Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu spenderen!

We gaan de komende jaren ongetwijfeld steeds linksere regeringen krijgen in Europa, dus hogere belastingen voor de mensen die hard werken. Dat brengt mijn gedachte op een van de grote problemen waar de oude Russische communistische economie mee zat...

Waarom zou ik in hemelsnaam heel veel geld willen verdienen als het toch allemaal door de overheid afgepakt wordt? Het effect is dat mensen minder hard gaan werken, immers hard werken wordt niet beloond.

Dus in plaats van dat we er allemaal een schepje bovenop doen en zo de economie er weer bovenop brengen, gaan we minder hard werken en brengen de economische groei nog verder omlaag.

Ik ben een voorstander van zo min mogelijk overheidsbemoeienis maar als ze zich er dan toch mee bemoeien dan moeten ze in tijd van voorspoed minder geld uit gaan geven en in tijden van economische krimp moet er meer geld uitgegeven worden.

Bezuinigen nodig?
Ik ben er dus tegen om juist nu te bezuinigen. Onze rente is nu mega-laag en ik zou nu alles herfinancieren. Ook zou ik nu de burgers juist meer geld willen laten lenen op deze lage rentes. Dus stoppen met de reclamewaarschuwing "geld lenen kost geld".

Op nul procent of op een paar procent rente moet je toch rendement kunnen maken op een investering in een bedrijf? Want nu innoveren en produceren zou toch geld moeten kunnen opleveren bij deze lage rente. Ik zal het nog een keer aan de politiek uitleggen.

Huizenprijzen worden door huidige regeringsbeleid totaal om zeep geholpen. Ik doel dan niet eens op de continue discussie over de hypotheekrenteaftrek, nee iedereen begrijpt wel dat de discussie slecht is. Maar meer schade hebben we van het huidige Kunduz-akkoord.

Terugrekenen
Mensen kijken namelijk niet hoeveel een huis kost, nee. Sinds de invoering van de euro hebben we helemaal geen idee meer wat geld waard is, een broodje gezond kost 8 euro in de stad, et cetera. Als je dat gaat terugrekenen. Dus laat staan dat we weten wat een huis waard is.

Nee, als we een huis kopen gaan we naar de bank (of tussenpersoon) en die zegt hoeveel we mogen lenen. In deze berekeningen houden de banken ook rekening met de kosten van energie en gezondheid. Dus (in)direct helpen ze de huizenmarkt om zeep:

  • door de BTW te verhogen
  • de belasting op energie te verhogen
  • sigaretten duurder te maken
  • de premie gezondheidskosten te verhogen
  • et cetera

Maar met een escalatie in Griekenland en verergering van de situatie in Portugal zijn we toch al lekker bezig om de groei en euro om zeep te brengen. Dus weer even de focus op Europa

De rente in Portugal is vorige week fors gestegen. Ook in Spanje blijft de rente oplopen. Juist om weer rust te krijgen is het prima als Griekenland uit de euro kan. Het probleem is alleen wel dat de Grieken ons de schuld geven van de zelf gemaakte problemen.Duitsland en Nederland hadden dan ook beter niet kunnen helpen.

De AEX blijft maar zwak. Je zou toch iets van een steun verwachten.

Ook de Twindicator geeft nog steeds geen koop.

Dit plaatje geldt ook voor de AMX Midkap-index.

De EB-indicator op de Duitse DAX staat ook nog steeds op een short. Ondanks al de malaise wil ik toch proberen om steeds winst te pakken in de shorts, want vroeg of laat komt Ome Ben Bernanke met een konijn uit de hoge hoed.

Ook als Griekenland uit de euro stapt is dit positief. En als onze jeugd niet meer naar het Griekse Chersonissos mag van de Grieken om zich aldaar coma te zuipen, dan zeg ik twee dingen: Barbie is toch al getrouwd en onze jeugd kan ook op Texel comazuipen. Misschien minder leuke televisie...

Kijkend naar de Eurostoxx 50 zou je denken dat we het ergste achter de rug hebben.

Maar kijkend naar de S&P 500 dan zijn we net begonnen.

Ik had een short op de Nasdaq maar daar heb ik winst op genomen, omdat de grafiek aangaf dat we vermoedelijk rond een steun zouden zitten. Maar voorlopig is het niet meer dan een vermoeden.

Dan de Dow Jones met de D van Dramacijfers. Vrijdag hadden we in Amerika slechte economische cijfers. Ik had deze slechte cijfers eerder verwacht dus ik ben wat onzekerder geworden.

