handyman6 20 januari 2023 17:15
  Een ECB die ons bezweert de rente te moeten blijven verhogen,vanwege te hoge ( kern) inflatie en wel tot boven de 4%, terwijl hun eigen inflatie cijfers maand op maand met bijna 0,5% afnemen?
  Weten ze soms iets meer dan wij?
  Bv dat hun eigen inflatie cijfers gewoon niet juist zijn ? Nml veel hoger.
  Zomaar een gedachte.....
 5. forum rang 9 objectief 20 januari 2023 17:18
  quote:

  handyman6 schreef op 20 januari 2023 17:15:

  Een ECB die ons bezweert de rente te moeten verhogen,vanwege te hoge ( kern) inflatie en wel tot boven de 4%, terwijl hun eigen inflatie cijfers maand op maand met bijna 0,5% afnemen?
  Weten ze soms iets meer dan wij?
  Bv dat hun eigen inflatie cijfers gewoon niet juist zijn ?
  Zomaar een gedachte.....
  Dat de ECB meer weet dan wij is vanzelfsprekend. Het verschil tussen de huidige ECB rentes en de inflatie is nog hemelsbreed.
 6. Geldput 20 januari 2023 17:28
  Planet Finance geeft geen beleggingstips en is ook geen kruistocht tegen bankiers of de rijkste 1 procent, maar kijkt achter de glanzende gevels van het grote geld. Marije Meerman reist langs een bonte stoet van traders, shortsellers en valutagoeroes, door een onvoorspelbare en veelal ondoorzichtige wereld waar rendement lonkt. Een wereld met de reputatie dat je er slapend rijk kunt worden en werkend arm blijft.

  Dit is dus geen cursus beleggen voor Piet. Misschien kun je daar zelf een docu over maken AJ?
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links