Iets wat je maar één keer in een generatie meemaakt: de Bunds doen een Apple-tje. De Duitse obligaties zijn net als Apple eerder deed, echt totaal uit hun dak gegaan. Je denkt: de rente kan niet veel lager en dus kunnen obligatiekoersen in Duitsland niet hoger dan dit...

Zeker niet met overheden die via belastingverhogingen inflatie willen creëren. Maar toch gebeurt het steeds weer dat de Duitse Bunds door alle spanningen in het Zuiden helemaal uit hun dak gaan.

De vraag blijft: wordt het in de AEX Total Return (dus met herbelegging van de dividenden) een Matroesjka-patroon, oftewel een herhaling van een eerdere grote correctie?

Of wordt het een heel ander patroon en is het allemaal niet zo makkelijk als ik als grafiekenkijker u doe voorkomen? Ik twijfel ook of het echt zo gemakkelijk voorspelbaar wordt. Achteraf zijn er nog zo veel varianten te bedenken...

Ik sluit af met de VIX , de volatlity index op de S&P 500, die hoge correlatie heeft met de volatility op de AEX.

Winstpakken
Ik zag een debat op het internet - van een concurrent, dus u krijgt geen link - en ik heb ook maar een paar seconden gekeken, want ik ergerde me direct aan de tip dat u een VIX ETF zou moeten kopen als de VIX rond de 15 staat. Het kan ook 12 geweest zijn. Maar daar gaat het niet om.

Ik heb in de Lage Landen ook een paar keer de Ipath short term VXX tracker  op de VIX gekocht maar ik heb ook bewezen dat het helemaal niet gemakkelijk is om met een ETF winst te maken op een verandering in de VIX.

Je hebt een afgeleid product van een future en hebt dus ook te maken met de futureprijs en het doorrollen van deze prijs en dus met contango-situatie  en met backwardation. Deze effecten bepalen evenzeer of u geld verdiend als een verandering in de VIX index dit doet.

Ook hebben we meegemaakt dat de volatlity heel lang heel laag blijft... Het is dus niet zo gemakkelijk als de expert dacht.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 21 mei 2012 10:46
    Oh dat is heel makkelijk te verklaren.

    Omdat er in de zogenaamde goede jaren teveel is uitgegeven.
    en dus niet op het huishoudboekje gelet is.

    Omdat volgens vele analisten de bomen tot aan de wolken groeiden
    Omdat te weinig mensen het verhaal van de sprinkhaan en de mier nog kennen.
    Omdat steeds minder personen hun eigen verantwoordelijkheid willen dragen.
    Omdat we allemaal willen wat de buurman heeft.
    Omdat we zijn vergeten waarom we zo'n goede naam hebben.

    Overigens wat we nu doen is geen bezuinigen, maar lasten verzwaren. Bezuinigen is minder uitgeven niet zorgen dat je meer of evenveel binnenkrijgt.

    Zelfde als ik meer belasting betaal moet ik ook minder op vakantie, minder auto rijden. enz.. Ik kan niet naar mijn werkgever stappen om meer loon te krijgen. Dat is waar we tegen aanlopen.

    Men is niet oprecht aan het bezuinigen.

    Het gene wat hierboven gepredikt wordt geeft alleen maar aan dat er nog niets geleerd is van wat er is voorgevallen, onze staatschuld ligt al op 73%, onze gasinkomsten zullen dalen de komende jaren..
    als we nu niet bezuinigen maar meer lenen, hebben we straks een nog groter probleem!!
  2. [verwijderd] 21 mei 2012 11:30
    Meer uitgeven moet wel kunnen, en alles wat we nu extra uitgeven (toch al ruim 3% zelfs na het nieuwe akkoordje) moeten we ooit terugbetalen. Je kunt best nu investeren en in de toekomst terugbetalen, maar dan moet dat wel zin hebben. Voorlopig lijkt het daar nog niet echt op, en kunnen we beter eerst onnodige ballast verwijderen, voor we extra gaan lenen. Die rente gaat straks namelijk wel weer omhoog, als de paniek ook hier uitbreekt, en we opeens mogelijk failliet gaan omdat de euro klapt en we dan opeens tonnen extra 'moeten' lenen om failliete banken te steunen. Waar gaan we dat overigens lenen? Bij een failliete bank? Bij Ben? Bij Super Mario? Waar je het ook leent, geld lenen kost geld. Kost jou en mij geld, that is, de bank vaart er wel bij, hoe hard ie ook schreeuwt.
  3. Pistolen Paultje 21 mei 2012 11:44
    Je kunt alleen investeren als je geld hebt en dat is er nu niet dus wordt er bezuinigd.
    Mijn motto was en is: reserveren als het goed gaat en investeren als het slecht gaat. Helaas doen velen (inclusief overheid) het precies andersom met alle gevolgen van dien, zeker op termijn.
  4. [verwijderd] 21 mei 2012 12:00
    Alsof ik als burger dezelfde voorwaarden krijg bij het lenen van geld als een grote bank. Anders zou ik het wel weten ja, maar het is de banken die gratis verdienen hier.

    En MArtijn zegt het hierboven al...dit akkoord is een lasten verzwaring terwijl er bezuinigd dient te worden (op oorlog voeren om leugens bijv).
  5. [verwijderd] 21 mei 2012 12:00
    Ik geef meer uit dan ooit. Dus aan mij ligt het niet.
    Zuip mijzelf bijkans coma aan de Spaanse wijn.
    Gewoon omdat het sympathieke, hardwerkende mensen zijn.
    In tegenstelling tot Italianen. Die hebben het veels te hoog in de bol. Maar dat is persoonlijk. Anderen vinden Italianen misschien juist wel heel stijlvol.

    Waar het om gaat beste mensen: Help Europa, drink Europees!
  6. belegger7 21 mei 2012 12:25
    Wanneer raken we nu eens af van het idee dat economisch groei goed is. Het is een tijd lang zogenaamd goed gegaan, maar we zijn er ook door gekomen waar we nu zijn. Kortom, zo werkt het niet. Continue groei van wat dan ook en toenemende consumptie is gewoon onmogelijk.
    Het doel van de mens is niet groei, maar ontwikkeling. Laten we ons daar op richten
  7. quoteme 21 mei 2012 12:48
    Ik werk gemiddeld zo'n 80 uur per week.
    Ik verdien per jaar als zelfstandige zo'n 40.000 euro.
    Hoeveel harder moet ik werken om meer dan de dik 100.000 euro te verdienen, waar de linkse regeringen zo tegen zijn?

    Naar mijn idee wordt er altijd maar gedaan of de mensen die veel verdienen de hard werkenden zijn, waar de linkse partijen tegen zijn, en de mensen die rond modaal verdienen minder hard werken.

    Wordt het niet eens tijd om wakker te worden en te zien dat hard werken niet altijd lijkt tot loon naar werken en dat het best soms wat eerlijker mag?
  8. hansiex2 21 mei 2012 12:51
    Haha, het is met Cees weer: een dag niet gelachen is een dag niet niet geleefd. In zijn eerste zinnen kotst hij over linkse regeringen en daarna gaat hij een hele column los dat er links geregeerd moet worden, dus anti-cyclisch! Dus in tijden van krimp de economie stimuleren. En dat is dus precies wat het huidige kabinet en het Kunduz akkoord NIET doet of wil.
    Die Cees, als hij consequent is gaat hij dus straks SP of PvdA stemmen. Haha!!!
  9. [verwijderd] 21 mei 2012 13:26
    Frank, luister jongen, naar goed keynitiaans voorbeeld zouden we nu moeten stimuleren in tijden van neergang maar daar staat tegenover dat we moeten sparen in tijden van voorspoed.

    En dat laatste hebben we de afgelopen 30 jaar nagelaten met asl gevolg dat de schulden over de emmer heen lopen.

    Ik hoor op de radio menigmaal beursmannetjes beweren dat we moeten stimuleren immers Keynes aanhangende is dat wat er moet gebeuren.

    En ook U Frank bent dus van de stimulerende, ik geloof dat Japan al meer dan 20 jaar heeft bewezen dat stimuleren nergens toe leidt, ja naar leiden.

    mvg, pijn.
  10. blok@huis 21 mei 2012 13:32
    Cees weer op z'n stokpaardje... mensen die veel geld verdienen (of krijgen) werken het hardst. Lachertje. (dat weet Cees ook wel).
    Ook het probleem van het communisme (nl. niet belonen van productie) benoemt hij expres verkeerd.

    Cees bedoelt natuurlijk dat (zelfstandige) ondernemers (en niet graaiende semi-ambtenaren) goed moeten kunnen verdienen wanneer ze goed produceren. En daarin heeft hij dan gelijk.
  11. forum rang 5 DurianCS 21 mei 2012 13:44
    quote:

    hansiex2 schreef op 21 mei 2012 12:51:

    Haha, het is met Cees weer: een dag niet gelachen is een dag niet niet geleefd. In zijn eerste zinnen kotst hij over linkse regeringen en daarna gaat hij een hele column los dat er links geregeerd moet worden, dus anti-cyclisch! Dus in tijden van krimp de economie stimuleren. En dat is dus precies wat het huidige kabinet en het Kunduz akkoord NIET doet of wil.
    Die Cees, als hij consequent is gaat hij dus straks SP of PvdA stemmen. Haha!!!
    Volgens mij mikken ze met het akkoord op stimuleren van de economie met 3% van het BBP. Klinkt niet verkeerd. Pas maar op, straks gaan gaan ze misschien wél bezuinigen...
  12. [verwijderd] 21 mei 2012 15:43
    Meer linkse regeringen in de toekomst...klinkt niet zo gek. We moeten leren hard te werken voor minder geld en dat geldt voor iedereen.De mentaliteit moet worden veranderd, dus geen bonus van 2-3 mm maar een lintje voor een prestatie. Het is onverteerbaar dat mensen beneden de armoedegrens leven terwijl anderen niet weten wat met de verdiensten te doen. De verhouding rijk-arm moet geringer worden denk ik.
  13. MartijnN1932 21 mei 2012 15:53
    quote:

    kambipor schreef op 21 mei 2012 15:43:

    Meer linkse regeringen in de toekomst...klinkt niet zo gek. We moeten leren hard te werken voor minder geld en dat geldt voor iedereen.De mentaliteit moet worden veranderd, dus geen bonus van 2-3 mm maar een lintje voor een prestatie. Het is onverteerbaar dat mensen beneden de armoedegrens leven terwijl anderen niet weten wat met de verdiensten te doen. De verhouding rijk-arm moet geringer worden denk ik.
    Prima hoor om meer werk te doen voor minder geld,
    als zij die niet werken/ niet willen werken maar helemaal niets meer krijgen. of echt het minimum en dan geen huurtoeslag, kinder subsidie, zorgtoeslag, tandartsvergoeding enz krijgen...

    maar gewoon een basis bedrag waar ze het mee moeten doen en dat het niet zo is dat als ik werk vind vlak boven het minimum de extratjes kwijtraak waardoor ik minder goed uitkom dan toen ik nog gewoon bijstand trok.

    ik zit gelukkig niet in die situatie maar ik heb verschillende personen wel in die situatie gezien, toen ze gingen werken hielden ze minder over dan toen ze in de bijstand zaten, kijk dat is nu krom.

    gewoon FLAT TAX, iedereen 40% geen hypotheek rente aftrek enz, geen voordeel bpm voor zogenaamde milieu vriendelijke auto's , belasting innen wordt 10x eenvoudiger en invullen van belastingpapieren zo eenvoudig dat er geen mogelijkheid meer is met slimme truuks van dure accounts er onder uit te komen.
    het overheids apparaat kan dan met 60% verminderd wordt dus houden we met zijn allen weer meer geld over.

    Ik ben niet links en ben beetje rechts. betalen naar vermogen dat moet het worden, dus iedereen een vast percentage, dan betaal je naar vermogen. wat mij betreft dan ook boetes en bekeuring op %. maar dan alle andere onzinnige voordelen afschaffen.. . Oh ja onderwijs gratis voor iedereen.. met maximum van leertraject + 1 jaar daarna alles zelf betalen...
  14. quoteme 21 mei 2012 16:24
    quote:

    Martijn_AC_N schreef op 21 mei 2012 15:53:

    [...]

    betalen naar vermogen dat moet het worden, dus iedereen een vast percentage, dan betaal je naar vermogen.
    Dat is een mooi streven, een simpele oplossing.
    Het probleem is echter minder simpel.

    Iemand die laten we zeggen 150.000 verdiend, betaalt bij 40% , 60.000 belastinggeld en houdt zo nog 90.000 over.

    Iemand die 30.000 verdiend betaald 12.000 belastinggeld en houdt 18.000 over.

    Daarnaast krijgen ze allemaal de zelfde vaste lasten.
    De vaste lasten zijn echter voor de gene met een inkomen van 30.000 naar verhouding veel hoger.
    Zou je dan dus kunnen stellen dat je betaalt naar vermogen?

    Ik denk dat dat het geval zou zijn als de gene met een 5x zo laag inkomen (ja van het zelfde geld worden dan 5x zovel mensen betaald, zal die ander dan 5x zo hard werken om zo veel te verdienen?)ook 5 keer minder hoeft te betalen voor dezelfde auto, huis, kleding, eten etc.
    Zodra het betalen naar vermogen door een flattax wordt geregeld, is het geen betalen naar vermogen maar betalen naar genoegen.

  15. [verwijderd] 21 mei 2012 16:25
    quote:

    Martijn_AC_N schreef op 21 mei 2012 10:46:

    Oh dat is heel makkelijk te verklaren.

    Omdat er in de zogenaamde goede jaren teveel is uitgegeven.
    en dus niet op het huishoudboekje gelet is.

    Omdat volgens vele analisten de bomen tot aan de wolken groeiden
    Omdat te weinig mensen het verhaal van de sprinkhaan en de mier nog kennen.
    Omdat steeds minder personen hun eigen verantwoordelijkheid willen dragen.
    Omdat we allemaal willen wat de buurman heeft.
    Omdat we zijn vergeten waarom we zo'n goede naam hebben.

    Overigens wat we nu doen is geen bezuinigen, maar lasten verzwaren. Bezuinigen is minder uitgeven niet zorgen dat je meer of evenveel binnenkrijgt.

    Zelfde als ik meer belasting betaal moet ik ook minder op vakantie, minder auto rijden. enz.. Ik kan niet naar mijn werkgever stappen om meer loon te krijgen. Dat is waar we tegen aanlopen.

    Men is niet oprecht aan het bezuinigen.

    Het gene wat hierboven gepredikt wordt geeft alleen maar aan dat er nog niets geleerd is van wat er is voorgevallen, onze staatschuld ligt al op 73%, onze gasinkomsten zullen dalen de komende jaren..
    als we nu niet bezuinigen maar meer lenen, hebben we straks een nog groter probleem!!
    Globaal ben ik het met je eens. 'Wie dan leeft, wie dan zorgt' zingen we al jaren en het geld was makkelijk te krijgen. Hervormen, bezuinigen, lasten verzwaren zijn verschillende woorden voor één ding: minder uitgeven in de hoop dat iets ten goede keert. Nog nooit is aangetoond dat arbeidsmarkt hervormen iets opbrengt, toch moet er hervormd worden. Verder is het eenvoudig: als iedereen hetzelfde liedje zingt, zal het wel zo zijn. Zelf verwacht ik nog meer problemen want men is geïndoctrineerd met de gedachte dat de overheid tot zeker een triljard euro kan gebruiken om de schade te beperken(bedrag om ING-failliet te ondervangen destijds)
  16. MartijnN1932 21 mei 2012 16:39
    quote:

    quoteme schreef op 21 mei 2012 16:24:

    [...]

    Dat is een mooi streven, een simpele oplossing.
    Het probleem is echter minder simpel.

    Iemand die laten we zeggen 150.000 verdiend, betaalt bij 40% , 60.000 belastinggeld en houdt zo nog 90.000 over.

    Iemand die 30.000 verdiend betaald 12.000 belastinggeld en houdt 18.000 over.

    Daarnaast krijgen ze allemaal de zelfde vaste lasten.
    De vaste lasten zijn echter voor de gene met een inkomen van 30.000 naar verhouding veel hoger.
    Zou je dan dus kunnen stellen dat je betaalt naar vermogen?

    Ik denk dat dat het geval zou zijn als de gene met een 5x zo laag inkomen (ja van het zelfde geld worden dan 5x zovel mensen betaald, zal die ander dan 5x zo hard werken om zo veel te verdienen?)ook 5 keer minder hoeft te betalen voor dezelfde auto, huis, kleding, eten etc.
    Zodra het betalen naar vermogen door een flattax wordt geregeld, is het geen betalen naar vermogen maar betalen naar genoegen.

    Nope, belangrijkste wat je over het hoofd ziet is opleiding is gratis, Daarnaast niet iedereen heeft dezelfde lasten, als ik een huis koop of auto is het een 2e hands iemand met meer inkomsten zal een duurder huis kopen enz. er is niets mis mee dat iemand iets meer overhoud dan een ander als hij of zij meer salaris krijgt.

    van mij hoeft er geen communistisch systeem te komen dat we allemaal het zelfde bezitten, (dat is waar de problemen zijn nu, ik kan het niet betalen maar wil toch hetzelfde als de buurman effect)
    Maar hoe denk je dat het nu gaat, iemand in het tarief van 52% krijgt over die 52% hypotheek rente aftrek, heeft middelen om zaken anders te regelen omdat er gaten in de wet zitten, effectief betaald die persoon op dit moment een stuk minder dan 45% belasting.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links